• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

zwarte pietCURAÇAO – De Verenigde Naties (VN) onderzoeken het Sinterklaasfeest. Een commissie gaat zich buigen over de vraag of Zwarte Piet een racistisch stereotype is. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. De commissie moet volgende maand een oordeel hebben geveld.

Vier VN-rapporteurs stuurden begin dit jaar een brief aan Nederland nadat ze informatie hadden gekregen dat de traditie van Sinterklaas racistisch is. In de brief waarschuwen de rapporteurs de regering dat van een aanvraag voor het opnemen van het Sinterklaasfeest op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed geen sprake kan zijn voordat ‘betrokken gemeenschappen’ er hun goedkeuring aan hebben gegeven.

Commissaris Mensenrechten
De brief eindigde met vijf vragen die Nederland in juli heeft beantwoord. Eind volgende maand overleggen de rapporteurs over de antwoorden die Nederland op de vragen heeft gegeven. Onder leiding van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten brengt de commissie volgende maand hun oordeel uit.

Hoorzitting
De discussie over of Zwarte Piet discriminerend is wordt dit jaar heviger dan ooit gevoerd. Donderdag vond in Amsterdam een emotionele hoorzitting plaats, waarbij werd opgeroepen om de traditie aan te passen. Burgemeester Eberhard van der Laan zei dat hij in gesprek wil blijven over de bezwaren, maar dat hij de Sinterklaastraditie geen geweld wil aandoen.

Traditie
Ook premier Mark Rutte zei er weinig voor te voelen een einde te maken aan de traditie van Zwarte Piet. “Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen”, zei hij vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. De premier zei verder dat Zwarte Pieten geen zaak zijn van de regering, maar van de samenleving.

© Novum

52 reacties op “Verenigde Naties onderzoeken Zwarte Piet”

 1. Ha ha gewoon sinterklaas met zwarte piet in amsterdam zoals het hoort!!!

 2. http://www.youtube.com/watch?v=xN5GSkByFeM&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DxN5GSkByFeM&app=desktop
  Misschien een eyeopener met Raymann

 3. Pro zwarte piet manifestatie, zaterdag 26-10. Lees en trek uw eigen conclusies:

  http://afanl.wordpress.com/2013/10/26/pro-zwarte-piet-manifestatie-orgie-van-racisme/

 4. @ Makayu. “negeren” ….. heb ik mij voorgenomen….!!!

  Het meervoud van neger is toch negers en niet negeren?

 5. Volgens mij is het probleem makkelijk op te lossen, maak ook Sinterklaas zwart!!

 6. quote:
  “negeren” ….. heb ik mij voorgenomen….!!!
  Maar na de stupide uitspraken van WANNABE-onderzoekster mw Shepherd van de VN kan ik het echt niet meer “negeren” en hier dan een korte reactie:
  BULL SHIT ……. Pfffffffffffffffffft !!!
  Toch maar gewoon “negeren” dus als beste optie om deze non-sense discussie over “onze pieten” af te kappen.
  Zal met deze reactie wel een claim riskeren van de WLO (World Language Organisation)….. MAAR laten we die dan ook maar gewoon …….. “negeren”.
  (trouwens “negeren” staat gewoon in de Dikke van Dale 8) )

 7. Waarom laten ze deze gefrustreerde vrouw zelf niet de mensenrechten in Jamaice onderzoeken? En laat het onderzoek doen door een chinees ofzo..
  Krijg je hetzelfde als bv Suarez bij Liverpool..

  Ik denk dat Nederland maar moet stoppen met al dat geld dat ze sturen naar de VN elk jaar en dat is veel geld, ook stoppen met vn vredesmissies en geen asielzoekers meer opnemen.. dat mag de VN lekker zelf gaan uitzoeken!

 8. @ Jayden. waarom doen jullie zo gemeen? en moeten jullie onze piet afpakken?

  Goed gesproken en het is schandelijk, dat volwassen zeurpieten het voor het zeggen zouden moeten hebben en jullie als grootste belanghebbenden geen stem zouden hebben. Laat de kinderen beslissen, want dit is geen speeltje voor zogenaamde volwassenen.

 9. @ Rosalie. Onze hele klas vind het heel erg dat dit alle kinderen kapotmaakt.

  Maak je geen zorgen, want dat naaikransje van de VN heeft net net nada te vertellen over het Sinterklaasfeest. Ze mogen slechts adviseren en als het advies negatief is, gaat het de prullenbak in.

