Openbaar ministerieCURAÇAO – Ruim zeventig personeelsleden van Sandton Kura Hulanda Hotel & Spa in Otrobanda staan op straat. Volgens Gui de Vries van Sandton Hotels kwam het faillisement als een verrassing. Dat zegt hij tegenover Radio Hoyer 2.

“Nadat er geen cashflow was om het personeel te betalen, heeft de administrator besloten faillisement aan te vragen,” aldus De Vries. De Vries geeft aan dat hij niet had verwacht dat het zo ver zou komen. Hij had gehoopt dat er iemand zou opstaan om het hotel verder te helpen, maar dat is niet gebeurd.

Gelt Dekker
Jacob Gelt Dekker stond aan de oorsprong van het hotel, maar was niet bereid nogmaals te investeren. Volgens De Vries heeft Gelt Dekker tien jaar geleden het hotel ‘gedoneerd’ aan het eiland en vond Gelt Dekker het aan iemand anders om het stokje over te pakken. “Desalniettemin heeft hij geprobeerd om nieuwe investeerders aan te trekken,” aldus De Vries.

‘High-end tourist’
Curacao heeft volgens De Vries moeite om een ‘high-end tourist’ hiernaartoe te halen. “We zijn erg gericht op de Europese markt waar de kamerprijs onder druk staat en dat heeft ons de das om gedaan,” aldus de Sandton-manager.

De Vries geeft antwoord op de vraag hoe het zover heeft kunnen komen dat het hotel failliet is verklaard.

24 reacties op “Zeventig personeelsleden Kura Hulanda op straat”

 1. Cu, Laat ik je wat vertellen. Toen Rietveld nog jong was ging hij vaak naar Griekenland en Spanje.. Toen had je er mooie stukken waar wel toeristen kwamen maar nog geen massatoerisme of tokkietoerisme.. We huurde een apartement bij een lokale bewoner, aten soms met hun mee, deden onze inkopen bij de lokale bedrijven en gingen uit eten bij de lokale restaurants. De stranden waren schoon en je had plek om er tussen de lokale bewoners te zitten. Dit was zeer goed voor de lokale bewoners omdat ze zo extra inkomsten hadden.. Toem kwam ineens het massatoerisme.. Grote lelijke gebouwen werden er neergezet door buitenlandse ondernemers, lokale bedrijven werden min of meer verplicht om tegen kostprijs te leveren, lokale bevolking mocht voor een hongerloontje in een groot resort werken, de massatoerist vond de lokale bevolking maar niets en gooide graag zijn rommel overal heen.. de massatoerist vond al dat hij te veel betaalde in het All inclusief resort en ging ook niet eten bij de lokale restaurants en kocht geen spullen meer…
  Zijn de lokale bewoners er nu beter van geworden?

 2. @Rietveld, Kurà Hulanda te Otrabanda heeft geen strand ook nooit gehad.
  Het is nu Genees Holland geworden. Failliet

 3. @Rietveld, De Curaçaose zon schijnt overal even fel op Curacao en de zee is overal even blauw en de temperatuur overal even hoog!!!
  Het zit je tussen de oren. 🙂

 4. @Rietveld, blijf maar lekker dromen.
  Het merendeel van de wereldbevolking is arm of wat jij ”armoezaaiers en Tokkies” noemt. Maar desondanks kan aan deze ”armoezaaiers en Tokkies” verdiend worden door de prijzen betaalbaar te houden en te maken.
  Geloof jij nog dat de rijken geld als water weggooien? Rijke mensen zijn gieriger dan de Tokkies. De rijken gaan vaak gewoon met de caravan ergens in Frankrijk zitten om kosten te besparen. En niet te vergeten ook in spotgoedkope pensions met flessen pindakaas.
  Waarom duur nemen als goedkoop hetzelfde geeft?

  De Curaçaose zon schijnt overal even fel op Curacao en de zee is overal even blauw en de temperatuur overal even hoog!!!
  Het zit je in de oren.

 5. @Joane, Kura hulanda NV is the lodge op westpunt en die is nog gewoon open hoor..
  beetje meer onderzoek doen voordat je hier komt blaten..

 6. Schande Jacob Dekker en management van Kura Hulanda NV. Economie en politiek kan van invloed zijn geweest, maar je personeel laten werken en dan eind van de maand zeggen dat ze geen dubbeltje krijgen…?? En nadat je ze (niet eens persoonlijk maar door een curator) de genadeslag geeft, nog even vragen of ze effe door willen werken zodat het hotel goed afgeleverd kan worden (Radio direct had de opnames van de genadeslag)….Noem het zakelijk, normaal, ‘thats life’ etc…ik noem het harteloos en walgelijk!

