Nelson Navarro thumbCURAÇAO – Minister van Justitie Nelson Navarro legt in de Staten verantwoording af over de dood van Luigi ‘Pretu’ Florentina en het onderzoek daarnaar. Pretu was de tweede verdachte in de moord op Wiels. In september werd zijn lichaam levenloos in zijn cel in Barber aangetroffen.

Eind september werd een commissie ingesteld om onafhankelijk onderzoek te doen naar de aard en omvang van de veiligheids-, en bewakingsmaatregelen die zijn getroffen in verband met de opsluiting van Pretu. Volgens de onderzoekscommissie ontbrak bij de beveiling van ‘Pretu’ de regie. Het personeel zou niet gekwalificeerd zijn en kreeg geen aanwijzingen. Binnen het politiekorps en het Openbaar Ministerie (OM) liet de communicatie veel te wensen over.

Geen instructies
De commissie wijst ook naar Navarro die geen instructies zou hebben gegeven aan de verantwoordelijke leidinggevenden bij Justitie, het politiekorps en de gevangenis over de plaatsing van Pretu. Volgens Navarro blijkt uit het rapport niet dat hij gefaald heeft. Hij zal dan ook pas opstappen als het parlement hem naar huis stuurt. Volgens Navarro had niemand ook instructies van hem verwacht en gaf de minister die niet omdat hij er vanuit ging dat de politie en het OM de overplaatsing zelf konden afhandelen. “Dat is heel normaal.”

Verkeerd geïnformeerd
Tijdens een persconferentie zei Navarro dat hij na de dood van Pretu verkeerd is geïnformeerd door het Korps Politie Curaçao. “Dit heeft consequenties voor diegenen die doelbewust informatie hebben gemanipuleerd,” aldus Navarro. Ook vond hij dat de politie verantwoordelijk was voor het feit dat van de drie bewakers in Barber er maar een aanwezig was. De ander had zich ziek gemeld en een tweede kwam niet opdagen. Daar kon de minister niets aan doen, vond Navarro.

Georganiseerde misdaad
Volgens de minister wordt Curacao in zijn macht gehouden door de georganiseerde misdaad en hij wil dit gezamenlijk met de landen binnen het Koninkrijk gaan aanpakken. Tijdens het vierlandenoverleg in januari worden deze plannen verder uitgewerkt. De precieze details kan Navarro nog niet geven, maar in ieder geval hoopt hij dat 2014 een stuk veiliger zal zijn.

Navarro vertelt tegenover Radio Hoyer 2 wat volgens hem de conclusie van het onderzoek naar de dood van ‘Pretu’ is.

17 reacties op “Rapport-Pretu: Navarro stapt niet op”

 1. […] Rapport-Pretu: Navarro stapt niet op […]

 2. Is Navarro niet die grappenmaker van ‘criminals fasten your seatbelts ?’ Wat is er na deze uitspraak gebeurd ? Inderdaad, helemaal niets, criminalteit viert hoogtij op Crimicao. Wederom hetzelfde liedje van veel geschreeuw en weinig wol zoals het met alle politici hier het geval is.
  En deze man is dan een advocaat ? Of heeft hij ook z’n diploma vervalst of cv gepimpd ?

 3. Je hoeft niet schuldig te zijn om toch verantwoordlijk gehouden te worden. Dat de organisatie binnen het politie- en gevangeniswezen een puinhoop is, is zijn verantwoordelijkheid. Het feit dat hij het “allemaal niet wist” is hem juist aan te rekenen. Een eindverantwoordelijke is dus oolk verantwoordelijk voor ZIJN organisatie. Als die organisatie in al zijn voegen kraakt en de verantwoordelijke daarvan niet op de hoogte is ( wil zijn !), is de eindverantwoordelijke niet de geschikte persoon. De minister dient af te treden.

 4. Onder Vuur.

  Als Minister en geen verstand van zaken is geen probleem dat zijn we wel gewend op ons eiland.
  Maar als YDK had hij beter moeten weten, als advocaat was hij bekent met het systeem.
  Politie korps dat liegt, kijk dat geeft mooie openingen voor rechtzaken als zelf de Minister het toegeeft.
  Hoe kan hij deze functie behouden nu er een breuk van vertrouwen ligt tussen onze KPC en de minister. Of stelt hij het hele KPC op non acttief?
  ook de opmerking de PG ontslaan verbaasde me tenslotte was hij docent staatsrecht ik vrees dat de opgeleide mensen door hem straks ook met deze rare denkbeelden ons land zullen besturen.
  kort om , er rest maar 1 oplossing aftreden en je verschuilen onder een dikke steen en hopen dat je wat heb geleerd.