 10. waarom doen jullie zo gemeen? en moeten jullie onze piet afpakken? piet is lief en leuk.. laat die mevrouw maar terugsturen.. wij willen piet houden.. piet is leuker dan die oude man met een rare hoed op en baard

 11. Heeeeiix,

  Ikweer! Ik wou toch even zeggen dat het egt raar is!!!! Beetje kinderen oesten. Wij hebben een club opgericht TEGEN deze zaak!! Wy, ppnw (protest pieten niet weg) , vinden het aanstellen en egoistish. Je kan toch niet zomaar zeggen dat dit niet meer gebeurt!! Ik vind dit niet kunnen

  Bedankt voor uw aand8

  X Roos

  Ps; fy

 12. Wat maakt het nou uit dat het ZWARTE pieten zijn dat maakt toch niks uit!!!! Leer eens te leven als een kind hoe het is als het leukste feest door de regering weg moet!!!! Dan denken jullie ook wel van nou waarom doen ze dat nou en dan zijn jullie ook heel boos dat weet ik heel zeker!!!!!

  Veel boosheid JFC MH1D

 13. Wrm maken jullie het leven kapot van kinderen??? Dat wil toch niemand!!! Onze hele klas vind het onzin!!!! En dat is het ook!!! Willen jullie het feest van kinderen kapot maken nou dat is ook lekker… Beetje kleine kinderen pesten!!! Hoe durven jullie!!!! Wat is het mou erg of er nou wel of geen pieten zijn?? Een feest in het jaar weg het feest wat de kinderen het leuket vinden!!!! En jullie maken het kapot!!!!

  Veel boosheid JFC MH1D

 14. Onze hele klas vind het heel erg dat dit alle kinderen kapotmaakt. Serieus hoe verzin je het. Je kan je ook aanstellen. Mogen we het nu ook niet meer vieren? Willen ze soms dat ze kapotte kinderen zien? Sinterklaas in een traditie, ik ben absoluut tegen racistische mensen, maar dit gaat te ver

  x mh1d

 15. GB, Stuur dan een iemand met stand van zaken en geen halve gare die er niets van afweet!

 16. Uit de woorden van mevr. Shephard (Jamaica) van de VN begrijp ik, dat ze niet de juiste informatie van de geschiedenis van Zwarte Piet hebben.

 17. @Manuare, geloof me jullie hebben meer weg van bantoe stammen..

 18. Hahaha, hoe voelt het nou Nederland, om een opgeheven vingertje te krijgen? Het voelt niet fijn he?

  Zouden de voormalige slavenhouders ook zo’n reactie hebben gehad toen de slavernij werd afgeschaft?

  Gedoe, Gezeur, Gezeik. We doen het al jaren zo. Het is traditie. Niemand klaagt toch? Wat is nou het probleem?

 19. Zeker, zwarte piet is niet meer van deze tijd. Wie wordt zijn opvolger? Mijn voorstel is:
  (ZWARTE) POES, PoezePiet of PietePoes
  Poezen, zijn de enige beesten die op daken klimmen, daarom is het voor de kinderen heel aannemelijk dat zij de pakjes rondbrengen. Verder is het ook met een p. Het is een geliefd dier. Voor kinderen is het veel leuker om zich te verkleden als poes; de petjes en pofbroekjes kunnen gewoon weer ingezet worden want die passen goed bij de poes in zijn gedaante van ‘de gelaarsde kat’.
  De poezen zullen zich vast niet gediscrimineerd voelen. Dus ik hoop dat Sinterklaas deze herft vergezeld zal worden door schattige Poezepietjes!

 20. @henki, de Arowakken leven nog steeds op Curacao, hoor. Je heb zeker geen echte Indiaan in je leven gezien. Google Native Americans met Google images en je zult zien dat de echte Indianen bruin waren en niet wit zoals men tegenwoordig denkt dat ze zijn.En die verhaal van Tula is een sprookje net zoals Sneeuwitje. Tula is de naam van den groep Indianen in Mexico en de adellijke achternaam van een familie uit Rusland. Misschien woonden die Tula indianen gewoon op Curacao. Het woord Tata betekent ook vader voor de Mexicanen, bv het liedje Tata Dios. Bisar (bisa) betekent in het Mexicaanse Spaans hablar. En papiamentu betekent door elkaar praten. En Sinterklaas is niet alleen een Hollandse feest. Het is een kinderfeest van de Katholieke kerk. Duitsland en Oostenrijk vieren ook Sinterklaas op 6 december. Curacao heeft niks gemeen met Afrika. Eten de Curacaonaars olifanten, apen en nijlpaarden? Gaan de Curacaonaars met vakantie naar Afrika? Gaan ze op safari naar Afrika? Lopen ze op blote voeten wanneer ze gaanwerken of naar school gaan? Denken ze de hele tijd aan Afrika? De Curacaonaars kleden zich goed aan, ze houden van eten en drinken en feesten, net zoals de Oostenrijkers en ze kleden zich goed aan net zoals de Oostenrijkers. En onze muziek is van Oostenrijk luister maar naar onze Kaha di Orgel. En net zoals Curacao altijd samen met Bonaire was, was Oostenrijk ook samen met Duitsland.

