• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Minister van Volksgezondheid, Milieu en NatuurCURAÇAO – De reparatiewetgeving voor de basisverzekering ziektekosten (BVZ) voor gepensioneerden is woensdag ingevoerd. Volgens minister Ben Whiteman van Gezondheid, Natuur en Milieu zijn de gepensioneerden hier blij mee. Dat vertelt hij in gesprek met Radio Hoyer 2.

Dit heeft hij gehoord van Ronald ‘Doble’ Schoop, een van de vertegenwoordigers van de gepensioneerden die tot nog toe door Whiteman als een van de felle activisten tegen de BVZ-regeling werd betiteld.

Leeflang
Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang heeft zich ook uitgesproken als tegenstander van de BVZ, maar Whiteman geeft aan signalen van mensen die geen politicus zijn veel belangrijker te vinden. “De gepensioneerden werden vijf jaar geleden door toenmalig minister van Volksgezondheid en Onderwijs, Omayra Leeflang afgewimpeld en kwamen vervolgens bij mij terecht”, zegt Whiteman. “De gepensioneerden hadden toen al moeite met het betalen van de premie en met de service, maar Leeflang had destijds niet eens het fatsoen om deze mensen te ontvangen.” Whiteman begrijpt dan ook niet hoe Leeflang deze mensen nu plotseling kan vertegenwoordigen.

Kritiek
Ook kritiek van voormalig minister van Gezondheid, Natuur en Milieu, Jacintha Constancia, begrijpt Whiteman niet, aangezien Constancia in 2011 met een minder aantrekkelijke verzekering kwam. “De receptregel van één gulden is destijds door diezelfde minister voorgesteld en nu heeft ze er kritiek op”, zegt Whiteman. Hij snapt niet hoe ze kritiek durven te leveren.

Ben Whiteman in gesprek met Rick Hart

16 reacties op “Whiteman: Tegenstand Leeflang tegen BVZ onbelangrijk”

 1. @ nel casimiri. Dan moet je of doodziek het vcliegtuig in of je gaat failliiet.

  Dank nel, dat bedoel ik nou. De premie staat in geen enkele verhouding tot een ongelimiteerde uitbetaling. Het is als met de hoge rente van Icesave: te mooi om waar te zijn.

 2. De tretson verzekering van Brouwer keert in geval van een opname in een ziekenhuis o.i.d. maximal 75000 gulden (!) uit. Kijk eens wat een ziekenhuis en wat specialisten rekenen in Nederland en vooral in de V.S. Dan moet je of doodziek het vcliegtuig in of je gaat failliiet. Naar keuze!

 3. Hoi Zorro,

  Geen enkele redden voor bezorgdheid by the way.

  Ik wil het hieronder wel even voor je op een bescheiden rijtje zetten alhoewel je gewoon met Securos Brouwer kunt bellen;
  kostbaarheden 20000 (Alles NAF dus)
  foto filmapp 3000, computerapp 10.000, geld en reischecks 3000, uitkering bij overlijden 250000 enz enz.
  Treston insurance group gevestigd te Curacao. (Treston Assistance BV)

  Het gaat over prive reizen, en geen zakelijke.
  (zakelijke kun je afsluiten online bij Lonely Planet bijv).

  Orig.nota’s en doktersverklaringen overhandigen ingeval EHBO behandeling of hospitaalopname zsm kontakt opnemen met Treston Assiston in Ned.
  Med. alleen gedekt bij spoedeisende hulp, auto ongeluk enz.

  Aangezien wij al jaren bij de Europeesche doorlopend verzekerd waren en dit niet meer kon per 1/11 met de invoering van de belachelijke ziektekostenverz. op het eiland bood Securos Brouwer deze verzekering aan.
  We zijn er content mee. Het gaat ons er alleen maar om gezien de hoge artsenkostern/ziekenhuisopname in de VS dat je toch bent gedekt.

  Maar loop even langs Brouwer en laat je verder informeren. Hoop dat je iets hieraan hebt, alvast.

  Groet,
  William

 4. @ William. De verzekering loopt bij Brouwer/Treston.
  Niemand hoeft het te doen maar het is toch prettig te weten dat er alternatieven zijn.

  Dat is zeker prettig. Ik ken de naam Treston niet en kan ook helaas geen informatie vinden, want het is beter om uit te kijken voor verzekeraars. De premie van naf 300 plus per jaar valt mij alleszins mee, maar zorgt daardoor ook voor bezorgdheid. Is er geen limiet aan het uit te keren bedrag en geen eigen risico?

 5. @ Pukkie

  De doorlopende reisverzekering loopt van jaar tot jaar, dus 1 November 2013-1 November 2014 bijv.
  Weet niet hoe je aan 2 maanden komt. Misschien zelf even informeren?

 6. Hallo Zorro,
  Je hebt volkomen gelijk als je 1x pjr op vakantie gaat is een doorlopende ongetwijfeld te duur.
  We hebben voor 2 personen betaald NAF 332,06, en zijn verzekert voor ziektekosten wereldwijd w.o. VS, repatriering body (indien nodig) ziekenhuisopname, acute poliklinische behandeling ernstig ongeval vervangend verblijf enz.
  schade reisbagage. Mijn vrouw is 67 en ik ben 69. De verzekering wordt gedekt tot 80 (dus we kunnen nog even als het meezit).
  Uiteraard horen bestaande ziekten niet hierbij. Maar dat was vh bij andere verzekeringsmijen ook niet.
  Voor ons is een doorlopende gunstiger omdat we diverse keren pjr richting Los Angeles gaan naar ons kind.

