politieCURAÇAO – De korpsleiding van de nationale politie is het oneens met Amnesty Nederland dat etnisch profileren bij de Nederlandse politie verder strekt dan incidenten. De politie wijst etnisch profileren nadrukkelijk af. Dat verklaart de politie vandaag.

De korpsleiding benadrukt dat “veel verschillende factoren een rol spelen bij de beoordeling van elke situatie. De aanname van Amnesty Nederland dat de Nederlandse politie meer dan incidenteel en in toenemende mate etnisch profileert, is ongegrond en onjuist. Dit standpunt doet politiemensen ernstig tekort.”

Afwijkend gedrag
Korpschef Gerard Bouman: ‘De kern van het politiewerk is onderscheid maken tussen goed en fout. Tussen wat wel en niet klopt. Een politieagent op straat kijkt daarom naar afwijkend gedrag. Zulke afwegingen hangen samen met veel factoren zoals locatie, tijdstip of leeftijd, maar ook het uiterlijk en gedrag van personen of bijvoorbeeld het type voertuig. Recente gebeurtenissen en veiligheidsontwikkelingen in een specifieke wijk zijn eveneens van belang. Vanzelfsprekend tellen ook de professionele ervaringen van de agent mee. Al dit soort factoren kunnen doorslaggevend zijn bij het besluit om de ene persoon wel aan te spreken en een ander niet.”

Bewustwording
De politie voegt eraantoe dat de opleiding van politiemensen aandacht besteedt aan het zo neutraal mogelijk beoordelen van situaties. Multicultureel Vakmanschap is een vaste module in de opleiding. Ook het Landelijk Expertisecentrum Diversiteit – een onderdeel van de politieorganisatie – werkt doelgericht aan bewustwording van en kennisvergroting over etnisch profileren, om te voorkomen dat politiemensen zich hieraan onbewust schuldig maken. Alle klachten over etnisch profileren en discriminatie bespreekt en evalueert de politie intern.

Oproep
Bouman: ‘Agenten werken veelal onder moeilijke omstandigheden en moeten soms in een fractie van een seconde lastige afwegingen maken, die je later pas kunt verifiëren. Iedereen die meent slachtoffer te zijn van etnisch profileren roep ik op om zich te melden bij ons. Als politiemensen in de praktijk dit soort fouten blijken te maken, dan nemen we maatregelen en leren we ervan.”

Aantal klachten
In de afgelopen drie jaar ontving de politie gemiddeld slechts enkele tientallen klachten per jaar over discriminatie door de politie, terwijl de politie jaarlijks miljoenen malen mensen staande houdt of aanspreekt.

6 reacties op “Politie NL ‘wijst etnisch profileren nadrukkelijk af’”

 1. @Henk & Ingrid, op 01-11-2013 om 09:10 schreef:
  Angy en GB, volgens jullie kunnen YDK geen goede banen krijgen van de racistische nederlanders dus dan kunnen ze idd ook geen dure autos veroorloven..

  1.In welke van mijn comments/ bij welk artikel zou ik bovenstaande beweerd hebben?
  2. Mijn zoon,aan wie ik in mijn laatste comment refereerde, is een Arubaan, in NL geboren en hoger opgeleid dan jullie naamgenoten, naar wie Wilders regelmatig verwijst.
  3. Mijn zoon heeft geen “baan gekregen” van welke Nederlander dan ook (al dan niet racistisch): Na zijn afstuderen heeft hij eerst 6 jaar gewerkt bij de vestiging in NL van een Franse firma, daarna is hij zijn eigen bedrijf begonnen.
  4. >30 van zijn werknemers zijn Nederlanders; een aantal van hen rijdt in een auto van de zaak. Zij worden nooit aangehouden, hun (getinte) werkgever bijna dagelijks, ondanks het feit dat hij geen petje draagt, noch gouden kettingen.

  Tot vorig jaar kwamen wij minimaal 3x per jaar in Frankrijk, mijn kinderen zijn er in september jl. nog geweest. Ondanks Nederlands kenteken zijn wij daar nooit aangehouden.
  Misschien heeft een Tokkie-uiterlijk, gecombineerd met een gebrekkige kennis van de Franse taal op de Franse gendarmes hetzelfde effect als een niet roomblanke huidskleur op hun Nederlandse collega’s??

 2. @GB, Ga als latino of zeer donker iemand in curacao rondrijden en bij elke politie controle vraagt men om je verblijfspapieren! en als je die niet kan laten zien gooien ze je de cel.. terwijl je hier geboren en getogen bent!!

 3. @ GB. Ga in Nederland als niet-blanke in een dure auto rijden. Je wordt geheid aan de kant gezet en ondervraagd.

  Ook als blanke en meestal is het bingo.

 4. Angy en GB, volgens jullie kunnen YDK geen goede banen krijgen van de racistische nederlanders dus dan kunnen ze idd ook geen dure autos veroorloven.. nog opmerkelijker is als ze er met z’n vieren in gaan rijden en dan met petjes op en met gouden kettingen..

  Trouwens in frankrijk en oostenrijk voert de politie vaak razzias uit op nederlanders hoor.. elke auto met een Nederlands nummerbord moet stoppen en de lokale mogen gewoon doorriijden..

 5. @GB:
  Idd: vooral als het een auto van de zaak is; kentekenbewijs staat dan niet op jouw naam, maar op naam van de werkgever/het bedrijf.
  Mijn zoon loste dit altijd als volgt op:
  “Goedemorgen agent” (altijd beleefd blijven)
  “Kan ik de papieren uit mijn binnenzak halen, of wilt u dat zelf doen?” (nooit zelf je rechterhand in je jaszak steken, want ze kunnen wel eens denken dat je daar een wapen uithaalt, zelfde geldt voor openen van dashboardkastje).
  Als agent aangeeft dat je zelf je papieren kunt pakken:
  Met linkerhand de linkerkant van colbert helemaal op zij houden, zodat binnenkant goed zichtbaar is en voorzichtig met duim en wijsvinger portefeuille pakken.
  Zorgen dat er bij de autopapieren ook een copy van het arbeidscontract zit en ten overvloede verduidelijken: “Ik ben in dienst van de firma X, waarvan de auto eigendom is”,

  Toen hij zijn eigen bedrijf had, altijd een copy uittreksel Kamer van Koophandel bij zich:
  “Ik ben directeur/eigenaar van de firma Y” etc.
  Verder beide handen altijd goed zichtbaar houden bij controle, formeel gekleed gaan, rustig praten/rustig blijven etc.

  Helaas is dat noodzakelijk.

 6. Ga in Nederland als niet-blanke in een dure auto rijden. Je wordt geheid aan de kant gezet en ondervraagd.