• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

politieCURAÇAO – Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan autochtonen. Dat is discriminatie en is in strijd met de mensenrechten. Dat stelde Amnesty International gisteren bij de publicatie van een rapport over etnisch profileren.

Bij bijvoorbeeld identiteits- en verkeerscontroles en controles op illegaal verblijf, maar ook bij preventief fouilleren worden etnische minderheden er vaker uitgepikt. Amnesty Nederland stelt dat de oorzaak ligt bij het proactieve optreden dat tegenwoordig van de politie wordt verwacht.

Risico
Directeur van Amnesty Nederland Eduard Nazarski denkt dat etnische minderheden eerder als een risico of verdachte worden gezien. “Daardoor worden zij vaker gecontroleerd of gefouilleerd. Dat hoeft niet altijd discriminerend te zijn, maar wel als er geen objectieve rechtvaardiging is.”

Vertrouwen
Amnesty waarschuwt dat de handelwijze het vertrouwen in de politie schaadt en de criminaliteitsbestrijding minder effectief maakt. “Als mensen ervaren dat de politie ze alleen controleert vanwege hun huidskleur of etnische afkomst, beschadigt dit de verstandhouding tussen de politie en etnische minderheden”, zegt Nazarski.

Erkenning
Amnesty roept de Nederlandse overheid en de politie op te erkennen dat etnisch profileren plaatsvindt en adviseert ze er publiekelijk afstand van te nemen. De politie zou zich meer moeten inspannen om etnisch profileren te voorkomen, bijvoorbeeld door hier in de opleiding en training van agenten meer aandacht aan te besteden.

Registratie
Ook zou de politie bijvoorbeeld door controleformulieren in te zetten zelf onderzoek moeten doen. “Registratie dwingt politieagenten controles vooraf goed af te wegen. Dit kan onbewuste discriminatie voorkomen”, aldus Nazarski.

© Novum

41 reacties op “Amnesty: politie NL discrimineert”

 1. Ach het blijkt wel weer dat mede door ZP kwestie mensen (lees: blank) even lekker de achterste van hun tong laten zien, zonder enige consequentie. En ow jee wat zijn ze toch weer tolerant en inderdaad vooral niet racistisch…

  Hier op VP lekker anoniem racistische opmerkingen plaatsen, maar in het echt super schijnheilig tegen elke donkere doen hier op Curacao en in Nederland tegen je allochtone collega/ buurman etc. Lafaards en hypocrieten zijn jullie, echt serieus om van te walgen. Te triest voor woorden!

  En zo te merken vinden de meeste het volgens mij best wel jammer dat in 1945 jullie heers periode op papier is afgelopen. Maar in de praktijk zijn jullie nog steeds superieur hoor… alleen wel een beetje bang door alles achter je monitor te doen!

  Fijne dag nog stelletje hypocrieten!

 2. Tja, kijk eens naar het Nederlandse tv programma Opsporing Verzocht, op internet terug te zien op de website uitzendinggemist.nl.

  Bij de aflevering van vanavond waren ALLE gezochte daders getint, negroide of hadden een donker uiterlijk.

  Hoe lang draaien we nog om de waarheid heen?

 3. @ b. sprock

  Liefde komt van beiden kanten…

 4. Ach ja, racisme is van alle tijden en op Curaçao discrimineert de YdK absoluut het meeste van iedereen, maar uiteraard heeft dat ook tot gevolg dat alle andere geen enkel respect kunnen opbrengen voor het merendeel van de YdK.

  Ik stel dat iedereen krijgt wat hij verdient, zo simpel is het!

 5. @Yoshi, De hoger opgeleide bevolking en Curacaose elite is vaak blank of zeer licht gekleurd.. Het valt me op dat zij vrijwel nooit trouwen met donkere YDK… wat zou hier de reden van zijn (aangezien jij beweert dat het niet racisme kan zijn!).

 6. Mijn vrouw komt uit de Dominicaanse Republiek.. Zij wil perse niet meer op Curacao wonen.. reden is dat ze er zwaar gediscrimineerd wordt.. Bij elke controle moest ze haar cedula laten zien en elke keer kreeg ze opmerkingen aan haar hoofd.. YDK vrouwen haten Dominicaanse vrouwen…

 7. @ Aurelius

  Is het eerlijk dat 10% het verpest voor de rest?
  Dat doet me denken aan vroeger, 1 jongen die kletst de hele dag in de klas
  en de hele klas krijgt straf omdat ze “druk” zijn.

