• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Vandaag maakt Philippe Maaskant zich zorgen over de recente ontwikkelingen in Venezuela, want die zouden weleens gevolgen kunnen hebben voor Curaçao.

De laatste ontwikkelingen in Venezuela hebben me een nachtmerrie bezorgd. Laten we hopen dat het niet uitkomt, maar ik wil het toch met de lezers delen.

Wat zien we in Venezuela, onze buurman. Een regering in paniek zet het leger in tegen electronicazaken. Ze hebben het dus niet meer in de hand. Meestal heeft zo’n regering dan ook behoefte aan een externe vijand. Als dreigt dat Curacao de ISLA sluit of te duur (of: niet goedkoper) wil maken, wat denken we dat er dan gebeurt? Venezuela wil hier met PDVSA op de oude manier doorgaan, met betere condities en zonder al die dure milieuaanpassingen. Zo niet dan… De olie-export van Venezuela komt in gevaar, aangesticht door ‘kapitalistische tegenstanders van het regime’. Ik hoor het Maduro al zeggen.

Hoe verhouden zich de belangen… Elektronica voor het Volk… Of? Export van Olie? Nu al strooit Venezuela zand in de ogen van de wereld. Overeenkomsten en goede relaties met Nederland en Colombia, de koning op bezoek. Er is weinig fantasie voor nodig om nog een argument te hebben om het leger naar Curacao te sturen om de belangen van Venezuela veilig te stellen? Het snel bezetten van de ISLA en de Bullenbaai is wel het minste.

Als we wakker worden is het al gebeurd. Asjes was in Europa en komt niet meer terug. Schotte was gewaarschuwd en zat al in Florida.  Regering roept de noodtoestand uit. Nederland heeft geen leger meer, protesteert formeel zwakjes bij de VN, maar maakt geen indruk. Venezuela wijst de VN erop dat het al eeuwenlang aanspraak maakt op de eilanden. Direct na de Tweede Wereldoorlog werd de Venezolaanse claim tijdens een Pan-Amerikaanse conferentie  Bogotá, in 1948, door Venezuela herhaald, maar genegeerd. Toen lagen de verhoudingen anders en had Nederland nog een groot leger en een marine (meer dan 100.000 man). Die nationale schande tegen Bolivar en Brion wordt nu gecorrigeerd.

Er zijn dus riskante ontwikkelingen. De paar Nederlandse militairen op het eiland blijven in de eigen ‘compound’ (waar zagen we dat nog meer?). Al eerder had Nederland ervoor gezorgd dat er al zo weinig mogelijk gezinnen van militairen op het eiland waren: ze zagen het aankomen. De marine en de kustwacht wijken uit naar Aruba en de Amerikanen bezetten snel Hato, Westpunt en Caracasbaai. Politici die al die jaren door de PDVSA zijn betaald, worden door de bevolking bedreigd en vluchten naar het Isla-terrein voor bescherming.

Daarna begint er een status quo met een Venezulaanse deelbezetting die jaren gaat duren. Eiland wordt net als Cyprus verdeeld. Isla, Bullenbaai, Otrabanda en de megapier zijn voor Venezuela. De Gouverneur van Venezuela huist in het WTC. Punda en Forti voor de lokale politie en VKC. Brug open en alleen nog  pontjes want Venezuela wil het Schottegat permanent openhouden.

Iedereen draagt wapens. Jamaloodin had een vooruitziende blik. Toerisme plat, Nederlanders weg. Uittocht met bootjes naar Bonaire, Aruba en vandaar naar Nederland en Suriname. De bevolking halveert en de economie stort in. Na drie jaar volgt een VN-referendum net als destijds op Nieuw Guinea. Geregeld door bemiddeling van de lokale Chinese Consul-Generaal (handig dat die er al was om de oliebelangen van China veilig te stellen).

Referendum met keuzen: aansluiten bij Venezuela of onafhankelijk worden. De keuze valt op onafhankelijkheid. De Amerikanen heffen de FOL-basis op. Nederland was al weg. Venezuela weigert te vertrekken. Spaans wordt als voertaal ingevoerd en dat was het dan. Maar ga rustig slapen, de regering (welke?) waakt.

