YrausquinCURAÇAO — Aruba heeft voor de komende vier jaar een nieuw kabinet. Caribisch Netwerk sprak met alle acht ministers van premier Mike Eman (AVP) over de plannen voor de eerste maanden van hun regeerperiode. Te beginnen met minister Juan David Yrausquin van Financiën en Overheidsorganisatie.

Yrausquin heeft als eerste punt het vaststellen van een uitgavennorm voor de regering. “Daar hebben we de afgelopen vier weken veel over gesproken”, zegt hij. Kredietbeoordelaars zoals Fitch en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn al op de hoogte. “Eigenlijk ben ik afspraken aan het maken met mijn collega’s, die we al hebben gemaakt met de buitenwereld.”

Hervormingen
Er wordt gelijk gewerkt aan hervormingen van de sociale zekerheid en het pensioenstelsel. Doorvoering van deze hervormingen komen snel. “Sneller dan je denkt”, aldus Yrausquin. Daarna gaat de aandacht naar het vergroten van de overheidsinkomsten. Instanties voorspellen economische groei, daarnaast zullen belastingen beter worden geïnd. “Wie denkt onder zijn verplichtingen uit te kunnen komen heeft een vijand aan mij en aan deze regering”, zegt Yrausquin.

Inkrimpen
Het overheidsapparaat moet ten slotte inkrimpen. Yrausquin: “Het moet minder worden en niet meer. Om te beginnen moeten er voor diegene die weggaan, geen nieuwe in de plaats komen.” De minister wijst erop dat het gaat om afspraken die zijn gemaakt voordat hij werd aangesteld. “We komen er niet onderuit.”


Ariën Rasmijn in gesprek met minister Yrausquin

www.versgeperst.com