• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

koningspaar cn thumbCURAÇAO – Vol enthousiasme begonnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima gisteren aan het tweede deel van hun Caribisch bezoek. Het koninklijke koppel kwam zaterdagavond al op Curaçao aan. Na een dagje verdiende rust stond hun programma gisteren volgepland met afspraken. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Het programma stond volgepland met afspraken met de regering en de Staten en en met ondermeer een bezoek aan het Marnixcollege en een wandeling door Otrobanda. De Curaçaoënaars zijn blij met de nieuwe koning en kwamen in grote getale naar de stad om het koninklijke paar te begroeten. “We hebben eindelijk een man aan het hoofd, dat hoort zo”, stelt een bewoner van Otrobanda. Dat Maxima zijn koningin is, is mooi meegenomen. “Zij is van hier en begrijpt ons temperament.”

Otrobanda
Noris Bernadina heeft wel staan kijken toen de koning en de koningin door Otrobanda wandelden, maar ze begrijpt er niets van: “daar komt het riool uit op de straat en behalve het huisje van mijn broer staan hier alleen maar krotten en ruïnes”, zegt ze, “hoe kan hij dat nu leuk vinden?” Ze klaagt ook over haar uitkering. “Ik heb vanmiddag net iets meer dan honderd gulden bijstand opgehaald, maar dat is direct opgegaan aan de water- en lichtrekening”, ze trekt een rekening van Aqualectra uit de envelop en wappert met het papier. “Voor mij is het geen feestelijke dag, maar een hele gewone dag met de zorgen van alle andere dagen.” Ze begrijpt wel dat de koning daar ook niks kan aan doen, maar als hij hier iets in de melk te brokkelen had, dan moest hij maar zorgen voor banen. “Ik ben 52, in goede conditie en ik wil werken, maar er valt niks te werken”, zegt ze opstandig.

Nieuwe ziekenhuis
Als de koning het voor het zeggen had, dan moest hij maar eens snel werk maken van de bouw van het nieuwe ziekenhuis, vindt Sharisa Hato, “Ik vind het erg leuk dat hij hier is en ik wens de koning veel plezier hier in Otrobanda”. Het oude ziekenhuis ligt op een steenworp afstand maar de koning bezoekt het niet. ”Hij zou versteld staan van de toestand waarin het ziekenhuis verkeert en dan weet hij nog niet eens hoeveel artsen we hier tekort komen.”

Achterstallig onderhoud
Lerares Nederlands Ragna Walker van de Marnix VSBO-school heeft een positief verhaal: “Ik ben blij dat al mijn leerlingen boeken hebben en dat ze eindelijk zijn begonnen met het opknappen van de school”, zegt ze. De scholen op Curaçao kampen allemaal met groot achterstallig onderhoud en bij het begin van het schooljaar waren er voor de leerlingen geen boeken. “Ik heb maar les gegeven uit mijn oude boek en daar de lessen uit gekopieerd tot de leerlingen eindelijk hun boeken hadden, maar dat is nu goddank eindelijk in orde.” Ze is gepensioneerd, maar door het tekort aan leerkrachten Nederlands kon ze toch blijven werken en dat doet haar erg veel plezier. Ze geniet zichtbaar van het koninklijk bezoek en ze is trots op haar leerlingen van de eerste en tweede klas die een enig lied opvoeren.

Lokale muziek
Het koninklijk paar sloot de eerste dag Curaçao vandaag af op het Brionplein. De eilanders hopen dat Maxima daar stiekem even mee zal swingen op de lokale muziek. “In Nederland is iedereen stijf, maar hier kan de koningin zichzelf zijn”, lacht de buurtbewoner.