 5. De Curaçaose politie in de greep van de georganiseerde criminaliteit !

 6. Hoe zal Navarro de moordenaar van Wiels bekend maken, want die is bekend zo niet de opdrachtgevers. Wiels had honderden vijanden en dus potentiele moordenaars en ongetwijfeld zal Navarro uit die honderden precies de naam van een lijk noemen en is de zaak klaar. Geen zekerheid over de moordenaar, geen verder kostbaar onderzoek, geen veroordeling, geen kost en inwoning in de gevangenis. Tonnen uitgegeven zonder enig resultaat.

 7. Navarro is kijhard verantwoordelijk. Vanwege de slechte staat van onderhoud had hij moeten weigeren dat Pretu in Barber kwam te zitten. Hij had de verantwoording bij de PG moeten leggen, VANTEVOREN! Maar Navarro sliep… en z’n mensen sliepen… Er zijn blijkbaar geen procedures voor vervanging als een agent zich ziek meld. Daarnaast geen sancties als een ander gewoon niet komt opdagen. Het is dus 1 en al chaos binnen het korps en Navarro trekt niet aan de bel. Dus kan hij nog maar 1 conclusie trekken . . .

 8. Tja, als we toestonden dat Jamaloodin, Schotte en Constantia bleven zitten tijdens de rampzalige regering Schotte, dan is er natuurlijk helemaal geen reden om Navarro weg te sturen.

  Van mij mag ie blijven zitten, al ben ik wel teleurgesteld in wat hij na zijn veelbelovende binnenkomst (‘criminals. fasten your seat belts’) heeft gepresteerd.

  Ook Pais heeft geen enkel gezicht getoond en daar profiteert de MFK bij de volgende verkiezingen ten volle van. Gelukkig is de screening nu wel van een niveau dat de Jamaloodins, Schottes en Constantias nooit meer in de regering zullen komen.

 9. er was ook niemand die verwacht of gedacht had dat hij zou aftreden.

 10. Hoe kan Navarro opstappen terwiijl dat hij heeft miljoenen ontvangen .
  Om de echte conclusie in te trekken of verborgen of weggooien of vernielingen .

 11. Op Curaçao is NOOIT iemand ergens verantwoordelijk voor, het ligt altijd bij een ander, we wisten het wel maar toch konden we er niets aan doen, dus hebben we het maar zo gelaten. Zo werkt het hier, en we gaan weer op de volgende keer zitten wachten, er worden wat maatregelen afgekondigd waar we ons ook niet aan gaan houden en het is weer voorbij, het brandje is weer afgeblust en we gaan weer zitten wachtten op de volgende miskleun op welk gebied dan maar ook.

 12. Het is heel erg triest .
  Dat je wordt geregistreerd als Psychiater patiënte
  De overheid betaald een Psychiater de hele tijd om verantwoordelijk persoon voor jou.
  Maar als je in moeilijk situatie beladen .
  Dan laat je Psychiater je gewoon in de steek , hij verdedigen je niet .
  Terwijl dat in de Nederlandse Wet Boek staat .
  Dat alle geestelijk – en lichamelijke gehandicapten worden niet vervolgen door de rechter

 13. groot gelijk dat hij niet aftreedt, immers laten we wel zijn een Minister is een passerend schip die gevolg geeft aan de afspraken van het regerings beleid.Je hoeft geen kennis van de materie the hebben je moet als een goede vader regelen dat je de zaken regelt. Kijk en daar heb dus mensen voor de wel kennis hebben.Als Minister moet je je niet bemoeien waar je geen verstand van heb, het runnen van een kantoor laat je ook over aan bekwame mensen.

  maar je kan iemand niet iets verwijten voor iets als je er geen verstand van heb.Dat is dus duidelijk gebleken, advocaat zijn wil nog niet zeggen dat je verstand heb van het hele systeem,
  dus invervolg heeft hij zijn lesje wel geleerd en weet hij dat hij alleen voor het salaris zit maar af moet blijven voor wat betreft beslissingen .

 14. whahaha nos mes por !!

 15. En wie is er nu verantwoordelijk voor alles? Juist, Navarro. Vorige keer wilde hiju ook al niet aftreden dus hetzelfde liedje voor 1 cent.

 16. Hier word ik toch echt helemaal niet goed van !!!

 17. Actie dan . De verantwoordelijken op hun donder geven. Salaris inhouden. Men wordt met gemeenschap betaald om wetten en regels te handhaven niet om corruptie te stimuleren. Aanpakken anders komt er geen verandering of eind aan.