• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Sinterklaas aangepastCURAÇAO – Sinterklaas wordt bij zijn intocht in Amsterdam vergezeld door Zwarte Pieten. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente heeft de ruim twintig bezwaren tegen de intocht op advies van burgemeester Eberhard van der Laan afgewezen. Dat maakt de gemeente Amsterdam vandaag bekend.

In totaal maakten 21 mensen bezwaar tegen het verlenen van een vergunning voor de intocht van Sinterklaas op 17 november. De meeste bezwaren gingen over Zwarte Piet, die in zijn huidige vorm racistisch zou zijn.

Toelichting
Van der Laan heeft in een gesprek met kunstenaar Quinsy Gario, een van de bezwaarmakers, en het comité dat de Amsterdamse intocht organiseert een toelichting gegeven. Hij heeft naar eigen zeggen begrip voor de bezwaarmakers en voor de gevoelens van de sinterklaasliefhebbers. Het comité en Gario praten in de komende weken nog op welke wijze de intocht in de toekomst kan veranderen.

Discussie
In de afgelopen weken barstte de discussie rondom de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest in alle hevigheid los. De discussie ontstond mede na de klachten in Amsterdam.

© Novum

28 reacties op “Bezwaar tegen Zwarte Piet in Amsterdam afgewezen”

 1. Jammer, al dat gedoe rondom ZP. Sinterklaas is inmiddels een statussymbool geworden voor de nationalistische partijen in NL tijdens de demostratie op de malieveld. Volgens de wetenschap komt de eerste mens uit Afrika terwijl het Christelijke leer zegt dat de eerste mens blank is Zo ook de kerstman met alleen maar zijn blanke hulpelfjes …. Is dit ook racistisch? Moeten we dat ook schrappen corrigeren of verwijderen?

  Je ziet dat de huidige ZP een evolutie cq intergratie ondergaan nl dat er ook bruine pieten zijn hulp en hoofdpieten ipv knechten….. En over een paar jaren hebben we witte pieten en misschien ondergaat Sinterklaas ook een evolutie. Ongetwijfeld gaat de goede Sint en zwarte Piet met de tijd mee.

  De kerst nadert.. heerlijk. De kerstman met zijn dikke buik die door de lucht vliegt met zijn arreslee die voortgetrokken wordt door de rendieren Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen en Rudolf. Zijn blanke spitsorende hulpelfjes draaien nu inmiddels overuren dat iedereen tijdig zijn cadeau’s krijgen.

  Wat ik ervan vind?

  Nos spang Gewoon gezellig doen!

 2. Saint,

  Zonder mijn reacties terug te lezen vraag ik je vriendelijk om mij te quoten waarin ik aangeef dat Sinterklaas racisme is….

  Ik heb het bewust niet gelezen, want in deze hele discussie laat ik mijn mening erbuiten. Waarom? Omdat het helemaal niet meer een ZP discussie is, maar juist over hoe intollerant mensen zoals jij zijn. JIj hebt het over perceptie he… dat is serieus de meest hilarische opmerking in deze discussie (overal), want je vraagt nu de anti zwarte pieten te vragen om dat te doen. Weet je dat ze dat sowieso gedaan hebben, want ze praten ook niet over afschaffing van het sinterklaasfeest, maar een aanpassing (dus andere kleur pieten). Op die manier weten ze dat het feest zonder problemen verder gevierd kan worden.

  Maar draai het nu eens om… kan jij je voorstellen dat iemand zich gediscrimineerd voelt? Ik weet je antwoord al… maar ga nu maar eens flink bij jezelf te rade! Want ik zeg niet dat zwarte piet racisme is, maar dat jij een racist bent!

 3. @Jackson, Wellicht kunnen jullie eens gaan nadenken over de perceptie van een ander. Jullie hebben zelf de discussie meteen zwart-wit gemaakt met uitspraken als Sinterklaas is racisme en moet worden afgeschaft.. Jullie noemen jezelf de Anti-racisten.. iaw mensen die wel Sinterklaar willen vieren zijn meteen racisten.. en niet alleen hun maar ook hun ouders, vrienden, voorouders en iedereen waarmee zij Sinterklaas hebben gevierd.. een familiefeest waar bijna iedereen warme herinneringen aan heeft. In Jouw perceptie is het racisme, is piet een slaaf en is de Sint een witte slavenmeester die zwarte piet als Slaaf heeft.. Dat is jouw perceptie! Maar ik kan je zeggen dat ik en met mij velen anderen dat nooit zo gezien hebben.. Sint is de Sint en Zwarte Piet is zijn hulpje.. Ik heb er nooit een link in gezien met slavernij en zwarte piet die minderwaardig is.. Bedenk dat eerst voordat je alle sinterklaas vierders voor racisten gaat uitmaken…

 4. DE ZAK VAN SINTERKLAAS O PIETER WIE IS DE BAAS.

  Helaas zal ik mij voor één keer in deze zwarte piet/cultuur en andere, et cetra onzin een mening geven.Een of die nou als racistisch of realistich word aanschouwd zal mij een Hema worst wezen.trouwens die vond ik heerlijk,als ik met mijn moeder daar heen ging en binnen kwam stonden mijn kaken al stijf en kwijlde ik van genot omdat ik kreeg een Hema worst.

