afval-vuil-300x225CURAÇAO – 2000 mensen staken de handen letterlijk uit de mouwen eind september. De eerste nationale vuilopruimdag was een succes te noemen, maar hun inspanning lijkt voor niets geweest. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Voor afvalverwerkingsbedrijf en sponsor van de Clean-up Selikor, is het geen verrassing dat de opgeruimde plekken twee dagen later weer vol lagen met zooi. Het bedrijf spendeert jaarlijks tienduizenden guldens aan het opruimen van illegaal afval. “Zo lang de wet Illegale Afvaldump non-actief blijft, is het eigenlijk onbegonnen werk om acties te ondernemen”, vertelt John Cijntje, Operations Manager bij Selikor.

Meer bewustzijn
Tijdens de Curaçao Clean-up werd een half miljoen kilo aan afval opgeruimd. Cijntje hoopt dat de actie niet eenmalig is en dat er vaker soortgelijke evenementen worden georganiseerd. “De reden dat Selikor deze clean-up sponsorde, is omdat het de bedoeling is dat dit een terugkerend iets is. Door zulke dingen ontstaat meer bewustzijn voor het probleem en zijn mensen persoonlijk betrokken. Dat zie je nu al door foto’s die op sociale media worden gedeeld van mensen of auto’s die troep achterlaten. Op het moment dat de wet Illegale Afvaldump weer actief is, zouden deze mensen sancties opgelegd kunnen krijgen.”

Elisa Koek maakte een reportage over dit onderwerp

16 reacties op “‘Illegale dump wordt steeds groter probleem’”

 1. Ja een andere oplossing is komt met een Recycling .om de afval te Recycling in andere nieuwe materialen.
  En daarna kunt u nieuwe producten produceren .

 2. Een ideale manier is komt met een werkplaats, om oude meubelen te laten repareren .
  En voor een lage prijs in een kringloop laten verkopen voor armoede of zorginstellingen .
  Deze is ook een manier van structurele plan voor Bezuiniging voor Economie

 3. die lijst is zeker niet volledig…30 à 50 plaatsen ???much more than that !!!! je hebt gratis ophaaldienst elke laatste vrijdag van de maand, je ziet bijna niets buiten staan…liever dumpen denken die mensen dan ? opleiding, opvoeding, niet toepassen van richtlijnen ?? boetes, straffen….daar gaan we naartoe, maar wie zal die innen en echt opvolgen, met die vriendjespolitiek kom je nergens….alleen harde aanpak zal helpen en ook ander milieuminister…..TIMO BROUWER for minister… !!!!! dan wordt de politiek echt tegen de schenen getrapt, en dat willen ze juist niet….!!!! aan selikor zeg ik het volgende, neem voorbeeld aan die 2000 vrijwilligers en doe zelf iets, organiseer zelf de volgende campagne, maar verwacht niet , zoals de meeste mensen hier , een ander zal het wel voor mij doen (opruimen enz…) want dat blijft ook niet duren, en idd deze mensen zijn van het probleem zeker op de hoogte en bewust dat er iets moet gebeuren !!!!! laten we campagne houden in de buurten die zo vervuild geraken, en dan zullen we eens zien wie daar gaat opdagen om op te ruimen ?????? MAAR opgeven zullen we nooit doen….de dag dat ze hier een milieupolitie opzetten ben ik kandidaat en zelfs voor de post van directeur…….wordt vervolgd

 4. De stinkende inhoud van de hoofden van de vervuilers is afval, dat is het probleem. Maar op Curaçao kan helaas niets (!) vlot en grondig worden opgelost, zoals onmiddellijke wetgeving en boete van 1000 gulden per overtreding. Alleen maar praten., praten, praten : orale vervuiling, ja toch?

 5. Wat is de taak van de minister van milieu ???? Een fabriek die de hele dag giftig gas uitspuugt waar totaal geen aandacht aan wordt gegeven ( laat staan grove boetes ) ;rotzooi wordt op het hele eiland gedumpt zonder gevolgen …….( en zonder goede controle )
  Het is zo’n klein eiland en zelfs dit soort dingen kunnen we niet regelen. Waarom staan we dan zo verbaasd over de rest ????

 6. er wonen veel varkens op Curacao

 7. Toen Palm in Japan was kon hij niet ff via singapore vliegen.. Daar kan je van je de stoepen eten.. Hoe zou het komen dat het daar wel zo schoon is?

 8. Jan, de mIlieu dienst op Curacao bestaat alleen op papier.. verder staan er voornamelijk wat familieleden van politici op de loonlijst zonder ervaring en wil om te werken..
  Verder is het gewoon het hebben van normen en waarden… en het is duidelijk dat een bepaalde groep die mist! Je kan zelf naar de landfill gaan met je troep of je laat iemand het doen.. als je je huis aan het bouwen bent dan is het normaal dat je de bouwtroep opruimt en niet inde moondi gooit..oplossing is keihard straffen..

 9. Zolang dit niet wettelijk verboden wordt zal het door blijven gaan. Zelf met een wet zal dit doorblijven gaan. Het is een kqestie van de mentaliteit hier op het eiland. 300 gulden vragen om het vuilen mee te nemen. Maar niks willen betalen en niet ver willen rijden om het te dumpen. Waarom moeite doen als het makkelijk kan. zo is er hier altijd gewerkt en zal men blijven werken.

  De wet moet er zijn met strenge controle. Maar dat kost zoveel mankracht dat het volgens mij niet gaat lukken op ons eiland.

 10. @PIzarro, blijkbaar is een keer per maand niet voldoende. In Nederland belt men gewoon de milieudienst en deze komt dit soort afval gratis ophalen en soms via milieubonnen.
  Er moet gewoon een oplossing hiervoor komen, want zoals het nu gaat gaat het niet goed.
  Problemen zijn er om opgelost te worden en niet om weg te wuiven, zoals jij nu doet.

 11. @J, 1 keer per maand wordt grof vuil al opgehaald gratis.. dus waat heb je het nu over?

 12. ‘Illegale dump wordt steeds groter probleem’?

  Uiteraard, ieder probleem wat niet aangepakt wordt wordt steeds groter.

  Publieken initiatieven zijn bewonderenswaardig maar zijn geen strukturele aanpak.
  Het feit dat men vind dat er meer van deze initiatieven moeten komen geeft al aan dat er geen strukturele aanpak zal komen.

  Het leven is vol met keuzes.

 13. Gewoon een telefoonnummer beschikbaar stellen om de oude spullen graits op te laten halen. Zolang men niet weet waar men naartoe moet met grofvuil zal men blijven dit dumpen. Klagen helpt niet kom met een oplossing.
  Gratis ophalen is goedkoper dan steeds achter de feiten aanlopen.

 14. Ach ja geen controle toch.. net als die illegale bouw..

 15. Typisch gevalletje van dweilen met de kraan open. Wat een beleid ! “Mensen die komen meehelpen opruimen, worden hierdoor bewust gemaakt” Nou Mr. Selikor, deze mensen zijn zich al ten volle bewust van het probleem. Probeert u het eens bij de minister van milieu , die is met geen stokken en paarden voor uit te branden is met zijn beleid. .Laat die het goede voorbeeld geven door mee op te ruimen. Weddan dat dat niet door gaat, ten minste niet langer dan nodog voor de krantenfoto. Anders verborgen camera’s plaatsen en de overtreders op internet zetten , met naam en toenaam.

 16. Een hond schijt niet in zijn eigen nest, hier doen ze niet anders