 21. @XZ, hoezo hebben witte vrouwen die gekleurde kinderen hebben hier last van???

 22. Doet de VN ook onderzoek in Noord Korea? Syrie? Afganistan etc? Waar zijn de helden daar?

 23. kijk je pakt een klein land, laten we zeggen Nederland, als je daar het gelijk krijgt dan kun je verder, de USA terug aan indianen, Alaska terug aan de Eskimo, heel Zuid-Amerika terug aan de lokale bevolking, Curaçao terug aan de Arowakken, de bewoners die over zijn gebracht als slaven terug richting Afrika enz.

  maart wat als het Sinterklaas feest wel goed word gekeurd? wij kunnen een daad stellen om bij de wet het feest zoals sinterklaas, santa claus te verbieden en dat als eerste in het koninkrijk der nederlanden

 24. Excuses voor de slip-up. Mijn toettenbord bleef hangen:

  Ik wilde zeggen “of staat dat buiten uw “aanpassingsvermogen” .

 25. Zoaqls gebruikelijk is het op dit forum weer een scala aan treurige reacties die allemaal zo goed in ons Nederlandse straatje poassen.

  @Yvonne
  Chapeauj dat u er zo over denkt. Dat geeft aan dat u nadenkt, in tegenstelling tot de rest. ik ben bang dat het gros het niet snapt. Want het gaat toch alleen om “ikke” en wat ikke ervan vind.

  @van Dungen
  U heeft het over “zijn mond dichthouden” aanpassen etc.
  Ik neem toch wel aan dat u de taal hier van de mensen op het eiland spreekt, of stdataat dat buiten uw “aanpassingsvermogen” te ver.
  Ik woon hier nu al 25 jr en kom helaas nog steeds mnensen tegen die het verdommen zich aan te passen en papiaments te leren.
  Dat vind ik nu niet kunnen.

 26. Landen in Afrika waren de laatste landen die slavernij afschafte en in veel afrikaanse landen zijn er nog slaven. Veel mensen van Haiti en Jamaica werken als slaaf op Curacao. Bij de bouw van de BOO warden mensen uit Bangladesh gebruikt die hier als slaaf werken behandeld.. en hier hoor ik helemaal niemand over! Hypocriet hoor!

 27. Gaat die jamaikaanse een klacht indienen?
  Dan kunnen de joden ook een klacht indienen omdat tten tijde van de pharao
  Hadden de zwarten de joden als slaaf gehad.
  En dan kunnen de engelsen ook een klacht indienen omdat de noormannen ze gevangen namen en hun tot slaaf hadden gemaakt
  Maar niet te vergeten de surinaamse slaven van vandaag… Een dienstmeisje 250 gulden per maand bealen ja hoor de bosnegers noemen ze hen djoeka.
  Maar daar kijkt de professor nite naar. Die jamaicanen hebben het al in engeland verloren nu willen ze ergens hun gram halen dus toemaar, nederland proberen.
  Als dit maar niet uitloop op rassen rellen
  Wat een grote kans is. Als iets jou niet bevalt, ga naar je eigen land terug.
  Wij kunnen niet in afrika eisen stellen. En dit gebeurd omdat wij het toelaten.
  Ze proberen je schuld gevoelens op te wekken
  Guess what die generatie die dat had is allang dood. Nu moet je met skin heads dealen.
  En jij ja jij zorgt dat wilders de volgende min president wordt.

 28. Wat een gezeur wordt er moe van en dan het geld wat dit geouweh..r kost belachelijk. Gewoon afschaffen dat middenstand feestje. Maarrre misschien wordt het eens tij dat de vestigings eisen europeanen op Curacao, de 80/20 regeling, blanke lak, gele vla, het geschreeuw van somige politici ook eens onder de aandacht van de VN worden gebracht zodat men hier ook een onderzoek naar kan doen. Wat een bull-sh.t.

 29. @xz, Nederland heeft de handel in slavernij juist als eerste landen afgeschaft! voor Frankrijk en Engeland.. en de laatste landen die slavernij hadden zaten allemaal in Afrika!
  zwarte landen hebben slavernij nooit willen afschaffen wat witte landen wel gedaan hebben!
  vrouwen die zwarte kinderen baren zijn vaak single mommies die op foute mannen vallen.. geen medelijden mee hebben dus

 30. laten we een voorbeeld zijn, onze MP kan altijd zo handig wetten in elkaar draaien dus het moet een makkie zijn om het sinterklaas feest te verbieden.
  het eerste land in het koninkrijk sinterklaas vrij.
  zij die nog sinterklaas willen vieren, kunnen dat dan doen in besloten kring.

  laten wij het eerste land van het koninkrijk sinterklaas vrij zijn.

  kijk dan geef je een signaal af

 31. @ op stap

  AMEN

 32. @ Philippe Maaskant : De actievoerders worden bedankt.