  Zie dat nu voor je: 1 donkere jongen die kletst en opeens moeten
  alle donkere jongens strafwerk maken….

  Kan toch niet?

 8. @ Aurelius,
  Ik weet dat het gebeurt, ik weet dat er veel Curacaoenaars bij de snek staan die dit doen.
  Ik verafschuw deze partij net zo erg ald jij dat doet. Het enige verschil wat ik nog altijd zie, is dat vooral ongeschoolde bevolking bij de snek dit doen op Curacao.
  Ik weet dat de verhouding NL/Curacao niet lekker zit bij beide partijen en dat beide partijen
  er evenwel aan schuldig zijn.

  Het enige wat ik jammer vind is dat andere landen veel minder onderscheid maken tussen huidskleur en zelfs voorzichtig handelen naar donkere mensen. Ik ben zelf ook naar verschillende landen geweest o.a. ook Ecuador en daar word je aardig aangesproken als je hen aardig aanspreekt.

  In mijn optiek is zelfs hoger opgeleid Nederland heel snel met het vellen van een oordeel over gekleurde/donkere mensen, zonder ook maar na te denken wat zo’n partij is.

  Je zult mij nooit horen zeggen dat Curacao niet discrimineert. Dit is zoo erg tegen vooral chinezen. Het is echter de armere bevolking die bij de sneks staan.

  Ik zie het zo:
  Bij Ajax discrimineren ze de Joden
  Bij de snek discrimineren ze de Chinezen, Colombianen etc.

  Maar enige opgeleide Curacaoenaar doet dat niet tegenover andere partijen, terwijl dit in Nederland tegenover donkere huidskleur wel erg gebeurt.

  tjah…

 9. @GR, Volg de discussie mbt Colombianen en opschorten van de visumplicht voor BEZOEK aan Curacao.. Als je kijkt hoe geweldig het gaat met de hotels op Curacao mag je God op je blote knieen danken als je toeristen krijgt op Curacao! en omdat jij al 10 jaar onder een steen woont. Colombia is 1 van de grootste economien in deze regio en er wonen mensen met heel veel geld! Die gaan nu naar Miami op vakantie! en geven daar het geld uit.
  Overbevolking? Nederland is overbevolkt.. Curacao niet! Zelfs op Barbados wonen 2 keer zoveel mensen.. of ga kijken in Singapore etc.. Zelfs jouw politici hebben gezegt dat er nog wel 100.000 mensen op Curacao bij mogen.. op die manier kan je als lokale fabriek ook je produkten verkopen.. meer afzet is meer omzet! Trouwens wees blij dat er hardwerkende mensen zich willen vestigen op Curacao!

 10. Best wel apart aangezien de NL Politie sinds 1990 al alleen maar allochtonen aanneemt waardoor in de grote steden als 60%-70% van de politie ambtenaren van allochtone afkomst is. Dus wie discrimineert wie nou eigenlijk? Maar als ik op Schiphol aankom als macamba krijg ik ook een ongeschoolde allochtoon met een V op z’n blouse (na 1 ochtend cursus) die mij dan letterlijk vraagt: “Paspoort”, “Waar geweest?” “Met wie?” “Waarom?” “Hoe lang?” “Woont hier?” “Ja, klaar”, “volgende”… Ik ken ook een schrijnend geval hier op Curacao van 4 zussen waarvan 1 van een andere vader donkerder is dan de andere 3. Je wilt niet weten hoe zij gediscrimineerd wordt door de andere 3 en dat gebeurt dan al binnen de eigen familie…

 11. Al dit onzin discussie. Is de curacaoenaar soms voorzitter van de Amnesty?
  Denken jullie echt dat al de nederlanders die op Curacao zitten echt geld hebben. En/of dat het altijd goed verdiend is? En denken jullie echt dat alle “buitenlanders” fout zitten?
  Misdaad heerst onder alle bevolkingsgroepen. Alleen als er iemand is opgepakt weet je dat “híj” niet goed zit. Misdragingen gebeuren door” alle” jongeren

 12. Yoshi, heb jij er wel eens over nagedacht dat Curacaoenaars (en niet Arubanen of Bonaireianen) een slechte naam maken voor het donkere volksdeel in Nederland. Het zijn de Curacaoenaars en in mindere mate de Surinamers, die voor de slechte vooroordelen tegen negers hebben gezorgd. Maar de hand in eigen boezem steken, dat kunnen ze niet. Ze zijn immers nog slaaf en dus is alleen de baas (NL) verantwoordelijk te stellen? Denk er maar eens over na. Mijn goede Eritreaanse vriend haat Curacaoenaars in Nederland. Hoe zou dat toch komen? Wel, hij krijgt hun wangedrag op z’n dak omdat hij toevallig dezelfde kleur heeft. Nederlanders die dat doen, zijn niet te prijzen, maar Curacaoenaars die daar bij den voortduur ampele reden toe geven, zijn de hoofdschuldigen!

