• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

zwarte pietCURAÇAO – Sinterklaas mag bij zijn intocht in Amsterdam volgende week zondag gewoon Zwarte Pieten meenemen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. Tegenstanders probeerden via de rechter te voorkomen dat de goedheiligman vergezeld zou worden door zijn zwarte knechten.

Tegen het verlenen van de vergunning voor de intocht door de gemeente waren 21 bezwaarschriften binnengekomen. De gemeentelijke bezwaarschriftencommissie wees die eerder al af. In afwachting van het beroep vroegen de tegenstanders de bestuursrechter alvast in te grijpen.

Openbare orde
Die bepaalde vrijdag dat de openbare orde niet in het geding is door de aanwezigheid van Zwarte Pieten. De gemeente had betoogd dat het evenement alleen kan worden verboden als dat het geval is.

Geen oorringen
De organisatie van de intocht kwam bezwaarmakers tegen de huidige vorm van het sinterklaasfeest eerder deze week al tegemoet door de Pieten geen gouden oorringen te laten dragen. Ook kondigde de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam dat er dit jaar een grotere keuze is in de kleur van de lippenstift van de Pieten en dat er een grotere variatie is in zwarte haren.

© Novum

7 reacties op “Sint mag Pieten meenemen bij intocht Amsterdam”

 1. Ik vind het Sinterklaas feest, met zijn zwarte pieten, absoluut heel discriminerend, want het feest kan gewoon doorgaan en ook leuk zijn zonder Zwarte Pieten…Maar nee……
  Voor het feit dat helemaal geen rekenschap met de donker kleurige mensen hun gevoelens word gehouden zegt het al. Maar er word wel rekenschap met de Homos hun gevoelens gehouden. Er werd toen in de slavernij ook geen rekening met de donkere mensen hun gevoelens gehouden, want volgens de blanke man voelden wij niets, wij waren net als dieren voor hun. Intussen zijn de blanken veel wijzer geworden en weten nu ook dat de dieren een gevoel hebben, te zien aan de dieren bescherming. Maar hun racistische traditie de donkere mensen tegenover, nee die doen ze niet weg, ze kunnen gewoon niet groeien, volwassen of mens worden. In de slavernij vergde het ook heel veel debatten tot dat de racistische Nederlander met heel veel moeite in moest zien dat wij toch wel mensen zijn met gevoelens. Traditie of niet, er bestaan er ook slechte tradities die afgeschaft moeten worden, te zien aan de slavernij. Vandaag is het duidelijk zichtbaar dat het toen met tegen zin en onder druk van Engeland en Frankrijk ons eindelijk de vrijheid werd geschonken. Maar het was beslist geen overtuiging bij. De Nederlander is met zijn denken in de Middeleeuwen blijven steken, en geeft zo toe dat hij eigenlijk een achter gebleven mens is, dus ACHTERLIJK….!!!

 2. Geen gouden oorringen. Je hebt namelijk twee soorten donkere mensen. De “gewone” en de ex slaven. De ex slaven zijn herkenbaar aan gouden oorringen (en kettingen?). Die worden hiermee ontzien…? Het wordt steeds gekker.

 3. Gelukkig hebben we op Curacao wel gewoon de Regenboog-pieten. Veel leuker!

 4. Wat mij wel opvalt is dat het “drecha kolor” in de pietenwereld nog niet echt is doorgedrongen. Nee overal zie je nog echte gesminkte witmannen/vrouwen, hebben we tenminste nog IETS authentieks.

 5. Vol verwachting klopt mijn hart. Is de gard (=roe) ook afgeschaft ?

 6. En dat er niet toevallig een Piet tussen zit met een gouden tand, want dan zijn de rapen helemaal gaar 😀

 7. Hoop toch wel dat Sinterklaas op een zebra zit, dit om niet discriminerend over te komen, een wit paard is niet meer van deze tijd…..