  NRC, 19 oktober :
  ”Eind november overleggen de VN-rapporteurs over het Nederlandse antwoord.
  Een van hen, de Jamaicaanse hoogleraar Verene Shepherd, gaat eerst naar Suriname om met de commissie voor herstelbetalingen te spreken.
  Financiële genoegdoening voor de slavernij moet in de discussie worden betrokken, zegt zij telefonisch.
  Die commissie onderzoekt de mogelijkheid schade van de slavernij op Nederland te verhalen. ”

  Oftewel : meer van hetzelfde.
  Zwarte Piet is slechts de roe om de formele nazaten van de slave-trader te slaan.
  Het werkelijke doel is ‘Chocolademunten’ uit Sint NicoLand te knijpen, waarbij Zwarte Piet de vorm aanneemt van letter of introduction voor de UN.
  Of het behalen van financieel gewin, middels het afkopen van de voorouder, wel zo (ras)zuiver is, vormt blijkbaar geen ethisch struikelblok.

  De grootste vijand van deze mensen komt uit eigen gelederen : de kleurrijke Nederlander, die op geen enkele andere wijze te onderscheiden is in de NL samenleving.
  Officieel is zo’n 79% van NL autochtoon, maar als iedereen met een oudere kleurspoeling niet meegeteld wordt, slechts een geschatte 2 van de 3.
  Hetgeen impliceert dat een eventuele nabetaling van ‘erfpacht’ tot 1863, op dit moment, voor 1/3e deel door mede-genen opgehoest zou worden.
  Persoonlijk geef ik het geen halve eeuw meer, voor het moment bereikt wordt, waarop de 100% blanke autochtoon de minderheid zal vormen in NL.
  De handelaar in compensatie mag wel opschieten, straks zijn de slaaf-obligaties aan toonder niets meer waard.

  Zal zo’n vaart niet lopen, voor iedere ‘authentieke’ medelander zijn er honderden met een tintje binnen NL grenzen, die meer aandacht zullen hebben voor belangrijkere, hedendaagse zaken.

 33. DeVerenigde naties hebben een brief ontvangen. Een deel van het artikel in Elsevier :
  Deze club is niet helemaal onbevooroordeeld, vindt Elsevier..

  In de brief stond dat de VN informatie heeft gekregen dat de Nederlandse traditie rond het Sinterklaasfeest ‘in de kern racistisch is’. De persoon van Zwarte Piet zou volgens die informatie worden neergezet als ‘domkop’ en ‘knecht’ en het stereotype voeden dat Afrikanen ‘tweederangsburgers’ zijn.

  Waarom de Verenigde Naties, opgericht in 1945, nu pas met het onderzoek komen, is onduidelijk. Het onderzoek zou verband hebben met een Nederlandse aanvraag om het feest op de UNESCO-werelderfgoedlijst te zetten. Duidelijk is wel dat het internationale orgaan opeens haast heeft. Eind november moet er een oordeel over het kinderfeest worden geveld.

  De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten handelt namens de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Dat orgaan werd in 2006 opgericht als vervanging van de vaak zinloze Mensenrechtencommissie.

  Er is internationaal veel kritiek op de Mensenrechtenraad omdat het orgaan wordt gedomineerd door landen uit Afrika en het Midden-Oosten. Zo wist de Raad Israël al meer dan tien keer te veroordelen, maar blijven landen als Tibet, Darfur, Noord-Korea en Zimbabwe buiten schot.

 34. Am i missing something?

  If zwarte Piet is racist then Father Christmas’ “little helpers” represent child slavery…or discrimination against “small people” because they do all the work for a fat cookie eating white man.
  Piet stuffed cool stuff in my shoe growing up, the coolest dude around! Some years he would throw hands full of goodies in our living room. He is funny and acts silly to make us laugh. Piet was the MAN!
  I didnt ask why Piet was black, probably because I wasnt brought up to see colour…unlike those complaining about Piet, they see hate, discrimination, racism…says a lot about them.

  If people fixate themselves on the mistakes of the past and attempt with all their might to have the innocent of the present pay, while contributing to rekindling of race segregation by grasping invisible self-cast nets of hate I would suggest they go and get themselves a LIFE!

  Undermining my intelligence with your pathetic interpretations of culture, the vindictive, self-rightious, little people you are.

  Zwarte Piet is a symbol for children, not a colour. A symbol of giving, joy, loyalty, and fun!