Dick Drayer maakte een reportage van de dag

Elisa Koek maakte de volgende beelden

8 reacties op “Koningspaar ‘onbezorgd’ op Curaçao”

 1. @Evita – Je zal het toch wel met mij eens zijn dat ze als Latina meer met Curacao gemeen heeft dan de doorsnee NL-er – en wat taal aangaat – WAS de taal maar Spaans of Portugees – dar zal je meer aan hebben dan wat er nu gekribbelt word.. Wat dansen aangaat.. ach daar beh ik als witte man helemaal geen verstand van.. white man can’t dance.. tenzij het in de jaren ’70 was en je John Travolta heet 🙂
  Kriminelen lopen ook in Argentinie vrij rond.. kijk maar naar haar eigen vader! en wat racisme aangaat van de YDK tegen alles andere.. tja das helaas een probleem wat het mooie eiland niet echt nummer een voor toeristen maakt..

  @Cur – draaide het orgel per ongeluk ook nog eens “Tulpen uit Amsterdam” ? 🙂

 2. @Robert, vertel mij wat Argentinie en Curacao met elkaar gemeen hebben? Latijns-Amerikaans is zowiezo meer gericht op de taal. En op Curacao zijn de officiele talen niet Spaans of Portugees. De bevolkingsamenstelling van Argentinie en Curacao zijn zeer divers. Als Maxima uit Cartagena of Dominicaanse Republiek zou komen dan zou ik je gelijk hebben want daar hebben we meer gemeen mee dan we denken (jammer dat de YDK tegelijk zeer racistisch is tegen Colombianen en Dominicanen). En de Tango is toch wat anders dan de Tambu toch? In argentinie worden wel criminelen opgepakt en op Curacao lopen ze gewoon nog vrij rond en gaan ze op de foto met Coco en Churendy.

 3. @Krabbel, ach man schei toch uit met zielig doen, nos mes ”no” por gebrabbel.
  In Nederland moet iedereen proberen het zelf te doen, dat noemt men participeren.

  Alle kleine beetje helpen, dus zelf doen of desnoods proberen iets zelf te bereiken. Je hebt jouw twee handen niet voor niets gekregen, gebruik ze dan in plaats ze op te houden voor de belastingbetaler..

  En ja, ze is van hier omdat ze uit dit gebied vandaan komt, het is niet anders.
  Latijns Amerika, snap je het nu?
  Heb haar op Curaçaose draaiorgelmuziek zien dansen, leuk man, ze is van hier!

 4. @Robert: zo ben je zelf ook een beetje een azijn zeiker hoor. Ja ze heeft Latijns Amerikaans temperament maar Argentijnse passie (denk tango) is toch echt anders dan t ‘nos mes por’ “maar laat nl maar betalen” passie van hier. En ja, Willem-Alexander kent Curaçao heel erg goed, hij kwam hier vaak, maar zeg nou zelf, is t de afgelopen jaren allemaal niet veel erger geworden? Een dagje schijnheilig spelen, fijn hoor.
  Wat een ieder zou moeten verbazen is de opmerking “we hebben eindelijk een man aan t hoofd”. Pardon??!! Lekker 21e eeuw hoor

 5. @Evita – weet niet of you een YDK of makamba bent, maar azijn zeiken als een Nederlander kan je in ieder geval wel goed! – Je zou het ook kunnen zien als “zij is een Latijns-amerikaanse en heeft een heleboel gemeen met ons eiland” maar nee.. azijn zeiken heeft veel meer zin toch? – Persoonlijk vind ik het heel leuk dat de koning met koningin langs de eilanden gaat – zo kunnen zij een beeter beeld maken met wat er op de eilanden speelt – ook al krijgen ze alleen de dingen te zien die de lokale politiek voorschuift, dom is onze koning niet.. hij weet vast wel hoe het op Curacao gaat…

 6. Zij is van hier??? Ze komt van Argentinie!! Dat land ligt trouwens net zo ver vliegen als Nederland hoor! Wel heeft ze een foute vader en tja op curacao kiezen we voornamelijk foute mensen als politici.. dat hebben we wel gemeen ja.

 7. Als een Antilliaans .
  Laten we gaan zitten wachten .
  Dat alle subsidies geld dat Nederland aan Curaçao lening .
  Worden eigendom van Curaçao .
  Want zakgeld blijft zakgeld als het over je eigen kind gaat ..(. Provincie )

 8. Hij sprak accentloos Papiamentu. Chapeau !