Foto Koningshuis: Willem-AlexanderCURAÇAO – De kennismakingstournee van koning Willem-Alexander en koningin Máxima langs de Caribische eilanden is officieel van start gegaan. Op Sint Maarten is het koninklijk paar vanochtend verwelkomd met militair ceremonieel. Er waren niet meer dan driehonderd mensen op de been, is de schatting.

Dinsdagmiddag werden Willem-Alexander en Máxima bij aankomst begroet door de gouverneur van Sint Maarten, Eugene Holiday en zijn vrouw Marie-Louise. Daarna was het de beurt aan minister-president Sarah Wescot-Williams en luchthavendirecteur Regina Labega.

Officiële ceremonie
Daarop volgde de officiële welkomstceremonie op het Clem Labega-plein in Philipsburg. Ook een Nederlandse delegatie met onder anderen minister van koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) was daarbij aanwezig. Normaal gesproken zou deze ontvangst op de luchthaven hebben plaatsgevonden, maar het organiserende comité wil zo veel mogelijk mensen de gelegenheid geven het koningspaar te ontmoeten en dat was op de luchthaven niet mogelijk.

Balkonscène
Koningin Máxima kreeg tijdens de ceremonie een boeket bloemen van een leerling van de lagere school Prins Willem-Alexander. Na de inspectie van de wacht door de koning was er een ontmoeting met het parlement van Sint Maarten en de ministerraad van het eiland. Buiten stonden schoolkinderen met vlaggetjes te zwaaien, toen Willem-Alexander en Máxima tijdens een balkonscène vanuit het regeringsgebouw hun gezicht aan het publiek lieten zien.

Programma
Het middagprogramma bestaat uit een bezoek aan het Milton Peters-college, een middelbare school in de stad. Daarna gaan Willem-Alexander en Máxima naar het Raoul Illidge-sportcomplex. Daar ontmoeten ze de winnaars van de koningsspelen. Aan het eind van de middag wandelt het koningspaar door de langste straat van Philipsburg, de Frontstreet. Dagelijks doen duizenden cruisetoeristen daar hun belastingvrije inkopen. Maar de straat heeft ook een aantal oude monumenten, zoals het Courthouse, het nationale symbool van Sint Maarten dat zelfs op de vlag te vinden is.

Feestavond
De dag wordt afgesloten met een grote feestavond in het Festival Village. Deze locatie wordt normaal gebruikt voor de afsluiting van het jaarlijkse carnaval en optredens door artiesten. Woensdagavond treden 250 kinderen op van het National Institute of Arts. Donderdag vertrekt het koningspaar naar Saba, het kleinste Caribische eiland van het koninkrijk.

© Novum

willem-alexander plasterk wescot-williams

www.versgeperst.com