geldCURAÇAO – DUO gaat binnenkort met Curaçaose ex-studenten om de tafel. DUO hoopt zodoende tot een oplossing te komen met de naar Curaçao teruggekeerde studenten. De ex-studenten hebben door hun loon in guldens moeite met het terugbetalen in euro’s.

Onlangs had Stichting Marilyn Alcalá-Wallé een bijeenkomst met woordvoerders van DUO in Nederland. Het doel was het vinden van een oplossing voor de problematiek met het terugbetalen van de studieschuld door ex-studenten die na een studie in Nederland weer naar Curaçao zijn verhuisd. De hoogte van de maandelijkse terugbetaling is gebaseerd op een inkomen in euro’s. De afgestudeerden op Curaçao kunnen dit met een loon in guldens vaak niet opbrengen.

Ontwikkelingen
Tijdens de bijeenkomst is er overlegd over verschillende belangrijke punten en volgens Alcalá-Willé zijn er verschillende ontwikkelingen gaande om tot een oplossing te komen voor de ex-studenten die op dit moment geconfronteerd worden met moeilijkheden omtrent het terugbetalen van hun lening.

Meedenken
In deze gesprekken is er afgesproken dat DUO op 19 november naar Curaçao komt en met ex-studenten rond de tafel zal gaan zitten. Om deze bijeenkomst voor te bereiden nodigt Fundashon Marilyn Alcalá-Wallé iedereen die interesse heeft uit om morgen mee te komen denken tijdens een bijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats bij Sentro di Bario Otrabanda om 19.30 uur. Na afloop van de bijeenkomst bood de stichting de DUO-woordvoerders als cadeau een boek over Curaçao aan.

Meeting DUO

14 reacties op “DUO in gesprek over aflossing studieschuld”

 1. SSC, is een politiek instrument geworden.. hulde!!

 2. Ikke, die 10% rente lijkt me gerechtvaardigd.

  Waar moeten anders de gigantische salarissen en afkoopsommen , en niet vergeten de snoepreisjes, van de bestuursleden van de Studiefinanciering van betaald worden?

 3. SSC letter:
  Dear sir, we read your letters and emails dated 2006, 2007, 2008, 2010, 2011 and recognize you called several times.
  We are happy you are prepared to pay your wife’s loan in one go, however, the amount has accumulated since your initial request. You are required to pay within one week.

  (I got this back this year per email…and no…i didnt get a letter to our old address, registered with’em)

  Bravo

 4. @ ikke. Dat krijg je ervan, als een stichting als SSC zich als bank gaat gedragen zonder daarvan enige kennis in huis te hebben en met een Curacaose organisatie.

 5. Ze mogen van mij Stichting Studiefinanciering aanpakken. Als afgestudeerde student geef je direct na het behalen van je diploma door dat je bent afgestudeerd in afwachting om te horen wanneer de terug betaling van je studie schuld moet starten. Van DUO krijg je keurig een brief dat de terugbetalingsfase binnen 2 jaar zal starten, nooit hoor je iets van SSC en pas na een jaar of 4/5 krijgen je ouders ineens een “dreigbrief” dat ze een deurwaarder zullen sturen als er niet snel terug betaald wordt. EN niet vergeten, de 10% rente die er per jaar is bijgekomen. Dat is verdorie 10% van het gehele bedrag wat er nog eens bij komt, wat het totaal bedrag bijna verdubbeld. Het is een schande en een ongeorganiseerde puinhoop bij deze zogenaamde stichting die er is om de Antilliaanse student een flinke poot uit te trekken. Nergens, niet eens bij je hypotheek is er sprake van 10% rente. En dit 4 tot 5 jaar laten ophopen en dan met een belachelijke smoes komen van, we wisten niet wat je huidige adres was, en ga zo maar door. Dit zijn allemaal leugens, want dit is gewoon hun tactiek. Na zelf navraag gedaan te hebben bij diverse ex-studenten, blijkt dat dit de manier van doen is bij SSC. Om van te kotsen. En komen met allerlei zogenaamde kortingscampagnes?
  Breek me de bek niet open. Betalen moet elke student die het geld elke einde van de maand heeft ontvangen tijdens de studie, dat is waar en dat staat zo vast als een rots, maar dit soort oneerlijke praktijken van SSC zouden verboden moeten worden. Ik heb geen idee waar ik terecht moet met mijn frustratie, maar ik ben het voor nu even kwijt.

 6. En de Deurwaarderskantoor die teveel incassokosten vraagt. En daarna nog beslag legt op je salaris .Hoe kan je verder leven.

 7. ander punt is hoe komen de studenten aan deze schulden? Ik ken er namelijk een aantal die bv geen bijbaantje er bij nemen en dus alleen lenen (meeste hollandse studenten nemen er wel bijbaantjes mee om wat geld te verdienen) andere ydk gebruiken de lening om er leuke tripjes te maken door europa (allemaal leuk en wel maar je moet eindelijk wel de schuld terugbetalen).. Een cursus budgettering en wat kan wel en wat kan niet zou zeker helpen!

