witwassenCURAÇAO – Fundashon Akshon Sivil (FAS) heeft een klacht ingediend bij het Hof van Justitie tegen het Openbaar Ministerie (OM) wegens het niet adequaat oppakken van aangiftes. FAS deed aangifte tegen ex-premier Gerrit Schotte en ex-ministers Elmer Wilsoe en Carlos Monk. De aangiftes zijn een jaar oud.

Tot nu toe is er geen strafrechtelijke vervolging ingesteld. Wel is er een civiele enquêteprocedure in gang gezet naar mogelijk wanbeleid bij overheids-nv’s. Dat is voor FAS niet voldoende.

Artikel 15
De belangengroep vermoedt dat het trio zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen, omkoping, ambtsmisdrijf en overtreding landsverordening financiën politieke partijen. FAS verwijst in het klaagschrift naar artikel 15 van het Wetboek van Strafvordering. Dit artikel geeft de mogelijkheid vervolging af te dwingen door het OM bij het Hof van Justitie. FAS wil duidelijkheid over deze eventuele strafbaarheid en strafwaardigheid van het handelen van de ex-bewindslieden.

Strafrechtelijk onderzoek
Vorig jaar liet het OM op 28 november weten eerst de uitkomsten af te wachten van de enquête af te willen wachten. De actiegroep vindt echter dat daar veel teveel tijd overheen gaat en dat het OM wel degelijk gelijktijdig een strafrechtelijk onderzoek kan beginnen. Volgens de groep zijn de aanklachten met bewijsmateriaal onderbouwd. Zeker omdat Schotte politiek actief is, is het volgens FAS in het belang van Curaçao dat het OM zo snel mogelijk duidelijkheid verschaft.

Klaagschrift FAS

20 reacties op “FAS voert druk op om vervolging Schotte”

 1. Dank Sander voor het compliment. Waarvan akte.

 2. @Jan-Willem,

  wat is er mis met de uitdrukking: dit volk?
  het is maar net hoe je het leest.
  had ik moeten zeggen: deze mensen, dushi hende of gewoon het lager geschoolde deel van onze samenleving?
  maar gelukkig zijn er mensen zoals jij met meer beschaving….

 3. @Sander

  Wat een hatelijke opmerking “dit volk”.
  Het blijft moeilijk je beschaafd uit te drukken, nietwaar.
  Treurig.

 4. Laten wij als gemeenschap er een fijn weekende van maken zonder het over de psychopaat en patholoische leugenaar te hebben,laat daar het klotjes volk maar naar luisteren op zijn!! feest?.

 5. In the USA pakt men wel corrupte bestuurders aan! 28 jaar!

  Former Detroit Mayor Kwame Kilpatrick was sentenced Thursday to 28 years in prison for corruption, the apparent last step after a series of scandals destroyed his political career and helped steer a crisis-laden city even deeper into trouble

  Kilpatrick, who served as mayor from 2002 until fall 2008, fattened his bank account by tens of thousands of dollars, traveled the country in private planes and even strong-armed his campaign fundraiser for stacks of cash hidden in her bra, according to evidence at trial.

  I’m ready to go so the city can move on,” Kilpatrick told the judge. “The people here are suffering, they’re hurting. A great deal of that hurt I accept responsibility for.”

  In March, Kilpatrick, 43, was convicted of racketeering conspiracy, fraud, extortion and tax crimes. The government called it the “Kilpatrick enterprise,” a years-long scheme to shake down contractors and reward allies. He was doomed by his own text messages, which revealed efforts to fix deals for a pal, Bobby Ferguson, an excavator who got millions of dollars in city work through the water department.

  Contractors said they were forced to take on Ferguson as a partner or risk losing lucrative deals. The government alleged that he in turn shared cash with Kilpatrick.

  Agents who pored over bank accounts and credit cards said Kilpatrick spent $840,000 beyond his salary during his time as mayor. Defense attorneys tried to portray the money as generous gifts from political supporters who opened their wallets for birthdays or holidays.

  The government said Kilpatrick also tapped a nonprofit fund, which was created to help distressed Detroit residents, to pay for yoga, camps for his kids, golf clubs and travel.

 6. De man heeft zelfs het woord Reforma, gejat van dhr. Wiels!
  Dhr. Wiels was de eerste die dit woord genoemd had bij zijn VBC vergadering.
  Dit staat zelfs op de VBC-video!!!

