Gekleurde pieten aangepast thumbCURAÇAO – Sinterklaas is gister niet alleen in Nederland aangekomen, maar werd ook hier op Curaçao verwelkomd. In de haven van Willemstad kwam de goedheiligman met tientallen zwarte en gekleurde Pieten aanvaren. Hij werd enthousiast onthaald door duizenden kinderen met hun ouders.

Het organiserend comité, de Stichting Voor Onze Kinderen, zet al twee jaar een aantal gekleurde pieten in bij de intocht. Die zouden met één van de boten onder de regenboog zijn gevaren. Nog nooit waren het er zoveel als bij de intocht van vandaag. Volgens organisator Solange Trinidad is dat het gevolg van de emotionele discussie in Nederland.

Gekleurde pieten John van der TolDiscusssie
Naast gele, rode, paarse en groene pieten waren er ook ‘gewoon’ Zwarte Pieten. De meerderheid zelfs. Zijn rol lijkt dan ook nog lang niet uitgespeeld. Voor veel Curaçaoënaars gaat de discussie in Nederland veel te ver. Zowel voor wat betreft het afschaffen als het behoud van Zwarte Piet.

Geïmporteerd feestje
De intocht wordt betaald door de overheid. Regeringspartij Pueblo Soberano, de partij van de vermoorde politicus Helmin Wiels, vond in 2010 nog dat Sinterklaas een koloniaal geïmporteerd feestje van Nederlanders was. De huidige regering, met opnieuw Pueblo Soberano, mengt zich vooralsnog niet in de discussie.

Regenbooginitiatief
De dreiging is er echter nog steeds. Door het ‘regenbooginitiatief’ van de Stichting Voor Onze Kinderen kan die dreiging wellicht voorgoed afgewend worden.

Bonaire
Sinterklaas maakt volgende week zaterdag nog de oversteek naar Bonaire. Een intocht daar was dit weekeinde niet mogelijk in verband met het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Die bezoeken op dit moment de Caribische eilanden en waren gister in Kralendijk.

Bon Bini Sanikolas - John van der Tol

Tekst: © Novum
Foto’s: John van der Tol

11 reacties op “Gekleurde pieten tijdens Sinterklaasintocht Curaçao”

 1. @ Luis schreef:.. ik hoop dat Cur. voor altijd DE melting pot blijft van de wereld. Waar we allemaal in vrede naast en met elkaar leven ongeacht ras, kleur of afkomst.……onze muziek is ook een mengsel van import stijlen…..maar juist dat maakt het nou allemaal zo mooi.

  100% mee eens.

 2. Beste Chrissie, je werkt wel op mijn lachspieren, heb je het nu werkelijk over de YdK en heb je het dan ook over jezelf ? Nou IK voel me helemaal geen mentale slaaf, weet dat velen zich achter het “slaven gebeuren” verschuilen omdat zij geen andere verklaring hebben voor hun incompetentie. Noem mij geen mentale slaaf, ik heb hersens dus ik denk. En jij ?

 3. Als kind had ik geen idee welke kleur de Sint of Piet waren. Ook niet welke ras mijn vriendjes waren. Pas later, toen ik al niet meer in de Sint geloofde, werd ik geconfronteerd met racisme en discriminatie. Mijn leven op Cur. heeft me geleerd dat we allemaal gelijk zijn. In mijn tijd was het nog zo en ik hoop dat Cur. voor altijd DE melting pot blijft van de wereld. Waar we allemaal in vrede naast en met elkaar leven ongeacht ras, kleur of afkomst.
  Dat de Sint een import feest is? JA! EN? Kerst is ook een import feest, Carnaval ook……onze muziek is ook een mengsel van import stijlen…..maar juist dat maakt het nou allemaal zo mooi.Heel Cur. is puur import en het werkt! Wij, als volk, zorgen ervoor dat het werkt!
  Slavernij is niet goed. Nooit geweest en zal het ook nooit worden. Moge geen volk in de wereld ooit nog onderdrukt worden door een ander volk! Maar één ding weet ik zeker: zonder slavernij waren mijn voorouders nooit naar Cur. gekomen en bestond ik waarschijnlijk niet!! Uiteindelijk zijn we allemaal het product van de wereld waarin we functioneren. Lang leve de glimlach die Zwarte Piet in het hart van de kinderen brengt !!!

 4. Na dit gedoe met de slavenmonument in Amsterdam hoeft dit feestje voor mij ook niet meer.
  http://www.youtube.com/watch?v=7bjpjiXB5XY

 5. Kleuren pieten samen met zwarte pieten= Prima ,

 6. jeetje. Laat ze op Curacao het vieren zo als ze willen. kan het ook omgaan draaien dat de rasistische NL nu weer willen bepalen wat en hoe het moet gebeuren op Cuaracao.

  laat ze hun feestje vieren zoals zij dat willen. Dus NLers op Curacao… Pas je aan en accepteer het hoe we het hier nu doen.

  Wat maakt het uit welke kleur de pieten zijn? Ze doen toch alleen maar truckjes en kunstjes en worden gezien als clowns. De ouderen vinden dat ze zwart moeten zijn terwijl het een kinderfeest is. heb je je kind ooit gevraagd wat zij vinden van een gekleurde piet? Durf te wedden dat het kind letterlijk voorkaauwd wat u als ouder in hun koppie heb gestopt.

  Vier het zo al je wilt. Dat doet met met kerst ook toch??

 7. Hieruit blijkt dat de YDK nog steeds een mentale slaaf is.. zij dienen tegen dit koloniaal en racistisch feest tegen te gaan!

 8. @ GB schreef: verandering begint bij jezelf.

  Tolerantie begint bij jezelf.

 9. ben het helemaal met Pfffffff mee eens met 1 word belachelijk doe normaal kijk naar NL zo hoort het en dan ook nog vertellen dat over 2 jaar er geen geld meer voor is Curacao kom nou eerst met een normale SINT want zeg nou eerlijk ziet er toch niet uit!!!!!!!
  nou wij zijn lekker voor de tv gaan zitten en het was weer topppie….

 10. Super goed initatief, die gekleurde Pieten. verandering begint bij jezelf.

 11. Super belachelijk, gekleurde pieten. Doe het goed of doe het niet.