ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag geeft Frits Pel, voormalig adviseur voor diverse ziekenhuizen in Nederland, zijn visie op een nieuw ontwerp voor SEHOS.

Zoals door Carlos Weber al eerder in de media werd opgemerkt, ligt de nieuwbouw van het ziekenhuis wel zeer “krapjes en wat ongelukkig” op het beschikbare terrein.

Het huidige ontwerp kent vier vingervleugels. De twee meest rechtse, van voren gezien, zouden op de andere kunnen worden gestapeld. Het derde gebouw aan de achterzijde kan op het middelste gebouw van de achterzijde worden geplaatst. Dit wordt dan negen a tien verdiepingen hoog en wordt hierdoor een ‘landmark’. Bovendien geeft dit bovenin ook een mooi uitzicht. Door deze verticale metamorfose kan de Hamelbergweg blijven en ontstaat er een ruimte waar de hoofdentree kan worden opgezet. Het helikopterdek kan op het linker gebouw aan de achterzijde komen.

Vroeger kenden wij het monster van Pietermaai. Het monster van Otrabanda bestaat nog steeds. Breng alle toko’s in Colon naar het nieuwe ‘shopping paradijs’ genaamd Sambil. Na sloop zal er een groot terrein vrijkomen. Schuif het geprojecteerde ziekenhuis naar achteren en naar boven. Hierdoor ontstaat aan de voorzijde een mooie ruimte die als entree extra allure kan worden meegegeven. De bevoorrading kan nu ook gemakkelijker aan de achterzijde plaatsvinden. Een win-win oplossing voor meerdere partijen.

De tekening geeft een impressie hoe het hospitaal er uit zou kunnen zien na modificatie van de bestaande tekeningen. Het plaatje houdt nog geen rekening met het eventueel verwijderen van Colon.

BirdsEyeView Sehos-modified

4 reacties op “Ingezonden: Toko’s Colon kunnen wijken voor SEHOS”

 1. Jaa hoog bouw met full size airco.

  Kan je net als het oude van der Valk meteen de beneden verdiepingen sluiten door de condens vorming. Moeten we zeker doen.
  en waarom gewoon geen 600 bedden gasthuis. Gaan we eindelijk geld verdienen, verhuren aan toeristen of slikkers of per uur. die chinezen doen dat ook. drive thru… en gaat het fout met het slikken of is het spul toch te sterk voor je hart he 1e hulp om de hoek
  Top.
  Bedden hoe zo bedden.. We hebben er toch maar zo’n 200 nodig. Die andere bedden gedonateerd door de isla, welnee die dingen hadden we geen spullen en tja de matrassen pasten niet. Hygiene.. Eh ja tuurlijk zelfs de doktoren kunnen er niet omheen om echt hun handen te wassen. We moeten het schoon houden niet waar.
  Wel handig hoogbouw.
  Maken we de ok boven in. en dan zo’n sort glijbaan eromheen als het fout gaat.
  Zo bij de begrafenis ondernemer de keeling in.
  Want zoals he tnu is gepland komt een vleugel in z’n achter tuin te liggen.

  Wat een ideen allemaal. top ziekenhuis.

  En yes een helicopter dek. doen dat project met die brandweer wagen was ook zo spetterend we betaalde er 2 kregen er 1 en alles fikt nog af. Want het ding pompt alleen maar water en dat hebben we nooit als je het nodig hebt. En de brandputten kunnen we toch niet vinden.
  Ik ga me aan melden als piloot zegt zo’n bobo vast Ik kan vast ook vliegen want ik vlieg me suf en verder geeft het niks. ‘t Ding blijft toch altijd aan de grond. (in de grond) Lekker op Mambo. En niks meer leas auto’s rondjes vliegen met dat ding natuurlijk.
  Pfff ove de pontjes brug met bewaking… Halloo ik vlieg er nu lekker overheen….

  Maar Sambil. That’s it boys. That’s. it…
  Dat we daar nou niet eerder aan hebben gedacht…

  WE bouwen het er boven op. Ruimte genoeg daar. Beneden shoppen en dan op bezoek. en yes ja ja.. laten we het meteen uitbesteden aan Venuzuelanen, dan kunnen we het daarna terug leasen…
  Yes yes that’s it.
  Met Aquaelectra was dat ook zo’n wereld deal….
  Wat hebben we ons suf gelachen…. En lekker op reis naar Japon…. shushiii… Bij ons is het afval, daar rauwe vis… Rare jongens die japponners.
  Ook een leuk eiland.
  We betalen ons nog steeds suf maar met de hogere OB brengt het nog meer geld op ook.. Toch. niet waar.

  Wat een wereld rots. Hier. Ik dacht altijd we zijn goed in ballen slaan en vangen en we zijn super acteurs.
  Maar eigenlijk zijn we financiele genieen.
  En het liefst iemand anders de Zwarte Piet toe schuiven.
  Ai.. fout woord.
  Oeps. Ok roze piet. eehh ja ja.. eh. Piet zonder kleur van betekenis.

  Blijven lachen op t rotsje.

 2. Wat mij het meest interesseert is dat het na verbouwing ,schoon wordt gehouden, en niet van de luie gasten die alleen maar kunnen vertellen hoe het moet .Ik ga nu al solliciteren want ik denk dat het wel goed komt . laten we nu samen werken en niet blijven debateren over iets dat we hard nodig hebben. Alleen moet er dan een aangepaste winkelcentrum bij komen ,met goede investeerders . .Er is werk aan de winkel!!!

 3. De winkels in sambil 10X duurder . Zomaar!! en de flatbewoners zeker in het ziekenhuis.

 4. Te gek idee om de gebouwen hoger te maken. Waarom? Omdat het snik heet is hier.
  Er is geen airco in ons ziekenhuis en bijna geen wind. Dus het nieuwe Sehos heeft airco, zo niet dan beter een hoog gebouw voor wind.