Alex RosariaCURAÇAO – PAIS-partijleider, Alex Rosaria, heeft zaterdag in het Santa Barbara Resort een speech gehouden over de toekomst van de internationale financiële sector (IFS) van Curaçao. Hij staat hierin stil bij de internationale handelsgeest die vroeger op het eiland aanwezig was.

Hij schetst een periode op Curaçao waarin men niet bang was om risico’s te nemen, waar men groot durfde te dromen en waar men geen genoegen nam met zelfgenoegzaamheid. Op basis van dat wat hij The Curaçao Model for Inspiration noemt, benadrukt hij een aantal punten die toegepast moeten worden om de Curaçaose IFS weer te laten opbloeien.

Durf tonen
Volgens Rosaria moeten we als IFS en als volk stoppen met zeuren en uit onze slachtofferrol stappen. Ook benadrukt hij dat we de oude off-shore periode achter ons moeten laten en vooruit moeten kijken. Daarnaast betoogt Rosaria dat mensen op het eiland meer durf moeten tonen en de buitenwereld niet meer moeten schuwen maar moeten verwelkomen.

Lees hieronder de gehele speech (Engels).

Alex Rosaria Speech IFS Curacao 19 Oct 2013 by versgeperstcom

13 reacties op “Rosaria: We moeten uit slachtofferrol stappen”

 1. @WW, gelukkig ben ik realistisch en dromen zijn helaas bedrog!

 2. Het begint natuurlijk bij die personen die een voorbeeldfunctie in de maatschappij hebben.
  Ministers,statenleden, RvCommissarisssen,Raden van Bestuur , de juridische keten en andere zichzelf notabelen voelende individuen want die maken thans de bevolking tot slachtoffer en zorgen ervoor dat de bevolking zich niet kan ontplooien wegens in stand gehouden armoede en het evenzeer bewust armoedige onderwijs.. Wel Rosaria, ga er maar aanstaan.Gaat nog wel een paar generaties duren.

 3. In plaats van zich druk te maken over ‘uit de slachtofferrol stappen’ zou Rosaria zich eens druk moeten maken over uit het vliegtuig stappen.

  En wel door zijn minister Palm die momenteel de ene na de andere snoepreis maakt, tonnen belastinggeld verkwistend.

 4. @ WW. Weet je hoeveel mensen en hoeveel jaren het al over een mentaliteitsverandering hebben en het wil maar niet lukken. Het zal thuis moeten beginnen, maar zoals ik al zei, veel ouders geven het verkeerde door. Ik zou niet durven beweren, dat er een correlatie bestaat tussen het minderwaardig gedragen van een groep met superioriteit van een ander. Onderwijs, onderwijs en nog eens onderwijs.

 5. @ Zorro, maar dit is wel percies de vinger op de zere plek. Het minderwaardigheids- en het suprioriteits gevoel van beplaalde groepen moet worden los gelaten. Iedereen is gelijk! Als de zich minderwaardige voelende groep zich niet meer minderwaardig gedraagd zal de supriore groep niet meer deze rol kunnen vervullen en visa versa.

  @Realist, dit is percies de instelling waartegen Rosalia aggeerd. het is wel mogelijk als je er maar ingeloofd en ernaar handeld, jezelf ontplooit en jezelf goed verkoopt aan het buitenland. Dan maak je jezelf aantrekkelijk, met jouw instelling en vele met jouw zal het inderdaad nooit lukken, met een mentaliteitsomslag heb je in ieder geval een kans.

 6. Realistisch gezien is dit leuk bedacht, maar gaat het noot lukken, echt helemaal niemand zit op Curaçao te wachten, alleen een belastingvoordeel kan ze lokken!

 7. @ WW. Rosaria mag dan gelijk hebben, maar het aantal mensen in de slachtofferrol neemt alleen maar toe in plaats van af en daar draagt ook de Zwarte Piet discussie toe bij. Ze zullen het nooit leren en geven het door aan de kinderen.

 8. Rosaria, slaat de in deze speech de spijker op zijn kop, wat hij zegt geldt niet alleen voor de finaciele sector maar voor heel Curacao en zijn bewoners.

  Curacao moet uit de underdog positie komen en stoppen met vinger wijzen. De hand in eigen boesem steken en zelf het heft in handen nemen dan kan het wat worden met dit eilandje.

 9. De wereld verwelkommen?? Nos mes por tog?!

 10. Rosaria, je bedoelt de VOC mentaliteit waar de minister president van onze grootste koninkrijkspartner het een paar jaar geleden over had ?

 11. Pais valt vies tegen want onze Pais blijkt niet beter te zijn dan de anderen. Het oude systeem van zakkenvullerij gaat onder onze Pais gewoon door. En geen Pais die ernaar kraait. Wegenbouw kreeg zo’n 17 miljoen guldens voor lapwerk en zonder dat het werk door bevoegde opzichters geïnspecteerd werd. Pais je bent een pot nat!
  Te Zapateer worden van gemeenschapsgeld luxe woningen gebouwd die niet door de minima gehuurd of gekocht kunnen worden en onze Pais weigert uitleg te geven wat de bedoeling van deze peperdure huizen zijn.
  Pais heeft hier alle bouwopdrachten aan slechts een aannemer gegeven! Hoezo handelsgeest van vroeger, als je voor de grote kooiman kiest?
  Met dat geld (belastinggeld) had je kleine ondernemers een kans kunnen geven.

 12. Ach ja, ze kunnen het niet eens, zit in de genen ingebakken inmiddels, nu zijn ze tegenwoordig ver met gen-tech, maar een heel volk?

 13. Kortzichtigheid, dat gezeur over tripjes van ministers. Dat zijn incidentele gebeurtenissen, terwijl te hoge salarissen, wel iedere maand weer moeten worden uitbetaald. Heel goed, dat Pais hiervoor aandacht heeft. Daar zal weer wel ergens een vergadering onder werktijd uit voortkomen van die gepamperde groep. Kom op jongens, inleveren zoals iedereen .