• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

studiemarkt thumbCURAÇAO – De twintigste studie- en beroepenmarkt is gisteren begonnen. In totaal krijgen ongeveer 2500 jongeren informatie over studies in Nederland, Amerika en Curaçao. Ook worden zij door DUO en Stichting Studiefinanciering Curaçao geïnformeerd over een studieschuld. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Ik heb nog niet nagedacht over een studieschuld en hoe ik die ga afbetalen”, bekent de zestienjarige Sheeree Colina. Ze wil volgend jaar Accountancy studeren in Nederland om daarna een goede baan te kunnen krijgen.

Studieschuld
“Een schuld hoort bij een studie”, gaat Sheeree verder. “Als ik precies weet waar ik ga studeren, ga ik daar informatie over zoeken.” Haar klasgenoot Kevin Winklaar heeft wel informatie opgevraagd over de schuld en het aflossen. “Ik vind het best eng om een schuld te krijgen, maar ik wil toch studeren en later een goede baan krijgen.”

Voorlichting
Monique Hoogekerk van Stichting DUO staat op de studie- en beroepenmarkt om informatie te geven over studiefinanciering. “Aankomende studenten stelllen vragen over hoe hoog een schuld wordt en hoe lang ze erover doen om af te lossen. Mijn collega’s gaan deze week in gesprek met aankomende debiteuren over studieschulden. Ik vind het te langzaam gaan, maar er gebeurt in ieder geval iets om jongeren voor te lichten.”

Werkeloosheid
Om een studieschuld te kunnen aflossen, moeten studenten een baan vinden. Wereldwijd liggen die niet voor het oprapen, maar Sheeree heeft vertrouwen dat zij na haar studie aan het werk kan. “Volgens mij is in de accountancy altijd wel werk te vinden. Ik ga mijn studiekeuze niet laten beïnvloeden door werkeloosheid, ik hou van cijfertjes dus ik wil accountant worden.” Ook Kevin heeft niet stilgestaan bij de economische crisis. “Ik ga geen studie doen die ik niet leuk vind. Als ik echt geen werk vind, zie ik wel weer. De studieschuld kan ik dan later afbetalen.”

Minder bedrijven
Woordvoerder van de studie- en beroepenmarkt Jairo Lobo had graag meer bedrijven op de markt gehad. Jongeren hadden zich dan beter kunnen oriënteren op de actuele beroepenmarkt. “Toen we begonnen aan de studie- en beroepenmarkt namen er zo 50 particuliere berdrijven deel, helaas zijn er nu maar tien. Deze bedrijven kunnen jongeren vertellen hoe het ervoor staat en wat zij kunnen verwachten als zij na hun studie een beroep gaan uitoefenen op Curaçao. Helaas hebben de bedrijven geen geld meer over voor een stand; ze hebben het gevoel dat ze er niets aan hebben. Ik denk juist dat deze jongeren over vijf jaar enthousiast terugkomen bij een bedrijf en dus naar het eiland.”

5 reacties op “Studieschuld centraal op studie- en beroepenmarkt”

 1. @ Jacinto. Ik weet een verhaal van iemand ,die na zijn Universiteit in Curaçao .
  Heeft hij als Buschauffeur gewerkt om zijn Studieschuld te betalen .

  We hebben het over studieschuld in Nederland en niet op Curacao. Welke normale student gaat tijdens zijn studie zijn groot rijbewijs na het normale rijbewijs halen? Niet 1, want daar is geen tijd en geld voor. Hoe wanhopig was het busbedrijf om hem in dienst te nemen en in welk decennium speelt jouw verhaal zich af? Ik geloof geen barst van je broodjeaapverhaal.

 2. Geachte , Zorro
  Ik weet een verhaal van iemand ,die na zijn Universiteit in Curaçao .
  Heeft hij als Buschauffeur gewerkt om zijn Studieschuld te betalen .
  En na elke Opleiding kan je gerust een andere werk gaan doen .
  Tot dat je gelukt heb om de geschikt werk van je studie te krijgen . .
  Blijft niet in je eentje , ga liever contact bouwen met andere buiten .
  En dan weet je precies wat ik bedoel

 3. Over een schuld in Euro, die in Curacao moet worden terugverdiend in NAF, staat niets geschreven. Dat weten die Curacaose ondernemers heel goed.
  Die verrassing voor de teruggekeerde student, komt als hier met je schier onbetaalbare euroschuld wil gaan trouwen en een hypotheek aanvraagt.
  Het naar elders vertrokken talent weet dat best en zal dan liever in Euroland wat gaan verdienen en zo tegen de pensionering terug naar het eiland komen.
  Ondanks de wensen van de lokale politieke praatkanonnen , die wat mensen met echt talent best om zich heen kunnen gebruiken.

 4. @ Jacinto. Je kan gewoon een andere werk gaan doen .

  Hoe “gewoon” denk je dat dat is, grapjurk, zonder ervaring met 700.000 werklozen en een slinkend banenbestand? Misschien de enige mogelijkheid om kunstenmaker te worden met een bijstandsuitkering zoals je weet of met een opgepimpte CV solliciteren bij het Curacaohuis.

 5. Het is niet noodzakelijk dat na je Studie/Opleiding , bent je verplicht om te gaan werken wat je hebt gestudeerd .
  Je kan gewoon een andere werk gaan doen .
  Alleen moet je zorgen om een inkomen te kunnen creëren voor je Studie schuld