 8. Al die studenten die hun studieschuld niet kunnen aflossen kopen wel ieder jaar 2 nieuwe iPhones, 4 nieuwe iPads en een nieuwe iPod.

  Het is gewoon de lokale cultuur, alles uitgeven wat je hebt en als je bashi bent de hand ophouden bij Nederland.

 9. De euro bestaat toch al ruim 12 jaar? ( was in de tijd van de Nederlandse gulden overigens niet veel anders).Waarom komt dit probleem pas nu naar boven?
  Dit valutaprobleem wisten ze toch al bij vertrek? Hoe hebben de studenten van zeg 2002/2003 hun schuld afbetaald? Eventueel moet de
  Curaçaose overheid de Curaçaose teruggekeerde studenten helpen door een deel van hun
  studieschuld te betalen. Tenslotte hoopt de lokale regering dat deze teruggekeerde studenten de economie een boost gaan geven. Niet weer gaan jengelen bij Nederland.
  Bovendien willen een aantal politici dat studenten naar b.v. de USA gaan i.p.v. naar Nederland.

 10. Maar als Curacao nu erg graag afgestudeerden terug wil hebben en misschien wel een job- garantie kan geven, wat zou dan het probleem zijn om deze afgestudeerde mensen te helpen met het aflossen van hun studieschuld? Als Nederland wat toegeeft en gelijkertijd subsidieert Curacao een gedeelte dan is iedereen blij. In Nederland kunnen veel studenten ook niet voldoen aan de afbetaling van hun studieschuld, dus dat is om het even.

 11. Toen ik terug kwam deed ik een draagkracht meting.. verder heb ik getekend dat duo mijn belasting aangifte kan inzien.. eerste jaren met weinig salaris bijna niks hoeven te betalen.. nu wel, niet leuk maar ik zie het probleem niet…

 12. Helemaal geen gezeur Hans. Percentueel gezien is het niet eerlijk tov de ex-studenten. Even 300 euro dokken per maand is meer dan duizend gulden per maand. Voor sommigen is dat 1/3 of 1/4 van hun netto salaris in guldens. Dan moet het nog overgemaakt worden naar een Nederlandse rekening. Dit zijn extra kosten die de ex-studenten moeten betalen op Curacao / Ex-Antillen.

  De NLse belastingbetaler zou blij moeten zijn met deze samenwerking. Dit betekend dat meer studenten geholpen zullen worden met de aflossing. Er bestaat veel onduidelijkheid en dit is een goede manier om dat tegen te gaan.

  Daarnaast is het onrealistisch dat de Euro flink zal dalen. En mocht het toch gebeuren dan zal er ook geen regeling meer zijn want iedereen zal geen moeite hebben maandelijks een bedrag te betalen.

  Ik heb trouwens nog nooit gehoord van die valuta verzekering…..meer info??

 13. I don’t agree Hans, you are now throwing all students with a debt in one ugly pot.

  You need to understand that there are two (to put it in this high level context) groups which also counts for DUTCH STUDENTS:
  1. the bums: never intend on paying and/or didn’t graduate
  2. the returners: returned with a higher education to their homeland

  side note: Dutch kids with DUO debts have problem paying back too…

  So, the second group:
  come back to a weak guilder/dollar to Euro. the FX fluctuates sometimes >25% meaning their fixed costs are now variable, the risk of foreign debt as you refer to.
  They earn less here than in NL…less fiscal advantages as in NL (toeslag for example for low incomes)
  There are less jobs: they come back and look for work, however, after being ‘off island’ for 4 to 5 years they have no real network and as you know: this is how you get a reasonable job here.
  They are “too expensive” as their BA/MA degrees are too high…or “don’t know the local culture anymore”…etc. etc. etc. (i can understand that there are probably local managers with degrees from Cereal-Box University that are intimidated having a young MBA holder working for them?)

  the local government screamed for many years they want to attract local graduates back to Curacao…
  1. subsidize part of the loan
  2. parents/caregivers are able to consolidate the loan with a local mortgage/loan
  3. increase the level of local education and availability of diverse studies to that of NL
  4. attract more businesses that need people with higher education (HBO/WO) on the island

  What is the SSC interest rate for a study loan? More than you pay for a car (11%)…

  that’s my €0.10 to this topic

 14. Wat een gezeur, als je in Nederland gaat studeren als Antilliaanse student weet je dat je valutarisico loopt over je studieschuld. Waarvoor je je trouwens kunt verzekeren.

  Stel dat de Euro flink in waarde gedaald zou zijn ten opzichte van de gulden (en dus de dollar), zouden de studenten dan bereid zijn om meer terug te betalen?

  Natuurlijk niet!