ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag laat Mitar Blanki, een bekende reageerder op het forum, zijn licht schijnen op de invloed van Gerrit Schotte op de VDC en de screeningwet.

Hoewel menig Curaçaoënaar de beschuldigingen tegen Schotte als onzin afdoet, probeert een klein gezelschap van actieve en betrokken activisten de ‘Schotte doofpot’ open te wrikken en eist onder andere via Justitie openheid van zaken omtrent de malversaties van de Schotte-clan. De huidige Curaçaose politieke partijen sidderen echter voor MFK en weten zich werkelijk geen raad met de onstuimige Schotte. Met lede ogen zien zij dan ook aan hoe meesterbrein Schotte zich voorbereidt op volgende verkiezingen.

Helaas voor hen, opeenvolgende kabinetten hebben nagelaten om de VDC (Gumbs en de zijnen) te rehabiliteren. Wat resteert, is een laf aftreksel van wát eens een slagkrachtige organisatie was. Een organisatie die prima samenwerkte met collega’s in het buitenland en daarmee is een unieke kans verkeken op een toekomstige efficiënte screening van politici.

Dat Stanley Betrian en Daniel Hodge hebben nagelaten om de VDC te reorganiseren naar het model van vóór 2010 vond ik in die tijd al schokkend maar het was voor mij tevens de voorbode van de wijze waarop de laatste informateur zijn werk zou doen. Er was namelijk geen haar op mijn hoofd die eraan twijfelde dat een man als Asjes niet door de screening zou komen.

Van Asjes heeft Kerido Pueblo, wat dit dossier betreft, niets te verwachten. De man zal geen zelfmoord willen plegen wat zijn eigen politieke toekomst betreft. Van Navarro daarentegen zou verwacht mogen worden dat hij het VDC-dossier wel oppakt en richting geeft aan de herstructurering van die organisatie. Al was het maar om partijpolitieke (opportunistische) reden. Centraal staat echter de vraag in hoeverre Navarro enige speelruimte heeft om op transparante wijze leiding te geven aan het op de kaart zetten van een gedegen veiligheidsdienst.

Wanneer Navarro de kaarten zou hebben ingezet op openheid zou het om strategische redenen goed zijn dat Alex Rosaria zijn stem laat gelden en eist dat de screening van toekomstige politici volgens de regels plaatsvindt. Ik ben heel benieuwd naar het effect van het machtsblok Rosaria/Navarro, temeer omdat ik mij niet kan voorstellen dat Asjes openstaat voor nieuwe verkiezingen op korte termijn en dus weleens zou kunnen kiezen voor een langer verblijf op het ministeriële pluche.

Ik vrees echter dat de werkelijkheid anders in elkaar steekt. Namelijk dat het huidige politieke bondgenootschap wordt gemangeld door een stel angsthazen, die sidderend de toekomst afwachten en niet in staat zijn tot een sterk offensief tegen de opportunist Schotte. Kortom, nos mes por – maar nu even niet. En zo is de vicieuze cirkel compleet.

Dat bovenstaande ook geldt voor het ambtenarenkorps, lijdt geen twijfel. Zij die wel door professionaliteit worden gekenmerkt worden op hun beurt gemangeld door een besluiteloze politiek en door en door verrotte collega’s die nergens verstand van hebben behalve van een geniale doofpot en grootse karaktermoord van een ambtenarenkorps.

Ongetwijfeld komt mijn boodschap niet aan. Aanhangers van de MFK, maar ook van andere partijen, kijken namelijk niet voorbij de horizon. Het collectief geheugen van de kiezer op Curaçao is bovendien dermate ernstig aangetast dat men steeds weer licht ziet aan het eind van welke duistere tunnel ook.

12 reacties op “Ingezonden: ‘Herstel VDC naar model van voor 2010’”

 1. PAIS doet er inderdaad beter aan de VDC te herinstalleren voordat we nog een Schotte-debacle krijgen. We moeten beschermt worden ipv angstig af te wachten.

 2. @Fox, goed punt. Hoe is het idd mogelijk dat na 5 (!!) rechterlijke uitspraken dat Gumbs en de zijn onrechtmatig op non-actief zijn gezet, deze mensen nog niet terug zitten op hun plek?

  En Schotte-marionet VDC-crisismanager Micheal Romer na Monk, Trinidad en Asjes ‘positief’ gescreend te hebben daar nog wel zit? Dan hebben we het nog niet eens gehad over de Dipol-affaire en dat de gegevens gekopieerd met koffers tegelijk de dienst uit zijn gehaald,

  De VDC stelt helemaal niets meer voor sinds 10-10-10 met dank aan erfenissen van Gerrit.

 3. @ Ronald
  Niet zo snel met het terug vragen van je stem bij PAIS.
  Ik ben het met je eens dat PAIS wat steken heeft laten vallen, maar op deze manier zal het blok dat nog enigszins tegen Schotte kan handelen steeds verder uiteen vallen met het gevolg dat hij wederom de touwtjes in handen krijgt, en dat moet kosten wat kost worden vermeden.

 4. Uitstekende analyse. Spijker op z’n kop en ik hoop vurig dat deze boodschap overal aankomt. De kiezer/ burger zou massaal moeten eisen dat de VDC gerehabiliteerd wordt.

 5. @Mitar,
  helmaal met je eens.
  onze corruptici, zelfs die met goede bedoelingen, zijn angsthazen.
  Net als het OM en de rechterlijke macht.
  De maffia regeert dit eiland.
  Alleen met hulp vanuit NL zou dit misschien op te lossen zijn.

 6. Goede analyse. Ga mijn stem terug vragen aan Pais.

 7. Goede puntige analyse. Ga mijn stem terugvragen van pais. Ben zeer teleurgesteld..

 8. een duidelijk verhaal.

 9. Had het niet beter kunnen verwoorden.
  Vroeg mij al af waarom we niks meer over de VDC horen en wat is er geworden van al die mensen die thuis zitten.
  Had van A Rosaria en partij wat meer branie verwacht maar zij zijn in een soort lethargie vervallen en schijnen gewoon met de stroom mee te gaan.
  Shame on them!!

 10. Goed geformuleerd. Maar het gaat wel aankomen hoor, Ook de Knipselkrant Curacao heeft jouw bericht en plaatst die hoe dan ook. Wel of Geen MFK Clan. Ze kunnen weinig doen tegen de persvrijheid en vrijheid van menings uiting.

 11. ay, geen speld tussen te krijgen, de waarheid komt hard aan.

 12. haarscherp.