VBCCURAÇAO – De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) vindt minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm te optimistisch over de economie. Dat schrijft de VBC in de nieuwsbrief. Palm is optimistisch omdat de verwachte 2,2 procent economische krimp beperkt blijft tot 0,9 procent.

De VBC noemt het een ‘relatieve verbetering van een negatieve situatie’. De groei van de export (toerisme en containers met goederen) is volgens de minister de hoofdreden van de vermindering van de krimp. De VBC vindt Palm te optimistisch. In de afgelopen vijf jaar was er sprake van een gemiddelde jaarlijkse reële economische groei van een half procent, terwijl voor 2013 en 2014 krimp wordt verwacht. In lijn daarmee wordt voorspeld dat de afnemende trend van investeringen, omzetten en resultaten in de private sector zich voortzet en verergert. Werkloosheid en afname van arbeidsplaatsen neemt toe.

Toerisme
De VBC maakt zich ook zorgen over het toerisme op het eiland. “Het aantal bezoekende toeristen is weliswaar toegenomen maar er zijn tegelijkertijd indicaties dat (grote) hotels in de gevarenzone dreigen te komen dan wel al in zijn beland”. De vereniging doelt onder meer op de situatie bij Kura Hulanda, Hyatt en Rif Resort.

Investeerders
Het vertrouwen in de economie is nog niet dusdanig herstled dat grote investeerders daadwerkelijk grote bedragen in het eiland durven te investeren. “Het dispuut over de staat van de Curaçaose economie heeft op deze wijze veel weg van de eeuwige discussie over een voor de helft gevuld glas: is het halfvol of halfleeg?”, aldus de VBC.

Maatregelen
De VBC vindt dat belemmeringen om te investeren verminderd moeten worden en dat aanvragen voor een vergunning sneller afgehandeld moeten worden. Vooral de malaise in de toeristishce sector moet hard worden aangepakt. Politieke instabiliteit is daarbij een belangrijke factor die roet in het eten kan gooien.

Nieuwsbrief VBC

www.versgeperst.com