MFK FractieCURAÇAO – MFK-lid Amerigó Thodé heeft vragen gesteld aan minister van Financiën, José Jardim, over de aanstelling van oud-minister, Ersilia de Lannooy. Zij zou na haar aftreden, aangenomen zijn bij de Centrale bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Zij woonde in die tijd echter niet meer op Curaçao.

Na haar aftreden als minister van Financiën, op 10 oktober 2010, is De Lannooy naar Nederland verhuisd om een studieopdracht uit te voeren. Desondanks zou ze op papier per 1 december 2010 in dienst zijn getreden bij de CBCS in de functie van Risk Manager. Ze krijgt hiervoor een bruto maandsalaris van 25.000 gulden. Volgens Thodé werkt werkt ze echter pas sinds 2013 fysiek bij de bank.

Wantrouwen
Opmerkelijk is dat de Staten meerdere keren heeft gevraagd of er een dienstbetrekking bestaat tussen CBCS en de voormalige minister. De Lannooy heeft dit  altijd ontkend. Haar neef Emsley Tromp is echter degene die haar heeft aangenomen en heeft dit ook toegegeven. Thodé schrijft in zijn brief dat dit “wantrouwen wekt en de handel en wandel van Tromp met de gelden van burgers van Curaçao en Sint Maarten weergeeft.”

Transparantie
Thodé verzoekt Jardim om duidelijkheid en transparantie te verschaffen aan zowel de Staten als het volk. Hij wil onder andere weten wat De Lannooy in de 30 maanden dat zij niet fysiek aanwezig was, heeft uitgevoerd voor de CBCS. Ook wil hij weten of zij de beste kandidaat voor de functie was, aangezien ze op het moment van de indiensttreding niet in het bezit was van een relevant diploma.

Lees hieronder de brief en overige vragen

Staten Brief Minister Jardim over Centrale Bank 2013.pdf

16 reacties op “‘Maandsalaris voor afwezige De Lannooy 25.000 gulden’”

 1. Thode heeft 100% gelijk met zijn vragen waarop ik ook graag antwoord wil.

  Maar wat was die Thode muisstil toen Gerrit Schotte zijn maatje Corallo, van beroep mafioos, wilde aanstellen bij diezelfde Centrale Bank.

  Selectieve verontwaardiging heet dat, Amerigootje.

 2. Met het gezegde ” de pot verwijdt de ketel tot hij zwart ziet ” is het hele verhaal rond !

 3. Kiko Thode ta papia di salaris di de Lanooy, Thode no a papia den pasado ku edificionan ku Schotte a pone bou di huur cual tabata propiedat di Schotte riba cuenta di gobiernu sin nunka gobiernu tabata huza es edificionan aki ,Thode no a reklama su lider ora esaki tabata ke tuma un mafia den Centrala Bank St Maarten Curacao.E kosnan aki nunka nan no tabata bon, pero bosnan tur ta comete es desastrenan aki y despues pa bosnan hasi como Yo no fui.Un comunidat drechi na tinu ku ta uza su selebre ta cansa di bosnan

 4. Ja, NAFL 25.ooo verdienen op het eiland is wel heel heel veel, want de uitgaven van bijv. costuums voor de job bijj de bank, hoeft niet want misschien is de ambiente op Curacao niet veeleisend , vermaak-ontspanning d.w. z, leasure zijn wel bijna nihil want wat doe je als je op Curacao woont, je hebt geen uitgaven naar het Operahouse e.d. je bezoekt niet een aantal musea per maand, je bezoekt niet je verwantschap in een ander stad e.d.. ook transportkosten d.w.z gasoline -verbruik is laag want de afstanden zijn gering. het zijn dingen die je inkomen kunnen beinvloeden Dan moet men ook een vegerlijking maken met de genoten studie en daarna als men een tijdlang niet heeft gewerkt dan kun je ook geen salaris toegekend krijgen.

 5. Laten we vooral in aanmerking nemen, dat Thode al eerder op z’n bek is gegaan met een vraag aan minister Jardim en dat Thode lid is van een partij, die niet in zijn eerste leugen is gestikt. Ik geef er de voorkeur aan om de reactie van de minister te vernemen.

