borden demonstratie1CURAÇAO – Het Koningsbezoek aan Bonaire zal spannender verlopen dan op Saba en Statia, de twee andere gemeenten van Nederland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kunnen twee demonstraties tegemoet zien. Dat meldt Caribisch Netwerk

Twee jaar terug was dat ook het geval tijdens het laatste Koninklijk bezoek met toen nog koningin Beatrix. Willem-Alexander heeft toen beloofd om bij het eerstvolgende bezoek met de groep bezorgde Bonairianen te spreken over of er vorderingen zijn geboekt.

Borden
demonstraties bonaireVoorzitter James Finies van de Stichting Nos ke Boneiru Bèk (we willen Bonaire terug) is tot gisteravond laat samen met andere demonstranten bezig geweest met het schrijven van de protestborden. De borden zijn voor het bezoek van het Koningspaar op het Wilhelminaplein in Kralendijk. “Het is een vreedzame demonstratie”, zegt Glenda Emerenciana, terwijl ze geconcentreerd doorwerkt. “We gaan niets doen dat beledigend is naar de Koning toe. We gaan ons netjes gedragen. We willen een legaal referendum. We moeten de aandacht eisen, want onze bestuurders doen dat niet voor ons.”

Telefoontje
Finies benadrukt dat het belangrijk is om het Koningspaar te laten weten dat Bonairianen sinds 10-10-10 niet tevreden zijn. De armoede op het eiland moet volgens hem onder de aandacht van de Koning komen. “We willen dat de Koning begrip toont, want onze bestuurders tonen geen begrip. Rutte zei laatst spottend: als jullie uit het Koninkrijk willen, geef ons een telefoontje. Dat is niet premierwaardig.”

Legaal referendum
De bezorgde Bonairianen, verenigd in verschillende groepen zowel op het eiland als in Nederland willen één ding: een legaal referendum. “We hebben het recht op emancipatie. We hebben het recht om onze eigen toekomst in eigen handen te nemen.” In 2011 stonden de gebroeders Cedric en Eric Soleana zij aan zij Willem-Alexander te woord. Cedric Soleana is tijdelijk in Nederland voor behandeling van ernstige verwondingen na zinloos geweld vorig jaar oktober. Eric zal zaterdag alleen Willem-Alexander het handje schudden. Hij heeft een uitnodiging gekregen voor een ontmoeting met het Koningspaar.

Puinhoop
Eric Soleana is ervan bewust dat de boodschap die hij heeft over de vorderingen op het eiland dezelfde is als twee jaar terug. “Inderdaad. Nog steeds zitten we in een puinhoop. We hebben nieuwe scholen, een nieuwe gevangenis en nieuwe huizen. Maar ze zijn onbetaalbaar. De mensen hebben geen geld om een eigen huis te kopen of te bouwen. De armoede is met de dag erger geworden.”

Broer
Soleana wil Willem-Alexander aanspreken op zijn ‘familieband’ met de eilanden. “Ik weet dat hij politiek gezien niet veel kan doen en zeggen. Maar ik zie hem als een broer nu. Daarom zeg ik hem: toon ons uw broederhart. Dat zal heel veel betekenen. We willen dat Bonairianen een beter leven hebben. Ze moeten zelf kunnen kiezen wat ze willen. Daarom willen we een eerlijk en oprecht referendum.”

Een reportage van Belkis Osepa over de demonstratie

7 reacties op “Weer demonstraties tijdens Koningsbezoek Bonaire”

 1. Het kan Beter op Bonaire en het zal ook beter gaan. Met Nederland is die kans groter dan zonder Nederland. Wat is het alternatief?

 2. Lijken typische genetische erfelijke reacties…Bonaire 1634, 1863 , 2010..timeline is wel dalend, niet erg snel..wanneer zou dan her eruit zijn..die erfelijke kwaal.. Er was altijd een wil geweest en ook altijd een weg…even volhouden mischien komen we er wel,of zijn wij moe?

 3. Bonaire is een groot donkey town, van nul en generlei waarde voor het koninkrijk. Er groeit niets, er bloeit niets en het enige wat men er doet is ‘s avonds met zwaar bespoilerde auto’s en mega geluidsinstallaties heen en weer over de boulevard bij Karel’s Bar rijden, elleboog uit het raam.

  Als ze vandaag los van Nederland willen, dan kan dat gisteren nog.

 4. Ik ben naar Curacao gekomen om de regelzucht en bemoeienis van Nederland te ontsnappen. Ik hoop niet dat Curacao ooit een bijzondere gemeente van Nederland zal worden. Vreselijk. Kan me voorstellen dat een hoop Bonairianen balen.

 5. Ben en Q erg makkelijk om zo te reageren, maar echt een keuze hebben ze niet gehad, daarnaast zouden veel zaken geleidelijk worden ingevoerd en daar wordt geen gehoor aan gegeven, zaken veranderen in een rap tempo soms goed maar meestal niet goed voor de bevolking. Dus ik zou maar eens rekening houden met onze medelanders op Bonaire, die mensen zijn er in 3 jaar tijd financieel zo op achteruit gegaan dat kan je je niet voorstellen vanuit het in verhouding rijke NL.

 6. Dacht dat de Bonairianen zelf voor deze status gekozen hadden destijds.
  Maar ja, als je zwakke bestuurders, mensen zonder ruggengraat aan de macht hebt die lijden aan brevet van onvermogen krijg je dit soort toestanden.
  Ze hadden het niet begrepen en zullen ook nooit begrijpen dat zij degenen zijn die de Bonairiaanse geschiedenis in zullen gaan als Bonaire verkopers.
  Hoop dat alle Bonairiaanse ministers vervangen zullen worden door Nederlandse.
  Men was gewaarschuwd maar wilde niet luisteren.
  Ze hadden hun huis verkocht en lieten de koper achteraf zelf de prijs bepalen. Typisch.

 7. Als ik het goed begrijp wil een handvol Bonairianen een referendum over de toekomst van Bonaire. Met andere woorden: zij willen onanfhankelijk van Nederland. Ook willen ze een beter leven. Wie moet dat dan gaan betalen? Veel succes daar op Bonaire…..