 35. @ Marcia. Dit hele feest is in de loop der jaren uitgedijd tot een dag/avond waar de meest dure kado’s worden uitgedeeld.

  Dan hebben we het over commercie en niet over racisme zoals ook bij kerstmis, pasen, vaderdag, moederdag, werelddierendag etc. etc.

 36. Ten eerste bedank Mede/Nederlanders, ik had nooit zo een eerlijke reactie van jullie verwacht en missschien zijn jullie meer Jiu di Korsow dan jullie willen toegeven.

  Het is goed dat uiteindelijk een instantie als de VN zich hierover gaat buigen want zwarte “vreemdelingen” hebben geen stem in Nederland, ze worden alleen maar gedoogd! Het is een kwestie van slikken of stikken maar in ieder geval houd je je mond over Nederlandse aangelegenheden binnen of buitenlands. Waarom worden er niet aan de kindertjes verteld dat door de crisis Sint de Pietjes voortaan lokaal inhuurt en dat het gewoon witte Pietjes worden. Je doet dan toch geen afbreuk aan je traditie/ gewoonte? Zo stoot je ook tegen niemands heel zere schenen en heb je grote kans dat de VN het alsnog wel als erfgoed accepteert. De werkelijke kwestie is dat Nederland helemaal geen opening van zaken wilt doen wat betreft hun rol in de slavenhandel. Nederland moet zoals zij verontschuldiging eisten van Japan ook verontschuldiging vragen aan de afstammelingen van de slaven anders blijft het altijd haat en nijd. De voorouders hebben ons over de slaven verleden verteld over moorden, verkrachtingen en andere ellende en dit pijn, verontwaardiging, ontering, schaamte, schande etc. dragen wij mee. Terwijl Nederland doet alsof alles koek en ei is.

 37. Beste Marcia, kun je mij nu ook eens uitleggen waarom hier op Curaçao, het land van, wat wij vinden, de Curaçaoënaars, zo uitbundig Sinterklaas gevierd wordt en ja inclusief Zwarte Pieten. Laat die 21, in Nederland protesterende landgenoten, hier komen protesteren. Of zou het zo zijn dat die 21 hier geen onderstand krijgen en dat de Curaçoase regering denkt, f y.

 38. Nederland was niet voor niets het land die als laatste de slavernij had afgeschaft.
  Nu het zwartepietenspel nog. Trouwen veel Nederlandse vrouwen die zwarte kinderen gebaard hebben hebben hier ook last van. Wie even doordenkt komt tot de conclusie dat dit soort dingen anno 2013 niet meer kunnen, klaar.

 39. Inmiddels heb ik begrepen dat de klachten over Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten vooral komen van de Jamaicaanse professor Verene Shepherd. Zij is directeur van het Institute for Gender and Development Studies van de UWI. Zij is ook een van de drijvende krachten achter de eisen tot herstelbetalingen voor de slavernij. Een zeer militante vrouw.
  Binnenkort bezoekt zij Suriname om met Armand Zunder, ook bekend op Curaçao, te spreken over de claim die hij gaat indienen. Volgens hem heeft Nederland 125 miljoen aan de slavernij verdiend. Wel, dat valt mee. Suriname is wel meer waard dan 125 miljoen en dat hebben de slaven toch maar mooi cadeau gekregen.

  De persoon die moet oordelen over het racistische/discriminerende karakter van Zwarte Piet is Navi Pillai, Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN. Zij is van Tamil afkomst en geboren in Durban Zuid-Afrika. Het is een dame die al een groot aantal belangrijke functies heeft vervuld. Van haar mogen we zeker een afgewogen ongekleurd oordeel verwachten.

  @Zwarte Piet: De plaats Myra waar Sint Nicolaas oorspronkelijk vandaan zou komen ligt inderdaad in Turkije maar in de tijd van Sint Nicolaas bestonden Turkije en de Turken nog niet. Sint Nicolaas is rond 280 geboren. De Turken kwamen daar pas een kleine duizend jaar later.
  Klein-Azië was in die tijd onderdeel van het Romeinse rijk. Dat Sinterklaas een Turk was is een leugen die verspreid wordt door mensen die willen dat wij Turken aardig vinden.

  @Marcia: Je hebt gelijk wat het commerciële aspect betreft maar het is een leuk feest in de sombere decemberdagen. De cadeautjes zijn meestal klein en niet erg kostbaar. Kerstmis is wat dat betreft veel commerciëler en zou je dat ook willen afschaffen om die reden? Santa Claus is het ordinaire broertje van Sinterklaas!

  @Philippe Maaskant: Ik denk niet dat “negers” in Nederland iets kwalijk wordt genomen vanwege deze discussie. Het is meer de multi culturele samenleving die Nederland van boven af opgedrongen wordt die irriteert. “Negers” worden in het algemeen wel leuk gevonden. Het zijn meer de zeikerds die het verpesten en men weet heel goed wie die zeikerds zijn.

