Foto Novum/Freek van den Bergh: Lodewijk AsscherCURAÇAO – Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het politieke klimaat in Nederland niet racistisch. Dat heeft de politicus gezegd in het radioprogramma Dit Is de Dag in reactie op uitspraken van de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

“Je kunt niet zomaar zeggen dat de politiek racistisch is, dat vind ik ook onterecht”, aldus Asscher.

Namen noemen
Brenninkmeijer noemde het politieke klimaat in Nederland vorige maand discriminatoir. “Juist bij zulke uitspraken moet je namen en rugnummers noemen”, vindt Asscher. “Het is niet iets wat je licht iemand mag verwijten.” Asscher vindt dat de ombudsman met zijn uitspraken het aanwezige racisme te breed uitsmeert over de rest van het land.

Conclusie
“Ja, er bestaat racisme in Nederland. Ja, er bestaat antisemitisme en discriminatie en daar moeten we tegen optreden”, begint Asscher. “Iets anders is de conclusie zoals de ombudsman die trekt, dat we daarmee als land racistisch zijn.” De minister denkt dat Brenninkmeijer kritiek op migratie verwart met haat tegen vreemdelingen.

Aanpak ondermaats
Ook de Raad van Europa concludeerde dat de aanpak van discriminatie in Nederland ondermaats is. “Als er zo’n rapport ligt moet je alles eruithalen om het beter te maken”, vindt Asscher. “Dat trek ik mij zeer aan.”

© Novum

4 reacties op “Vicepremier: Nederland niet racistisch”

 1. noem mij 1 land waar geen racisme is?
  overal is racisme in amerika in europ in afrika in de aziatische landen.
  En mensen die beweren dar er geen racisme op curacao is lopen met een gorte betonnen plaat voor hun hoofd rond.
  kortom in mijn leven zal racisme nog niet uitgeroeid worden.
  Wat trouwens wel jammer is.

 2. Racistisch is die medelander die oproept onze cultuur uitdraging in de vorm van het Sinterklaasfeest in elkaar te slaan. Stel voor dat als deze persoon het moeilijk heeft met ons Sinterklaas feest, hij terug gaat waar hij (anyhow zijn ouders) vandaan komt daar wordt het zelfde Sinterklaasfeest gevierd maar met een tropisch tintje, maar daar hoor je de lapzwans niet over, de lafaard.

 3. Van welke afkomst zijn de Zwarte Piet anti’s eigenlijk, die zelfs geweld daartegen niet afkeuren?

 4. Lodewijk Asscher heeft heel makkelijk praten. Hij vergeet dat hij in een zeer vooraanstaande positie zit en anders behandeld wordt. Lodewijk Asscher heeft geen zicht op hetgeen zich in het alledaagse maatschappelijke leven afspeelt. Hij moet zich zeer diep schamen dat hij durft te zeggen dat Nederland niet racistisch is.
  SCHANDE!