• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Nelson Navarro thumbCURAÇAO – Politie en justitie hebben gefaald bij de beveiliging van Luigi Florentina, een van de verdachten van de moord op politicus Hermin Wiels. Dat concludeert een speciale onderzoekscommissie die was ingesteld na de zelfmoord van Florentina in zijn cel.

In de hele keten ontbrak de regie, het personeel was niet gekwalificeerd en kreeg geen aanwijzingen. De regie ontbrak bij de minister van justitie, het management van de Curaçaose politie, en het OM. De Curaçaose minister van justitie gaf geen instructies aan de verantwoordelijk leidinggevenden bij justitie, het politiekorps en de gevangenis over de plaatsing van Florentina, alias Pretu, in een politiecel in Barber.

Slechte communicatie
Ook binnen het politiekorps en het OM werd zeer slecht gecommuniceerd. Personeel dat betrokken was bij de overplaatsing en beveiliging van Florentina kreeg geen instructies en beschikte over onvoldoende kennis voor opsluiting van de verdachte.

Geen controles
Zo werden de bewuste avond, anders dan eerder werd gezegd, geen controles uitgevoerd in zijn cel. Hij werd van 20.00 tot 23.00 uur, toen hij dood werd gevonden, niet gecontroleerd. In zijn cel hing elektrische bedrading los, wat mogelijkheden bood tot zelfverhanging. De gevangene was twee dagen voordat hij zich ophing op verzoek van zijn advocaat overgeplaatst van de zwaarbewaakte cellen van de marechaussee bij de marinebasis Suffisant naar een politiecel in Barber, even ten westen van Willemstad.

Verdachte
Florentina was verdachte in de zaak rond de moord op politicus Helmin Wiels en zou daarnaast een medeverdachte in die zaak, Raúl Martinez, hebben vermoord. Florentina werd 6 september dood in zijn cel aangetroffen. Sectie wees uit dat hij door verhanging om het leven is gekomen. De onderzoekscommissie die zijn dood onderzocht werd ingesteld door de Curaçaose minister van justitie Nelson Navarro.

© Novum

14 reacties op “Justitie faalde bij zelfmoord verdachte zaak-Wiels”

 1. @ jacinto dit zijn geen fouten Dit zijn dingen die men opzettelijk doen omdat men de mogelijkheid krijgen om het te doen .Wat zal Curacao doen als Venezuela vandaag of morgen Curacao binnen dringt vanuit het westen, ja want als het zo makkelijk gaat in mijn land ,dan kan met een handje vol Comando’s Curacao over nemen maar dan zal je zien hoe snel Nederland en Amerika zullen reageren.Dus dit is heel erg voor de mensen die met deze realiteit moeten blijven leven.

 2. Aurelius,

  Verschil tussen jou en mij is, dat jij te snel je eigen conclusies trekt en ik niet… 🙂

 3. Na dit te hebben gelezen,kom ik toch tot deze conclusie,einduitslag OM,rechtzaak,Magnum.Daders moord Helmin Wiels,Bolle.Pretu, (dood).Opdracht gever’s niet te achter halen,zaak gesloten.ze weten het wel! alleen als de opdracht gever’s boven water komen is het eiland te klein en moeten heel veel mensen die nu nog zeer hoog in het vaandel staan bij het volk,vluchten van het eiland.Ramp is niet te overzien?>.

 4. Het is tijd om alles in hun specifieke rij te zetten.
  Bon Futuro ( Gevangenis ) is voor de gezonden gevangenen en Dr. David Capriles Kliniek ( Ziekenhuis ) is voor psychiatrische patiënten .
  Maar er moet een gebouw komen voor de psychiatrische gevangenen ,dus een TBS – Kliniek gebouw .
  Dan herhalen deze grote fout niet meer

 5. De minister is eind-verantwoordelijk, net zoals de korpschef van de politie.
  Gebrekkige communicatie is uiteindelijk te wijten aan hun falen en derhalve horen ze op te stappen.

  Vreemd is echter dat de politie beweert dat zij niet wisten dat Pretu zou worden overgeplaatst, terwijl het hele eiland het in de kranten heeft kunnen lezen. Hoe ver van de realiteit moet je wel niet staan wanneer je niet beseft dat je met dit soort excuses alleen jezelf voor de gek kunt houden ?

  Ik vraag me wel af wie er hier aan de touwtjes zit te trekken, want wanneer je het zelfs voor elkaar krijgt om een hele commissie naar je hand te zetten…dan moet je wat in de melk te brokkelen hebben !
  Als dat niet zo is dan kan ik slechts concluderen dat de commissieleden zwaar incapabel waren.

 6. Het grote fout was dat zijn psychiater en zijn Behandelaar hebben niet gemelde en geïnformeerd .
  Dat L . Florentina, alias Pretu een psychiatrisch cliente van hun is.
  Want zeker weten dat de verdachte was in 2004 opgenomen in D.r .David Ricardo Capriles Kliniek in Afdeling 7

 7. Wie in deze zaak nog gelooft in zelfmoord, gelooft ook in Sint Nicolaas….
  De advocaat heeft in opdracht gehandeld, bij de marechaussee was deze liquidatie niet mogelijk geweest…. Daarom de overplaatsing, hem moest het zwijgen worden opgelegd.