  @Yvonne: Nederlanders van buitenlandse afkomst mogen overal over meepraten, ze zitten in het parlement, in gemeenteraden en de burgemeester van Rotterdam is een Marokkaan. Het gaat om de toon en die toon is hier zeer onaangenaam. Het maakt verschil of je zegt dat je je gekwetst voelt door Zwarte Piet of dat je staat te schreeuwen dat Nederlanders racistisch zijn en discrimineren.
  Als Nederlanders niets geleerd zouden hebben dan zouden de zaken er heel anders uitzien. Ik heb het gevoel dat het de zeurpieten met hun gedram over de slavernij zijn die niets geleerd hebben en in het verleden zijn blijven steken.

  @Peter van Dungen: Het zijn de immigranten die verhuisd zijn, niet de Nederlanders. Wie in een ander land gaat wonen moet niet gaan eisen dat men zich aan zijn cultuur gaat aanpassen. Men komt uit armoe uit verre landen naar Nederland omdat het daar beter is en dan wil men dat Nederland net zo wordt als het land dat men achter zich heeft gelaten. Als je in christelijk Nederland “Sharia for Holland” gaat roepen maak je geen vrienden. Zij willen graag respect, wel de Nederlanders ook.

 40. Goed dat er eindelijk een gedegen onderzoek gedaan gaat worden naar de werkelijke herkomst van zwarte Piet.
  De speciale “fiscale ultieme commissie kastekorten” (Fuck) van de VN zal dan uitvinden dat het ontstaan is in de tijd dat Sinterklaas al die kado’s weggaf, maar moeite had met de daarmee gepaard gaande inkoopkosten. Toen is zijn boekhouder, Piet, gestopt met het afdragen van de belastingpenningen. Moet ergens in de 19e eeuw geweest zijn. Dat heeft zich zo doorgezet en sinds die tijd zijn alle helpers van Sinterklaas gestopt met deze afdracht, tot op de dag van vandaag. De term zwarte Piet heeft dan ook niks met de kleur te maken, maar puur met het belastingontduikende gedrag door de eeuwen heen.
  Het is een goede zaak dat hier een einde aan zal komen en dat het Nederlandse volk hiervoor moet boeten!
  Denk ik………

 41. Wanneer kan mij me iemand vertellen waarom het racistisch is?

  een paar gefrusteerde en maatschappelijk mislukte mensen herkennen zichzelf in zwarte piet.. niets meer

 42. Zullen de Verenigde Naties zich ook gaan buigen over Driekoningen? Een van de Wijzen
  was namelijk zwart. De Magiers delen ook cadeautjes uit aan kinderen die zich gedurende het voorafgaand jaar goed hebben gedragen.

 43. en daarna gaan we st maarten afschaffen omdat waarom moet het een blanke man die wat goeds doet en snoepjes uitdeelt?

 44. Was live op de Nederlandse radio, moet je luisteren.. http://radio.omroep.nl/i/113509/

 45. …….St. Nicolaas is op latere leeftijd gevlucht naar Spanje, oorspronkelijk is hij een bisschop van Turkse origine en nationaliteit! Uit een Turkse havenplaats van destijds aanzienlijk belang. Hier is hij internationaal beroemd geworden omdat hij destijds zeer onorthodox (zwarte, Afrikaanse) kindslaven bevrijdde van de slavenschepen die de haven aandiende en ze als knecht in dienst nam.
  De betaalde baan “knecht” gaf deze kindslaven een onafhankelijke, zelfstandige status.
  Het is hierdoor dat St. Nicolaas als kindervriend door het leven gaat en zijn zwarte knechten zijn van oorspronkelijk bedoeld als symbool TEGEN slavernij en onderdrukking. Een beter symbool tegen racisme dan Sinterklaas is er dus eigenlijk niet….

 46. @ Hans van den Broek. De relatie tussen de Nederlanders en niet westerse allochtonen is allang verstoord. Daar hoeft een Sinterklaas niet de oorzaak voor te zijn. Het idee is dat je als immigrant je volledig moet aanpassen, je smoel dicht moet houden, niet klagen en alles wat de Nederlanders je voorschotelt als zoete koek slikt. En alleen dan kan men spreken van een geslaagde multiculturele samenleving.