 6. Gracia a Dios ku ta de Lanooy a wordu geplaatst na Alagemene-Bank y no e monster mafioso di Italia ku tabata riba lista FBI WANTED ku Schotte tabata ke plaatst den Banco Central,Ersilia a hasi su trabou pa esaki,pero si tabata es monster aki 25 mion pa luna a somenta.

 7. Het is tijd dat voor onze gemeenschap belangrijke organisaties, bedrijven en overheidsorganen, het principe van ‘maatschappelijke legitiematie’ gaan honoreren. Dit betekent dat organisaties, die een fundamentele taak hebben binnen onze gemeenschap de bevolking periodiek op de hoogte stellen van het reilen en zeilen binnen deze organisaties. Dit kan geschieden door middel van info-folders, persberichten en plaatsen van informatie op een website. Indien de CBCS vanaf het begin iedereen op de hoogte heeft gesteld van het in dienst nemen van mevr. De Lannooy zou er nu geen vuiltje aan de lucht zijn. Hoogstens zouden de nu gestelde vragen reeds toen zijn gesteld. Door het achter houden van die informatie lijkt het wel alsof er sprake was van een onder onsje. Als u goed hebt gemerkt is het fenomeen van lekken van officiële stukken sinds 10-10-10 aan de orde van de dag. Goed dat het volk teminste op deze manier op de hoogte blijft van hetgeen achter de coulissen plaatsvindt.

 8. Een beetje popujopie doen mhr. Thode?
  Ik heb ook een paar “populaire vragen”: wie zat in de regering op 1 dec. 2010?? Is dus allemaal onder de neus van MFK gebeurd!!

  Waar was dit geweten toen MFK in de regering zat? We hebben voor de komende jaren nog last van jullie bestedingsgedrag.
  Voor de goede orde; het is niet belangrijk wie familie is van wie. Daar is ons eiland te klein voor. Wat wel aan de orde dient te zijn is of het salaris in lijn is met de functie/marktconform is voor de Curacaosche situatie. Daar moeten wij het over hebben.

 9. Al dit gedoe had eigenlijk niet gemoeten. Op Curaçao moet men beginnen het principe van ‘maatschappelijke legitimatie’ te honoreren. Hiermee wordt bedoeld dat elke organisatie en regeringsorgaan die een fundamentele taak heeft te vervullen in de maatschappij, constant de maatschappij op de hoogte dient te houden van het reilen en zeilen binnen die organisatie. Dit kan geschieden door middel van periodieke informatie via folders, persberichten of onder andere informatie op een website plaatsen. Indien de CBCS heeft geïnformeerd dat mevr. De Lannooy in dienst trad bij de CBCS zou er nu geen vuiltje aan de lucht zijn. Op zijn minst zouden de nu aan de orde zijnde vragen reeds toen zijn gedaan. Door het niet bekend maken van de indiensttreding lijkt het alsof er sprake was van een onder onsje. Als u goed heeft gemerkt komen er sinds 10-10-10 vanaf de regering Schotte officiëlestukken van allerlei aard in de pers. Goed dat het volk tenminste op deze manier op de hoogte blijft van hetgeen achter de coulissen gebeurt. Indien men openkaart speelt zou dit niet op deze manier moeten geschieden.

 10. Eens te meer een reden dat benoemingen in overheidsdiensten en overheidsbedrijven moet worden uitbesteed aan een apart orgaan. Daar zetten we dan mensen neer die kennis van zaken hebben en alleen zij mogen beslissen, op die manier kan de politiek geen invloed meer uitoefenen.
  Zo heeft men het ook op Barbados gedaan en naar het schijnt werkt het prima.

  In Bonaire is men ook schoon schip aan het maken en tja, degenen die dan worden ontslagen klagen dan steen en been dat de keuze voor Nederland de verkeerde was. Men vergeet er voor het gemak maar bij te zeggen dat ze ontheven zijn omdat ze niet op die plek thuis hoorden. Ze zijn er in het verleden door vriendjes neergezet en menen dat ze daardoor ook capabel zijn.

 11. Wordt het niet eens tijd voor volledige openheid over alle overheidssalarissen en politieke beloningen, en alle (drie dubbele) inkomens van Statenleden. Plus alle politieke en overheidspensioenen?

  Of zijn ze bang dat dan pas echt de revolutie uitbreekt?
  Zelfs Asjes liet zich dubbel betalen als Statenlid en als Sectordirecteur benoemen, zonder ooit het plan te hebben er ooit te gaan werken. Ook ambtenaren in de politiek houden hun gewonen salaris naast hun politieke inkomen. HET KAN NIET OP.

  Maar OPENBAARHEID… Daar is de politiek uit eigenbelang tegen. Daarom is laatst de wetgeving riond “bescherming persoonsgegevens” uitgebreid, dan zijn de dames en heren politici weer even veilig.

  Asjes zou ook zijn screeningsgegevens -en inkomens- openbaar maken… Zal er wel nooit van komen…omdat??

 12. waarom niet eerst afgewacht het antoord van de minister?
  Vraagstelling van Thodé is tendentieus.
  neef, mag je geen neef zijn?
  waarom was er geen open sollicitatie? hij verteld er niet bij dat hij dat heeft uitgezocht en gebleken is dat er geen open sollicitatie was!
  waarom is haar salaris van 25000 gewoon doorgegaan gedurende haar studieopdracht? ook hier weer heeft hij dat uitgezocht?
  zo niet dan vraag je bv wat voor regeling is er getroffen met haar gedurende haar afwezigheid voor de studieopdracht?
  zonder relevant diploma? wat zou dan wel een relevant diploma moeten zijn als je wel weet dat ze geen relevant diploma heeft! Er staat wel drs voor haar naam. Vraag dan dat je hebt uitgezocht wat voor studie zij doorlopen heeft en dat dat niets te maken zou hebben met deze functie bijvoorbeeld.
  wat heeft ze gedurende 30 maanden uitgevoerd in dienst van de bank? Zit al verwerkt in de vorige vragen.
  Het statenlid Thodé mag in het vervolg eerst beter studeren op zijn vraagstelling aan de minister.
  ik kan nu al voorspellen wat de antwoorden zullen zijn.

 13. terecht dat deze vragen gesteld worden.
  maar Thode heeft natuurlijk ook boter op het hoofd, waarschijnlijk had hij zelf die functie willen hebben of misschien een zoontje naar voren hebben willen schuiven.
  De hele politiek is verrot inclusief dus CBCS.
  ik denk ook dat Tromp een keer grondig doorgelicht moet worden.

 14. Mevrouw de Lannooy heeft een goed betaalde functie. Ik schat dat de meeste gezinnen op Curaçao minder per jaar te besteden hebben dan mevrouw Lannooy per maand. Als volksvertegenwoordiger zou ik mij toch eens af gaan vragen of deze beloning wel in overeenstemming is met de geleverde prestatie en dan heb ik het nog niet eens over de manier waarop zij die functie heeft gekregen.

  Als politicus hoef je niets te weten en niets te kunnen, maar zorg dan wel dat het ambtelijk apparaat deskundig is en als je persé een vriendje wil benoemen kies dan iemand die zijn vak verstaat en maak het niet te bont met de beloning.

  Wat hier gebeurd is is een klap in het gezicht van het volk en pervers onfatsoenlijk. Zowel mevrouw de Lannooy als neef Tromp moeten zich diep schamen voor deze legale diefstal. Dat er nu pas commotie ontstaat geef wel aan hoe verrot de politiek is of hopelijk was.

 15. Als het inderdaad waar is dat de Lannooy al die tijd dit salaris heeft ontvangen zonder aanwezig te zijn geweest vind ik dat zij dit ontvangen geld terug moet storten aan het volk,maar dan wel er bij eisen dat al die klaplopers en losers” zoals Thodé him zelbst” die er in vele getalen rond lopen te slenteren zoals ministers.parlementiers en ambtenaren Direct al onrechtmatige geld terug betalen dan heeft Curaçao meteen geen geld tekort meer in de staats kas dan zit hij vol tot aan de rand.

 16. Ik mag die Amerigo Thode niet, maar de vragen die hij hier stelt zijn volledig terecht.

  De benoeming van Zus de Lannooy, familie van directeur Tromp, is een grote schande.