fundashontayersoshalCURAÇAO – Minister Jeanne-Marie Francisca van SOAW (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn) heeft de zaak tegen het management van Fundashon Tayer Soshal (FTS) verloren. Het management van de FTS is blij dat het weer aan het werk kan. Dit ondanks het protest van de cliënten.

In gesprek met Versgeperst.com geeft de voorzitter van het bestuur van FTS, Mayra Coffie, aan dat het management vanochtend alweer aan het werk is gegaan. Er wordt echter nog niet gewerkt op de werkplaats. De cliënten zijn het er niet mee eens dat het huidige bestuur weer terug is en zetten hun protestactie voort. De cliënten van de werkplaats begonnen hun protestactie vorige week. “We gaan de confrontatie nog niet met ze aan, deze groep moet je anders benaderen. […] Ze willen zekerheid op verbetering en die verdienen ze, we kunnen die echter nog niet geven zolang wij geen zekerheid van de overheid krijgen”, aldus Coffie.

Subsidieaanvraag
Na alle ophef van de laatste zes weken is het volgens het management vooral belangrijk voor de cliënten om hun rust terug te vinden en gezamenlijk verbeteringen door te voeren. De eerste prioriteit is de subsidieaanvraag voor 2014 goed te keuren. Die is nodig om de cliënten een vergoeding uit te kunnen betalen en het aantal cliënten te verhogen naar 125.

Subsidie
Coffie geeft aan dat de subsidie al twee jaar omlaag gaat terwijl ze al twee jaar een verhoging van één miljoen vragen. “De subsidie is in 2012 van vier miljoen naar 3,8 miljoen gegaan, en in 2013 naar 3,6, terwijl wij vijf miljoen hebben gevraagd. Als we zekerheid hebben dat we dit gaan krijgen, kunnen we de verbeteringen toevoegen, zoals bijvoorbeeld de vraag van de cliënten om hogere lonen.”

Externe partij
Coffie benadrukt dat het bestuur de andere klachten met de clienten graag in samenwerking met een externe partij wil oplossen. “We moeten kijken waar het fout is gegaan en een nieuwe vertrouwensrelatie creëren”. Coffie noemt de SGR-groep als eventuele hulpparter. “Zij hebben de expertise in huis om met dit soort situaties om tegaan”, aldus de voorzitter.

Rechtszaak
De voorzitter van het bestuur geeft haar visie op waarom zij de rechtzaak hebben gewonnen. “Francisca heeft ons op non-actief gesteld zonder eerst onderzoek te doen naar of dit wel terecht is. In de statuten heeft ze inderdaad de autoriteit om het bestuur te ontslaan, ze heeft zich echter niet aan de Corporate Government landsverorderning gehouden. Ook heeft ze geen hoor en wederhoor toegepast. De rechter heeft ons op al die punten gelijk gegeven.”

Verbeteringen
Een van de verbeteringen die Coffie wil doorvoeren, is het zorgdragen voor een betere doorstroming van de cliënten naar de arbeidsmarkt. “Het is de bedoeling dat de clienten tijdelijk bij ons werken totdat ze klaar zijn om te kunnen participeren op de normale arbeidsmarkt, wanneer ze dit na enkele jaren nog steeds niet lukt, horen ze eigenlijk weggestuurd te worden. Dit hebben wij al die jaren niet gedaan, waardoor het soms voorkomt dat sommige van hen inderdaad al jarenlang bij ons zijn blijven hangen. […] We vinden het nog steeds niet wenselijk om ze dan maar weg te sturen, we hebben een plan bedacht om hier een oplossing voor te verzinnen, maar zonder zekerheid van de subsidie kunnen we weinig.”

Vonnis FTS vs Land

12 reacties op “Tayer Soshal: management aan het werk, cliënten niet”

 1. De mentaliteit van deze Wereld is .
  Als je niet kan je levend redden ,dan wordt je misbruiken door andere mensen

 2. 5 miljoen aan subsidie gevraagd, pfff ,alsof het niets is,zou de onderbouwing van die aanvraag weleens willen inzien!

 3. Heb gisteren over de radio gehoord dat Coffie meer dan 2 miljoen gulden op de bank heeft staan. Of dit waar is is nog de vraag. Daarnaast wil ze nog een miljoen erbij.
  De werknemers te Tayer Social willen haar niet meer en weigeren aan het werk te gaan.

 4. @ Jacinto,

  niet de overheid betalen de PP maar de mensen die werken of met AOV zijn.
  de overheid laat ons betalen voor degene die geen inkomen hebben of geen voldoende inkomen.