27 reacties op “Ingezonden: Venezuela, een nachtmerrie”

 1. @ Maaskant

  Als dat verdrag al bestaat, waarin is afgesproken dat Curacao eventuele geschillen met rechtspraak en arbitrage zal oplossen is dit verdrag niet geldig als Venezuela met geweld Curacao binnen valt.

  Het reciprociteitsbeginsel, een vast uitgangspunt in het international recht is (kort gezegd) als een land zich niet aan een verdrag houdt het verdrag tussen partijen niet meer geldt. Op het moment dat Venezuela geweld gebruikt geldt dit verdrag dus volgens geldend international recht niet meer.

  Op het moment dat Venezuela Curacao binnenvalt zal de Gouverneur, als vertegenwoordiger van de Koning de beslissing moeten nemen, of het Koninkrijk de oorlog verklaard . Automatisch is dan het Koninkrijk in zijn geheel in oorlog met Venezuela. (Artikel 32 statuut en Artikel 2 lid 2 Statuut)

  Als er dreiging is van een inval of de oorlog een feit is zal Nederland en als voormalig Kolonisator (ook een international rechtelijke norm) de zorgplicht hebben de bevolking van Curacao te beschermen als deze daar om vraagt. Deze vraag zal meteen vanuit Curacao komen door de regering. Nederland zal aankloppen bij de VN en zijn leger mobiliseren. Venezuela heeft bij de VN niet veel vriendjes en China en Rusland zullen geen veto uitspreken over het ingrijpen met geweld.

  Mocht de regering die vraag niet stellen is het aan de Gouverneur, zoals als het statuut blijkt. Mocht deze geen beslissing nemen dan is het uiteindelijk aan de Koning.

  Overigens heeft Nederland de steun van de VN niet nodig en mag deze zelf (ook een international rechtsnorm) Venezuela aanvallen, recht van zelfverdediging. Ook mag Nederland steun vragen en de VS zal Nederland gezien de ligging van Curacao en zijn verhouding met Venezuela zeker steunen, het liefst met een inval en het afzetten van Maduro en consorten.

  Een leuke casus, zeker op internationaal publiek rechtelijk vlak.

 2. @Pikatje. Zou best eens anders kunnen uitpakken. NL zal Venezuela nooit de oorlog verklaren, dus geldt het gewone recht. NL is bij de rechter niet ontvankelijk omdat het een probleem in een ander land betreft. Een (Venezolaans) bedrijf kun je dus niet zomaar in NL buiten werking stellen. Dat zal de rechter direct terugdraaien. Curacao heeft zelf (per 10-10-2010) het oude verdrag met Venezuela geratificeerd waarin we hebben afgesproken conflicten met arbitrage en rechtspraak op te lossen. Dat wordt dus de te volgen weg. Maar dan zitten ze er al (in dit scenario).

  Bovendien is Curacao “klein bier” waar de internationale gemeenschap niet van wakker zal liggen.

  Welke maatregelen zijn er genomen tegen Rusland e/o Georgie?
  Welke maatregelen zijn er genomen bij de oorlog Peru-Ecuador?
  Welke maatregelen zijn er genomen tegen Indonesie (Oost Timor)?

 3. Jongens jongens.

  Wat een angst. Venezuela gaat ons aanvallen.
  Met barkjes… Of gewoon via Hato. Want een Visa is niet nodig niet waar.

  En Nederland kan ons niet verdedigen ???
  Ik denk t wel, maar zouden ze het wel echt willen is de vraag.

  Maar ik denk dat het allemaal komt door Sambil ….
  Die Venuzuelaanse winkels die hun geld hier willen wegsluizen…
  Die proberen ze nu tegen te houden…..

  Bied ook weer kansen…

  Komen er geen winkels, maken we er een ziekenhuis van.

 4. @ Philippe Maaskant schreef: Laten we een beetje realistische kijk houden op de geo-politieke krachten.

  De inkoop voor PDVSA wordt gedaan door PDVSA services BV, in Den Haag.
  PDVSA services valt onder de verantwoordelijkheid van Bariven Europe, gevestigd in Leidschendam.

  Bij een annexatie van Curaçao, verliest de Venezolaanse staatsoliemaatschappij in één zet haar inkoopdochter.
  Dientengevolge, zou PDVSA binnen zes maanden productieproblemen krijgen.
  Secundair effect is een economisch boycot, dat kan NL wel voor elkaar krijgen.