  De heer Quincy dacht dat hij Nederlander was en dacht dat hij dezelfde rechten en plichten had. Hij dacht dat hij ongestoord zijn mening kon uiten en eventueel naar de rechten kon stappen en zo zijn gelijk/ongelijk kon halen. Wat die sukkel zich niet realiseerde was, dat hij maar een tweederangs burger is. Dan kan je natuurlijk niet tegen iets Nederlands in gaan. Of het nou het indienen van een bezwaarschrift tegen de bouw van een verslavingsopvangcentrum in je buurt is of tegen de zwarte piet doet er niet toe. Hij moet gewoon zijn mond dicht houden of het land uitgaan. En de duizenden Twitterberichten, reacties op forums, talkshows enze. zijn daar het bewijs van.

  Laten we als Nederlanders hier op Curaçao nou dankbaar zijn, dat wij wel elke dag hier op versgeperst onze ongezouten mening over de echte zwarte piet yu di korsou kunnen uiten. En bij de intocht kunnen wij lekker ons eigen prive Sinterklaas laten overwaaien bij Jachtclub. Hoeven we niet op het Brionplein te staan tussen die inboorlingen. .

 47. Als er één ding pijnlijk blijkt uit deze discussie, dan is het wel dat de VOC mentaliteit springlevend is. De koloniaal is nog alom vertegenwoordigd. Doe me geld, breng me de beste doktoren, maak mijn huis schoon, ga jij eens aan het werk, ik kan niet werken, etc. En, kom vooral niet aan Zwarte piet want dat zijn onze tradities.
  Nee, dan onze werkster uit Haiti/Jamaica/Dominicaanse republiek, die we voor een shit salaris inhuren waar we zelf niet voor uit ons bed komen, heeft vast ook gezegd dat Piet best zwart mag zijn
  Opvallend genoeg hebben we geen enkele moeite kinderen te laten geloven dat Sinterklaas bestaat. Maar als er moet worden uitgelegd dat Sinterklaas ook wat nieuwe, waarschijnlijk veel leukere, pieten heeft meegenomen en dat er volgend jaar nog veel meer van die leuke pieten bijkomen, dan lijken alle pedagogische vaardigheden ineens zoek.
  Blijkbaar is het vermogen tot zelfreflectie, op zijn zachtst gezegd, niet echt een sterk ontwikkelde eigenschap.. Waarom zou je daartoe moeite doen, het gaat toch prima..
  Nederland en velen hier hebben blijkbaar nog geen bal geleerd van de fouten die in het verleden zijn gemaakt, dus gaan we er gewoon mee door. Waarom zou je achterom moeten kijken als je vindt dat je zelf okay bent.
  Nederlanders van allochtone afkomst mogen niet meepraten over zwarte piet, terwijl wij vinden dat we mee mogen kakelen over alles en dat daar in binnen- en buitenland ten aller tijden naar moet worden geluisterd.
  We zijn erg vervelende mensen geworden, in Nederland maar ook erbuiten. Ik ben in ieder geval blij dat iki niet meebeweegin die clubs van zeurkousen Ik hou het toch liever op gelijkgestemden, en daar hebben we er gelukkig heel veel van.

 48. Dit alles zal de zwarte of bruine Nederlander geen goed doen.
  Ben bang dat de emancipatie van de Curacaoenaar en Surinamer 30 jaar achterop raakt.
  De discriminatie in Nederland zal toenemen.
  En waarom?

  Omdat het nu niet gaat om een actie voor de eigen cultuur van een minderheid.
  Moslims kunnen begrip vragen voor hun hoofddoekjes en hun ramadan en daar wordt rekening mee gehouden. De weerzin tegen de Islam in Nederland nam grote vormen aan toen men de Nederlanders dacht voor te schrijven wat er nog wel of niet kon.

  En wat we nu zien is een frontale aanval op wat in Nederland zelfs cultureel erfgoed wordt gevonden. Dan gaat het niet meer om de eigen rechten, of gelijke behandeling van een minderheid, maar het afpakken van de gewoontes van een meerderheid.

  Dat zal nooit worden geaccepteerd, in geen enkel lamd overigens.
  Ben bang dat we vanaf nu weer als vanouds “die negers ” zijn in Nederland.
  De actievoerders worden bedankt.

 49. Heel maar dan ook heel terecht.
  Stoppen nu met dat middeleeuwse gedoe. Een absurd feest om de winkeliers te spekken. Je kunt je kind, familie altijd iets geven ik hoef er althans niet een special day voor te hebben. Dit hele feest is in de loop der jaren uitgedijd tot een dag/avond waar de meest dure kado’s worden uitgedeeld.
  Werkelijk wanstaltig en primitief.

