ToerismeCURAÇAO – Toerismeorganisaties CTB en CHATA zijn ‘erg bezorgd’ over de staat van het toerisme van het eiland. Beide organisaties hebben afgelopen week meerdere ontmoetingen met betrokken personen en organisaties. In de afgelopen week gingen meerdere instanties binnen de toeristische sector failliet.

CHATA en CTB ontmoetten woensdag diverse eigenaren van vastgoed en bedrijven in de private sector. Daarbij is de huidige situatie in kaart gebracht en is besproken wat er moet gebeuren in de komende maanden. Vervolgens heeft CHATA een zogeheten taskforce meeting georganiseerd waarbij de CTB de marketingplannen voor volgend jaar heeft gepresenteerd.

Ministerie
Vrijdag kwamen de twee organisaties bijeen met het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Hierbij zijn de eerder genoemde onderwerpen ook besproken. Echter, ook de gestegen bedrijfskosten (‘cost of doing business’) zijn aan de orde gekomen. Verder kwam ter tafel hoe het komt dat toeristen minder vaak voor hotels kiezen. Ondanks een toenemend aantal bezoekers hebben hotels het moeilijk. Tot slot is het masterplan voor het toerisme, geschreven in 2010, besproken. Het is sindsdien nooit uitgevoerd.

20 reacties op “CTB en CHATA ‘erg bezorgd’ om toerisme”

 1. Je komt aan op Hato..erg warm tot je onder de “big ass fan’s” staat.. dan de paspoort kontrolle.. je word gewoon als een krimineel aangeken.. dan door na de bagage en door de laatste kontrolle.. “Makamba”?.. uitpakken… dan voor de deur.een berg mensen die je denken te vervoeren als een stuk vee voor de prijs van Rolls Royce service.. resorts en hotels willen ook de hooftprijs voor een overnachting en service is een woord dat blijkbaal geen vertaling kent onder de YDK – komt bij dat je auto op elke duikplek opengebroken word voor een hand doek, en je je leven niet zeker bent in Punda/Otrabanda na 7:00 s’avonds.

  Het eiland ligt vol met vuil, vriendelijkheid is ver te zoeken en als makamba zijnde zijn ze “ons” liever kwijt dan rijk.. Nou.. niet klagen dan als de toerist weg blijft.. mischien meer reclame maken in Venzuela?

  Maar ik kom volgend jaar weer hoor.. zit in een huisje van een kennis op Jan Thiel, ga twee keer per week naar AH boodschappen doen en duik wel met de jongens op Jan Thiel beach..

 2. @Govert

  Toch nog even een kleine “weder” correctie;

  Curaçao Tourist Board (CTB) van de overheid en de particuliere Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata).

 3. Probleem is dat niemand in de VS ooit van Curacao gehoord heeft en iedereen er wel Aruba kent.
  Dat heeft dus niets met Nathalie Holloway te maken, en alles met het feit dat Aruba wordt vermeld in een top 10 song van de Beach Boys. Aruba is al heel vroeg begonnen met een beleid van high rise hotels en bodies on the beach. Dat moet Curacao dus niet eens willen.
  Laat kwaliteit hier boven kwantiteit gaan. Ruim de rotzooi eens op, het eiland lijkt wel een vuilnisbelt. En die pothole gaten in de weg, daar wordt de gemiddelde toerist ook niet vrolijk van. Met de bevolking is niets mis, maar met de ambtenaren des te meer. Hato lijkt wel een strafkamp.

 4. De CAT 2 status houd amerikaanse maatschappijen niet etgen om op Curacao te vliegen. Het houd alleen de locale airlines tegen om nieuw vlucht naar USA te starten. verder heft de luchtvaartdienst een CAT 2 status. Niet de airlines en ook Hato niet. De controle en wetten voldoen volgens de FAA niet.