  Bevriezing van buitenlandse banktegoeden, én een geld-drukmachine die stil staat, zullen een dramatisch effect hebben op de levensverwachting van de heer Maduro.
  Venezuela heeft nu al moeite olie aan de man te brengen.

  Overigens huurt PDVSA reeds decennia know-how in, bij andere oliemaatschappijen, bv Total (het voormalige Elf Petroland gedeelte).
  Bij een geschil over Curaçao, is het aannemelijk dat petro-chemiche ingenieurs tijdelijk terug geroepen zullen worden door hun moederbedrijf, en heeft PDVSA tevens problemen op het gebied van het technisch management.

 5. Leuk verhaal hoor Philipe, maar dat hoeft allemaal niet. Venezuela heeft gewoon een aantal politieke vrienden nodig, die voor veel geld, gewoon te koop zijn op Curacao, dat is gebleken..
  Die raffinaderij blijft wel stinken en roeten en een beetje doordraaien,ook zonder onderhandelingen. Als Maduro de politieke klimaat op Curacao zo kan beïnvloeden, krijgt hij zijn zin en krijgt hij zijn olie, zonder dat er ook maar één Venezolaanse held hoeft te sneuvelen, met alle bijkomende foute publiciteit.
  Nee, als Isla wat rondjes weggeeft in de kroeg, of Schotte een verkiezingsvolkfeest laat organiseren, hebben ze de grootste invloed op het eiland, zonder dat de “democratie wordt geschaad” Dan is de Isla gewoon “de wil van het Curacaose volk”, maar tegen een veel lagere opbrengst, dan tot nu toe. Goede buren en verre vrienden zijn moeilijk te vinden dees dagen. Het is dat Willem en Maxima er zijn.

 6. je bent niet verplicht om het te kopen toch,

  Echter waar maaskant niet mee heeft gerekend is dat Chavez een goede steun had van het leger tenminste het lagere kader, Maduro een buschauffeur heeft totaal geen affiniteit en steun van het leger.

  tussen nu en 1 jaar krijgen we een staatsgreep van de Militairen, die orde en veiligheid scheppen. de militairen zullen gesteund worden door meer dan 70 % van de bevolking.

  Want waar vroeger de staat zorgde voor de armen in de tijd van Carl Andress Perez en Luchini die toen president waren, heeft door wanbeleid, vriendjes politiek er voor gezorgd dat de totale infrastructuur is ingestort.

  iedereen weet dat een open markt, geen wapen aankopen en buitenlandse ondernemingen meer vrijheid geven dan een gesloten economie en door de staat geregelde ondernemingen.

 7. @lokoloko: LOL, is that a bad or good case scenario you are describing?

 8. That would make for a fantastic movie, “TULA 2 – The revolt against Maduro” with Jamie Fox as Tula and Antonio Banderas as Maduro.

  There is no strategic advantage of having Curacao (other than pissing of the USA, YdK, and NL)….otherwise the Dutch would have stayed. The yanks are now mates with Columbia and Ecuador has taken Columbias “druglord” status away from them so Curacao isn’t “an awesome platform to launch from” i fear.
  Maduro should go east…there are plenty of resources in those countries to plunder. Canada is looting Suriname (Gold) for 10cents to the $ so he better move quickly

  Our harbour? Pffff
  ISLA? Pfffffffffff

  Economy would be worth less than what hits the fan if they would come and its not as if you come here for the hospitality (bad service leads to less covers leads to the restaurants now complaining they are making less money, side note…Naf 40 for a dinner = Pffff)

  However, maybe looking into imports of veggies and fruits from Panama for example is a step away from being dependent of Venezuela…and maybe becoming an independent nation could get us some NATO support…and maybe, just maybe, cracking down on corruption will also lead to demise of ISLA and a supply of quality (western quality) fuel to the island?
  Just maybe, and I might be going out on limb here, ya’ll are missing the (a) bigger picture?

