• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ColombiaansevlagCURAÇAO – Het referendum over een vredesakkoord met de FARC is vertraagd. Gisteren kon de parlementaire stemming daarover niet doorgaan omdat het minimum aantal vereiste parlementariërs niet kwam opdagen. In plaats van minimaal 84, kwamen er 76. De nieuwe stemming is op 5 november.

Op 24 oktober keurde het parlement het idee al goed, maar tot een officiële stemming kwam het niet. In het referendum kan de Colombiaanse bevolking zich uitspreken over een vredesakkoord tussen de regering en de marxistische beweging FARC.

‘Beschamend’
Alfonso Prada, verantwoordelijk voor het voorstel, sprak schande van de vertoning. “Het is beschamend dat ze deze boodschap geven aan het land. Het is onverklaarbaar en onacceptabel”. De vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en FARC duren al sinds 18 november vorig jaar. Het enige onderwerp waarover overeenstemming is bereikt, is landhervorming.

Politieke deelname
De andere vijf punten op de agenda zijn politieke deelname door FARC, drugshandel, beëindiging van het gewapend conflict, rechten van slachtoffers van het conflict en het implementeren van een vredesakkoord. Beide partijen hebben elkaar daarover nog niet weten te vinden. In een gezamenlijke verklaring hebben beide partijen aangekondigd dit weekend door te gaan met onderhandelen, in dit geval over politieke deelname van de FARC.

www.versgeperst.com