• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag plaatst Henk Pasman vraagtekens bij het bestaan van het Curaçaohuis en de functie van Gevolmachtigde Minister.

Wat is de toegevoegde waarde voor het land Curaçao van het Curaçaohuis en de Gevolmachtigde minister? Het kost de belastingbetaler op Curaçao elk jaar miljoenen guldens en levert verder niets op.

In plaats van de Gevolmachtigde minister de rijksministerraad te laten bijwonen laat je een echte minister van het land Curaçao voor die vergadering overvliegen naar Nederland en dat hoeft niet één keer per maand maar bijvoorbeeld elke drie maanden. Dat is meer dan genoeg voor een autonoom land voor een afstemming over behoorlijk bestuur en de overige punten van het Statuut en afstemmen over samenwerken. De verkoop van gebouwen levert ook nog extra geld op.

Die gespaarde miljoenen guldens kunnen we veel beter gebruiken in onze eigen economie! Voeg de functie van toeristenbureau in Nederland samen met de functie van ‘ambassade’ voor de in Nederland en Europa woonachtige Curaçaoënaars. Voor dit laatste is een bezetting van twee tot drie man meer dan genoeg.

Curaçaohuis 1
Curaçaohuis 2

9 reacties op “Ingezonden: ‘Doek het Curaçaohuis op’”

 1. We mogen aannemen dat de voorstellen tegenwoordig per email worden uitgewisseld, of dat Plasterk wel even Asjes belt als hij zich zorgen maakt over Zwarte Piet en zo. Er moet iemand zijn die formeel “ja” zegt..
  Ik zou zeggen: vlieg eens per maand een minister Business Class naar Nederland en terug.

  Hoe belangrijk een gevolmachtigd minister is blijkt wel hieruit…

  “….In de Rijksministerraad word alleen besloten over zaken waarover van te voren overeenstemming is bereikt met de regeringen van de landen overzee (Aruba, Curaçao en Sint Maarten) of waarvan is vastgesteld dat er een geschilpunt is. De raad vergadert in principe maandelijks, voorafgaand aan de vergadering van de Nederlandse ministerraad”

  Zal dus met 30 minuten klaar zijn.

 2. Nou denk ik zomaar dat Nederland wel bezwaren zal hebben met een ambassade status van het Curaçaohuis. Zie het al voor me; alle medewerkers diplomatieke onschendbaarheid, het aantal retourreisjes Schiphol/Hato neemt toe met minstens 1x per maand per ambassade medewerker, geen controle bij vertrek vanaf Hato en geen controle bij aankomst op Schiphol. In het verleden is al gezien wie en welke goederen gesmokkeld werden en dat gebeurde toen omdat de smokkelaars politieke ruimte kregen op Hato om controleloos te vertrekken maar toen werkte de Douane op Schiphol nog niet mee.

 3. Ik heb niet gezegd sluiten!
  Ik heb aangekaart de functie van het Curaçaohuis zoals die nu uitgevoerd word en dat is als eerste een Gevmin behuizen en als tweede vertegenwoordiging in Nederland voor …….
  De Gevmin is de vertegenwoordiging van de regering van Curaçao en vertegenwoordigd die in de rijksministerraad. De huidige Gevmin was en is al jaren woonachtig in Nederland. In de staatsregeling stellen we wel als eis dat een minister woonachtig moet zijn op Curaçao maar die eis stellen we niet aan de Gevmin.
  Mijn punt is dus om te veranderen de huidige functie van Gevmin in de rijksmiinisterrraad door een minister van het land Curaçao en voor de hand ligt de minister van Algemene zaken. De andere functie laten bestaan maar in afgeslankte vorm.
  Daarmede kunnen we miljoenen per jaar besparen en tevens is het voordeel dat de relatie met de Koninkrijksregring veel efficiënter word en veel meer zal opleveren.
  Niet relevant is of we nu wel of niet echte ministers hebben dat is een ander onderwerp.
  Er is nu een Curaçaohuis ontstaan vanuit het verleden en gevormd en uitgebreid langzaam maar zeker rond de Gevolmachtigd Minister, maar niets anders is als een hoge ambtenaar plus ook nog eens een plaatsvervanger. Die mag elke maand een kwartiertje meedoen in de rijksministerraad! en dat kost ons wel miljoenen per jaar.
  De Gouverneur van Curaçao met het kabinet van de Gouverneur worden betaald door het land Nederland. Waarom, omdat het de vertegenwoordiging is van de Koning.

 4. Hoezoo opdoeken en verkopen.
  Halloo, “eigendom” zelfs aquaelctra is geen eigendom maar geleased.
  Het Curacao huis zal vast gehuurd zijn van een vriendje.

  En “Echte” ministers overvliegen ??? Hebben we die dan ?

  We hebben internet toch. Beetje skypen klaar.

  Want ga mij nu eens uitleggen wat een “echte” minister van Curacao nu precies moet vertellen in Nederland.

  Excuses aanbieden voor onbehoolijk koninkrijksgedrag, tomeloze corruptie en falen dat is het enige. Nou daarvoor hoeven ze echt niet eerste klas te gaan vliegen.

  Dat lezen ze gewoon in de krant daar.

  Maar vertellen of bilateral overleggen…..

  Ahum Luisteren… dat zou nog een optie zijn.

  Maar ja ook dat kan ook via internet niet waar.
  Nog meer besparen.

  Ik zal niet zeggen per mail.
  Want ja lezen doen we niet meer hier.
  Boeken op school zijn ook al (gratis) afgeschaft nietwaar.

 5. Het is makkelijk om iets te roepen dat bij het publiek in goede aarde valt. De vraag is of het ergens op slaat. Curaçao is een zelfstandig land binnen het koninkrijk en het is daarom niet vreemd dat zij een vertegenwoordiging heeft in Nederland waar de centrale regering is gevestigd en veel landgenoten wonen. Of Curaçao waar voor zijn geld krijgt is weer een andere zaak.

  Mevrouw Wiels kan ten allen tijde opgeroepen worden door het parlement om verantwoording te geven over de besteding van het budget. Men kan dan besluiten het budget te verminderen of uitbreiding van taken als daar aanleiding voor is. Sluiten van de vertegenwoordiging van Curaçao in Europa gaat echter te ver. Landgenoten in Nederland zouden daar zeer door gedupeerd worden en ook voor Curaçao is dat niet goed.

  Een ambassade is een vertegenwoordiging van een land in een ander land. Waarom mag het Curaçaohuis geen ambassade heten? Feitelijk voert het de taken van een ambassade uit, dus wat is het bezwaar?

 6. @ Cyril
  Goed lezen, “ambassade” staat tussen haakjes, het is de functie die men nu al uitvoert richting de Curaçaoënaars woonachtig in Nederland waaronder studenten.
  Curaçaoënaars zijn geen Nederlandse staatsburgers maar staatsburgers van het Koninkrijk der Nederlanden. Kijk maar wat erop je paspoort staat. en als je wilt weten wie Curaçaoënaars zijn zie willemstadcuracao.com

 7. Ambassade??????.
  Curacaoënaars zijn Nederlandse staatsburgers en vormen deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Zij zijn geen vreemdelingen. Een ambassade of een consulaat telt voor alleen voor een ander land dat niet binnen het Koninkrijk zit.

 8. Pasman weer, luid en duidelijk.
  Hoop dat Pasman niet voor een dichte deur komt te staan net als in het verleden toen de PAR aan de macht was.

 9. Deze redenering gaat op voor de hele overheid, waarom de lijn dan niet doortrekken?