  Why would Maduro want Curacao if our own Miss Curacao wants to live on Hawaii because of the nature, beautiful beaches, and friendly people and not on her own tropical paradise island? (Btw….Hawaii is over rated)

 9. De reden waarom de zakenlieden in Venezuela de prijzen van hun waren hebben verhoogd met woeker bedragen, is de flinke stijging van de koopkracht van de werkende bevolking.
  In verband met de verkiezingen as 8 december heeft de Venezolaanse regering de salarissenen en het minimumloon verhoogd. Verder heeft ze de uitbetaling van bonussen (AGUINALDOS) vervroegd. De logica van de aanbieders van koelkasten , wasmachines, flatscreens en airco’s is dan om onwettige woerprijzen prijzen te zetten.
  Onwettig omdat bij het vaststellen van de prijzen de strikt verboden parallel-koers werd gebruikt. Reken maar zelf na.

 10. Een 2de Falkland’s war ? De Nederlandse en Amerikaanse politici zullen dat geweldig vinden. Kans om met die socialist (communist) af te rekenen, en ook wat nieuwe wapens te testen. Gaat de geschiedenis in als de 1 daagse oorlog. Dat is het enige wat de (Amerikaanse) militairen jammer zullen vinden, het duurde te kort. Maar ja, nu hebben ze een argument om de FOL uit te breiden en Curacao wordt hun grootste marinebasis overseas. Er dient dan snel meer Colombiaanse dames geimporteerd te worden. Dit alles komt onze economie ten goede. Drugs, sex, dollars. Wat wilt men nog meer ?

 11. @Jasmijn “Maar Maduro heeft geen tijd voor zulke complicaties er zijn TEVEEL problemen in Venezuela”

  Enig idee hoeveel problemen Duitsland had in de jaren 30 van de vorrige eeuw?

 12. @ Jasmijn,

  De reden van die hoge prijzen is heel simpel. Bedrijven kunnen zeer lastig importeren. Men moet immers de fabrikant betalen in dollars of euro’s en het is vrijwel onmogelijk om daar aan te komen.
  Dan moet men meer gaan betalen voor de dollars (op de zwarte markt) en dan wordt alles dus simpelweg duurder.
  Bovendien, een koelkast alhier kost ook 2000 tot 3000 gulden, terwijl een salaris van de gewone man ook ergens in de buurt van de 2000 NAF ligt. Het is dus niet zo dat de koelkasten hier zo goedkoop zijn. Je koopt ze echt niet voor 50 NAF bij de producent om ze vervolgens voor 4500 NAF aan te bieden.

  Wie die sprookjes van Maduro gelooft heeft vrij weinig kennis van de wereld economie.

 13. Nederland zal bij het eerste Venezuelaanse schot de witte vlag uithangen en met de bezetter een vredige overdracht afspreken. Zijn ze eindelijk op een simpele manier van het hoofdpijn dossier Curacao af. De enige mogendheid die mogelijk wat protest zou kunnen aantekenen vanwege de FOL op Hato is de USA; maar deze is zo verplaatst naar Bonaire of de FOL op Aruba wordt uitgebreid. Naarmate de positie van Maduro verzwakt zal hij meer geneigd zijn op zoek te gaan naar een vijand waartegen hij het volk kan verenigen en de aandacht van de interne problemen kan afleiden.

 14. “Nederland heeft geen leger meer”

  7 miljard euro per jaar gaat er in NL naar het leger, vind ik wel veel geld voor ‘geen leger’.

 15. Wat een onzin, Venezuela is een doorn in het oog van de VS. Ze zitten te popelen om daar iets te kunnen veranderen. Als Venezuela een eiland binnenvalt waar zij nota bene een luchtmachtbasis hebben zijn ze er als de kippen bij om dat als smoes te gebruiken om Venezuela aan te pakken.

 16. Maar Maduro heeft geen tijd voor zulke complicaties er zijn TEVEEL problemen in Venezuela men probeert voor het EERST in de geschiedenis in Venezuela de vreselijke o.a honger, ziektes en grote armoede te bestrijden. En waarom verkoopt een electronicazaak een koelkast bijna net zo duur al een auto ?? Hoe betaalt een venezolaan met een paar kids wonende in een berghut een koelkast dringend benodigd voor het behouden van etenswaren ?? Zelfs goed verdienende mensen wijken uit naar andere landen om spullen te kopen omdat de winkels 150 percent willen verdienen. Ga in venezuela wonen dan ervaart men hoe het is..

 17. Helaas, het NAVO verdedigings pact geldt niet voor overzeese gebiedsdelen. Zie bv de Falklandoorlog, waar de NAVO ook geen bijdrage heeft geleverd.