 13. Yoshi, ik heb het geluk een buitenlandse vrouw te hebben die met mij ook in Nederland heeft gewoond (onder andere). Ze is in Nederland nooit zo gediscrimineerd als op Curacao. Ik ben in India, Ecuador, Tjechie, Colombia, etc. nog nooit zo gediscrimineerd als op Curacao. Sterker nog, ik ben op vele plaatsen geweest in verschillende culturen en ik heb nog nooit zo’n honds racisme gezien (en ervaren) als op Curacao. Ik schaam me plaatsvervangend voor de zogenaamde ‘dushi hende’ bij de Snek. YDK discrimineren zelfs zwarte mede-YDK die in Nederland hebben gewoond (Makamba Pretu). Als je daarvoor blind bent, dan weet ik niet op welk resort je woont, maar je kan in ieder geval onmogelijk (zoals ik) tussen de YDK wonen. Daar komtie dan: ‘hey,Aurelius, als je dit eiland niet bevalt, dan rot je toch op!?’ Tja, inderdaad. dat zal ik dan ook maar doen.

 14. @Henk & Ingrid, denk aan jouw hart. Colombianen zijn illegalen en het is aan Nederland wie er toegelaten wordt op het eiland. Maar goed, je kunt die Colombianen van jou ook meenemen naar Nederland, als je tenminste genoeg verdient om ze te onderhouden. Wat dat betreft is Nederland niet beter.
  Generaliseren is ook een kunst, jullie jullie jullie. Wat doe je hier? Verdwaald ofzo?
  Wilde je met behoud van jou tokkie-uitkering curaçao binnen komen? Hadden ze jou geweigerd? Om op Curacao te mogen wonen moet je echt meer geld hebben, sorry.
  Op de waddeneilanden geldt dezelfde regel. Kleine eilanden moeten worden beschermd tegen overbevolking. Die regel hebben wij niet zelf gemaakt maar opgelegd gekregen, dus ga jouw gal in Nederland spuien, daar waar het beleid gemaakt wordt voor het koninkrijk.
  Ps, je mag ook naar Brussel !

 15. @makamba
  En wat jij daar doet is precies het probleem.
  Jij neemt aan dat Curacaoenaars dat doen, omdat er inderdaad een probleemgroep
  Antillianen in nl. woont. Dit betekent niet dat alle antillianen zo zijn.

  En een stapje verder, dit betekent niet dat alle personen met bruine/donkere huidskleur zo zijn.

 16. @Carmen, er wonen iets van 190 nationaleiten in Nederland.. Is wel heel moeilijk voor de Nederlander om al die gebruiken en culturen te leren kennen toch? Daarnaast als ik de vraag stel wat is je afkomst dan ben je meteen een racist volgens een allochtoon..
  @Walgelijk, Wat je zaait zal je ook oogsten.. Jullie zijn zelf begonnen met de raciale kwesties en om iedereen die Sinterklaas viert uit te maken als racist.. Juist jullie die niets van het feest snappen.. wellicht als je daar in gaan verdiepen dan snap je het beter! En als je wil weten waar de grote racisten wonen.. volg het debat op Curacao mbt visum voor Colombianen.. je zal je rot schamen!

 17. Beste Carmen, als die Curaçaoënaars die zich in Nederland willen vestigen nu eens jouw voorstel opvolgen en een integratiekursus volgen voor Nederland dan pleit ik er aan de andere kant voor dat Makambas die naar Curaçao willen vertrekken een integratiekursus voor Curaçao volgen. Ik heb contact opgenomen met jullie Curaçao-huis maar daar hadden ze nog nooit gehoord van een Curaçaose integratiekursus, wat nu ?

 18. Beste Yoshi, dat Makambas een beter leven kunnen lijden op Curaçao komt door de eis van de Curaçaose regeringdat Makambas die op Curaçao willen gaan wonen moeten aantonen dat zij dit niet op kosten van de samenleving hoeven te doen. Als wij het dan hebben over Curaçaoënaars die in Nederland willen gaan wonen, ja die lopen de volgende ochtend al naar de gemeente om hun onderstand veilig te stellen, need I say more ?