  De verzekering loopt bij Brouwer/Treston.
  Niemand hoeft het te doen maar het is toch prettig te weten dat er alternatieven zijn.

 7. En die doorlopende reisverzekering is maar voor twee maanden geldig.

 8. @ William. Wij hedbben net een doorlopende verzeklering afgesloten.

  Een doorlopende verzekering voor het hele jaar is vast erg duur, als je alleen met Kerstmis dus 1 keer per jaar naar je kinderen gaat.

 9. @ William. Heel gemakkelijk op te lossen.

  Weet je zeker, dat er geen leeftijdrestricties zijn, die nog niet op jou van toepassing zijn? Misschien kan je de gemeente hier vertellen hoeveel het per dag kost en wat daarvoor verzekerd is.

 10. @Pedro Casimiri

  Heel gemakkelijk op te lossen. Wij hedbben net een doorlopende verzeklering afgesloten via Brouwer, en zijn slechts een kleine 100 meer kwijt dan voorheen bij de Europeesche.
  Niemand hoieft dus thuis te blijven als je ticket koopt moet je je gewoon insuren. Ons kind woont in LA dus onze verzekering is geregeld.

 11. En hoe zit het met degenen die naar het buitenland willen? De verzekering geldt alleen op Curacao.
  Al die Opa’s en Oma’s die met kerst en oud en nieuw hun kinderen en leinkinderen willen opzoeken, moeten nu thuis blijven. Geen enkele reisverzekering dekt de medische kosten in het buitenland.
  Voor mijn kinderen wordt het Navidad sin padre.
  Danki Asjes i Whiteman i Bon Pasku.

 12. ik denk ook niet dat whiteman in beweging was gekomen als Leeflang geen actie gevoerd had.
  je kunt aan hem zien dat hij niet van bewegen houd, dus hij had echt niets gedaan.

 13. @ Big Daddy. “Meneer we nemen gewoon de 1e maand en zien die voor het hele jaar en de koers van de 1e maand is de koers voor het hele jaar”. Ja an me zolen.

  Dat is inderdaad niet waar. De Belastingdienst maakt van elke maand een gemiddelde van de laagste koers, die we ook van een Nederlandse bank krijgen, en vervolgens een gemiddelde over 12 maanden. Tegen de tijd van belastingaangiften zet de Belastingdienst deze omrekenkoers op haar website. Die omrekenkoers is met 4 cijfers achter de komma in plaats van 2. Belachelijk, want het zet geen zoden aan de dijk. Er kan een miniverschil zijn, omdat een Nederlandse bank de koers van de ECB gebruikt. De belastingdienst gaat dus redelijk met ons om en is de regering het probleem voor de gepensioneerden.

 14. De BvZ is een opgedrongen verzekering die zelfs verplicht is gesteld. Echter deze wet is door de Raad van advie afgekeurd wegen te veel mankementen. Nu is deze wet er gewoon doorheen gejast zonder te weten wat de nadelige gevolgen zijn. 10% van je BRUTTO inkomen verplicht inleveren voor een zieken kosten verzekering is geen kattepis. Veel gepensioneerden betalen maar zien wel de voorraad kast met levensmiddelen schrikbarend slinken zonder een echt kans om deze aan te vullen. Dan nog meteen even de receptenregel a 1 Nafl. Veel gepensioneerden hebben medicatie nodig. Niet 1 maar soms 5 of meer. Dat zijn dan 5 regels a i Nafl.= 5 Nafl. Dan kijken we even naar de medicijnen. slecht 30 pillen is dus voor 1 maand. Meer mag niet. Er zijn zelfs medicijnen waar men er maar 5 of zelf 3 per recept krijgt.

  Nog even terug naar de 10%. Veel nederlanders, Duitsers,Belegen en Amerikanen krijgen hun geld via eigen land. Hoe kan de belasting (de innende instantie) nu deze brutoo bedragen berekenen na de koers schommelingen. Navraag bij de belasting leverderde het volgende antwoord op: “Meneer we nemen gewoon de 1e maand en zien die voor het hele jaar en de koers van de 1e maand is de koers voor het hele jaar”. Ja an me zolen. Men weet het niet. Dus ik gaf hun de opmerking; : ga het gewoon elke maand opnieuw berekenen”. Dat vonden ze te omslachtig.

  Nu balk Uncle Ben dat hij het allemaal beter weet en al heel wat heeft toegegeven. Maar Uncle Ben vergeet 1 cruciaal ding. Al zijn toezeggingen zijn niet door de staten aangenomen en in een landsverordening vastgelegd. Dus de gepensioneerden hebben totaal 0,00.

 15. Whitman kan kletsen zoveel hij wil, maar mijn besluit – als gepensioneerde en ex-FZOG-verzekerde – staat al vast. Ik ga op korte termijn emigreren naar een wat milder klimaat, in alle opzichten, met een gepensioneerden-vriendelijker omgeving.

 16. Whiteman kan vertellen zo veel hij wil, maar van daden is nog geen sprake en is er wettelijk helemaal niets gerepareerd. Pas na de rechtzaak van de HP onder leiding van Leeflang is Whiteman in beweging gekomen, veel te laat.