  De regering moet hier hard aan werken en daar zijn ze nu eindelijk mee beginnen nu Mr Derby er als directeur zit. Maar toch gaat het 2-3 jaar duren voor dat we zo ver zijn. Als de “toeristen ” liever bij familie en vrienden blijven dan zijn ze niet de toeristen die we nodig hebben.

  CHATA en CTB moeten zichzelf ook beter inzetten en met creativere campagnes komen. Wie gaat er nu zijn eiland en stranden promoten in Jamaica met een poster van een strand. Daar zijn de stranden veel mooiere dan hier. Wat wij hier wel hebben is andere natuurllijke schoonheden en een culinaire varieteit. Daarmee moeten we de mensen trekken. Curacao is meer dan alleen strand en zon!

 5. @Govert

  Dank voor de correctie.

  Joshua

 6. Hele goeie analyse van Joris de Vries.
  Nu maar hopen dat er iemand opstaat die er wat aan gaat doen, want op deze manier gaan we met z’n allen ten onder, terwijl we lekker niets doen.
  Maar we weten allemaal dat zolang als er niet politiek gescoord kan worden, er inderdaad niets zal gebeuren.

 7. Het is toch te gek dat je gemiddeld us $150 per kamer betaald en dan nog een minimaal 15% sevice kosten(voor vaak een matige service)n dan ook nog 9% ob dus je betaald minimaal 24% op het te betalen bedrag en de gast vaak pas achter komt als ze gaan afrekenen.schaf die service kosten af dan kan de gast bepalen wat hun de gegeven service waard was en da bedrijven en hun medewerkers zullen dan meer hun best doen ander krijgen zij geen fooi(tip) en verplicht de bedrijven dat zij hun prijzen inclusief alle kosten moeten vermelden bv de prijs is 100 dollar inclusief en geef bedrijven een korting op de belasting die zij moeten betalen over hum btuto winst en niet een subsidie van bv 25 dollar per kamer of een garantie dat je alles betaald als ze onder een bepaalde bezetting blijven. Laat ze werken voor hun geld dan zullen zij ook betere plannen maken om te zorgen dat zij hun bezetting halen om hun investering eruit te halen

 8. @Joshua, Chata is geen overheidsinstelling maar een vertegenwoordiging van de markt.

  De horeca wordt door de overheid gezien als een melkkoe. De OB verhoging van 6 naar 9 % en de BZV hebben er zwaar ingehakt. Aqualectra blijft de kosten maar verhogen. Op dit moment betalen veel horeca eigenaren net zoveel aan Aqualectra als aan huur. Ook wordt het EOP nergens nageleefd en kan men overal maar nieuwe bedrijven openen.
  Zonder goede marketing in landen als Amerika en “rijke” delen van Europa is het een zeepbel. De enige die er belang bij hebben zijn de malafide projectontwikkelaars die veel te hoge huren willen innen op lokaties waar 25 restaurants op een rijtje zitten. Ook het “pietermaaiproject” is een zeepbel, teveel horeca op elkaar, zonder degelijke parkeerplaatsen en geen veiligheid. Stop de afgifte van vestigingsvergunningen op nieuwe plekken tenzij er door de betreffende ontwikkelaar ook een nieuwe markt wordt gegarandeerd in de vorm van een nieuw hotel ofzo.

 9. @ Zeepie. Niet-Nederlanders mogen nog maar 3 maanden blijven.

  Ook dat hebben we te danken aan ex-minister van Justitie Elmer Wilsoe. Dat geldt ook voor de booteigenaren, hoewel dat recent is teruggedraaid naar 6 maanden, die voorheen elke 3 maanden konden verlengen door 1 dag van het eiland af te gaan. Het verlies aan inkomsten voor Curacao is gigantisch.

 10. Probleem is dat niemand in de VS ooit van Curacao gehoord heeft en iedereen er wel Aruba kent.

  Als Curacao het geluk had gehad dat Nathalie Holloway hier verdwenen was dan hadden we nu extra landingsbanen nodig om alle Amerikaanse toeristen te kunnen ontvangen. Alle ingredienten voor een Nathaly Holloway case zijn hier aanwezig, zoals incompetente politie en geboren leugenaars van het type Joran van der Sloot.

