ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag geeft Henk Pasman uitleg over zijn eerdere ingezonden stuk over wateroverlast in Saliña, Zeelandia en Groot Davelaar.

Henk Pasman overzicht

Het binnenwater rechts van de Rijkseenheid Boulevard moet al het water van deze wijken opvangen. Het Waaigat links van de Rijkseenheid Boulevard is op zeeniveau. Voor de afvoer van het binnenwater zijn er duikers geplaatst onder de Rijkseenheid boulevard A en E. Voor Saliña zijn er de duikers B en C. Het water komende vanuit Zuikertuintje en Groot Davelaar (Advent en Trupial Inn) komt binnen bij F. Op de foto zie je de hoeveelheid water die vanaf F het binnenwater binnenstroomt bij hevige regenval. De duikers A en E moeten deze hoeveelheid water verwerken en kunnen dit niet, zie foto. Het gevolg is dat het water van het binnenmeer stijgt en daardoor hebben de genoemde wijken enorme wateroverlast

De oplossing is om de capaciteit van duikers A en E te vergroten, zodanig dat het water van het binnenmeer bij enorme regenval niet kan stijgen. Duikers B en C moeten qua capaciteit ook vergroot worden, zodanig dat Saliña niet meer onder water komt te staan.

Henk Pasman map

5 reacties op “Ingezonden: ‘Waarom Salina onderloopt bij regenval’ (2)”

 1. Maak van zowel locatie A als locatie D een lage brug. Locatie E is lastig vanwege de veiligheid. (freezone) Als beide bruggen bijvoorbeeld 10 meter breed water door kunnen laten, dan is automatisch Locatie E ook ontlast. Ik stel voor, deze bruggen zodanig te bouwen, dat ze ‘s nachts met een hijskraan tijdelijk omhoog kunnen, om het eronder schoon te kunnen maken.
  ( 1 keer per jaar) Succes

 2. Er is al +/- 2 jaar geleden een studie en plan van aanpak gemaakt door een Ingenieursbureau om de problemen in dit gebied op te lossen.Dit rapport is vervolgens in een la gestopt want er is geen geld. Pas als er weer doden vallen wordt er misschien wat mee gedaan.

 3. Wat ik zeer aan Pasman waardeer is het feit dat hij niet alleen problemen aan de kaak stelt maar dat hij ook oplossingen aandraagt. Waar anderen alleen maar zitten te klagen denkt deze meneer wel aan goede oplossingen.
  Chapeau, Pasman for president.

 4. Leuk, deze goed gepresenteerde uitleg van Henk Pasman, maar voor een ieder die maar een heel klein beetje verstand heeft is dit altijd al duidelijk geweest.
  Maar ja, misschien missen sommigen zelf dit beetje verstand, en worden dan maar politicus.

 5. Ik heb gelijk na Tomás DOW gebeld hierover met het idee van mijn echtgenoot, om de duikers te vervangen door bruggetjes en zo de capaciteit van het water dat onder de Nieuwe Havenweg door naar het Schottegat gaat drastisch te vergroten. Mij werd verteld dat DOW al bezig was hiermee en dat een ingenieursorganisatie de nodige tekeningen en ramingen zou maken. Helaas is er tot op heden niets gebeurd. Ik hoop dat men snel hieraan gaat werken, want zaterdag konden we al merken dat een drama als Tomás zich echt weer zou kunnen herhalen. Ik heb dit drama van dichtbij meegemaakt en vind het verschrikkelijk dat het zelfs een mensenleven heeft moeten kosten. Dios spar nos.