  Racisme,wat is dat eigenlijk?

  Wie geeft mij een degelijk antwoord.

  Van de doden kan ik helaas geen antwoord meer krijgen,maar die krijg ik ook niet van de nog levenden?.

  Gerrit de Raaf misschien!
  Cooper en Godett die de grote zak van Sinterklaas beheerden jaren lang, misshien!
  PAR die Cooper “lees Gerrit” altijd de grootste oplichtings post moets afstaan om te regeren?.
  Als ik zelf niet zo veel boter op mijn hoofd had gehad,wat al twintich jaar is geleden en al jaren een mens van god ben zou ik Gerrit de Raaf verslaan met zijn Reformingen i op eigen gewin in opdragt van maffia figuren.
  Laat Het OM in mijn naam de zaak Magnus goed afsluiten,zonder haak tekens.

 5. Saint,

  Als jij door jouw blanke glazen kijkt dan is er wellicht geen discriminatie en ben jij ook zeker geen racist. Jij bent een voorbeeld hoe elk persoon eruit moet zien…

  Grapjas ben je en namens iedereen bedankt voor jouw goede bijdrage aan deze wereld!

 6. @jackson, in santo domingo zitten veel ‘Nederlanders’ vast… wel zijn de meeste geboren op curacao.. dus het kan ook zo!
  En hoe kan je over discriminatie hebben als ergeen discriminatie is? leg dat eens uit!

 7. Persoonlijk ben ik overal op tegen, dat komt omdat je in een hokje word gedrukt je bent voor of tegen.
  ik ben tegen de 80-20 procent regeling omdat de regering eigenlijk aangeeft dat ons volk niet goed genoeg is en geen vertrouwen heeft in ons eigen kunnen.
  ik ben tegen de zwarte pieten, omdat ze zwarte piet zijn
  ik ben tegen de witte mensen, omdat deze altijd ons willen helpen met geld en advies alsof we het zelf niet kunnen.
  ik ben tegen de nieuwe otor rijtuigen belasting omdat de Minister niet alleen onderzoekt het verschil van emissie, gewicht, maar ook mensen extra wil belasten afhankelijk van HUN INKOMEN.
  Ik ben tegen alle inkomen maatregelen omdat de burger die niet husselt maar netje alles doet, gepakt word door de regering. Maar de regering treedt niet op tegen een de Pool die namelijk prins heerlijk hier op ons eiland zit en nergens is ingeschreven dus ook nergens belasting betaald.
  Ik ben tegen ongelijke behandeling van eigenlijk alles.

 8. @Angy, Idd echte racisme vindt je en zie je op Curacao he?

  Anouk en Gensly krijgen wat ze verdienen.. als je haat zaait ga je het ook oogsten!

  en inderdaad minderwaardigheidscomplex.. doe er wat aan!

  verder handen af van een kinderfeest!

 9. Saint,

  Dus in jouw woordenboek staat 1) discriminatie in Rusland en Saudi Arabie en een 2) Discriminatie elders… ??

  Ach tja zijn we wel gewend toch? Yoran van de Sloot = Arubaan, Bogaerts = Nederlander…
  En zeker ben ik nog steeds diegene die dom l*lt….. Jij en vele anderen hebben oogkleppen op!

  Sander,

  Je moet geen onzin verkondigen, want als jij uberhaubt hier langer dan een week op het eiland heb gezeten, dan weet jij dat iederen bij een Chineze snek hangt (mochten zij hen willen discrimineren, dan ga je natuurlijk ook niets bij hen kopen of wel?) en de Haitianen worden door de meeste ingehuurd (legaal of niet) om hard te werken.

  Als jullie iets willen schrijven, kom dan niet met op leugens gebaseerde “feiten”, kom eens met cijfers uit rapporten etc ipv zo maar roepen. Tot nu toe zijn de enige die iets geplaatst hebben omtrent racisme in Nederland zijn de mensen die geloven dat er racisme en discriminatie in Nederland aan de orde van de dag is. Diegene dat Nederland een oase is om te wonen wuiven het alleen maar weg met onzin!

