• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curacao clean up thumbCURAÇAO – Organisatoren van de Curaçao Clean Up overhandigden dinsdagochtend een brief aan minister Whiteman van Natuur, Milieu en Gezondheid. In deze brief vragen zij de minister aandacht te geven aan het opzetten van een goede milieuwetgeving en het zorgdragen voor de handhaving daarvan.

Bovendien verzoeken de organisatoren om een bewustwordingscampagne tegen milieuvervuiling op te zetten. Bij de overhandiging van de officiële brief liet Whiteman zich enthousiast uit over de schoonmaakactie van 21 september. Ook nam hij gebruik van het moment om het drietal afgevaardigden op de hoogte te stellen van de stand van zaken.

Misbruik
De milieuwetgeving van het eilandgebied Curaçao is na 10-10-’10 nooit overgeheveld naar het land Curaçao. Vervuilers kunnen daardoor niet beboet worden. “Veel vervuilers weten dat en maken misbruik van het gebrek aan wetgeving”, zegt Whiteman. “Er wordt gewerkt aan nieuwe wetten. Dit valt onder de minister van justitie, maar wij worden in het proces betrokken. Ik weet niet precies hoe ver het proces is. Het kan al bij de Raad van Advies liggen. Als die het goedkeuren kan het binnen één à twee maanden door de Staten zijn en worden ingevoerd.”

Brainstormen
Volgens Curaçao Clean Up heeft een medewerker van Whiteman laten weten dat het ministerie werkt aan een educatieproject voor scholen. Hij verwacht echter niet dat dit aankomend schooljaar al wordt ingevoerd. De organisatie heeft de minister aangeboden om te brainstormen over hoe het milieubewustzijn vergroot kan worden onder de Curaçaose bevolking. Begin november wordt er een vervolgafspraak gepland met onder andere de milieudienst.

Initiatief
Zaterdag 21 september ruimden ongeveer 2000 vrijwilligers in vier uur tijd een half miljoen kilo afval op. De Curaçao Clean Up kostte dankzij alle vrijwilligers slechts enkele tienduizenden guldens aan sponsordonaties. Zonder deze kosteloze inzet zou aan alle arbeid, materiaal en marketing een prijskaartje hangen van een veelvoud daarvan, heeft de organisatie berekend. Whiteman toonde zich blij met de actie: “Het is goed om te zien dat zoveel mensen zelf initiatief nemen om dit eiland mooier te maken. Dat motiveert ons ook weer om er extra werk van te maken.”

Clean Up brief aan Whiteman

5 reacties op “Curaçao Clean Up overhandigt brief aan Whiteman”

 1. Die Whiteman ziet eruit als Isaac, barman uit de Love Boat.

 2. Ik zie de Witteman “Whiteman” al hard op denken hier veeg ik dus mijn r..t mee af,wat denken die makambas dan wel,mij aan het werk te zetten.

 3. Opvoeding op scholen ?
  In het verleden reeds geprobeerd, liep, zoals gewoonlijk, weer op niets uit.

  Alleen torenhoge boetes en een flinke pakkans kan dit gedrag veranderen. Desnoods gewoon via insturen van foto’s van de vervuilers.

  Asocialen kun je opvoeden wat je wilt, het gaat je nooit lukken. Keihard afdwingen is de enige manier.
  Maar heerschap Whiteman kan zich er kennelijk niet echt zorgen over maken. Hij weet niet eens hoever het met die wet staat. Geeft wel weer aan hoe betrokken hij bij zijn werk is.

 4. Geen woorden, Whiteman, maar daden graag.

 5. Staan er alleen maar 3 Europese Nederlanders op de foto?