 11. Joris slaat aardig wat spijkers raak op de kop…
  zeepie heeft ook gelijk, waarom mogen huizenbezitters maar 3 maanden verblijven op het eiland.
  ze geven toch veel geld uit!!!als ze hier zijn…..
  en trekken dan toch ook meer familie en vrienden naar dit eiland !!!!
  ze moeten hier eens goed na gaan denken….

 12. Niet-Nederlanders mogen nog maar 3 maanden blijven. Al deze mensen hebben hun huis te koop staan. In de tussentijd worden die huizen dus soms voor weinig verhuurd aan toeristen die vroeger in hotels zaten. Als deze huis-eigenaren gaven veel geld uit in de horeca, maar worden na 3 maanden door een norse immigratie ambtenaar het eiland afgeschopt. De airport is nog steeds niet terug naar CAT-1 waardoor er geen extra US vluchten mogelijk zijn. De kosten om uit eten te gaan zijn aanzienlijk gestegen door belasting-verhogingen. Loonkosten reizen te pan uit door verhogingen van AOV en ziektekosten-belasting. En opeens schrikt ‘men’ dat het zo slecht gaat? Duhhhh…..

 13. @ Joris
  Zo is het maar net!

 14. Het grote probleem op Curacao is het gebrek aan enige visie en niet capabele personen op posities waar ze niet horen te zitten. Welke idioot staat nou toe dat er in 3 jaar tijd 2.000 kamers bijgebouwd mogen worden terwijl er niet meer vliegtuigen uit de VS mogen landen vanwege de FAA downgrade. Het NL toerisme (van huis uit de grootste inkomstenbron ondanks alle Makamba haters) neemt de laatste twee jaar gestaag af door alle negatieve publiciteit, Wiels keer 3, criminaliteit en het lage service niveau. Zuid-Amerika zal nooit een echte toeristische markt worden aangezien die landen zelf alles hebben, wat heeft Curacao hen meer te bieden dan diezelfde zon en warmte? Hetzelfde ritueel speelt zich af in de horeca, In drie jaar tijd zijn er 36 restaurants, beachclubs of zaken van enig formaat bijgekomen. Maar niet meer toeristen. En sterker nog de toeristen die nu komen hebben een veel kleiner budget vanwege de mondiale crisis en recessie in Europa. Lokaal moeten mensen ook vrezen voor hun baan en is er door de alsmaar stijgende prijzen en OB ook minder te besteden. Gevolg is dat er overal tussen de 10 en 30 gasten zitten (behalve bij Zanzibar/Zest, vanwege enorme achterland van parken) en niemand dat uiteindelijk meer trekt. Mambo, Kura Hulanda, Holiday Beach, casino, reisburo, Avila op omvallen who is next… Er zou een 3-5 jaars stop moeten komen op het afgeven van toeristische en horeca vergunningen zodat de markt zich hier kan “reframen”. Alle cowboys en troep eruit en de fatsoenlijke bedrijven blijven overeind en kunnen wat verdienen. Er is simpelweg veel te veel aanbod bij een veel te kleine vraag. Vervolgens direct zorgen voor de status upgrade van de airport en meer Amerikanen binnenhalen vanuit veel meer US steden direct aanvliegen net als op Aruba. Daarbij moeten al die chagrijnen op de Airport ontslagen worden en vervangen worden door echte gastheren en gastvrouwen zodat je je hier ook welkom voelt als toerist of iemand van buitenaf. Het niveau van HATO is erbarmelijk en dat is het begin en einde van je reis en blijft vaak het meeste bij. Ook moet het makkelijker worden om je hier te vestigen. Curacao zou met 80.000-100.000 inwoners meer wel goed kunnen floreren dit hebben externe studies reeds aangetoond. Waar zitten we nou met z’n allen op te wachten? Niet lullen maar poetsen! Aan de slag CHATA CTB HATO maar vooral de Politiek!

