• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

GevangenisCURAÇAO – De zaak rond Dino Bouterse, die in de Verenigde Staten wordt verdacht van terrorisme, heeft in Suriname het hele weekend lang voor flinke opschudding gezorgd. De rechter in New York stemde intussen in met een eis van de advocaten, die meer tijd vroegen om de verdediging voor te bereiden.

De volgende zitting vindt plaats op 7 februari 2014.

Aanklacht uitgebreid
Dino Bouterse (41), de enige zoon van president Desi Bouterse van Suriname, werd eind augustus gearresteerd in Panama en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar werd hij in eerste instantie beschuldigd van drugssmokkel en wapenhandel, afgelopen vrijdag schroefde de aanklager de aanklacht op tot ‘steun aan een terroristische organisatie’. Bouterse zou bereid zijn geweest Hezbollah-militanten te bewapenen en hen valse paspoorten te bezorgen. Vanuit Suriname zouden ze aanvallen op Amerikaanse doelwitten voorbereiden.

Terrorisme
Het vierkoppige advocatenteam in New York noemde de aanklacht zaterdagavond al ‘een belediging voor hun cliënt en het goede volk van Suriname’. Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Bouterse, was het hele weekend te zien op de staatstelevisie. Ook hij springt in de bres voor Bouterse junior. “Ons mooie land, een multi-etnische bloementuin, staat wereldwijd bekend als tolerant en vredelievend. Wij hebben niks te maken met terrorisme.”

Oppositie
De oppositie reageert daarop als door een wesp gestoken. “In plaats van met gepaste terughoudendheid te reageren en het rechtsproces af te wachten, verkondigt minister Lackin nu al dat de verdachte onmogelijk schuldig kan zijn. De regering probeert de gemeenschap een rad voor de ogen te draaien”, zo luidt een communiqué.

‘Meer betrokkenen’
Ondertussen neemt de druk toe op het Openbaar Ministerie in Suriname. Uit de tenlastelegging blijkt dat Dino Bouterse toegang had tot valse paspoorten en grote voorraden cocaïne in zijn bezit had. De vraag rijst nu wie mogelijk nog meer betrokken was. “De procureur-generaal moet zo snel mogelijk uitzoeken wat hier is gebeurd. We hebben niet voor niks wetgeving die terrorisme en de financiering daarvan strafbaar stelt”, stelt Chandrikapersad Santokhi, oppositieleider en voormalig minister van Justitie.

Inez Weski
Desi Bouterse noemde twee maanden geleden de arrestatie van zijn zoon al een ‘enorme klap’, maar reageerde nog niet op de nieuwe beschuldigingen. De kans is groot dat hij zijn zoon nooit meer zal terugzien. Wel is sinds zaterdagavond de bekende Nederlandse strafpleiter Inez Weski, die Bouterse onder haar cliënten mag rekenen, in Suriname. Tegenover nieuwssite Starnieuws bevestigt ze dat ze overleg moet plegen met ‘enkele cliënten’, maar de zaak-Dino zou daarbij niet aan de orde zijn.

© Novum

6 reacties op “Suriname in rep en roer om Dino Bouterse”

 1. “Ons mooie land, een multi-etnische bloementuin, staat wereldwijd bekend als tolerant en vredelievend. Wij hebben niks te maken met terrorisme.” Denk aan de decembermoorden …. staatsterrorisme pur sang!!

 2. Wat op Curacao zou kunnen gebeuren gebeurt zeker niet in Amerika. Daar hebben ze zeker wel een plaatsje in de gevangenis voor Dino.

 3. schotte en bouterse 2 dikke vrienden!!!
  kortom maffia van het zuiverste soort

 4. Het Surinaamse volk heeft gekozen voor papa, de zoon krijgen ze er gratis bij. En denk vooral NIET dat zoiets in Curacao NIET zal of kan gebeuren.

 5. De reacties hier op de veroordelingen van Schotte zijn hetzelfde als die in Suriname op de arrestatie van Dino (en de eerdere veroordeling van Desi) Bouterse.

  Curacao en Suriname zijn dan ook beide bananenrepublieken.

 6. Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft dezelfde angst voor lokale politici als het Openbaar Ministerie in Curaçao. Daar komt dus niets uit.
  Blij dat er nog landen zijn als de Verenigde Staten om Dino te vervolgen en Nederland om zijn vader te vervolgen.