 50. Beste Vincent, mij hebben ze altijd verteld dat de RK altijd tegen het Tambu gebeuren was, is ? Ja zal er direct gereageerd kunnen worden, de RK waren/zijn toen en nu nog grotendeels witmannen. Verder vind ik dat iedereen, dus zowel zwartmensen als witmensen, die zich niet goed voelen bij de huidige Sint-viering deze viering naast zich neerleggen en deze mogelijkheid altijd, herhaal altijd, al hebben gehad. Ik vind het wel grappig dat een klein groepje (in Nederland waren er dacht ik 21 tegenstanders die zich zo vereenzelvigen met Zwarte Piet en alle domheid die aan deze figuur wordt toebedacht. Wat denken onze andere landgenoten van deze Sint-viering

 51. Het wordt steeds gekker met de ophef over Zwarte Piet. Nu dus al de Verenigde Naties die zich er mee gaan bemoeien. Een artikel over dit onderwerp op nu.nl heeft inmiddels al bijna 4000 reacties opgeleverd van opgewonden Nederlanders. http://www.nu.nl/binnenland/3606121/verenigde-naties-onderzoeken-zwarte-piet.html
  Prem Radhakishun een ex Surinamer en tegenstander van Sinterklaas had op de televisie geroepen dat Sinterklaas niet bestaat. Nu worden hij en zijn familie met de dood bedreigd en kanker toegewenst. Is men collectief gek geworden?

  Wat is hier aan de hand? Soms is een druppel genoeg om een emmer over te doen lopen. Nederland heeft de afgelopen decennia miljoenen immigranten moeten verwelkomen, en niet bepaald tot ieders genoegen. Vooral in de grotere steden leveren immigranten uit islamitische landen en uit de West behoorlijk wat problemen op. De laatste lichting ongewenste medeburgers zijn de Oost Europeanen die dankzij de Europese Unie zich vrij mogen gaan vestigen in Nederland. Van de politieke elite mocht er niet over geklaagd worden, je leest de verkeerde krant zeiden ze dan.
  Grommend en morrend werd het allemaal lijdzaam geaccepteerd maar nu beginnen die buitenlanders ook al te zeiken over Sinterklaas. Eerst moest van moslims het kruis verdwijnen van de mijter van Sinterklaas en nu mag Zwarte Piet niet meer van “die buitenlanders”. Voor velen is daarmee een grens overschreden. “Ze willen ons nationale kinderfeest afpakken, zijn ze nu helemaal besodemieterd!”
  Dat is net zo iets als op Curaçao het carnaval verbieden of voor moslims de Ramadan.

  Een en ander wordt geïnitieerd door lieden die blijkbaar met frustraties en Nederlanderhaat rondlopen en zo de Nederlandse samenleving te pakken willen nemen, geholpen door fundamentalistisch linkse vriendjes. Helaas worden ze nog serieus genomen ook. Hoe het verder zal gaan weet ik niet, maar één ding is zeker, Sinterklaas blijft bestaan, met Zwarte Piet.

  De relatie met sommige exotische Nederlanders dreigt echter ernstig verstoord te raken als het zo doorgaat. Zwarte Piet wordt straks nog het symbool van het verzet tegen de immigratie en ongewenste medeburgers. Is dat wat we willen?

 52. Van Nieuwkerk, P&W en anderen verbazen zich over de ophef, zelfs vlam in de pan van een Afro -Caraïbisch gerecht wat al jaren staat te sudderen. De oorzaak van de gegroeide Zwartepiet- gevoeligheid is te vinden in het grotere kader: Het herdenkingsjaar van 150 jaar afschaffing slavernij in 2013, die nog voor het einde van dat jaar alweer moet wijken voor “ons” volksfeest. Ter vergelijking: Pas in 2012 werd een Antilliaans volksfeest (Tambu) op Curacao wettelijk vrijgegeven na onder Nederlands bewind eerst volledig te zijn verboden, en pas vanaf 1952 alleen rond de jaarwisseling werd toegestaan. In ons voordeel hebben we als Nederlanders dus altijd al met twee maten gemeten. Klaarblijkelijk hebben we nog steeds niets geleerd uit onze gemeenschappelijke koninkrijksgeschiedenis, en de gevoeligheid die daardoor binnen het koninkrijk (jawel lieve kinderen) nog leeft. Het donkere slavernij- aspect in onze geschiedenis blijkt nog steeds te ontbreken in het onderwijsmateriaal voor de bovenbouw, waar weliswaar wel aandacht aan het onderwerp wordt gegeven vanuit mondiaal perspectief, maar zonder hierin de significante rol van Nederland in slavernij te benoemen. Onwetendheid leidt daarmee nog steeds naar onbegrip. Begrijpelijk……

  De oplossing lijkt dus simpel: de Nederlandse rol binnen slavernij als examenstof in de boekjes, waardoor kinderen/ jongeren van alle culturen vanuit inzicht en wederzijds begrip zelf kunnen concluderen op wie die Piet nou lijkt en of zij zich bij de huidige Sint-viering nog wel goed kunnen voelen.