• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

looking for a jobCURAÇAO – Ongeveer 2000 mensen op Curaçao zijn dit jaar hun baan kwijtgeraakt. Dat laat platform voor sociale dialoog Kolaborativo weten. Volgens de organisatie is er een economische crisis gaande op het eiland en moet er een nationaal dialoog gevoerd worden om tot oplossingen te komen.

De werkloosheid is volgens Kolaborativo niet het resultaat van de acties van één regering, maar eerder het cumulatieve effect van non-actie en het gebrek aan lange-termijndenken en hervormingen door meerdere regeringen, zo stelt de organisatie.

Nationaal dialoog
De vakbonden en werkgeversorganisaties zijn het erover eens dat er nu in de Curacaose economie een omslagpunt is bereikt, waarbij de teruglopende werkgelegenheid in de Curaçaose gemeenschap tot grote bezorgdheid leidt. In een recente beoordeling van de beschikbare gegevens is Kolaborativo tot deze conclusie gekomen. De stakeholders concluderen verder dat het niveau van de huidige werkloosheid en de toename van de ontslagen en bedrijfssluitingen besproken moeten worden in een nationale dialoog.

Vergelijking
Kolaborativo schetst hoe een soortgelijke situatie er in Nederland uit zou zien. “Om het effect te kunnen vergelijken met een soortgelijke situatie in Nederland, gebruiken verschillende bronnen, op basis van de respectievelijke bevolkingsaantallen, een factor van 100. Op basis hiervan zou het banenverlies op Curaçao in de afgelopen 10 maanden vergelijkbaar zijn met een banenveries van 200.000 in Nederland. Dit zou zeker worden beschouwd als een economische en sociale crisis en resulteren in een nationale dialoog en een crisisplan.”

Oplossingen
De partners van Kolaborativo hebben gegevens verzameld die laten zien hoeveel mensen hun baan hebben verloren en van welke organisaties deze ex-werknemers afkomstig zijn. Zij hopen dat door het rapporteren van deze informatie dat er een dialoog met overheid gerealiseerd kan worden. Ook hopen zij dat door het informeren van de gemeenschap, de overheid de ernst van de situatie erkent en naar de overlegtafel komt om mogelijke interventies en oplossingen op lange termijn te bespreken.

Trend
De lijst is samengesteld op basis van rapporten van de Kamer van Koophandel, Vereniging Bedrijfsleven Curaçao, de vakbondscentrales SSK en CGTC, en de ontslagcommissie. De organisatie geeft aan dat de lijst wegens gebrek aan transparantie niet geheel kan worden bevestigd, maar wel een duidelijke trend aangeeft.

Banenverlies Curaçao tabel Kolaborativo

7 reacties op “‘Dit jaar zijn 2000 mensen hun baan kwijtgeraakt’”

 1. Voor banenverlies bij MNO hoeft het managment! en personeel niet te vrezen.Daar doet de directie aan het spel hoe moet ik zoveel mogelijk personeel aan het werk houden,zodat MNO de overheid kan dwingen om aan MNO bijna alle werkzaanheden uit te besteden.
  De overheid speeld dit spel met van harte lust mee,de gemeenschap betaald toch wel.

 2. En in deze lijst zijn nog niet opgenomen hen die geen baan meer hebben nu de grootschalige drugshandel van de familie de Pool is opgerold.

 3. en hoeveel werk word er gedaan door spaanstaligen omdat wij ons daarvoor te goed vinden.

 4. Ach ja, kleine correctie, er zijn 2000 YdK werkeloos geworden, de rest volgt nog!

 5. De minister zal in 2015 deze cijfers naar de Staten sturen.
  Hij loopt wat achter…

  “…Amigoe 7 november 2013— Minister Stanley Palm (Economische Ontwikkeling, Pais) heeft een lijst met de werkloosheidscijfers van de afgelopen jaren naar de Staten gestuurd. Maar de lijst bevat alleen cijfers van de jaren 2009 en 2011. Recentere cijfers heeft de minister niet voorhanden…”

  Maar tegen die tijd is het probleem al weer opgelost, immers…

  “.. De familie Cohen, oprichters van Centro Sambil in heeft destijds een bezoek gebracht aan premier Gerrit Schotte. De familie heeft Schotte geïnformeerd over de voortgangvan het plan om een winkelcentrum neer te zetten op Curaçao dat 2000 arbeidsplaatsen zal opleveren…”

 6. In Nederland verloren inderdaad honderdduizenden hun baan dit jaar, dus die vergelijking gaat wel op. Er is daar geen crisisplan of nationale dialoog.

  Ik heb nog nooit gehoord dat een nationale dialoog de werkloosheid oplost. Om een typisch Nederlandse uitdrukking om te keren: niet poetsen maar lullen?

 7. dont worri mee minister palm komt het allemaal goet
  2014 wort een topjaar mee onze sambil nobo ziekehuis nobo cruisehaven
  everithing little thing gonna be all right !!