• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

vlag venezuelaCURAÇAO – De Venezolaanse afvaardiging heeft zich op de algemene vergadering van de Inter-American Press Association (IAPA) bezorgd getoond over de ‘tanende persvrijheid’ in Venezuela. Ze uitten kritiek op de oprichting van het Strategisch Centrum voor Veiligheid en Bescherming van het Vaderland (CESSPA).

Deze organisatie beoordeelt het veiligheidsrisico van bepaalde informatie, zo schrijft El Universal. CESSPA kan informatie classificeren als vertrouwelijk, beschermd of beperkt toegankelijke informatie als dat naar hun inzicht in het belang van de openbare orde is.

Bedreigingen
Gilberto Urdaneta noemde in een toespraak verschillende bedreigingen voor de persvrijheid. Ondere andere aanvallen op nieuwsmedia, beperkingen op buitenlandse valuta die bedoeld zijn om kranten te produceren, het instellen van censurerende autoriteiten en het terugtrekken van Venezuela uit de Inter-American Human Rights System, evenals de oproep van president Nicolas Maduro om hem gedurende een jaar bij decreet te laten reageren.

Programma’s geschrapt
Het rapport voerde verder aan dat zowel regionale als nationale media hun officiële beleid niet of nauwelijks wijzigden, maar dat in de praktijk wel deden. Globovision heeft talloze nieuws- en opinieprogramma’s geschrapt. Staatsmedia zagen hun best bekeken of beluisterde programma plotseling verdwijnen. Ook is het aantal rechtszaken dat is aangespannen tegen private media toegenomen.

Krantenpapier
Een speciale vermelding in het rapport gaat uit naar de moeilijkheden die kranten ondervinden. In augustus zijn vijf regionale kranten ermee opgehouden vanwege gebrek aan krantenpapier. Veertig kranten zijn door de schaarste in de problemen geraakt, 25 daarvan geven aan het niet lang te overleven zonder krantenpapier. De kleinsten van hen hebben alleen nog een online editie over en verschijnen niet meer in gedrukte vorm.

Onderzoek
Begin deze maand startten de Venezolaanse autoriteiten een onderzoek naar 2001, een medium dat angst gecreëerd zou hebben onder de bevolking. Het bericht ging over de vraag naar benzine in het land. De krant zou de nationale orde in gevaar hebben gebracht en kan eventueel ‘strenge sancties’ tegemoet zien.

2 reacties op “Zorgen om persvrijheid Venezuela”

  1. […] en sloot hij tv-zenders. Onder Maduro werd het na Chavez’ dood van kwaad tot erger. De schaarste aan krantenpapier wordt vermoedelijk bewust in stand gehouden omdat het deze kranten in hun […]

  2. […] en sloot hij tv-zenders. Onder Maduro werd het na Chavez’ dood van kwaad tot erger. De schaarste aan krantenpapier wordt vermoedelijk bewust in stand gehouden omdat het deze kranten in hun […]