AmbulanceVakantieganger Norbert de Jong had een ambulance nodig, maar de huisarts moest eerst in discussie over de betaling van het ritje voor er een werd gestuurd. Dat schrijft Caribisch Netwerk. Hervormingen zijn in de maak, zo meldt de politie.

De Jong schreeuwde van de pijn zaterdagochtend 17 augustus. Hij had een darmperforatie. Deze aandoening kan onbehandeld leiden tot bloedvergiftiging, shock en zelfs overlijden. “De dienstdoende huisarts heeft meteen contact opgenomen met 911 toen ze zag dat het mis was”, vertelt Eric Hoegee bij wie De Jong op bezoek was. “Er werd om 915 gulden cash gevraagd en dat hadden we niet op zak.”

Minutenlang
Uiteindelijk kwam de ambulance wel. “In een panieksituatie is het heel vervelend om minutenlang te moeten discussiëren over geld, maar je hebt geen keuze. Ik probeerde zo snel mogelijk contant geld te regelen en de huisarts probeerde in de tussentijd de meldkamer te overtuigen van de ernst van de zaak. Dit lukte gelukkig”, zegt Hoegee.

Triage
Discussiëren over geld is volgens Elba Luisa van Ambulance Curaçao niet de bedoeling, maar het kan weleens voorkomen dat een ambulance niet komt. “Er zijn mensen die bellen, omdat ze een klein sneetje hebben. Voor zulke dingen komen we niet. We voeren een triage uit en alle gesprekken worden opgenomen om te controleren dat dit correct gebeurt.” Luisa benadrukt dat bij ernstige gevallen de ambulance altijd moet komen. “We moeten onderzoeken waarom de meldkamer nu niet meteen een ambulance stuurde, want zoiets mag niet mogelijk zijn. Toeristen kunnen bovendien ook geld pinnen als ze het niet contant hebben. “

‘Nooit doorgegeven’
Aruna Jhagru belde 12 oktober met de brandweer, kort nadat de Fire Prevention Week was afgesloten. “Er was een grote brand naast mijn huis en nadat we deze hadden geblust, bleef het vuur oplaaien. Ik heb met 911 gebeld om te vragen of de brandweer het kon nablussen. De brandweer is nooit komen opdagen en toen ik de volgende dag verhaal kwam halen, vertelde Anna Rodriguez van de afdeling Preventie dat de melding nooit was doorgegeven door de politie.”

‘Niet gebeld’
Volgens politiewoordvoerder Nocento worden meldingen van brand direct door de meldkamer doorgegeven aan de kazerne. “Helaas kan de brandweer niet rechtstreeks worden gebeld, maar we geven meldingen altijd door. Het enige wat ik kan bedenken is dat de politie niet is gebeld.” Jhagru had geluk dat de brand uiteindelijk met een sisser afliep.

Verbetering 911
Reginald Huggins, persvoorlichter binnen de politie, doet geen uitspraak over specifieke zaken, maar geeft aan dat er momenteel veranderingen worden doorgevoerd binnen de politie. “De structuur van 911 wordt aangepast en de efficiëntie wordt veel beter. Ook komt er een tweede nummer. Binnen een paar weken moet dit gerealiseerd zijn.”

12 reacties op “Trage reactie 911 wordt onder handen genomen”

 1. @Aurelius, Wel raar want de YDK is namelijk een meester in telefoneren… vooral naar cellular nummers en dan voornamelijk onder werktijd.. en daar zit het probleem omdat de mensen van de overheid en ook 911 onder werktijd prive zitten te telefoneren zijn ze nooit bereikbaar.

 2. Marjan, bewijs het eiland een dienst en maak die naam bekend. Wat houd je tegen?

 3. Men moet de Curacaose aanleren de telefoon op te nemen. Velen gaan er al te gemakkelijk vanuit dat YDK dat kunnen. Alles moet aangeleerd worden, niet?

 4. @Marjan, toevallig een huisarts die ook politiek actief is?

 5. Ik zie het probleem niet zo, houd rekening met de langzame reactie van 911 en bel gewoon wat eerder.

  Zou ik een hartaanval krijgen, dan bel ik gewoon een half uur daarvoor, als de eerste tekenen zich aandienen.

 6. Wat is dit voor schandaal! Je heb een verzekering en daar mogen ze de claim neerleggen. Verzekeraar kan dan aan de hand van het dossier alsnog de rekening leggen bij de klant. Ambulances moeten gewoon hen werk doen. Soms heb je dat je voor niks rijdt maar het gaat om levens! Daar ga je niet mee spelen.

  Indien je klachten hebt, dien het in bij de ombudsman! Huisarts kan je best bij naam noemen, de volgende keer doet hij het weer en loopt het wel verkeerd af. Alles gaat hier in een doofpot en daar lossen we niks mee op.

 7. Het gaat helaas niet alleen om toeristen die geen cash op zak hebben. Wij wonen hier, en ondanks dat ik keurig al mijn premies betaal, goed verzekerd ben, kreeg ik ook geen ambulance. Mijn man was niet in staat om naar een dokter te gaan en moest met spoed naar het SEHOS. De huisarts weigerde echter te komen, mijn man moest maar 2 uur later naar haar toe gaan. Een groot schandaal! Godzijdank werd na ruim een uur paniektelefoontjes naar zowel 911 als de 1e hulppost ingegrepen door een broeder van het SEHOS die de noodzaak inzag. Hij heeft zelfs nog geprobeerd de huisarts te overtuigen wel naar mijn man te gaan en snel een ambulance te regelen. Helaas hielp dit niet, de beste broeder heeft echter zelf wel ingegrepen en op zijn risico de ambulance gestuurd. Hulde aan die man! Een groot schandaal voor de huisarts, wiens naam ik graag bekend zou maken!

 8. “Toeristen kunnen bovendien ook geld pinnen als ze het niet contant hebben” –> Er kan ook geswiped worden voor degene die Credit Card hebben. Geef het nummer door aan centrale en het wordt meteen gedaan.

 9. Pauline heeft 100% gelijk. Van de opvolger van Huurman, Mourillion, hebben we sinds zijn aanstelling een half jaar geleden nooit meer wat gehoord. Daar is waarschijnlijk een saaie sul voor gekozen die maandelijks een vette cheque incasseert met als enige opdracht vooral niets te horen, zien of onderzoeken.

 10. Hadden we nu meneer Huurman nog maar als inspecteur Volksgezondheid!

 11. “Toeristen kunnen bovendien ook geld pinnen als ze het niet contant hebben” In de eerste plaats kijken toeristen wel uit om zoveel contant geld op zak te hebben op dit eiland met veel mensen met criminele bedoelingen. In de tweede plaatst denkt men bij een calamiteit eerst wel aan iets anders dan aan geld pinnen. Helaas begrijpen veel op dit eiland nog steeds niet dat we het vooral van toeristen moeten hebben. Het is daarnaast te hopen dat Huggins bedoelt dat de effectiviteit omhoog moet. Als men over efficiency begint, betreft het meestal bezuinigingen die vaak niet tot verbeteringen leiden.

 12. zowiezo als je 911 belt neemt men vaak helemaal niet op!