• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Zita Leito-Jesus, Emily de Jongh-Elhage, Armin KonketCURAÇAO – Van grootste regeringspartij naar twee magere zetels in de Staten. Al drie jaar maakt de PAR een vrije val waar geen einde aan lijkt te komen. Gisteravond is een nieuw bestuur gekozen onder leiding van oudgediende Eduard Braam. Nu moet de val stoppen, laat de partij weten aan Caribisch Netwerk.

“We moeten weer de partij worden waar iedereen naar opkijkt. Het nieuwe bestuur moet de schouders er onder zetten”, stelt Zita Jesus Leito, een van de overgebleven Statenleden. Sinds 2005 zet zij zich in voor de partij: “Maar er moet bovenal een nieuw politiek leider komen.”

10-10-’10
Jesus Leito was betrokken bij de staatkundige onderhandelingen in de aanloop naar 10 oktober 2010, toen Curaçao de status van land kreeg: “We hebben zo hard gewerkt aan dat proces. We kregen steun van de vakbonden, sociale partners, het bedrijfsleven, de kerken. Maar de politici die het ons al die jaren zo moeilijk maakten, kwamen daarna aan de macht”. Een harde klap voor de partij die zestien jaar lang de touwtjes in handen had. “Terwijl de PAR werkte aan de strakke deadline van 10-10-’10, was er ruimte voor andere partijen om te gaan wroeten”, stelt David Dick, partijlid van het eerste uur. “We waren te gefocust, hebben niet genoeg tegengas gegeven. Ik denk dat de PAR zich harder op had moeten stellen, zich had moeten manifesteren met de leden, een signaal af had moeten geven.”

Desillusie
Het was een desillusie, stelt partijlid Stephen Walroud, “de verkiezingen winnen met acht zetels en niet de kans krijgen te regeren; die klap is zo hard geweest dat het heeft gezorgd voor een algemene vorm van vermoeidheid. Dan komen de irritaties naar boven en dat was het begin van het einde voor het beste team dat dit eiland ooit heeft gehad”. Jesus Leito, ooit nog vergezeld door acht andere Statenleden in de oppositiebanken, merkte dat zelfs mensen die dichtbij de partij stonden, hun mening bijstelden. “Zestien jaar PAR was ineens zestien jaar ellende. Men wilde wat anders en kreeg dat ook. Wat we in al die jaren hadden opgebouwd, werd in twee jaar tijd door de regering-Schotte kapotgemaakt.”

Halvering
De PAR wist niet op te krabbelen bij de verkiezingen van vorig jaar oktober. Met een halvering van het aantal zetels was de partij uitgespeeld. Binnen de partij ontstond onrust. Glenn Sulvaran haakte aan bij de nieuwe coalitie en nam zijn zetel mee. Partijleider Emily de Jongh-Elhage stapte op. Oud-partijleider Miguel Pourier, de man die de partij groot maakte, overleed. Jesus Leito: “Net toen we met Pourier en oud-premier Etienne Ys werkten aan de heropbouw van de partij en er een vijfsporenplan was uitgezet”.  Statenlid Omayra Leeflang besloot met haar zetel de partij te verlaten. Daniel Hodge werd aangesteld als nieuwe leider, maar die gooide kort daarop de handdoek in de ring. De PAR had geen leider en zat met nog twee zetels in de oppositie.

Potentie
Walroud houdt hoop voor de partij: “Ik ben nooit verzuurd geraakt en ik denk het gros van de leden ook niet. Daarom heeft de partij nog veel potentie. Ik hoop dat iedereen na de afgelopen drie jaar nu inziet wat de waarde is van de PAR.
 De partij is qua gedachtegoed nog springlevend. Weet je, eigenlijk moet iedereen gewoon terug naar huis komen. Terug naar de basis. Glenn terug, Omayra terug, Emily terug als superadviseur en een nieuwe generatie die het gaat doen.”

Politiek leider
Maar eerst een politiek leider, die de gele partij onder zijn hoede neemt. “Ik ben beschikbaar”, zegt Jesus Leito resoluut. “We hebben iemand nodig die vertrouwen uitstraalt, die eerlijk is, die werklust heeft. Dat is wat de partij nu nodig heeft.”

10 reacties op “PAR wil uit het dal”

 1. Voor @luis.
  Ik denk dat je wat beter moet lezen wat ik geschreven had. Mischien zal je het dan begrijpen.

 2. @ Sander. Was het maar zo simpel als Luis het voorstelt, want dan zou het makkelijk oplosbaar zijn. De PAR was met 8 zetels niet anders en heeft al vanaf het bestaan dat imago. Er zijn veel ingewikkelder zaken vooral ook buiten de PAR, die schromelijk onderschat zijn en waarop de PAR niet of niet op de juiste wijze heeft ingespeeld. Interne verdeeldheid is ook niet het beste voor het voortbestaan van een partij. Er zullen veel voorwaarden nodig zijn om aan een herstel te kunnen werken en hopelijk lukt het ze voor de volgende reguliere verkiezingen, maar ik heb er op zo korte termijn uit zo’n diep dal weinig fiducie in. De PAR heeft meer “vijanden” dan tijd alleen.

 3. Luis verwoordt mijn gedachten.
  De PAR heeft zichzelf boven het volk geplaatst, dat is het einde van deze partij.
  zodra ze het volk weten te bereiken, kan het goed komen.
  maar ik zie dit niet geberuen met de huidige leiders.
  de arrogantie spreekt boekdelen.

 4. