• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Sinterklaas aangepastCURAÇAO – Enkele honderden mensen hebben zich vandaag verzameld op het Beursplein in Amsterdam om te protesteren tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet. Dat melden diverse Nederlandse media. De actievoerders zijn van mening dat Zwarte Piet een racistisch element is binnen het Sinterklaasfeest.

Eerder probeerde een groep tegenstanders door middel van het indienen van bezwaarschriften de Sinterklaasintocht in Amsterdam al tegen te houden.Toen de bezwaarschriften werden afgewezen is er een poging gedaan om de intocht via de rechter tegen te houden, ook dit lukte niet. De tegenstanders zijn echter niet van plan te stoppen met hun strijd tegen de zwarte knecht van Sinterklaas. Daarom werd er vandaag een vreedzaam protest gehouden in Amsterdam. De betogers vechten voor een aangepast Sinterklaas.

AT5 was bij het protest in Amsterdam

Bron videofragment: www.at5.nl

39 reacties op “Honderden bij Zwarte Piet-protest in Amsterdam”

 1. Yoshi, je verhaal klopt niet, waar ik het over heb zijn “bewijsbare” dingen zoal ook door de universiteitsleiding gezegd en geschreven is dat die mevrouw in Den Haag de zaak (haar universitaire opleiding} niet beeindigt heeft oftewel door tegenvallende resultaten vroegtijdig met haar opleiding gestopt is oftewel het advies heeft gekregen ermee te stoppen. Staat allemaal zwart op wit, check-it out.

 2. @wimpiri
  Heel filosofisch om te benaderen, maar met zo’n insteek
  kan je zo ver door gaan dat niemand meer weet wat werkelijk is.

  Wat het ” feit” dat iedereen maar iets zegt, betekent ook wat hetgeen jij hebt gezegd,
  ook maar iets is dat is gezegd en dat is dan volgens de eigen stelling, ook geen waarheid kan
  zijn en zo kan je maar doorgaan.

  Zou jij me kunnen vertellen dat dit verhaal niet klopt, zo ja zou ik het graag horen?
  Kennis is toch altijd maar van mens tot mens?

 3. Yoshi, dit is nu precies waarom wij altijd achter de feiten aan zullen hollen, iedereen roept wat waarvan hij/zij denkt dat het de waarheid is. Let goed op het “roept wat”. Jij roept dat Cola Debrot in hoogst eigen persoon onze Sinterklaas viering heeft aan gepast. Als ik daar het mijne van wil weten (klein hyaat in mijn “weten”) en jouw vraag, waar je die kennis vandaan hebt gehaald, kom je met een verhaal dat een docente jou dat een keer verteld heeft ? Schiet niet echt op hè.
  Dan is er een gevolmachtigde minister die roept dat zij over, wat was het 2 of 3 dagen, met bewijzen zou komen van wat zij ons verteld heeft. Nou garandeer ik jouw dat jij en ik tot sint juttemus kunnen wachten. Een Engelsman zou zeggen don’t hold your breath. En deze mevrouw doet verder gewoon haar ding en laat het volk wat zij zou dienen voor wat zij denkt dat het is, stemvee.

 4. onder drogredenen versta ik:

  “Het is nou eenmaal een traditie die 500 jaar geleden al bestond”
  Dit is een drogreden omdat de keuze om dan als land vooruit gaat wegvalt.
  Als alles met die reden werd vastgehouden zouden we nog steeds postduiven gebruiken en mensen openbaar stenigen.

 5. Ik zal dit dan ook voorzichtig zeggen, maar ik denk dat veel mensen afzien van het idee van veranderen (wij willen onze piet behouden!) en al helemaal als de verandering door een “minority” in gang werd gezet. (zeurpieten moeten ophouden met zeuren!)

  Je krijgt dan een “wij-versus-zij” verhaal, wat juist leidt tot minder draagvlak bij beide partijen. Waar is het begrip voor gevoelens van mensen gebleven? (bij beide partijen)

  Partij tegen Sinterklaas zou moeten inzien dat het een kinderfeest is dat niet afgeschaft moet worden. Deze partij kan pleiten voor kleine aanpassingen om het feest voor alle partijen leuk te houden

  Partij voor Sinterklaas zou moeten inzien dat het sinterklaasfeest racistisch kan overkomen (al dan niet zo bedoeld). Deze partij kan de bottomline van het verhaal vasthouden (een heiligman die samen met knechten cadeautjes uitdeelt), maar het aspect dat als racistisch wordt ervaren (de kleur schmink/kroeshaar/rode lippen) aanpassen (half zwart half kleur, alle kleuren lippenstift en haartypen)

  Ik daag iemand uit om me te vertellen dat mensen niet meer kunnen geniete van het feest in huidige vorm en dat rationeel (en niet op basis van drogredenen) kan onderbouwen. Op het moment dat dit gebeurt kan ik namelijk ook mijn beeld bijstellen.

 6. @Etienne Sambo
  Dat kan zeker weten, als ieder persoon het feest op eigen manier viert, prima.
  Alleen zou een dergelijke manier naar mijn mening niet een andere partij direct schaden. Net zoals ik bijvoorbeeld vind dat men bij halloween alles mag dragen, behalve een kostuum van de Klu Klux Klan of een Naziuniform (om maar weer eens iets te noemen). Deze kostuums zijn dan ook door de Nederlandse staat verboden (conform wetboek strafrecht 137e)

  Maar goed, laten we ervan uit gaan dat iedereen het feest op eigen manier.
  Heb je nog een idee over de nationale intocht? Moet die dan op een manier worden gevierd dat iedereen het leuk vindt? Ik vind dat de nationale intocht dat namelijk wel kan zijn, zoals bijv. op Curacao.

  Dit is iet als aanval bedoeld, maar ik begrijp niet wat het grote probleem is met een sint met pieten waarvan het gezicht half zwart, half gekleurd is. Of pieten die geen kroeshaar hebben? Zoveel verschilt dit toch niet?

 7. @Yoshi, Je kan pesten niet vergelijken met een eeuwenoude volksfeest dat vrijwel iedereen met plezier viert. Zwarte Piet bestond al in Nederland voordat de grensen open gingen en men van verweggistan kwamen.. waarom kwamen ze naar Nederland? Omdat het een racistisch en discriminerend land is?? Meerderheid van de Antillen wonen gewoon in Nederland..
  Door haar uitspraken heeft de mevrouw van de VN al een bevet van onvermogen afgegeven.. je zou moeten denken dat ze wel beter zou weten. Daarnaast kijk naar haar cv en bv de rechtzaak die ze wil aanspannen tegen oa NL, Frankrijk en Engeland.. Het is duidelijk dat deze mevrouw al een bepaalde blik heeft.. Waarom moet zij het onderzoek leiden en niet bv iemand uit China of Ghana? Je laat een onderzoek naar nazies ook niet uitvoeren door een oudnazie toch?

 8. @Yoshi,

  Ik kan je helemaal volgen. Nu denk ik dat het smakeloos is om in zo’n t-shirt rond te lopen en om je restaurant zo te noemen. Ik geloof dat geen enkele restauranthouder in his right mind zijn restaurant zo zal noemen. Hij zal weinig klandizie krijgen en veel boze opmerkingen naar zijn hoofd krijgen. Zo zie ik de oplossing van het Sinterklaasfeest ook. Vind je het feest niet leuk? Ga niet, doe er niet aan mee of vier het op je eigen, alternatieve wijze. Iedereen vrij in zijn mening. Wat denk jij?

 9. @ Wimpiri
  Dit was voor mijn tijd, ik heb in mijn schooltijd het verhaal gehoord zoals toendertijd mijn docente het vertelde. In die vorm herriner me ik dat ze vertelde dat in de jaren 60-70 het feest werd aangepast met witte pieten en een geschminkte Sint. Dit werd een fiasco en de jaren hierop werd het niet meer gedaan. In een mond werd toen verteld dat Cola Debrot daar verantwoordelijk voor was. Of dit waar is? Wie zou het kunnen zeggen? Ik was er in ieder geval niet bij.

 10. Yoshi, je maakt me nu wel nieuwschierig, waar kan ik dat terugvinden over het invoeren van het Sinterklaasfeest nieuwe stijl ingevoerd door Cola Debrot ?

 11. p.s.
  Cola Debrot was naast romanschrijven tussen 1962 en 1970 de gouverneur van de Nederlandse Antillen. Hoewel de frater het mooie initiatief wel genomen zal hebben heeft uiteindelijk cola debrot het plan tot uitvoer gebracht.

 12. @wimpiri
  Nee natuurlijk niet. De link leg ik omdat zover ik het verhaal ken het feest op gezag van debrot werd aangepast. Dat dus.
  Maar dit is wat off topic. Zoals ik al eerder heb gezegd. Dit jaar is het feest op Curacao aangepast en zover ik het weet was het een groot succes.

  @ Etienne Sambo
  Je hebt gelijk. Het alternatief is natuurlijk dat iedereen kan zeggen wat hij wil.
  Hoe ga je onderscheid maken tussen iets zeggen en bijvoorbeeld mondeling dreigen?
  Waar ligt de grens tussen wat wel mag en wat niet?

  De genoemde wet houdt bijvoorbeeld tegen dat ik een hakenkruis mag dragen of een restaurant open die “de vergaste jood” ofzo heet (er zijn natuurlijk andere voorbeelden, maar dit kon ik even bedenken).

 13. Yoshi, ik had het over Frater Fedelius zo’n 60 jaar geleden kan ook 65 jaar zijn. En toen zal Cola Debrot al wel geboren zijn maar kan niet vatten waarom jij het verband legt tussen Cola Debrot en Frater Fedelius of ga je ervan uit dat ik Cola Debrot bedoelde die voor witte piet werd opgevoerd ? Nee dus.

 14. @Yoshi:

  Bedankt voor de informatie. Ik wist niet van het bestaan van die wet. Maar nu wil ik je deze vraag stellen:

  Heb je niet liever vrijheid van meningsuiting voor iedereen, ook als dat betekent dat mensen hier en daar in hun gevoelens gekwetst kunnen worden? Is dat niet beter dan die wet die iedereen de mond snoert en angst aanjaagt? Laat mensen toch vrijuit spreken en uiting geven aan hun gevoelens! We moeten tegen een stootje kunnen toch?

 15. @ Wimpiri
  Ik ken dat verhaal van die frater. Dat was volgens mij nog onder cola debrot als ik me niet vergis (voor mijn tijd). Daar pleit ik ook niet voor. Het feest dat dit jaar op Curacao werd gevierd (waar ik wel voor pleit) was toch niks mis mee?

  De andere comment weet ik even niet waar je het over hebt. Ik weet echter wel dat geweld in geen geval mag worden gebruikt.

  @Jurgen
  Recht van de meerderheid? Dus als 20 jongens 1 jongen pesten moeten we het maar laten gebeuren? Juist de reden dat we homofielen beschermen (minderheid) toont aan dat recht van de meerderheid niet klopt.

  Bevooroordeelde blik? Iedereen die naar het sinterklaasfeest kijkt zal een mening hebben. Het is fout geweest van haar om die mening uit te spreken, maar om nou te zeggen dat het onderzoek niet meer valide is? Ik mag toch wel van de VN verwachten dat die professioneel aan het werk gaan.

 16. @Wimpiri:
  Dezelfde Fedelius van de Jeugd Sportcentrale, begin jaren 60?

 17. Yoshi, De betreffende mevrouw die het onderzoek moet leiden heeft al een bevet van onvermogen gegeven. Naast het feit dat ze al een bevoordeelde blik heeft heeft ze ook al aangegeven niets te begrijpen van het feest. We kunnen dus weinig verwachten van dit ‘onderzoek’. De zgn antiracisten hebben meerdere malen aangegeven dat de sinterklaas vierders wel racisten zijn en dat het feest moet worden afgeschaft. Blijkbaar is hier een verschil van mening over? Daartegen is de Piet al in de afgelopen decennia aangepast of veranderd.. Sinterklaas is een eeuwenoude traditie (bestond al voordat de Spanjaard voet zette op Curacao) en is in die eeuwen al veranderd.. Wek mis ik hier een beetje het recht van de meerderheid.. Er zijn ook mensen tegen homofielen in NL moeten we die nu ook maar opsluiten omdat een klein gedeelte van NL hier problemen mee heeft?

 18. Yoshi, zo’n 60 jaar geleden was Frater, ik dacht Fidelius al aan het experimenteren met witte pieten. Er zaten toen toevallig enkele witte kinderen of de St.Bonifatiusschool te Groot Kwartier die hiervoor ingespannen werden. Is niets geworden want wij vonden dat niet “echt”.

 19. Yoshi, als ik je dus goed begrijp zit die Grot die opriep om dan maar te gaan “pieten meppen” ook achter de tralies of heeft het justitieel apparaat in Nederland hem om piëteits redenen (bv omdat hij ook al zwart was) maar gelaten voor wat hij was ?

 20. @ Jurgen
  Ik weet dat die 99% van jou maar een speculatie is, maar ik schat dat er wel wat meer mensen zijn die tegen sinterklaas in huidige vorm is.
  Internationaal gezien wordt er al onderzoek naar gedaan (VN).

  Ik zal nooit zeggen dat sinterklaas moet worden afgeschaft, maar om jou voorbeeld te gebruiken: Zou voetbal niet beter zijn zonder hooligans?

  Stel dat het onderzoek van de VN uitwijst dat het feest racistisch getint is en dat daarnaast 10%-20% van de bevolking wil dat de zwarte piet wat wordt aangepast.
  (niet afgeschaft… aangepast)

  Zou men nog zo kortzichtig zijn om niks te doen?
  Op Curacao valt al te zien dat het feest prima is te doen met enkele zwarte pieten en enkele kleurpieten.

 21. @yoshi, Je hebt Nederlanders en Nederlanders.. 99 procent wil gewoon Sinterklaas vieren.. een heel klein groepje wil dat niet.. wie moet nu naar wie luisteren? er zijn ook mensen die vinden dat voetbal moet worden afgeschaft door de hooligans.. moeten we daarom voetbal afschaffen? Daarnaast hebben de zgn antie-pieten al meteen duidelijk gemaakt dat ze er niet willen over praten. Ze noemen zich anti-racisten.. iaw als je voor sinterklaas bent ben je dus volgens hun meteen een racist! en daar zit het probleem. 99 procent van de mensen die het wel vieren zijn geen racisten! en met een stelling dat mensen die sinterklaas vieren racisten zijn en dat sinterklaas moet worden afgeschaft (een feest dat men al honderden jaren viert!) zetten ze een bepaalde toon op die niet in dank wordt afgenomen!

 22. De uitspraak in de zaak sinterklaas in Amsterdam een paar weken geleden werd deels op basis van die wet behandeld. De rechter oordeelde dat er niet genoeg grond was om de intocht de stoppen: er zou namelijk geen sprake zijn van gevaar voor de openbare orde.

  De rechter stelde echter wel haar uitspraak niet was bedoeld om de discussie te stoppen en snapte naar eigen zeggen de bezwaren tegen het feest.

  Hiermee werd het meer een politieke kwestie dan een kwestie op basis van Nederlands recht. Ik geloof echter wel dat als er een grote groep mensen een zaak aanspant op basis van 137e het nog interessant kan worden.

 23. @ Etienne Sambo
  En toch mag niet iedereen maar doen en laten wat hij/zij wil:

  Wetboek van strafrecht artikel 137e

  Hij die, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving:
  een uitlating openbaar maakt die, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, voor een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap beledigend is, of aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap;

  een voorwerp waarin, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, zulk een uitlating is vervat, aan iemand, anders dan op diens verzoek, doet toekomen, dan wel verspreidt of ter openbaarmaking van die uitlating of verspreiding in voorraad heeft;
  wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.

