Foto Koninklijk Huis: Prins Willem-AlexanderCURAÇAO – Curaçao hoopt dat het officiële bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Venezuela de impasse over de toekomst van de raffinaderij op het eiland kan doorbreken. Het koningspaar brengt op 23 november een kennismakingsbezoek aan Venezuela.

Het huurcontract van de exploitant van de Isla-raffinaderij, het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA, loopt in 2019 af. De raffinaderij kan 335 duizend vaten olie per dag leveren, maar haalt dat vanwege verouderde installaties bij lange na niet. PDVSA en de Curaçaose overheid investeerden nauwelijks in onderhoud van de vervuilende installaties.

Twee miljoen
Volgens internationale studies is er ruim twee milard euro nodig om de raffinaderij na 2019 te kunnen exploiteren volgens internationale milieunormen. Sinds 2007 klopt Curaçao tevergeefs bij Venezuela aan over de toekomst van de Isla-raffinaderij. Als de raffinaderij dicht moet, gaan duizend directe arbeidsplaatsen verloren.

Bezoek Willem-Alexander
Een Curaçaose diplomaat zegt nu dat alle ogen gericht zijn op het bezoek van koning Willem-Alexander in november, ‘zodat er een signaal afgegeven wordt dat we willen komen tot een goede oplossing voor de raffinaderij’. Het bezoek van het koningspaar aan Venezuela volgt direct op het bezoek dat Willem-Alexander en Máxima daarvoor brengen aan het Caribisch deel van het koninkrijk. De Curaçaose premier Ivar Asjes zal de koning vergezellen naar Venezuela.

© Novum

10 reacties op “Curaçao hoopt op koning voor impasse olieraffinage”

 1. owja en het gaat niet over twee miljoen of 200 miljoen maar over twee miljard soms word er toch maar half gelezen ( Volgens internationale studies is er ruim twee milard euro nodig om de raffinaderij na 2019 te kunnen exploiteren volgens internationale milieunormen)

 2. ja greentown is een super oplossing maar zolang corruptie niet weg is zal er niet veel veranderen want steekpenningen zullen er vast en zeker gegeven worden om alles rond de isla te vertragen .
  en wat mekkeren ze over de werknemers ???
  die kunnen ook allemaal een job behouden zoals afbraak isla saneren van het gebied en de opbouw van greentown .
  dus curacao wees slim zorg voor eigen energie (zonnepanelen / windturbines ) zo kan de isla netjes zonder problemen sluiten en alles kan gesaneerd worden .
  en wacht niet te lang want investeerders gaan ook niet blijven wachten .
  ik ga in elk geval in de komende drie jaar emigreren naar curacao .

 3. twee miljoen is voor een raffinaderij helemaal niets. Klopt Peerke, 200 miljoen komt eerst.

 4. Als Venezuela ooit al geld zou investeren in een olieraffinaderij (geld wat ze niet hebben) dan investeren ze in Venezuela, niet in Curaçao. Hun eigen raffinaderijen zijn ook ernstig verouderd.

 5. Wat een bergen boter heeft deze diplomaat wel niet op zijn hoofd ?
  Of hoe dik is het bord van beton niet voor zijn kop ?
  Niks smoezen met de koning, het zijn de belastingbetalers in Nederland die altijd moeten bijspringen. Centen van mensen in een land waar het nu crisis is ! En mevr Wiels maar lekker decoreren in haar nieuwe stulp, wordt toch een wakker Curacao !!!

 6. @Ben van A, wat voor voorwerk dan? Eigen belangenwerk zou je bedoelen.

 7. Wij kunnen het alleen,dus weer niet.Denk niet dat de Koning zich voor een curacrimsch mest karretje laat spannen.

 8. “2 miljoen euro om te kunnen exploiteren vlgs intenationale milieunormen ???? Wie gelooft er in deze leugen ??? Denk dat je met 200 miljoen dit nog niet gaat lukken !

 9. 1000 arbeidsplaatsen weegt toch absoluut niet op tegen de enorme vervuiling van deze raffinaderij. Het lijkt wellicht veel, maar nieuwe initiatieven op dezelfde locatie zullen vermoedelijk het veelvuldige opleveren aan werkgelegenheid. En de schonere lucht krijg je er dan bij cadeau. In ieder geval de moeite waard beide scenario’s te onderzoeken. Het is dus maar zeer de vraag of het verstandig is dat Curaçao erop moet ‘hopen’ dat de koning Venezuela zover kan krijgen om in de installatie te investeren. 2019 is juist een mooi moment om zonder contractbreuk de raffinaderij te sluiten.

 10. De Venezolanen interesseert het geen moer wat Curaçao wil. Of de koning zich er nu mee bemoeit of niet. De PDVSA zal Curaçao zo lang als het kan in het onzekere laten, want dat is in hun voordeel. Uiteindelijk zal Curaçao op haar knieën smeken of PDVSA alsjeblieft de rafinaderij wil openhouden, wat zij natuurlijk op HUN voorwaarden misschien bereid zijn te doen.
  Curaçao doet er beter aan om een zelfstandige koers te gaan varen en een alternatief plan te ontwikkelen voor het gebied. Greentwon heeft hiervoor al veel werk verzet.