ingezondenSpraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Vandaag geeft Henk Pasman een reactie op een uitspraak van Telegraaf verslaggever Pieter Beernink. Beernink vindt dat de Curaçaose regering wat heeft uit te leggen aan de koning. 

De Koninklijk Huis verslaggever van de Telegraaf, journalist Pieter Klein Beernink doet als volgt een videoverslag over het bezoek van de koning aan Curaçao: “De koning maakt een kennismakingsbezoek aan het land Curaçao en zal vandaag een bezoek brengen aan de regering en de Staten. Beiden zullen heel wat uit te leggen hebben aan de koning: 60 procent van de bevolking leeft onder de armoede grens, 25 procent van de jongeren is werkeloos en er zijn veel verhalen over fraude en corruptie, niet alleen door Statenleden maar zelfs kabinetsleden zouden banden hebben met dubieuze geldschieters uit de Italiaanse maffia en het gokwezen.”

Journalist Beernink, stel nu eens het volgende: de gouverneur is door de koning uitgenodigd voor een kennismakingsbezoek aan Nederland en zal een bezoek brengen aan de regering en tweede kamer. Een journalist van Curaçao doet precies hetzelfde verslag als door u hierboven aangegeven. Leg eens uit waarom er voedselbanken zijn in het rijke land Nederland. Wat zal dan de reactie zijn van bijvoorbeeld minister-president Rutte in zijn wekelijks perspraatje? De gouverneur is hier op een kennismakingsbezoek en de regering en tweede kamer hebben geen enkele verantwoording af te leggen over het reilen en zeilen van het land Nederland, daar gaan wij over en niet de gouverneur. En in een kennismakingsgesprek zullen we hem daarover ook niet lastig vallen, en trouwens, de gouverneur is bekend met het land Nederland.

Een Koninklijk Huis verslaggever zou als eerste behoren te weten wat de functie is van het Koningshuis en dat is als eerste geen bemoeienis met politiek!

15 reacties op “Ingezonden: ‘Curaçao geen uitleg verschuldigd aan koning’”

 1. @ pasman ben z’n stukje niet gewend hoor normaal zeer goede artikelen.

  nu schrijf t deze beernik dit? nou en?

  Krijgt Willem Alexander dan geen uitleg van staten en regering?
  over de stand van zaken op het eiland, de kritiekpunten etc??

  wat is daar mis mee? of zijn we nu al zover dat we niemand meer uitleg geven.

  PS: voedselbanken zijn er om mensen te helpen( particulier ) , deden we dit op curacao ook maar meer

 2. Een van je mindere stukjes, roept daar iemand? Pasman, je kletst uit je nek! WAvO is nog steeds het staatshoofd. Niet voor niets wordt de giftige stank van de Isla verbannen. Deze regering heeft heel wat uit te leggen, ook tegenover het volk!

 3. Bonny, je bent hartstikke duidelijk hoor, dus Ruben, lees nog maar eens. Ik wil Henk Pasman niet afvallen, hoewel ik wel moet zeggen dat dit een van zijn mindere stukjes is -sorry Henk!

 4. @ Poepie Roepi ” Blijf je ogen maar sluiten voor de teringzooi doe Curacao heet.
  Ja, Curacao heeft haar eigen normen en waarden, maar wat als die nu eens significant afwijken van de rest van de wereld?”

  Poepie uit deze teringzooi Curacao zeg ik jou dat Nederland ook de enige is die een pedofielen vereniging (Martijn) heeft. Wat praat je van waarden en normen? Dit wijkt ook significant af van de rest van de wereld. En ze protesteren erook overal ter wereld tegen, want dit heeft ook zijn impact op de rest van de wereld(kinderen).
  Dat zijn ook problemen die aangepakt moeten worden.

  Wat ik hiermee wil zeggen is dat je gewoon verder moet kijken dan je neus lang is, alvorens met je vingertje te wijzen naar anderen.

