Marvelyne WielsCURAÇAO – Het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao (KGMC) gaat praten over de problematiek rondom freemovers. Freemovers zijn jongeren afkomstig uit onder andere Curaçao die op zelfstandige basis een opleiding in Nederland komen volgen. Dit gebeurt vaak onvoorbereid, met alle gevolgen vandien.

Freemovers komen uit Curaçao en de overige eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Gebrek aan sociaal-emotionele voorbereiding en een slechte beheersing van de Nederlandse taal, leiden er vaak toe dat deze jongeren genoodzaakt zijn hun opleiding te staken. Dit heeft tot gevolg dat zij op dat moment hun Nederlandse studiefinanciering kwijtraken en daardoor op straat komen te staan.

Brainstormen
De Gevolmachtige Minister van Curaçao, Marvelyne Wiels, praat met verschillende sociale partners over deze kwestie. Zij focussen zich hierbij op de freemovers uit Curaçao. De brainstormsessie is onder andere met met medewerkers van de Koninklijke Marechaussee die binnen het operationele taakveld zijn geplaatst op diverse brigades in Nederland.

KMar BRON KABINET VAN CURAÇAO
Foto: Kabinet van Curaçao

11 reacties op “Wiels brainstormt over problematiek freemovers”

 1. Ik heb het gevoel dat de ABN AMRO Bank opgelucht ademhaalt nu deze omhoog gevallen functionaris op eigen initiatief is vertrokken. Dankbaar hoeven we niet te zijn voor hun bereidwilligheid, nu zitten wij met haar opgescheept. Doet me denken aan die minister president Godett die wij gehad hebben.

 2. Het positieve van dit stuk ‘Wiels brainstormt…’ is dat het suggereert dat Wiels toch brains heeft. Daar heeft ze tot dusver namelijk weinig blijk van gegeven, want sinds haar aanstelling rolt ze van het ene in het andere schandaal, en allemaal door haar zelf veroorzaakt.

 3. De vraag is waarom wil men perse dat de YDK zich vrij kan vestigen in Nederland ondanks dit een racistisch discriminerend land is waar je geen werk gaat vinden als je geen Nederlands kan…

 4. “De brainstormsessie is onder andere met met medewerkers van de Koninklijke Marechaussee die binnen het operationele taakveld zijn geplaatst op diverse brigades in Nederland.”

  Wat staat hier eigenlijk?
  Wat heeft de Koninklijke Marechaussee nou met Freemovers te maken?
  Gaat het Curacaohuis nu bij elk wissewasje ‘positief’ nieuws uitbraken?

 5. Op Curaçao zal men een keuze moeten maken. Of men streeft naar een betere integratie met Nederland en hanteert Nederlands als onderwijstaal, of men kiest een onafhankelijke weg en integreert met de omgeving. Papiamentu is een doodlopende weg.

  De lingua franca in Suriname is het Sranang, ontstaan uit het Engels, zoals het Papiamentu uit het Portugees en het Spaans is ontstaan. Niettemin is de officiële taal het Nederlands, hoewel men momenteel op bevel van President Bouterse officieel een hekel aan Nederland heeft. Met het Sranang is het net als met het Papiamentu, niemand spreekt het.

  Het is natuurlijk heel aardig om een eigen taal te hebben maar als die taal ertoe leidt dat men zichzelf isoleert van de rest van de wereld en berooft van kansen op een beter leven, wat is dan het nut voor de gewone Curaçaoënaar? Alleen nationalisten met een bord voor de kop en een Verene Shepherd syndroom streven naar een Curaçao van vreemde smetten vrij.

 6. Is dit nieuws of is dit PR?
  SSC hoort zich hier toch om te bekommeren?

 7. Gelukkig dat er steeds meer papiamnetu op de scholen komt en Nederlands wordt afgeschaft!

 8. …..en een slechte beheersing van de Nederlandse taal, leiden er vaak toe dat deze jongeren genoodzaakt zijn hun opleiding te staken…..

  Maar ja, ze spreken dan wel vloeiend Papiaments.

 9. Freemovers? Wiels movet haar kinderen en die van partijgenoot Wilsoe (de schandknaap van Robbie dos Santos) free het Curacaohuis in ja.

  Wat een schande.

 10. Goed werk, chapeau !

 11. Probleem is duidelijk, er zijn heel weinig nederlands sprekende scholen, waarvan aan de wachtlijsten geen eind komt.
  Ontzettend veel vraag naar nederlands onderwijs, maar totaal geen aanbod.
  hmmm… ik vraag me af waarom…
  En nu willen brainstormen omdat onze kinderen de taal niet beheersen..