 10. @Sander, op 30-10-2013 om 19:32 schreef:
  “….jullie behandelen de Cinezen, haitianen enzovoort als vuilnis. ”

  Vind ik ook schandalig! Ik ben daar, zelfs na >40 jaar in NL, ook verontwaardigd over en probeer, weliswaar kleinschalig, tegenwicht te bieden:
  Bijv. in de chinese supermarkt, de klanten die de eigenaresse aanspreken met : “Eéé, Chino” er op wijzen dat ze ook gewoon “Bon día señora” kunnen zeggen, zoals in mijn jeugdjaren hier gebruikelijk was.
  De wereld is aan het verloederen en Dushi Korsou doet jammer genoeg daaraan mee.

  “…en als iemand net even iets donkerder is, dan zijn ze volgens de regels van Curacao meteen een minder soort…”

  Niet voor mij, Sander! Ik kom oorspronkelijk uit Aruba en véél mensen op Curaçao zijn “net even iets donkerder” dan dat ik ben: So what??

  Dus over welke balk in wiens oog hebben we het hier??

 11. “Zwarte Piet eeuwen oud”, hoeveel eeuwen ?

  “Algemeen wordt aangenomen dat de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) waarschijnlijk de eerste was die Sinterklaas uit Spanje liet komen. Volgens hem was Sinterklaas de “Bisschop van Spanje”.Schenkman introduceerde ook de knecht die later Zwarte Piet zou gaan heten, en de stoomboot waarmee hij naar ons land kwam.”

  &

  “In de loop der jaren transformeerde Sinterklaas tot een boeman die gebruikt werd om kinderen schrik aan te jagen. In de late 18e eeuw keerde men zich tegen het straatfeest van Sinterklaas en de leegloperij en ook tegen dit beeld van de boeman. Het feest moest gebruikt worden om kinderen gehoorzaamheid en ijver bij te brengen. Sinterklaas werd een onderdeel van de opvoeding en het feest kreeg een plaats in het onderwijs en het gezin. De boeman was afgedaan, de traditionele bisschop werd teruggehaald. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw begon Sinterklaas in persoon zijn opwachting te maken in de maatschappij. Tot dan toe was hij slechts een mythisch persoon geweest, waarvan weliswaar de sporen in de schoentjes op 6 december zijn aanwezigheid aantoonden, maar die verder niet zichtbaar was.”

 12. @Saint, op 30-10-2013 om 16:30 schreef:
  “…..Ik stel voor dat jij, Gairo en Angy in Rusland en Saudi Arabie gaan wonen en kom dan maar terug wat echte discriminatie en racisme is!”

  1 Terug? Waar naar toe terug? Ga je er a priori van uit dat ik in NL woon?
  2 Voor echte discriminatie hoef ik niet naar Rusland of Saudi Arabie:

  Via de eerst door mij geplaatste link kun je zien hoe mevrouw Tilly Kaisiepo door een stel nazi’s werd belaagd, bedreigd, racistisch uitgescholden (net niet geslagen, omdat de fotograaf de agressor tegenhield):
  Tijdens de PRO ZWARTE PIET manifestatie op het MALIEVELD, dus niet in Rusland!

  Via de 2e link kun je kennisnemen van de racistische scheldpartijen tegen de NEDERLANDSE zangeres Anouk. Die kwamen niet uit Saudi Arabie!

  “…maar jullie gedragen je minderwaardig.. ”

  Wie gedragen zich nu minderwaardig?

 13. Wordt moe van dit dagelijkse gezeur en gemekker, laat iedereen lekker vieren wat ze willen vieren. Al die azijnzeikers zijn een stelletje boterletters, what’s next: Santa Claus beschuldigen dat hij “de kleine man en vrouw” ondankbaar behandeld en zijn rendieren er met de zweep van langs geeft………………. zucht, was het maar weer voorjaar. Hoewel??? Dan komt er weer een actiegroep tegen de nu nog onwetende paashaas…. 🙂

 14. dus kunnen wij a;s eerste land Sinterklaas feest wel afschaffen , laten wij als land sinter en santa vrij land zijn oh en alle zwarte pieten in de gevangenis stoppen.

 15. @angie en Jackson,

  voor je naar de splinters in andermans ogen kijkt, kijk eerst even naar de balk in jullie eigen ogen.
  hier op curacao heb ik nog nooit zovvel discriminatie of racisme meegemaakt als elders op de wereld.
  jullie behandelen de Cinezen, haitianen enzovoort als vuilnis.
  en als iemand net even iets donkerder is, dan zijn ze volgens de regels van Curacao meteen een minder soort.

 16. Damn hypocrites some of you posters are. You generalize a whole nation (NL) while you fight against being stereotyped yourselves? Come on!
  Stop blasting crap into a fan

  And to some Dutch here: if this was the USA you all would not have such big mouths…Curacao is totally different from NL so learn to adjust your ways and wordings accordingly

  And to Sinterklaas and the Zwartrpieten: dont worry, your here for the kids, they dont see colour UNTIL THEIR IDIOT PARENTS START TALKING ABOUT IT…

 17. Jackson, you have an opinion too…

 18. Saint,

  Staat er in het woordenboek verschillende vormen van discriminatie?