 8. Ach, verbaasd ons deze gang van zaken? Nee toch, het is typisch Curacao en de manier waarop hier al dan niet wordt gehandeld. En welke kop gaat er nu rollen of doen we ook dat af op de typische wijze van hier: Geen kop dus.

 9. @ Jackson: Inderdaad, ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Verschil tussen jou en mij is, dat jij het grappig vindt en ik niet… 🙁

 10. Om te janken

  Zorgvuldigheidsnorm met voeten getreden en ernstig verwijtbare tekortkoming in het nakomen van verantwoordelijkheden – oftewel wanprestatie. De besluitvorming over acceptatie van risico’s is op Curaçao kennelijk een onbekend fenomeen. Alle beleidsterreinen hebben in deze niets gedaan met het fenomeen risicomanagement en corporate security, simpelweg omdat handhaving en verantwoordelijkheid aan anderen werd overgelaten. Dat noem ik oorverdovend amateurisme.

  Het terugkerende gerucht dat rechters van de raadkamer erop wezen dat Pretu zijn dood tegemoet ging in Barber, wordt niet belicht. De rechter-commissaris had naar mijn overtuiging bij het OM moeten informeren of Barber geschikt was als locatie en/of er voorzieningen waren getroffen in het kader van de veiligheid van de verdachte alvorens hij zijn beslissing nam tot overplaatsing.

  Het OM, onder wiens verantwoordelijkheid de verdachte viel, had zich vooraf moeten vergewissen of Barber een geschikte locatie was. De korpschef, inmiddels geschorst, is een vakofficier en niet opgewassen tegen de druk van het organiseren van het KPC. Het valt hem feitelijk niet kwalijk te nemen dat hij geen visie heeft en zal daarom niet meer terugkeren, hoop ik.

  Het rapport spreekt over een gedeelde verantwoordelijkheid van de minister van justitie. Dat begrijp ik niet. De man hoort vertrouwen te kunnen hebben in de professionaliteit van het OM en KPC. Het is het omkeren van de verantwoordelijkheid om te stellen dat een minister zich op uitvoeringsniveau met allerlei randzaken moet bemoeien. En dus operationele verantwoordelijkheid toekomt.

  De raadsvrouw van Pretu draagt eveneens verantwoordelijkheid aangezien zij in naam van haar cliënt heeft aangedrongen op overplaatsing maar had kunnen weten dat de veiligheid van haar cliënt daar niet mee gediend was.

  Pretu is simpelweg geofferd, een andere conclusie heb ik niet voorhanden. Dat is Curaçao ten voeten uit!

 11. Dus de verantwoordelijke moet aftreden, minister Navarro trek je conclusie!!

 12. ik geloof niet zo gauw in een complot theorie, echter gezien de bevindingen van de commissie
  begin ik toch te twijfelen aan de kennis en kunde ervan.

  daarom stel ik de volgende vragen.

  hoe kan het dat iemand van een streng regiem en goed bewaakt daarna maar bewaakt werd door 1 vrouwelijk persoon van de sitchting beveilingszorg.
  van te voren werd al aangegeven dat de “gevangenis” niet geschikt was.
  tevens had de Minister er op voorbereid moeten zijn dat als de advocaat van de verdachte zijn gelijk kreeg er passende doch voldoende beveiliging aanwezig had moeten zijn.
  Daarvoor had hij zijn ondergeschikten of medewerkers de opdracht moeten geven.
  De Minister weet immers net zoals iedereen op ons eiland , dat vertrouwen is maar controleren is beter.
  Er mee wegkomen dat hij er vanuit gaat dat alles wel goed komt is niet des ministers.
  Ook de chef van de politiepost heeft gefaald, want je mag toch verwachten dat iemand met verantwoordelijkheid de conclusie kan trekken dat 1, de cel niet geschikt was, 2 er geen voldoende bewaking was. Dus had hij 1 het kenbaar moeten maken voor wat betreft de cel en 2 meer mankracht in moeten zetten.
  Ik moet er niet aandenken als deze chef moeilijke beslissingen moet nemen, als je dat nu al niet kan over deze twee simpele dingen.

  dus blijft het wachten en over 50 jaar wanneer de stukken openbaar zijn zullen we de ware toedracht lezen.

 13. Falend toezicht? Dat is maar relatief.

  Ik denk dat de’falende’ toezichthouders de belastingbetalers veel geld hebben bespaard, want Pretu zou op onze kosten anders tot in lengte van jaren in een all inclusive staatshotel hebben verbleven.

 14. Bedankt voor het rapport.. en nu kan elke betrokkene weer overgaan tot de orde van de dag. Lekker blijven zitten en gewoon doorgaan… 🙂