Minister van FinanciënCURAÇAO – Winkels zijn vanaf 1 oktober verplicht om de prijzen van hun diensten en producten inclusief de omzetbelasting te vermelden. Ook de kassabonnen moeten door deze nieuwe wet aangepast worden. Minister van Financiën, José Jardim, heeft maandag voor een tweede keer uitstel verleend.

De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) is van mening dat de nieuwe wetgeving te vroeg is ingegaan. Zij hebben daarom op 25 september schriftelijk om uitstel verzocht in een brief gericht aan Jardim. Ze geven aan dat de nieuwe vereisten binnen de gegeven termijn niet uitvoerbaar zijn.

Tweede keer
Jardim heeft op basis van dit verzoek maandag schriftelijk uitstel gegeven voor de eisen aan de kassabon. Het uitstel is verleend tot 1 april 2014. Hiermee komt de minister ondernemers voor een tweede keer tegemoet. De wet ging op 1 mei al in, maar omdat winkeliers toen al aangaven meer tijd nodig te hebben werd er uitstel tot 1 oktober gegeven.

Softwareleveranciers
In het besluit om het verzoek tegemoet te komen is rekening gehouden met het feit dat ondernemers vaak afhankelijk zijn van softwareleveranciers om hun software zodanig aan te passen dat er voldaan kan worden aan de nieuwe eisen. Het uitstel geldt alleen voor de prijsvermelding op kassabonnen. Winkeliers en dienstverleners zijn nog steeds verplicht om de prijzen van hun producten nu inclusief omzetbelasting te vermelden.

8 reacties op “Jardim verleent uitstel voor kassabonvereisten”

 1. Het probleem van de OB is dat het niet te controleren is. Het is kinderlijk eenvoudig om een tweede kassa te hebben voor OB-loze verkopen. Kijk maar eens hoeveel Chinese toko’s een schoenendoos onder de kassa hebben staan.

  De oplossing: de OB afschaffen, en ook de loonbelasting en winstbelasting. Net als de Bahamas en Cayman Islands gedaan hebben. In plaats daarvan worden importen erg zwaar belast en betaal je voor een biertje dan ook snel 10 dollar. Maar je salaris is wel bruto = netto en met belasting frauderen is er niet meer bij, want via de import wordt alles afgerekend.

 2. Het hele OB verhaal is een grote blamage voor de overheid. Zonder na te denken is het geïntroduceerd en vervolgens kan niemand antwoorden geven op de vragen van de ondernemer.

  Men is verplicht een kassasysteem aan te schaffen (met chip) doch vergeet erbij te vermelden dat die dingen straks even 2000 NAF gaan kosten. Voor een groot bedrijf natuurlijk een aardige uitgave (alle printers vervangen), maar voor veel kleine ondernemers een ondoenlijke zaak.
  Waar moeten ze het geld vandaan halen ?

  En dan moet men ook in veel gevallen nog een telefoonlijn gaan aanschaffen, want de belastingdienst wil natuurlijk wel op afstand kunnen controleren.

  Dan denk ik alleen maar; Leuk bedacht !

  Maar wanneer gaan we de immense fraude van de bestuurders nu eens aanpakken ?
  Zodra je die fraude een halt toe kunt roepen haal je meer geld op (anders gezegd: hou je meer geld binnen) dan dat er via de OB opgehaald zou kunnen worden.

  Helaas, de bestuurders willen doorfrauderen en stelen, de ondernemers betalen de rekening.

  Kortom, dit eiland legt de prioriteiten volledig verkeerd neer, maar niemand schijnt dat in de gaten te hebben.

  Waarom niet ?

 3. Als ondernemer weet je sowieso niet meer waar je aan toe bent met het jojo-beleid van de regering. De belastingdienst is nog te LAKS om haar ondernemers aan te schrijven om te informeren over nieuwe regels. Kijk ook voor de grap naar de 0/6/9% tarieftabellen op de officiele website van de belastingdienst. De incompetentie straalt eraf. Daarnaast worden regels vaak met terug werkende kracht ingevoerd omdat met te LAKS is ze op tijd te publiceren. Wan-beleid, iets anders kan je het niet noemen. Incompetentie ten top van zowel regering als haar ambtenaren.

 4. Het ontgaat mij steeds weer waarom een handeling van een individu gekoppeld wordt aan etniciteit….ERG JAMMER..maar nee men discrimineert niet…men wordt zelf wel gediscrimineerd. Zolang er geen inspecteurs rondlopen en controles uitvoeren en boetes worden uitgeschreven op grond van de geldende wet- en regelgeving…en die boetes daadwerkelijk worden geïnd…is er mijns inziens geen noodzaak voor de ondernemer om zich naar te wet te conformeren en de prijzen aan te passen…mentaliteitskwestie?….falen in bestuurlijke uitvoering?…..

 5. Boycotten die Surinamer totdat ze zich aan de regels houden!

  Het is gewoon een complete gebrek aan respect voor onze wetten.

  Nog beter is massaal daar te gaan bestellen en als het eten klaar is de prijs op de muur te betalen en niet de hogere prijs inclusief OB. Gaat het restaurant daar niet mee akkoord dan gewoon weglopen, dan leren ze het wel.

 6. Ik ben het met je eens dat deze zaak de prijzen moet aanpassen. Maar dat het iets Surinaams is, is onzin. Ga maar eens kijken bij de nieuwe BK (of Kooiman enz). Heeft ook alles nog in ‘oude prijzen’, weinig Surinaams aan.

 7. Wat goed zou zijn is dat winkeliers/en iedereen die er mee te maken heeft gewoon officiele informatie krijgt in plaats van alles maar uit de media te plukken

  Weet U hoe het zit met de kassa’s kennelijk verplicht vanaf 1 januari 2014?
  IK niet…..

 8. Ik heb geen moeite met dit uitstel, temeer daar het totaalbedrag aan OB wel (al) op de kassabon wordt vermeld.

  Veel vervelender is het dat de prijzen van de artikelen in de winkel nog niet aangepast zijn. Zo was ik vorige week in een Surinaams restaurant aan de Santarosaweg waar de produkten met foto en prijs op de muur zijn afgebeeld. Ik bestelde 10 bakabanas a 2 gulden, legde 20 gulden neer en bleek 21,80 te moeten betalen.

  Toen ik de dame aan de kassa vertelde dat artikelen al bijna een maand inclusief OB moeten zijn geprijsd reageerde ze ongeinteresseerd en zei dat ze ermee bezig waren. Met andere woorden, het is bijna een jaar dat de wetswijziging bekend is maar dit Surinaamse vrouwtje heeft nog geen tijd gehad om haar 15 artikelen om te prijzen.

  Ik denk dat je als consument erop kunt staan een afgebeeld produkt tegen de afgebeelde prijs inclusief OB te krijgen. Maar in Suriname denkt men daar klaarblijkelijk toch anders over. Maar goed, wat kun je verwachten van een land dat Bouterse als president kiest.