  GROW UP you fool!

 5. Allereerst : Ik heb op Curacao gewoond geleefd gewerkt, ik vindt t prima als men roept dat Curacao autonoom kan opereren. Echter is de realiteit anders. Men is voor een groot deel afhankelijk van toerisme en trustfondsbureau’s (!).
  Zolang men blijft hangen in het verleden zal er geen toekomst zijn. Nederland mag in mijn ogen zeer zeker controleren immers in de grote mensen wereld waarin een bank geld leent aan een bedrijf zal deze controle ook plaats vinden. Dat betekent niet dat de bank zich mag bemoeien met het bedrijf. Uiteraard wel adviseren. Dat is kort door de bocht, begrijp ik ook wel…
  Terug komende op instelling : als men zelf inziet dat toerisme een grote bron van inkomsten is dan zal men moeten beginnen met de bevolking hierop voor te bereiden. Vaak hoor ik van Nederlandse en Duitse toeristen dat men agressiviteit bespeurd, dit is jammer. St. Maarten krijgt net zoals Aruba een veel betere naam terwijl St. Maarten ook kampt met een hoge werkeloosheid …. Als men met zijn allen de schouders eronder zet is Curacao echt een nog mooiere eiland !
  Criminaliteit is er overal, ik moet wel zeggen dat ik enorm schrik van de nogal extreme zware inzet van geweld tijdens deze misdaden. Schietincidenten overvallen op toeristen enz enz
  Het “mambo” parkeerplaats wordt afgeraden door verhuurders van auto’s … Het appartementen complex dat er achter ligt wordt als onveilig betiteld…
  Veiligheid stabiliteit en vriendelijkheid maken of breken Curacao ! Werkgelegenheid groeit met de economie mee ! Er zijn goede initiatieven ontwikkeld door Curacao en haar bevolking ! De koning ? Leuk dat hij komt en ja zeker mag hij kijken wat er speelt immers is hij de bank die een bedrijf bezoekt waarin hij jaarlijks op toelegd….

  Laatste : gastvrijheid —struisvogel farm, afgelopen jaar kwam ik met mijn gezin helaas te laat op bezoek bij dit bedrijf. Een grote groep Antilliaanse kinderen hadden die dag last minute geboekt, er war dus geen plaats om de tour te maken.
  Ons gezin en onze Antilliaanse vrienden kregen een drankje aangeboden van het huis. Dat was voor mij de eerste keer op de Antillen !!! Ondertussen liepen we een beetje rond en kwam ik aan de praat met eem local die werkte op de farm, ik legde hem uit dat het onze laatste dag was en dat ik erg onder de indruk was van de opzet van het bedrijf. Na 5 minuten kwam deze man terug om ons een verkleinde mini tour te geve, de kinderen vonden t geweldig en als klap op de vuurpijl kregen ze een echt struisvogelei aangeboden.
  Deze man begreep t volledig ! Toerist pleasen !
  Ik gaf de man een hele dikke tip, waarop hij mij uitlegde dat hij dat geld niet kon accepteren en mocht ik t toch willen geven, het aan de dame achter de bar kon doneren.
  ……… Als dit de mentaliteit van veel inwoners zou zijn op t eiland dan zou jullie land er heel anders uit zien !! Deze man (waarvan ik de naam niet meer weet) sluit ik en mijn gezin in het hart !