  Het scenario van Maaskant is nog niet zo vreemd als het lijkt. De economie van Venezuela is, voor een deel, afhankelijk van de raffinage capaciteit van de ISLA. Zou deze capaciteit wegvallen dan komt het land in grote problemen. Immers, het soort olie dat Venezuela uit de grond haalt kan niet overal worden geraffineerd.
  De economische impact van het sluiten van de ISLA zou wel eens zeer groot kunnen zijn en het laatste dag Maduro zich nu kan veroorloven is nog meer problemen, welke hij niet op kan lossen door nationalisatie.

  Nu zal het niet zo’n vaart lopen met het sluiten van de ISLA, maar het is wel duidelijk dat de onderhandelingen met Venezuela goed moeten worden gespeeld. Wanneer Venezuela het idee krijgt dat Nederland de handen volledig terugtrekt van Curacao dan zijn dit soort dictators al snel bereid tot risicovol handelen.
  Voordeel voor Venezuela is dan ook dat de territoriale wateren fors kunnen worden uitgebreid, met alle economische voordelen die daarmee te maken hebben.

  Het is voorlopig nog fantasie, doch wie even terugkijkt naar de eerste Golfoorlog zal al snel tot de conclusie komen dat het scenario van Centcom destijds helemaal niet zo vreemd was………….sterker……….nog geen half jaar later werd het werkelijkheid.

 18. @Gerrit, Curacao is geen onderdeel van de EU. Waarom denken mensen dat toch? Vanwege het NL paspoort? De EU is overigens ook geen defensie pact.

  @Richard, De NATO verplichtingen gelden niet voor Curacao, net zoals ze destijds niet voor de Falklands golden… Het is per verdrag duidelijk geregeld.

  @Guy Fawkes, ja ik zag het net te laat.

  @All. Als iemand hier een maand geleden had voorspeld dat Maduro het leger zou inzetten tegen electronicazaken, dan had ik hem ook naar de Capriles Kliniek verwezen.

  Laten we een beetje realistische kijk houden op de geo-politieke krachten.

 19. Kan me niet voorstellen dat Venezuela enige interesse heeft in Curaçao, anders dan het op oude voet verder gaan met een failliete raffinaderij. Ik geef dit eiland nog 5 jaar en dan zijn er meerdere joe ‘i Korsou gastarbeider in Colombia of Haïti, al of niet gearriveerd in bootjes. Ik lach me rot om dit volk dat verdient wat het van haar politici krijgt.

 20. We zullen het verschil nauwelijks merken als we zo doorgaan als nu, kinderen gaan dan in Venezuela studeren, dus dat is ook opgelost, voor ziekhuisbezoek gaan we daar ook al naar toe, de luchtvaartmaatschappijen hoeven niet zo lang op de Bolivars te wachtten, en indien we dezelfde brandstofprijzen als in Venezuela krijgen dan is de Yu al snel om.

 21. @mr Maaskamp Nederland is lid dus ook wij van 1 de EU Venezuela is omringd door overzeesche gebieden van Frankrijk en Great Britten, 2 Nederland dus ook wij zijn lid van de NATO dus komen ook de VS en Canada bij, bij de landen die per verdrag verplicht zijn Nederland dus ook ons militiaar te steunen in tijd van nood ik denk dat Maduro geen strijd aanwil gaan met de EU en de NATO is het zelfde als Willemstad Barcelona uitdaagd met het idee dat zij de wedstrijd zullen winnen.

 22. Het ene onstabiele land neemt het andere onstabiele land over. Zie het voorlopig niet gebeuren, in Nato verband moet je denken vwb defensie overigens.

 23. Begrijp ik goed dat dit de eerste is bijdrage in de Verhalenwedstrijd voor fantasten?

 24. Belachelijk stuk!

 25. Rijp voor Klinica Caprilus

 26. Nunkaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!! Ku Dios spar nos di tur esakinan!!!

 27. Ik vind het geen nachtmerrie, eigenlijk 😀 Whahahahaha, wat zou ik lachen als uitgerekend JIJ een apocalytische profeet als Johannes blijkt te zijn! Ik wacht het af -niet hier, maar dat moge duidelijk zijn. Op naar Colombia 😛