 7. Fingers crossed!

 8. Het verhaal Gerrit de Raaf moet eens stoppen>?

 9. Respect voor FAS , ik hoop dat ze doorpakken !

 10. Akson Sivil goeie actie ga door tot het bittere einde het is hard nodig.

  Want;

  Gerrit S belooft de mensen / kiezers in de (eventuele) hervorming dat ze de minister president krijgen waar ze op stemmen. Hij is alweer lang bezig om zieltjes / kiezers te winnen. Zodra hij bij een verkiezing de man is met de meeste stemmen (waar het nu wel op gaat lijken) en geen minister president wordt om welke reden dan ook, zal hij zijn kiezers de kolen uit het vuur laten halen. Als hij er 1 keer zit zal hij lang zitten erg lang want elke keer als men probeert hem af te zetten roept hij zijn kiezers op om voor hun rechten op te komen, met alle gevolgen vandien denk hier bij aan Venuzuela, Syrie en Rusland.

  Met de mensen in de wijken en mondi te bezoeken bereik je meer dan wat de meeste politici doen domme dingen zeggen, veel vragen stellen waar ze zelf een antwoord op kunnen bedenken en populair doen in de media. Oja en niet te vergeten stoppen met onzinnige reisjes die niks opleveren kan ook helpen.

 11. Wat me opvalt is dat Schotte zelf zo stil hierover is.. indien iemand zo’n een zaak bij het OM neerlegt en die persoon zou onschuldig zijn dan zou ik eisen dat het OM zo snel mogelijk onderzoek doet en met de resultaten naar buiten komt.. Blijkbaar is Schotte hier bang voor.

 12. Misschien behoeft Ruben Suriel (FAS) nu ook 24-uurs protectie. Hij zit namelijk in de zelfde vijver te vissen als Wiels. Men heeft bewezen voor niets terug te deinzen.

 13. PS/PAIS/PAR en PNP moeten nu al in gesprek gaan om deze arrogante, leugenachtige machtswellusteling er van te weerhouden ooit nog Minister President te worden.
  Hij dient vervolgd en veroordeeld te worden zodat hij ook zijn functie in de Staten niet meer kan uitvoeren.
  Schotte mag nooit meer de kans krijgen om ons nogmaals te ruineren en zich zelf te verrijken.

 14. De gemiddelde bewoner van de wijken waarin Schotte zich begeeft weet nog niet het verschil tussen een leguaan en een ezel, dus die tekenen blind alles wat de gladde Schotte hen voorlegt, dus ook zijn nieuwe waanidee, de reforma.

  In Cas Grandi, Jan Thiel en Jan Sofat zie je Schotte niet.

 15. ik sanp dit volk niet.
  ze laten zich omkopen met muziek een drankje en een hapje.
  Ze beseffen niet dat Schotte dit land in armoede zal achterlaten als hij weer aan de macht komt.
  onbegrijpelijk dat deze domme groep zo groot is.
  maar ik zeg er wel bij, dat de politici van de PAR/PNP/PAIS/PS de wijken in moet gaan om dit onheil te voorkomen.
  ze mogen deze arrogante houding, om het arme en ongeschoolde deel van het volk te blijven negeren, niet volharden.
  De maffia partoijen moeten uitgeschakeld worden.
  ik hoop dat de FAS het lukt om deze corruptici te laten opsluiten.
  ook witte boorden criminelen zijn tuig van de richel!!

 16. Terecht. En met alle respect voor FAS.

 17. Het OM dient het volk ook te beschermen tegen mensen zoals Schotte.. blijkbaar is dat nodig.

 18. Snap deze man niet. Hij heeft de mond vol over hervorming. Is die man echt zo gek? Laat losssss, we willen je niet. Begrijp je dat niet of wil je dat niet begrijpen of ben je geobsedeerd op het premierschap? Wat een obsessie man man man.

  Hoe wil je anderen hervormen terwijl jezelf, ach laat maar. hahaaaaa, triest. 😉

 19. @ Terrence. maar als een volk massaal kiest voor corruptie is dat allemaal vergeefse moeite.

  Je gelijk wordt bewezen door het aantal handtekeningen voor de “Reforma” van Schotte. Men denkt, dat Schotte een maniertje zal weten om de screening te omzeilen en zijn plannetjes zal kunnen verwezenlijken.

 20. Even los van de persoon Schotte die natuurlijk een inktzwarte reputatie heeft met een reeks schandalen en veroordelingen en even los ook van het feit dat een ministerpresident met alleen een paar jaar MAVO op zijn CV natuurlijk niet kan, is het veel triester dat het Curacaose volk massaal op frauderende en stelende politici gestemd heeft en dat blijft doen.

  Je kunt Transparancy International 500 rapporten laten schrijven en als Akshon Sivil dagelijks de straat opgaan , maar als een volk massaal kiest voor corruptie is dat allemaal vergeefse moeite.

  Niettemin alle respect voor Akson Sivil dat de strijd aangaat met fraude en corruptie.