zwangerCURAÇAO – De verloskundigen willen niet uitsluitend in het nieuwe ziekenhuis werken. Zij hebben zich in een vergadering tegen dit idee uitgesproken tegen minister Ben Whiteman van Gezondheidszorg. Whiteman zou beter af en goedkoper uit zijn als hij zijn voornemens niet doorvoert, vinden zij.

Verloskundigen hebben een beschermd beroep waarbij de verloskundige zich vrij kan vestigen. Het idee van Whiteman om verloskundigen te verplichten in dienst te gaan van een kraamkliniek negeert dit recht, vindt de Stichting Belangenbehartiging Verloskundige Hulp (SBVH). De Sociale Verzekeringsbank (SVB) staat aan de kant van Whiteman en weigert bij thuisbevallingen de verloskundige assistentie en de kraamzorg te bekostigen.

Vrije keus
Volgens de verloskundigen komen alle rechten zoals vrije keus van de plaats van bevalling, kraamzorg aan huis en de vrije keus van de verloskundige te vervallen met de ideeën van Whiteman. “De SVB heeft het voornemen dan voortaan elke zorg buiten het ziekenhuis niet te vergoeden zoals momenteel met de assistentie en kraamzorg al het geval is. Het vrije vestigingsbeleid is dan definitief afgeschaft”, stelt de SBVH.

‘Thuisbevalling ideaal’
De verloskundigen willen niet van de thuisbevallingen af, die is “ideaal voor de zwangere vrouw om volledig in eigen omgeving met familie en eigen keuzes de nieuwkomer te verwelkomen. De hoge kwalitatieve gemoedsrust dringt de stress en risico’s of kans op postnatale depressies terug”, aldus de verloskundigen. Zwangere vrouwen lopen bovendien het risico om in het ziekenhuis blootgesteld te worden aan andermans ziektes of aan de beruchte ziekenhuisbacterie. Besmetting met de ziekenhuisbacterie is vier keer eerder voorgekomen.

Europees Hof
De SBVH verwijst naar een uitspraak van het Hof van Europa. Het Hof bepaalt dat een zwangere vrouw het recht heeft om zelf de plaats van bevallen en de verloskundige te bepalen. “Curaçao heeft als rijksonderdeel van Nederland door de ratificering van het verdrag de verplichting zich aan de uitspraak te houden en daarmee heeft de Curaçaose regering ook de plicht zonder voorbehoud de SVB te corrigeren”, vinden de verloskundigen.

Opdrijven kosten
Volgens de SBVH brengt het nieuwe ziekenhuis veel meer gevolgen met zich mee voor de verloskundige sector. “De kraamkliniek moet verdwijnen inclusief de afdeling echoscopie (die is in een nieuw ziekenhuis niet meer nodig) en komen er gedwongen ontslagen van kraamzusters en ander personeel. Thuiszorg en sociale input zal verslechteren of geheel verdwijnen”. Verloskundige zorg wordt hiermee eerder duurder dan goedkoper volgens de SVBH. “Tragisch genoeg is de kwaliteit van de thuiszorg, inclusief de zorg van verloskundigen niet alleen beter maar ook veel goedkoper. De gynaecologen ontvangen ieder meer dan een miljoen naf per jaar Ze zijn in aantal met tweemaal zoveel als dat het wettelijk moratorium toestaat… De toekomst zal het uitwijzen dat het nieuwe ziekenhuis deze kostenopdrijving niet kan dragen.”

De problemen tussen de SBVH en Whiteman spelen al langer. Eind augustus stuurde de stichting de onderstaande brief.

Brief SBVH aan Whiteman.doc

6 reacties op “Verloskundigen tegenover Whiteman”

 1. Goede brief, laat je horen anders wordt alles door hoge heren bepaald die geen idee hebben waar dit over gaat en staan we straks voor voldongen feiten, nl alle vrouwen verplichtin het ziekenhuis. Nergens voor nodig. Als het kan (geen complicaties) is thuis bevallen heel erg fijn maar dan moet de zorg er omheen wel goed geregeld zijn. Veel minder kans op medisch ingrijpen dat zou vrouwen toch gerust moeten stellen….

 2. Die martis van de svb heeft veel te macht toegeschoven gekregen. Helaas heeft die Whiteman geen ballen genoeg en blijft het liefst knikkebollend op zijn lui reet zitten luisteren naar die svb-gast, rechten van de mens negerend

 3. Verzekeringsvoorwaarden Basisverzekering.
  Verzekeringsreglement Basisverzekering.
  Vergoedingentabel Basisverzekering.

  De Sociale Verzekeringsbank verricht haar werk transparant als zij haar klanten pro-
  actief,of op aanvraag,bovenvermelde informatie verstrekt.

  Het kan niet zo zijn dat vergoedingen komen te vervallen zonder vernieuwing van de
  Verzekeringsvoorwaarden en Verzekeringsreglement.

 4. Ik zou er als verloskunidge niet aan moeten denken, als Whiteman persweeen zou krijgen en zo te zien staat hij op het punt van en ik verplicht zou worden hem bij te staan. Laat meteen de cardioloog erbij roepen en IC klaar staan.

 5. If it ain’t broke, don’t fix it.

  Kijk hoe het nu gaat met het geweldige “gratis” onderwijs, we zijn al in november en het is nog steeds niet geregeld.

  TUR kos ku nos gobiernu ke implementa, no ta resulta!!

 6. Als ik zo op straat om me heen kijk vraag ik me af of de verloskundingen hier hun werk wel zo goed doen.

  De meerderheid van de mensen op straat gedraagt zich namelijk alsof ze tijdens de bevalling te weinig zuurstof hebben gehad.