• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag verzoekt Joseph ‘Jopi’ Hart de inwoners van Curaçao om eens wat vaker in de spiegel te kijken en verantwoordelijkheid te nemen.

Mijn waarde beste, het is niet nodig dat ik uitleg hoe de situatie op Curaçao de laatste tijd is. Nu kun je twee dingen doen: iedereen uitschelden en zeuren over alles wat jouw leven moeilijk maakt, of … de tijd nemen en jezelf enkele kritische vragen stellen. Zoals, wat JIJ doet om te voldoen aan jouw plichten. Want, broeder en zuster, wanneer wij met ons allen onze plicht vervullen, zowel civiel, sociaal, professioneel, politiek, commercieel, en enz., dan helpen wij met ons allen Curaçao overleven!

Ouder, heb je met je kind gesproken deze dagen en gezegd dat je van haar/hem houdt? Weet je wat hij/zij uitspookt wanneer je er niet bent? Bel je thuis op om te controleren of het huiswerk is gemaakt en of het huis is opgeruimd? Weet je of jouw zoon/dochter waardevolle spullen heeft die hij/zij niet heeft kunnen kopen? Weet je wat hij/zij ‘s avonds uitspookt en wie zijn/haar vrienden zijn? Welnu, zorg dat je dat weet! Als je denkt dat jouw kind verwikkeld is in crimineel gedoe, geef hem/haar aan bij de autoriteiten. Volg het voorbeeld van de vader die dit heeft gedaan enkele weken terug. Pal’i hòmber” en een bon yu’i Kòrsou!

Jij, politicus, minister of parlementslid, analyseer je geweten en vraag jezelf af of je aan je plichten hebt voldaan om het volk te dienen. Heb je besluiten genomen om de situatie van je land te verbeteren, of… heb je misschien met je eigen belangen rekening gehouden? Heb je een visie over hoe je Curaçao wil zien groeien? Vraag jezelf af of je ouder of ex-docent trots op je kan zijn. Ben je onlangs gezwicht voor politieke of financiële druk? Je hoeft niet te liegen! Het is tussen jou en je geweten. Niemand luistert mee!

En jij, werkloze. Heb je naar werk gezocht of ben je blijven wachten op onderstand of een of ander geschenk uit de hemel? Beheers je een vak? Zo niet, ga je er wat aan doen? Kijk rond en zie hoeveel mensen, yu’i Kòrsou en ‘buitenlanders’, zich te blubber werken in de hete zon in tuinen, hotels, winkels, restaurants of bij mensen thuis. Ze betalen belasting zodat jij onderstand kunt innen en medische zorg kunt krijgen. Bied je diensten aan en je zult zien hoeveel mensen bereid zijn je werk te geven. Begin klein om daarna te groeien. Het kan! Jij moet het doen! Niks komt uit de lucht vallen!

Jij die wel werkt. Hou het werk stevig vast, want werk is schaars de laatste tijd. Pas op voor diegenen die niet willen werken, maar wel hun rechten in de wet precies kennen, maar niet de plichten. Zij bederven het voor fatsoenlijke mensen die wel willen werken. Tot welke van deze groepen behoor jij?

Jij, werkgever, voldoe je aan jouw morele plicht om een rechtvaardig loon te betalen, en je werknemer fatsoenlijk te behandelen en hem/haar training te geven voor een betere prestatie? Betaal jij je contributie aan jouw organisatie, of profiteer je van het offer van anderen die wel hieraan voldoen? Hou jij je aan de regels van omzet belasting of doe je ook mee met ‘cutting corners’? Wees eerlijk. Niemand luistert.

Ik laat het hierbij, mijn beste. Denk eraan: wanneer wij allemaal onze plichten nakomen, gaan we allemaal vooruit. Als we falen, gaan we allemaal naar de bliksem!

10 reacties op “Ingezonden: ‘Zelfevaluatie schept perspectief’”

 1. Aureliusb heeft 100% gelijk, het is mooi dat er idealisten zijn als Jopie die nog in het eiland geloven, maar de realisten doen dat al lang niet meer en hebben iets van ‘het zal mijn tijd wel duren’.