 7. @Valk, Van der valk is een oude troep.. kamers zijn vies en oud.. moelijk je auto parkeren en geen strand.. als je een armoedzaaier bent dan is het een goede optie ja maar als je een beetje klasse wil..

 8. Holiday Inn is ook zeer goed te betalen, zelfs Renaissance Curaçao Resort & Casino, nog geen 1000 euro voor negen dagen incl. retourvlucht. En dan krijg je het beste en mooiste wat er is op Curacao, bijna.
  Zie arke.nl

 9. @Rietveld, haal Van de Valk er niet bij want die is helemaal niet duur en je krijgt KWALITEIT van een hotel. Midden in de stad met alles erop en eraan voor een hele redelijke prijs.

 10. @eoh, om het zo uit te leggen.. jij woont op een flatje in een slechte deel van een stad en betaald 500 euro aan huur… je hebt alleen 2 kamers..
  Iemand anders woont buiten de stad in een vrijstaande villa met 5 kamers en een grote tuin met zwembad.. hij betaald hier ongeveer 5000 euro per maand voor.. en zo is het ook met van der valk en Baoase…

 11. Jo, oeh en go.. really? Nooit gehoord van 5 sterren of luxury resorts? Niet genoeg inlevings vermogen, om te kunnen bedenken dat niet iedereen tussen de tokkies vakantie wil voeren?
  Academy hotel en van der valk (budget) vergelijken met high end? Ach laat ook maar.

 12. Baoase Luxury Resort wat voor een resort is dit eigenlijk?
  Euro 4062,- voor 9 dagen?

 13. Even voor de Gerrit de Raaf supporters van schoon geweten, door de door gestoken zaken en omgekochten praktijken die weer hun lang leven de lol feest te hebben gevierd..Hoop dat het door gaat? eenieder zal aan de tering en de nering komen,ik niet, heb genoeg plakka om 200 jaar te worden.jij toch ook Stanly B??.

 14. Natuurlijk gaat men failliet als men voor 9 dagen vakantie op Curacao niet minder dan
  € 2.063 vraagt terwijl anderen niet eens boven de € 608,- euro uitkomen voor hetzelfde.
  En die € 2.063 noemt Kura hulanda ook nog ”aanbieding.”

  Dit hebben ze aan zichzelf te danken. Niemand betaalt meer voor hetzelfde.
  Men kan het geld beter besteden aan uitstapjes of een huurauto.

  http://www.arke.nl/verre-reizen/curacao/resultaten.aspx

 15. Afgelopen lente gelogeerd. Voor mij het mooiste hotel waar ik ooit geweest ben, met vriendelijk personeel. Dit hotel kan Curacao voor zichzelf en de toerist niet verloren laten gaan.

 16. Ach ja, denk na mensen, dit is puur om van het personeel af te komen, let op hoe snel er een herstart zal komen met nieuwe mensen.

 17. Heel jammer, het is een mooi hotel maar inefficient om te runnen. En veel onderhoud denk ik.
  Waarom zou de high end tourist uberhaupt naar Curaçao gaan? Vanwege de goede service soms?
  Weet iemand precies wie er nou op de fles gaat, de onroerend goed holding of Sandton management, of allebei?

 18. @Pukkie, de kamers zijn gewoon veel te duur.
  Neem Academy Hotel en Van de Valk Hotel, daar heb je nette kamers voor een redelijke prijs, en ze maken wel winst. De toerist wil een goede betaalbare kamer om uit te kunnen rusten en niet een kamer vol met tierlantijntjes.

 19. @Pie. Inderdaad, er is nooit winst gemaakt. Geldt Dekker heeft de onroerende goederen geschonken aan de Stichting Jade. Die liefdadigheidstichting, kreeg daarna een aanslag van de belastingdienst van 24 miljoen. Dat was in 1998. Pas in 2012 werd dat gecorrigeerd en naar nul teruggedraaid,
  Hoezo, Curacao vriendelijk voor ondernemers ?

 20. jammer is een mooi hotel

 21. Een schande.. en het management lekker zijn zakken vullen..

 22. Alsof de eigenaar jarenlang geen winst gemaakt had. Personeel op straat? Salaris door laten betalen. Wel de lusten en niet de lasten?

  Hotel gedoneerd aan het eiland? Daar willen we meer van weten.

 23. Hoe kun je nu zoiets moois, m.i. één de meest unieke hotels in de wereld, falliet laten gaan.

 24. Dit ondanks de zo mooie toeristencijfertjes, die ons werden gepresenteerd. Als dit maar geen dominosteen is.