 15. Wat ook belangrijk is veiligheid , ze moeten veilig voelen ( overvallen bij trupial inn )

 16. CHATA/CTB zijn 2 slecht werkende instellingen die te veel geld kosten. Mensen zoals Diandial hadden al lang met pensioen gemoeten draaien tientallen jaren mee in allerlei funkties en zijn blijven steken, tijd voo een frisse nieuwe jonge wind met betere ideeen.
  Het gaat natuurlijk al jaren slecht hier met het toerisme,wat helaas grotendeels te danken is aan het service nivo.
  En vooral ook de tegenstrijdige berichten van de beide instituten. Aan de ene kant gaat de KLM/Arke de produktiviteit met de feestdagen verhogen en aan de andere kant mekkeren de C/C.
  Ze gaan volstrekt voorbij aan het feit dat ook vanuit Ned. de trips duur zijn mensen zoeken het gewoon dichter bij huis en blijven vaak ook in Ned. De mensen die hier komen zijn mensen die al jarenlang komen met af en toe nieuwelingen erbij.
  En ja terecht veel mensen komen op familiebezoek en logeren al dan niet betaald bij vrienden. Dat gebeurt bij ons ook. We hebben jaarlijks gemiddels 5 stel gasten die ons komen opzoeken en ja we hebben een extra apt. waar zij nlogeren, en ja ze betalen alleen voor water en elektra.
  Daarbij genomen gaan C/C volledig voorbij aan het feit dat er heel erg veel huizen leegstaan door dat mensen zijn vertrokken, meest naar Ned. en hun huis niet kunnen kwijtraken. Gemiddeld 6/7 executoriale verkopen pwk hoort daar ook bij. En terecht dat mensen huizen dan verhuren als er niemand aanwezig is en zij het niet kwijtraken. In Ned. heeft de regering daar zelfs mee ingestemd. Dat zou hier dus ook moeten gebeuren.
  Triest zulke domme overheidsinstellingen.

 17. CHATA en CTB moeten TUI onder druk zetten om af te zien van het weren van STIP/CORENDON op de resorts en hotels. Voor dit soort exclusiviteitsdenken is geen plaats op Curacao. Wat denken ze wel. Jammer dat hier geen mededingingsauthoriteit is deze om deze arrogante makamba’s aan te pakken

  Na het wegvallen van OAD en Thomas Cook wordt de spoeling te dun voor de resorts/hotels op Curacao en als TUI hun plan doorzet dan vallen er misschien nog meer hotels om.

  Doe iets CHATA en CTB, laat je niet koeieneren, die tijd is voorbij!!

 18. Zijn de CHATA en CTB ook bezorgd over het feit dat hotels op Curacao na 10 jaar zogenaamd failliet gaan na het verstrijken van de Tax holiday?
  Schaf de tax holiday af, zijn we ook van dit gedoe failliete af.

 19. sustainable toerism is the key! maarja dat levert niet snel genoeg geld op ! teveel greedy people on the island! en nu dat het mis gaat willen ze huilen..! the commercial life is going down!! lets go alternative peeps~! hope dat al die grote chains snel verdwijnen! we kunnen het zelf beter doen! Curacao is geen hoer die je zomaar kan verkopen!

 20. Die zorg is terecht. Waarom kan Aruba het wel en Curacao niet, sterker nog, heeft niemand in de Verenigde Staten ooit van Curacao gehoord?

  Ik weet dat het serviceniveau van de Curacaoenaar erbarmelijk is, reden waarom veel arbeidskrachten uit Zuid Amerika worden aangetrokken, maar geloof niet dat dat de oorzaak is van ons beperkt toerisme terwijl Curacao zoveel meer te bieden heeft dan Aruba.

  Wie weet het?