 6. @roepie roepi;
  Je zit vol haat ,dat haal ik uit jouw schrijven.,
  Maar dat geeft niet want dat ben ik ook af en toe. Dat ben ik op Curacao en ook op Nederland.Maar jij wil nu Curacao echt afmaken door het een tereingzooi te noemen.
  Weet wel dat die teringzooi het werk is van een paar colonisten die denken alles te hebben gehad wat er te halen viel,en nu bijna weg zijn omdat er niets meer te halen is.Hun ogen is nu gericht op het land zelf.Daar om laen de Hollanders het nogb erger worden,als men het maar behouden .Een tip de antillen is nu weg Maaaaaar wat betekend het woord ”Caribish Nederland ?. IK zal het je uit leggen zodat je deze keer goed nadekt voordat je schrijft.Dat betekend duidelijk dat ze ipv CURACAO MET HUN PROBLEMEN HEPLT, NU DE CARIBISHE eilande willen .Dus dat betekend dat men echt niet van de zogenaamde rotzooi afwillen, Te mooi om waar te zijn toch. denk denk denk.
  Waar om zou je koste wat kost toch in de rotszooi willen zwemmen ,ga dan weg want je heb toch nix aan
  ons

 7. @Bonny
  Kun je nog een keer schrijven wat je nu eigenlijk bedoelt te zeggen?
  Het is wat warrig wat je schrijft.

 8. essentie van mijn stuk was niet dat je niet zou mogen aankaarten de problematiek, maar dat het niet op dat moment de plaats en het tijdstip en de manier waarop was.
  mijn keus om het op deze manier op te schrijven.

 9. hoe was ook al weer de Leuze:?
  Steunend op eigen kracht doch met de wil elkander bij te staan!!?
  Tot nu toe is het m.i. altijd een éénrichtingsstraat geweest die bereden werd. Zelfs typisch nederlandse dingen zouden niet meer plaats mogen vinden uit pieteit met onze overzeese landsmensen. Ik wou dat men in Nederland eindelijk eens opstond en voorzichzelf opkwam. Ik ben in mijn hart nog een antilliaanse maar schaam me voor mijn eiland en haar instelling.

 10. Haha, alsof je het verpauperde gehucht wat Curacao heet op hetzelfde nivo zou zitten als nederland en alsof de localen die zich hier de titel politicus aanmeten veel meer voorstellen dan een stel graaiende amateurs die vooral niets moeten hebben van de rest van de wereld. Juist precies die hoogmoed zorgt ervoor dat het hier nooit wat zal worden.

 11. Ben het enigzins eens/ oneens wat de verslaggever aangeeft en het antwoord van H Pasman. Het zou deze verslaggever sieren om zich niet te mengen in deze zaak.
  Wel zou het verstandig zijn om Koning Willem-Alexander aan te geven wat er zoal speelt op Curacao en vooral de zaken die H Pasman meld.
  Wellicht zal de Koming niet als volksvertegenwoordiger Iets aan de zaken kunnen doen, maar zou hij als gedelegeerde wel de zaken kunnen aankaarten met de Min-Pres van Nederland.
  En zo als aangegeven de Koning is nog steeds het staatshoofd van Curacao dus waarom zou hij niet mogen weten wat er zoal speelt in de West.
  Hoeft niet alleen maar feest te zijn bij dit bezoek.

 12. Blijf je ogen maar sluiten voor de teringzooi doe Curacao heet.
  Ja, Curacao heeft haar eigen normen en waarden, maar wat als die nu eens significant afwijken van de rest van de wereld?
  Wat een niveau, met name het feite dat alles en iedereen die kritiek heeft op alles wat met Curacao te maken heeft, simpelweg wordt weggezet met de dooddoener “wij regelen onze eigen zaakjes” is werkelijk te betreurenswaardig voor woorden.
  GROW UP you fools!

 13. De koning is anders nog steeds het staatshoofd van het land Curaçao. Dus de regering heeft wel degelijk e.e.a. Uit te leggen aan het staatshoofd, cq. De koning.

 14. Voedselbanken…
  Was dat nu echt het enige wat je kon vinden ??
  En ..
  Zijn ze vol..

 15. Misschien als ingezonden brief in het landelijk ochtenfdblad plaatsen. In Ned. zijn er heel weinig mensen die op versgeperst kijken, dus m.i. heeft het ingezonden stuk weinig om het lijf.