• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Olie BullenbaaiCURAÇAO – Naar aanleiding van de olielek van vrijdag heeft de Haven Veiligheidsinspectie (HVI) een intern onderzoek ingesteld. De bevindigen hiervan worden naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd. Dat meldt Radio Hoyer 2. De exploitant van de Isla-raffinaderij, PdVSA, meldde het lek vrijdag zelf.

De HVI laat dit weekend weten dat hun onderzoek vrijdagmiddag bij COT definitief heeft uitgewezen dat de olie van de terminal afkomstig was. Dit is door de PdVSA ook gemeld en toegegeven. Ook zij hebben een onderzoek naar de oorzaak ingesteld. Het is nog niet bekend om hoeveel olie het precies gaat.

5000 gulden
Mocht het OM de PdVSA een boete opleggen na aanleiding van deze lekkage, dan zal het bedrag hiervoor niet meer dan 5000 gulden zijn. Dit komt doordat Curacao een sterk verouderde wet hanteert, namelijk de Havenregeling uit 1936, waarbij de maximale boete die door het OM opgelegd kan worden slechts 5000 gulden bedraagt.

Derde lek
Dit is de derde lek in een jaar tijd. De eerste maal dat er olie lekte was 17 augustus vorig jaar. Het gebied Jan Kok werd toen zwaar getroffen, daar de monding ‘Boca St. Marie’ niet met een oilboom was afgesloten. De tweede maal dat er een zichtbare hoeveelheid olie in de Bullenbaai dreef, was op 7 november 2012. Ook toen zijn er onderzoeken ingesteld.

6 reacties op “Maximumboete voor olielek in Bullenbaai 5000 gulden”

 1. Zat het Ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu in al die jaren soms te slapen. Een Havenregeling uit 1936. Onbegrijpelijk! Als minister zou ik eerst zo’n prehistorische wet aanpassen. Dan scoor je naar mij mening punten. Hoe lang blijven wij dit pikken? Shell heeft een hoop ellende achtergelaten en nu maakt PDVSA ook een puinhoop van.
  5000 gulden! Belachelijk. De wet aanpassen en per gelekte liter olie een sanctie van 5000 gulden opleggen. Dan hoef je volgens mij niet veel aan de Havenregeling te veranderen.

 2. Alleen 5000 gulden. Dat is geen geld pdVSA.

 3. Voor 5000 gulden (als die al geincasseerd wordt ..) hoef je je geen zorgen te maken over lekken. PdVSA wordt al met fluwelen handschoenen aangepakt.

 4. laten we assfalt meer ergens anders dumpen dat kost ons maar 5000 guildens lekker goedkoop

 5. it amazes me that we can legalize a sms lottery that was deemed illegal a few months ago (restarted November 1st) ….but can’t seem to pass anything else quickly to protect our environment or anything else…..

 6. Wel apart dat rdk altijd “meld” wanneer er geen wind is en de zee plat is… vraag me af hoe vaak er niet gemeld wordt als de zee een donkere klotsbak is….