 5. wat voor CV had deze Minister ook al weer, oh hiervoor was ze beleidsmedewerker van ASJES toch, hmmm goede binnenkomer.

 6. @Jacinto, wat is meer 400 gulden (loon werknemer) of 12.000 (loon baasje)?
  En het woord baasje slaat hier nergens op, de overheid is de baas van Santa Marta Tayer social ! Iedereen wordt uiteindelijk betaald door de overheid, ja ook die zogenaamde baasjes c.q. zakkenvullers die jij zo beschermd.

  Jou masker is afgevallen Jacinto…

 7. Geachte , Jos
  Mijn Verzekering wordt betalen door Sociale Dienst .
  En per maand blijft ik alleen met € . 178 euro over . ( F.361,60 )
  In deze duurste Nederland kan ik elke maand wel survival
  En in geen enkele bedrijf verdient een arbeiders meer dan een baasje

 8. Het looien van leer, Leerbewerking, Pottenbakken en Gietklei, Vlechtwerk en Stoelenmatten, Houtbewerking, Poppenmakerij, Plantenkweek, Rundvee etc.

  Heb net gehoord dat sommige bestuurders/leiders zo’n 12.000 gulden per maand verdienen!!!
  Waar blijven de jaarrekeningen?

  http://www.tayersoshal.org/frameset1.htm

 9. @Jacinto, kan jij van 400 gulden per maand ”boven water” blijven?
  Kan jij 40 jaar lang van van 400 gulden per maand leven, ja boven water is het juiste woord maar zou jij dat kunnen als KUNSTENAAR?

  Deze mensen zijn kunstenaars op het gebied van het bewerken van rieten meubels maar verdienen er geen drol aan want hun zogenaamde begeleiders verdienen wat zij hadden moeten verdienen. Hun ”begeleiders” kunnen niet van 400 gulden per maand leven, waarom moeten deze kunstenaars waar men er dik aan verdient dat wel? Dit is uitbuiting.
  Dit soort toestanden werkt criminaliteit in de hand.
  Hoop dat deze mensen een kans krijgen om ergens anders professioneel aan de slag te gaan.

 10. Geachte Jos

  Dat is helemaal niet jammer, want ten eerste de overheid betalen hun Ziekenkosten .
  Met de zogenaamde PP-Kaart en Ponsplaatje.
  Ten tweede hoefde ze geen Belasting betalen vanuit die F.400,00
  En ten derde kunnen ze in aanmerking komen voor de Onderstand .
  Dus de F.400,00 is een steuntje om boven water te blijven

 11. Minister Francosca, Ik heb met haar te doen.

  Ze heeft opmerkingen over minister Jardim

  “Ik bekijk het meer vanuit een sociaal uitgangspunt, terwijl ik bij hem het idee heb dat hij meer naar de cijfers kijkt”… Zei ze verbaasd.

  Arme Francisca, zou ze nu echt niet snappen dat het juist de bedoeling is dat er iemand met een andere kijk op onze (bijna lege) schatkist past?

  Hoe het in normaal overleg gaat, heeft ze ook niet door.

  “…maar ik begrijp dat het stuk eerst via de premier had moeten lopen en niet gelijk aan de afzonderlijke ministers moest worden voorgelegd.”

  Beste Francisca, dat heeft er weinig mee te maken. In veel vergaderingen worden de agenda punten bij de voorzitter en de secretaris ingediend. Dat zal bij de ministerraad-vergaderingen niet anders zijn. Vooraf steun zoeken is ok, maar indienen van agendastukken via de voorzitter. Moeilijk he?

  En dan het wegzetten van directie van Fundashon Tayer Soshal.

  Beste Francisca, dat je eindverantwoordelijk bent voor een ministerie wil niet zeggen dat je maar kunt doen waar je zin in hebt.

  Er moet weer een rechter aan te pas komen om duidelijk te maken dat de door de minister opgelegde schorsing niet gebaseerd op de statuten van de stichting. De door de minister opgelegde schorsing is dus onbevoegd gegeven en kan daarom niet in stand blijven.

  Heeft ze geen adviseurs, of luistert ze er niet naar?

  Heeft de PS geen betere ministers, met meer ervaring in grotere organisaties?

 12. Jammer want de leiding (4-5 personen?) verdiende zo’n 9000 gulden per maand terwijl de werknemers als slaven moesten werken voor 400 gulden per maand of zoiets. Verder is niet bekend wat er met al die zelfgemaakte rieten stoelen en banken gedaan werd. Voor hoeveel geld werden ze verkocht en wie streek dat geld op?