 24. Zag die foto in de Telegraaf van een stelletje nitwits die uit onze naam daar een partijtje infantiel gedoe ten berde brachten. Dacht bij het lezen ervan aan het Peter van Dungen verhaal en zag daar op het Rode Plein in Moskou al een stel demonstrerende Homo’s (bedoel dit niet denigrerend) staan en dacht die zullen er niet lang staan, of is dat betweterig van mij ?
  En dan “de grote boodschap is dat allochtonen geen recht van spreken hebben wanneer ze tegen iets Nederlands zijn. Hoe reageren wij hier als een makamba commentaar op ons heeft, ik denk zomaar dat wij het uitgevonden hebben. Hebben we tenminste toch nog wat gedaan.

 25. Iedereen heeft het recht om het Sinterklaasfeest op zijn eigen manier te vieren of niet te vieren. Zwarte pieten, gekleurde pieten, zwarte sinterklaas met witte pieten. Iedereen mag het voor zichzelf bepalen. Dat is democratie. Pas op voor dictatuur mensen!

  In venezuela is er een socialistische piet die geen tegenspraak duldt. Laten wij daar GEEN voorbeeld aan nemen.

 26. Zo is dat maar net Peter van Dungen. En deze discussie of hype laat ook zien hoe heerlijk racistisch men kan zijn. Hoezo niet racistisch?

 27. @ Peter P,
  Waar jij de mist ingaat is op het moment dat je spreekt over autochtone bevolking en allochtone bevolking. Het simpele feit dat je een verschil maakt in Nederlanders op basis van afkomst/ras is naar de definitie van het woord al racistisch. (beide partijen hebben een NL paspoort, zijn dit dan niet beide gewoon “Nederlanders”?)

  Alle Nederlanders mogen protesteren, evenals alle Nederlanders uitkering krijgen.
  Daarna zeg je dat “Nederlanders” pikken niet meer dat hun feest wordt afgeschaft. De protesteerders zijn ook Nederlanders en die willen simpelweg dat “hun” feest wordt aangepast.

  Ik vind dat alle Nederlanders vreedzaam moeten samenleven en stoppen met “Wij Nederlanders vinden dat ons feest etc etc”. Ik denk dat op het moment dat er een nationale poll wordt gehouden, misschien tussen de 10%-15% tegen feest in huidige vorm zal zijn (Schatting). Dit is voor mij genoeg reden om na te denken over het aanpassen van het feest.

  Curacao heeft al bewezen dat het zonder problemen kan…

 28. @ Peter van Dungen, In dit verband is het wel goed te herinneren dat wijlen Helmin Wiels nederlanders die zich met Curacao bemoeiden dreigde terug te sturen in “zakken ” (de zak van Sinterklaas, zoals hij later uitlegde, toen het werd uitgelegd als “bodybags”.). Denk dat de zwarte pieten discussie in Nederland een sootgelijke reactie daar uitlokte. Ieders ware aard…? Curacao maakte Wiels’ partij daarna de grootste. De PVV in Nederland hoopt nu op datzelfde succes.

 29. Peter van Dungen dus jij denkt dat jij, wonend in Rusland de Russen de les kan lezen ? Ja dat zul je wel kunnen maar dan maar één keer.