  Praat toch niet zo dom man!

 19. Degenen van wie het handelen bepaald wordt door een zwaar minderwardigheidscomplex zijn natuurlijk in het ongelijk gesteld. Nederland doet er goed aan deze lui een gratis psychologische behandeling aan te bieden zo dat ze van hun complex afgeholpen kunnen worden en vrolijk mee kunnen doen aan het traditionele Nederlandse Sinterklaasfeest. Ze hebben immers voor Nederland gekozen dus moeten ze ook de consequenties van die keuze aanvaarden.

 20. Angy@

  Wel leuk dat je de filmpjes laat zien, ,idd schaam ik mij daarvoor als Nederlander,maar weet ook dat dit maar een kleine groep is,en zeker niet de doorsnee Nederlander.Ik kan ook wel filmpjes tonen hoor,hoe gekleurde mensen ouwe vrouwtjes beroven of in elkaar slaan.Ik hoef maar een filmpje van opsporing verzocht te plaatsen,keuze zat.
  Maar ook dit is een kleine groep die het voor de andere verpest net als op de zwarte piet demo.

  Je moet een beetje ruimer denken.

 21. @Jackson, Ik stel voor dat jij, Gairo en Angy in Rusland en Saudi Arabie gaan wonen en kom dan maar terug wat echte discriminatie en racisme is!
  En ja Sinterklaas bestaat al eeuwen lang! zelfs voordat jullie voorouders werden verkocht als slaven.. en dat moet nu worden afgeschaft en ben ik nu een racist?
  @Angy, het feest is al toegangelijk voor iedereen dus wat zeur je nu? en alsof jij het vierde? Nee maar jij bent ook geen Nederlander.. en we zijn niet superieur maar jullie gedragen je minderwaardig.. een groot verschil!

 22. @ Jackson:
  Vrijheid van meningsuiting hebben ze ook: Kijk hier eens wat er gebeurde met een Nederlandse zangeres die het aandurfde om zich “tegen Zwarte Piet” uit te spreken:

  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1730858/2013/10/28/Anouk-oogst-storm-van-racisme-nadat-ze-zich-tegen-Zwarte-Piet-uitspreekt.dhtml

 23. @Jackson:
  “Nederland heeft over alles en iedereen mening, maar ze zijn te arrogant (lees: racistisch) om het feest voor iedereen toegankelijk te maken. Nee superieur willen zijn tov de minderheden blijft een belangrijk iets binnen de Nederlandse samenleving. Hypocrieten bleghhh!”

  Kijk hier eens hoe “superieur” ze zijn:

  http://afanl.wordpress.com/2013/10/26/pro-zwarte-piet-manifestatie-orgie-van-racisme/

 24. En zo heeft iedereen zijn mening, ook over zwarte piet;
  Zo ook Jackson, gelukkig mag iedereen hier zijn mening geven, hypocriet of niet.

 25. En oh ja, over al de opgenoemde meningen (stiergevechten, man-vrouw, vrouwen niet mogen rijden)….hebben ze VOLKOMEN gelijk in, ik sta helemaal achter. Degene(n) die dat niet kan / kunnen inzien, zijn gewoon debiel

 26. Hier lees ik over minderheden………de “minderheden” maken ZELF een probleem van, zij voelen zich BIJ VOORBAAT al….gediscrimineerd, dat is eerder HET probleem. Racisme komt voor overal in de wereld, en niet alleen onder Nederlanders (by the way, ik ben gewoon een Antilliaanse……..die een ruimdenkend vermogen heeft en mezelf niet gediscrimineerd voelt…common, zou zeggen…degenen die zich gediscrimineerd voelen HEBBEN HULP NODIG)

 27. Saint… eeuwenoud? en eeuwen lang werden er zwarte pieten gebruikt?

  – Nederland heeft een mening over een eeuwen ouwe traditie stier gevechten in Spanje
  – Nederland heeft een mening over de nieuwe wet in Rusland, waar een eeuwen lange traditie man en vrouw wordt beschermt
  – Nederland heeft een mening over de regel dat vrouwen niet mogen rijden in Saudi Arabie.

  Nederland heeft over alles en iedereen mening, maar ze zijn te arrogant (lees: racistisch) om het feest voor iedereen toegankelijk te maken. Nee superieur willen zijn tov de minderheden blijft een belangrijk iets binnen de Nederlandse samenleving. Hypocrieten bleghhh!

 28. Gelukkig.. is belachelijk dat een eeuwenoude traditie moet worden gestopt omdat er 20 mensen met een minderwaardigheidscomplex er problemen mee hebben