• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto RVD - Koos Breukel: Willem-Alexander en MaximaCURAÇAO – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen vandaag aan een kennismakingsbezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk. Het is niet voor het eerst dat Willem-Alexander en Máxima de eilanden bezoeken, maar wel voor het eerst als koning en koningin.

Juliana was de eerste koningin die in 1955, een jaar na het ontstaan van de Nederlandse Antillen, de eilanden officieel bezocht. Daarvoor stond de liefde van Oranje voor de uiteinden van het koninkrijk op een laag pitje. Koning Willem III had zich net als zijn voorgangers nooit bekommerd om het welzijn van zijn onderdanen in de West-Indische koloniën, toen hij in 1863 het Koninklijk Besluit tekende dat vrijheid gaf aan de slaven op de eilanden.

Sluitstuk
De start van dit overzeese bezoek vormt het sluitstuk van de kennismakingstoer van het koningspaar door de provincies, met hetzelfde doel: zo veel mogelijk mensen op de eilanden de gelegenheid geven om het koningspaar te zien en te ontmoeten. Het bezoek start op Sint Maarten. Donderdag volgt Saba, vrijdag Sint Eustatius en zaterdag arriveert het koningskoppel op Bonaire. Zondag reist het echtpaar naar Curaçao, maar heeft dan een vrije dag. Maandag 18 november start het bezoek op Curaçao. Woensdag 20 november doen Willem-Alexander en Máxima het laatste eiland aan, Aruba.

Zuid-Amerika
Na de Antillen vliegen de koning en de koningin verder naar Zuid-Amerika voor een kennismakingsbezoek aan Colombia op 22 november en Venezuela op 23 november. Het bezoek aan de zuiderbuur van het koninkrijk, Venezuela, is omstreden. Het regime van Nicolas Maduro, de opvolger van de in maart overleden leider Hugo Chávez, krijgt volgens criticasters ten onrechte glans door het koninklijk bezoek.

© Novum

www.versgeperst.com