 30. In zijn betoog heeft Peter van Dungen alleen maar gelijk over dat Nederlanders een (betweterige) mening foute dingen in het buitenland, maar voor de rest vergelijkt hij appels met peren en spreekt hij halve waarheden mijnsinziens. Nederland is geen racistisch land. Uitkering, huis alles wordt/werd gegeven aan de “exslaven” en ze hoeven er niet eens voor te werken.En de autochtone bevolking werd ontzien en zodra die maar enigszins kritiek hadden, werden ze door “politiek correct” links Nederland weggezet als nazi of racist. Loser allochtonen (dus niet de succesvolle) spelen daar op in. Kijk naar dat gezelschapje dat staat te protesteren .. werkeloos of (gesubsidieerd !!) “kunstenaar.
  Nederlanders pikken het niet meer en nu zeker nu hun cultureel kinderfeestje door deze losers verpert wordt .. Het werd tijd: genoeg is genoeg.
  Dan doet Van Dungen voorkomen dat nederlanders geen problemen hebben met pedofielen, maar wel met het afschaffen van zwarte Piet. Appels met peren vergelijken en niets is minder waar. Ik wil overigens wel een groepje pedofielen zien demonsteren. Moet je kijken wat er gebeurt.
  En tenslotte Anouk: Ik weet niet of Van Dungen op haar facebook heeft gekeken, maar over de “nuance” (van Anouk) waar hij over praat is niets te bespeuren. Vanaf meet af aan veroordeeld Anouk iedereen die anders dacht dan haar als racist. Dat pikken haar (ex) fans niet en terecht.

 31. Vandaag waren er zo’n 30 demonstranten en zou Nederland zich daaraan moeten storen? Er is toch al genoeg weggepimpt en racisme is het kinderfeest zeker niet.

 32. Kan YDK de makamba cultuur verkeerd vinden?
  Kan de makamba de YDK cultuur verkeerd vinden?

 33. Goed gezegd Peter, je slaat de spijker op de kop.

 34. Deze hele zwarte pieten discussie heeft een hele nare kant van Nederland blootgesteld. De grote boodschap is dat allochtonen geen recht van spreken hebben wanneer ze tegen iets Nederlands zijn. Je wordt gesommeerd hardhandig meteen het land te verlaten met alle mogelijke beledigen aan toe. Maar ook BNers zoals Humberto Tan, Anousha Nzume, maar ook autoschone BNers als Anouk, die enigszins deze hele “hype” (want over een discussie is er geen sprakevan) proberen te nuanceren, worden volledig afgeslacht.

  De ironie van dit hele verhaal is, dat Nederland wel op de voorste rij staat om Poetin de les te lezen over homorechten, maar nemen geen standpunt in, wanneer rapporten na rapporten uitwijzen dat Nederland ontzettend racistisch is. Wij veroordelen Thailand met kinderprostitutie, maar pedofiele verenigingen kunnen hun gang gaan, onder het mom van, vrijheid van meningsuiting. Maar demonstreren tegen ongelijkheid wat de essentie van de anti pieten demonstratie is, wordt door heel Nederland verafschuwd.

  Dus ik zal zeggen, laat deze mensen lekker demonstreren. Ze hebben het nota bene een dag eerder gedaan dan op de dag van de intocht dat toe te juichen is. Ga AUB niet een te grote punt van maken, omdat we nu al letterlijk voor lul staan in de wereld met onze hypocrisie.

 35. Die zichzelf kunstenaar noemende hoofdzeurpiet moet zich in het vervolg maar artiest, stand-up comedian of iets dergelijks noemen want zijn kunsten worden zelfs door duizenden eilandgenoten niet erg gewaardeerd. En zijn uitkering in Nederland per direct intrekken wegens het zich onttrekken aan de arbeidsmarkt.

 36. Als de Blanke Spanjaarden door de gootsteen zwart is geworden.
  Waarom komen ze niet vanaf de inkomst niet Blank ( schoon )

 37. @mjt

  Hou toch op met dat onzin verhaal over de schoorsteen. Ik zou zeggen verdiep je wat meer in de historische feiten. Hoe komt zwarte piet aam kroeshaar? Krijg je dat ook van de schoorsteen?

 38. De ‘zwarte’ pieten zijn gewoon blanke spanjaarden die door de schoorsteen moeten om de kado’s bij de kinderen thuis te brengen. Ze zijn gewoon zwart geworden door het roet wat in de schoorsteen zit. Dus dit heeft helemaal niets met rascisme te maken.

 39. Heb precies 10sec gekeken, toen weggeklikt.
  De moeite van het kijken niet waard. Stelletje kneuzen.