 19. Het is niet voor niets dat bijv. Geert Wilders zijn haar blond verft….

 20. @Aurelius @John

  De regels betreft: Helemaal gelijk. Ik ben het daar ook mee eens.
  Het leven op zich, nee. In Nederland is er veel meer discriminatie aanwezig dan op
  Curacao. Ik heb het dan NIET over de zwartepieten discussie.
  Het gaat om eerlijke behandeling van gelijke burgers. Op het gebied van de wet is dat gelijk.
  (wat mis zit op Curacao), maar op het gebied van gelijke behandeling op straat, op de weg, opmerkingen, gesprekken….nee. Nederland is in mijn beleving geen tolerant land.

 21. Is het misschien handig om b.v. in de politieopleiding enkele items mee te nemen betreft de opvoeding ,lichaamstaal en oogcontact van de nederlandse bewoners die elders vandaan komen?
  Er is verschil tussen lichaamshouding van de Nederlander en nederlandse bewoners die oorspronkelijk uit een ander land komen. Betreft oogcontact, de Nederlander moet je aankijken uit beleefdheid en de mensen die elders vandaan komen mag je juist NIET aankijken. En zo zijn er een aantal verschilllen in de opvoeding die soms tot communicatie stoornis kunnen leiden.
  Integratiecursussen moeten een tweerichtingsverkeer hebben . De Nederlander zou kunnen leren wat de gewoontes van de medelanders zijn en andersom. Hierdoor kan je veel misverstanden uit de weg helpen, en kunnen “discriminatie” helpen voorkomen. Uiteindelijk moeten we met elkaar in pais en vree in dit land leren leven!

 22. Advocaat rijdt in zijn mooie dure auto en wordt keer op keer lastig gevallen door tokkies die denken te hebben geschoord met hun vooroordelen.
  Zelfs pepperspray moest aan te pas komen om deze nette man die niemand kwaad heeft gedaan man te breken.

  Dit is dus de Nederland van vandaag, met dank aan de grote nep blonde lijder, met korte ei wel te verstaan. Die zelf allochtoon is.

  filmpje:

  http://nieuwsuur.nl/video/568232-amnesty-nederlandse-politie-discrimineert.html

 23. Wat een walgelijke reacties…

  Niet alleen politie is racistisch bezig, maar menig Nederlander… zwarte piet discussie laat dat zien en zelfs met dit bericht…

  En onze blanke medemens is tegenwoordig voorbeeldwaardig:
  http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/23609_racisten_bedreigen_anouk/
  http://gerritdeheus.wordpress.com/2013/10/26/zwarte-piet/

  Maar iedereen vindt zichzelf ook zeker geen racist of wel?

 24. @Yoshi, Hoezo een beter leven? Wij moeten allemaal aan eisen voldoen om een vergunning te krijgen.. jullie kunnen gewoon in NL vestigen.. als ik mijn cedula verlening moet ik een origineel verklaring van rechtswege laten zien ondanks dat ik al heel wat jaartjes bij Kranshi sta ingeschreven..
  Wij moeten hier integreren maar onduidelijk is wat men bedoelt want we vallen niemand lastig en betalen onze belastingen..
  Als ik naar de barkies ga moet ik 2 keer zoveel betalen voor een meloen dan de YDK.. als het mannetje voor de airco komt betaal ik 2 keer zoveel als mijn buurvrouw die ydk is.. Volgens mij betalen jullie geen dubbele prijzen in NL toch?

 25. Yosh, je vergeet dat de Curacaose overheid eisen stelt aan Nederlanders die zich op Curacao vestigen. Daarom kunnen er alleen maar kansrijke Nederlanders zich hier vestigen. Het feit dat Nederlanders op Curacao dus een beter leven hebben dan YDK in Nederland, komt door de in feite discriminatoire regels om je hier te vestigen. YDK in NL hebben vaak een rot leven, omdat ze laag opgeleid en zonder geld naar NL gaan. Appels met peren vergelijken, sorry…

 26. Yoshi, ik denk dat er procentueel meer allochtonen worden gecontroleerd. Anders zou je overigens volkomen gelijk hebben. Heb verder nooit zo’n hoge pet gehad van de Hollandse Petten…

 27. Het is internationaal aanvaard om risicoanalyse toe te passen bij controles omdat het kostentechnisch en praktisch niet mogelijk is om iedereen te controleren.

