ColombiaansevlagCURAÇAO – De Colombiaanse regering en de gewapende beweging FARC hebben een akkoord bereikt over politieke deelname van de FARC. Dat lieten zij vandaag weten op een persconferentie in Havana. Al sinds 1964 is er een gewapend conflict gaande tussen de regering en de marxistische beweging.

Politieke deelname voor FARC houdt in dat ze rechten en garanties krijgen voor het mogen uitoefenen politieke oppositie. FARC mag zowel indirect als direct deelnemen aan het democratische proces. Dat geldt zowel op lokaal, regionaal als nationaal niveau. Politieke deelname is de tweede van de zes punten waarover de Colombiaanse regering en FARC onderhandelen.

Niet ondertekend
Het akkoord wordt niet ondertekend voordat op alle zes punten een akkoord bereikt is. De onderhandelaars richten zich voorlopig op het einde of het opschorten van het gewapende conflict, de betrokkenheid van FARC bij de drugshandel en vergoedingen voor de slachtoffers van het conflict.

Vredesbesprekingen
De vredesbesprekingen zijn aan de gang sinds november 2012. Met ruim 49 jaar is het het langdurigste gewapende conflict van Zuid-Amerika. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos had eerder FARC opgeroepen om de vredesonderhandelingen niet te vertragen. Santos hoopt bij de volgende verkiezingen opnieuw president te worden. Hij ondervindt echter veel weerstand tegen de vredesbesprekingen.

www.versgeperst.com