 2. Idealist of niet, een goede initiatief van Jopi om mensen aan het denken te zetten. Ala maar 1 iemand even een reflectie maakt, vind ik het geslaagd. Met een negatief gedrag en negatieve uitspraken komen we sowieso NERGENS. Jopi probeert in ieder geval een steentje bij te dragen. Zouden meer mensen moeten doen.
  Overigens vraag ik me wel af of Maureen v/d Velde nog woonachtig is op Curaçao. Met zo’n reactie ga ik ervan uit dat zij de eerste de beste vliegtuig heeft genomen om te ontsnappenaan de onleefbare en asociale samenleving van Curaçao…

 3. Zeer geachte Aurelius,
  Jij hebt het toch over rechtvaardigheid of niet? Jouw beoordeling ten slotte, kennelijk waterdicht met geen tien ‘goeden’ dus vernietigen het zootje. Vind je het t.o.v. de Curaçaose situatie (zelf niet naar gevraagd) rechtvaardig van jou, op grond van jou parabel?
  Wat Abraham of Marleen betreft lijkt mij niet relevant. Relevant acht ik de houding van Jopi!
  Concreet: Alle middelbare afgestudeerden warm maken voor het onderwijs om de komende jongeren te kunnen opvangen en vormen, zo goed en slecht minimale persoonlijkheden. Alle LO’ers sluizen voor een vak opleiding. Als er gezegd wordt, dat in het onderhoud van geheel de Curaçaose infra structuur een goudmijntje verborgen is met duizenden jobs, die uit kunnen lopen naar verzelfstandiging van de vakman (schilders, dakwerkers, loodgieters, elektriciens, glazenzetter, straatmaker (gaten in de weg), rioleringen,Tuinmannen, pipefitters etc….
  Als een Curaçaose Minister naar Japan kan gaan om een succesvolle Sporter te gaan feliciteren en vervolgens weer op Curaçao overdoen, waarom kan er geen maatregelen genomen worden dat ieder LO ‘er de gelegenheid krijgt om een fatsoenlijk leven op te bouwen door een vak te leren zoals hier in Europa en uitgroeien tot een zelfstandiger?
  Waarom niet?
  Jopi gelooft erin en het kàn! Maar wij zitten met dwarsliggers en hebben de moed niet
  om op te komen en wie in ons weg staat gewoon een trap onder hun staart te geven. Kijk
  wij hebben de guts elkaar te vermoorden, maar als wij voor onze algemene belangen moeten uitkomen gaan wij eerst kijken of er bij de staat iets los te peuteren valt, niets doen en toch veel geld verdienen. Dit werkt niet. Laten wij het onderwijs hervormen en starten van beneden naar boven. Als het hier in België onderwijs in alle facetten van het leven actief is en leidt tot welvaart, dan zal het ook op Curaçao moeten werken. Wie niet meewerkt, moet aan de kant.
  Een strakke hand: zo ook tegen de criminaliteit: een sleur als gevolg van slapheid:
  Alle wapens vrijwillig inleveren, misschien tegen een lichte vergoeding, maar daarna wie met wapens betrapt wordt: uit de gemeenschap halen, opsluiten minstens vijf jaar en 10.000 gulden boete. Wie te slap is en toch veel wil verdienen en zijn werk niet wil uitvoeren moét weg onmiddellijk. Voor dit soort optreden, Aurelius, is er geen Abrahams voor nodig maar Herodes!