  Dat betekent bijvoorbeeld dat als je fraude in de Staten gaat onderzoeken je je gaat concentreren op de MFK, want daar is de pakkans het grootste.

 28. Indo mevrouwtje kwam van een koude kermis thuis. Dit zal ook gebeuren met de allochtonen die pro-zwarte Piet zijn. Mevrouw ging demonstreren voor pro-zwarte Piet en werd bijna in brand gestoken, met vlag en al.
  Rot op naar jouw eigen land, riepen ze tegen haar. Terwijl ze juist met hen mee wilde doen….

  http://www.youtube.com/watch?v=R5nV_NVYRE8

 29. @ Makamba,
  Ik ben het eens dat beide partijen veel te horen krijgen,
  maar met alle respect: Nederlanders die immigreren naar Curacao hebben
  een veel beter leven dan Antillianen (onder andere studenten) die naar Nederland gaan.
  “ons” feest, “ons” land,
  “gedraag je als gast”. Dit zijn allemaal leuzen die vijandschap opwekken, terwijl we toch allemaal de nederlandse nationaliteit bezitten.

 30. Dat een yui di korsow het durft om over discriminatie te praten is werkelijk een gotspe. Als je voet op Curaçaose bodem zet wordt je al door deze medelanders als vee in een aparte rij gezet.

 31. @ Hans B. Wordt het ergens in de comments bevestigd ofwel ontkent?

 32. @henk

  Hoe kan je bepalen welke mensen wel tot de misdaadgroep behoren en welke niet?
  Ik ben het eens dat statistisch gezien percentueel er meer allochtone misdadigers zijn dan autochtone. Dit betekent echter niet dat in absolute getallen er meer allochtone misdadigers zijn.

  Toch wordt er (volgens dit artikel) bij controles meer allochtonen gecheckt dan autochtonen. Dit kan toch niet?

  Stel er lopen 100 mensen langs, 80 autochtonen (blank), 20 allochtonen (huidskleur).
  (0,18% van Nederland is namelijk allochtoon, CBS)

  De kans op een autochtone crimineel = 1,6% (CBS)
  De kans op een allochtone crimineel = 4,3% (CBS)

  Het kan dan niet statistisch worden onderbouwd dat er meer allochtonen worden gecontroleerd dan autochtonen.

  Het neigt dan naar controle op basis van uiterlijk of huidskleur als grootste factor.
  = discriminatie

 33. Yoshi, dat heb je aan je socio’s te danken en door hun onbeschofte gedrag wordt het alleen maar erger en dan willen ze ook nog ONS Sinterklaasfeest verstieren. Zoals al zo vaak voorgesteld, niemand en zeker geen enkele Makamba zal je tegenhouden als je het ergens anders prettiger vind om te leven en als je hier wilt leven, gedraag je als gast. Deze opmerking krijgen de Makambas op Curaaçao ook dagelijks te horen dus het zal je niet vreemd in de oren klinken.

 34. Ga op de midden van de dag naar een pleintje in NL en wie hangen daar rond? Wij rijden er rond op scooters om de tassen van oude vrouwtjes te stelen..

 35. Op Curacao is dat ook zo. Haitianen, Dominicanen, Spaanssprekenden in het algemeen, worden eerder gecontroleerd dan Curacaoenaars. Hoe zal dat toch komen?

 36. Het is statistisch aantoonbaar dat allochtonen zwaar oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit.

  Is het dat niet juist een goede benutting van de schaarse en dure politiecapaciteit om deze vooral te richten op deze risicogroep?

  De politie patrouilleert ook meer op het Damrak omdat daar de kans op zakkenrollen groter is dan in een bos op de Veluwe.

 37. Sinterklaas is racisme.. politie discrimineert.. beter in een land gaan wonen waar dit niet gebeurt

 38. Nou zelf vind ik dat niet zo vreemd als je ervan uitgaat dat minstens 75% van de criminaliteit uit de hoek van de etnische minderheden komt. De statistieken die je iedere keer voorgeschoteld krijgt bevestigen dit.

 39. Nette hardwerkende advocaat wordt elke maand aangehouden op basis van zijn huidskleur.
  http://nieuwsuur.nl/video/568232-amnesty-nederlandse-politie-discrimineert.html

 40. Probeer eens een kroeg binnen te komen als antilliaan zijnde…

 41. zij plegen ook meer misdaden dus niet raar toch?