IslaCURAÇAO – Het Internationaal Centrum voor Kankeronderzoek (IARC), een agentschap van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft voldoende bewijs dat luchtvervuiling longkanker veroorzaakt. Een mengeling van kankerverwekkende stoffen is daarvoor verantwoordelijk.

Duizend mannen en vrouwen van verschillende leeftijden zijn gedurende tientallen jaren gevolgd. Het is niet bewezen dat een bepaalde groep vatbaarder is voor ziektes als gevolg van vervuiling. Maar “de personen die het meest worden blootgesteld (aan vervuilde lucht) zijn het kwetsbaarst”, aldus Kurt Straif van het IARC. De gegevens uit het onderzoek doen ook vermoeden dat luchtvervuiling een link heeft met blaaskanker.

Industrialisatie
De WHO concludeert uit recente cijfers dat wereldwijd 223.000 mensen stierven aan longkanker die te wijten is aan luchtvervuiling. Meer dan de helft van de doden viel in China en andere Oost-Aziatische landen waar sterke industrialisatie en luchtvervuiling hand in hand gaan. Op Curaçao overlijden jaarlijks achttien mensen door vervuiling van de Isla-raffinaderij, zo toont eerder onderzoek aan.

WHO Press Release (Engels)

5 reacties op “WHO: ‘Luchtvervuiling veroorzaakt kanker’”

 1. PDVSA gaat gewoon door met de luchtvervuiling. Je hoort niemand klagen over die vliegtuigen Boeings die meer dan 100.000 liter brandstof de lucht in jappen op hun trip naar Curacao. Vooral bij het landen en stijgen verbuikt hij de meeste benzine. Niemand klacht hierover. De WHO klacht er niet over. Een deze dagen kom ik met een artikel over het brandstof verbruik van vliegtuigen tijdens hun vlucht naar Curacao.

 2. de regering en PDVSA gaan gewoon door, die 18 doden per jaar spelen geen enkele rol bij hun besluitnemingen.
  De PDVSA heeft alleen belang bij de miljoenen winst en de slachtoffers kunnen toch nooit bewijzen dat ze door de Isla vergiftigd zijn.
  De regeringen met Cooper voorop hebben de afgelopen jaren lekker hun prive zakken kunnen vullen over de ruggen van de curacaoenaars.
  helaas kan ook dit nooit bewezen worden.
  dus de kanker kan gewoon verder verspreid worden.

 3. Er moet een stichting komen die via het gerecht de veroorzaker’s persoonlijk aansprakelijk stelen.Dan zijn wij als volk ook direct na de uitspraak verlost van al die currupte politici.Kan het land eindelijk eens gaan worden bestuurd door capable mensen en mag het oude zooitje politici van hun wel verdiende (gestolen)pensioen gaan genieten!.

 4. @ caribbeancynic. Tot recent kon kanker door luchtvervuiling niet bewezen worden en huidkanker door zonlicht wel. De regering van Curacao of wie dan ook hier kan het niet meer ontkennen of betwijfelen en kunnen we hiermee verder.

 5. Is dit nieuws?
  Volgende artikel wordt: zonlicht veroorzaakt huidkanker.