 4. @ H van Bergen. Als ik bij jou dorst uitgelokt heb, dan ben ik vereerd. Neem er eentje op mij bij de eerste de beste toko. Wat ik ermee bedoelde te zeggen is dit: Abraham is net als Jopi iemand die geloofd dat het nog wel wat kan worden met Sodom en Gommora. Abraham vergist zich: er zijn in heel Sodom en Gommora geen 10 rechtvaardigen te vinden. Abraham ging daar echter we vanuit. Zo ook met Jopi: hij denkt dat er voldoende Curacaoenaars zijn die in staat zijn tot zelfreflectie. Ik vrees echter dat Marleen van der Velde (die in deze analogie dus God is 😉 ) echter de waarheid wel ziet en Jopi, onze goedgelovige Abraham niet. Curacaoenaars zijn niet in staat tot zelfreflectie en al helemaal niet to zelfkritiek. Er zal op deze rots nooit wat veranderen en daarom gaat hier alles langzaam (want alles gaat langzaam hier) naar de klote. Haitiniveau duurt nog wel zo’n 30 jaar hoor, maar nu al leeft 40% onder de armoedegrens.

 5. Aurelius, ik begrijp je punt niet maar ik krijg wel dorst van het lezen van je stuk en zin in een biertje van toko Abraham.

  .

 6. Men is nogal bijbelvast op Curacao. Daarom een verhaal uit de bijbel ter overdenking. Het gaat over Abraham die pleit voor het behoud van Sodom en Gommora. De stad werd verwoest, zo weten we. Er waren zelfs niet 10 rechtvaardigen. Ik sluit me dus aan bij R. Willems, voor deze ene keer…
  Toen gingen de twee mannen weg, naar Sodom, terwijl Abraham bij de HEER bleef staan. 23 Abraham ging dichter naar hem toe en vroeg: ‘Wilt u dan behalve de schuldigen ook de onschuldigen het leven benemen? 24 Misschien dat er in die stad vijftig onschuldigen zijn. Zou u die dan ook uit het leven wegrukken en niet de hele stad vergeving schenken omwille van die vijftig onschuldige inwoners? 25 Zoiets kunt u toch niet doen, hen samen met de schuldigen laten omkomen! Dan zouden schuldigen en onschuldigen over één kam worden geschoren. Dat kunt u toch niet doen! Hij die rechter is over de hele aarde moet toch rechtvaardig handelen?’ 26 De HEER antwoordde: ‘Als ik in Sodom vijftig onschuldigen aantref, zal ik omwille van hen de hele stad vergeving schenken.’ 27 Hierop zei Abraham: ‘Nu ik eenmaal zo vrij ben geweest de Heer aan te spreken, hoewel ik niets dan stof ben: 28 stel dat er aan die vijftig onschuldigen vijf ontbreken, zou u dan toch vanwege die vijf de hele stad verwoesten?’ ‘Nee,’ antwoordde hij, ‘ik zal haar niet verwoesten als ik er vijfenveertig aantref.’ 29 Opnieuw sprak Abraham hem aan: ‘Stel dat het er maar veertig zijn.’ ‘Dan zal ik het niet doen omwille van die veertig.’ 30 Toen zei hij: ‘Ik hoop dat u niet kwaad wordt, Heer, wanneer ik het waag door te gaan: stel dat het er maar dertig zijn.’ ‘Ik zal het niet doen als ik er dertig aantref.’ 31 Hierop zei hij: ‘Ik ben zo vrij de Heer opnieuw aan te spreken: stel dat het er maar twintig zijn.’ ‘Dan zal ik de stad niet verwoesten omwille van die twintig.’ 32 Abraham zei: ‘Ik hoop dat u niet kwaad wordt, Heer, wanneer ik het nog één keer waag iets te zeggen: stel dat het er maar tien zijn.’ ‘Dan zal ik haar niet verwoesten omwille van die tien.’
  33 Zodra de HEER zijn gesprek met Abraham had beëindigd, ging hij weg. En Abraham keerde terug naar de plaats waar hij woonde…

 7. Zowaar een zinvolle bijdrage van het MFK orakel R. Willems.

  Het kan verkeren, schreef Brederode al.

  Wat een verrassing, het is hetzelfde als Schotte een portemonnee zien oprapen en naar de politie zien brengen.

  Zonder er de creditcard eerst uit te halen.

 8. Indien ik weet of er één of twee ‘yu Korsou’ ingaat op uw morele uiteenzetting, zal ik mij ook aansluiten, hoewel ik denk dat het beestje zijn eigen weg gaat: het zingt, zoals gebekt.
  Guido Gezelle: Ieder vogelke zingt zijn eigen vooizeke (en kijkt niet om).

 9. Mooi stuk, geschreven door de idealist Jopi. Mooi ook dat zulke idealisten er nog zijn. Ik was er ooit ook een maar die idealist bestaat al lang niet meer.

  Het begon al toen ik voor het eerst voet op Curacao zetten in 2001 en ik schrok dat elementaire fatsoensnormen die ik elders in de wereld als heel normaal had ervaren hier volledig ontbraken. Van mijn idee van het gaan wonen in een paradijs was binnen een week op Curacao al weinig meer over.

  De mentaliteit van ieder voor zich en pakken wat je pakken kunt heb ik in de jaren erna sls steeds erger ervaren. En wat mij daarbij al bevreemde is dat men die mentaliteit als normaal of als helemaal niet zo ervaart. Ik heb collega’s gehad die de hele dag niets uitvoerden dan de krant lezen, met hun mobiele telefoons spelen en vooral eindeloos ouwhoeren. Spreek je ze daar op aan dan begrijpen ze niet waar je het over hebt. Geef je ze aan het einde van het jaar een negatieve evaluatie (gestaafd met cijfers over hun waardeloze produktie) dan is het hommeles en wordt er zelfs bezwaar aangetekend.

  Daarom bevreemd het mij dat ik, toch enkele jaren jonger dan Jopi, in enkele maanden zie dat het volk van Curacao geen enkele toekomst heeft terwijl Jopi, een leven lang woonachtig op Curaao nog steeds gelooft in dat zelfde volk.

  Terwijl Jopi toch ook moet zien hoe je op Curacao behandeld wordt in winkels en bij de overheid. Hoe asociaal het verkeersgedrag is waarbij de politie massaal de andere kant opkijkt. Hoe zijn volk ervoor kiest geregeerd te worden door de corrupte MFK en 6,000 man sterk hun petitie tekent terwijl ze niet weten waarvoor ze tekenen. Hoe de kranten dagellijks vol staan van overvallen, frauds en dodelijke verkeersongevallen veroorzaakt door wegpiraten.

  Het is mooi dat er nog idealisten zijn als Jopi. Maar we zouden ze samen moeten zetten met het beschaafde deel van de bevolking op Klein Curacao en daar een samenleving neerzetten die leefbaar en sociaal. Laten we de rest van de bevolking op Curacao met hun Schottes, hun Salassen, hun van der Dijsen, hun Constantias, hun Jamaloodins, hun Komproes, hun Godetts, hun Wielsen, hun Monks en hun Wilsoes.

  Curasushi.

 10. @ Jopi,

  Je hebt volledig gelijk, doch ik vrees dat velen alhier met een hele simpele reactie gaan komen:

  ‘Bemoei je met jezelf, dit is onze cultuur, we zijn hier niet in Nederland en als het je niet bevalt ga je maar weg. Oh, en vergeten…………………ook je mond houden’.

  Zolang die figuren nog op het eiland zijn is alle reflectie slechts een Utopie.

  Een oud-collega van mij had een prima advies:

  ‘At the end of the day, before you go home, just sit back and relax, take something to drink and simply go over the things you did during that day.

  Did you take decisions that are morally acceptable ?
  Did you take fair decisions ?
  Did you do your work as good as you are possibly able ?
  Are you satisfied with the quality you delivered ?
  Did everything make sense to YOU ?

  If the answer is NO on any of these questions you better start all over again, because if it doesn’t make sens to you or is not acceptable to you………………it sure as hell is not going to make sense to anyone else.

  En tot op de dag van vandaag heeft hij nog steeds gelijk.
  Het is alleen zo jammer dat velen de lat voor zichzelf veel te laag leggen.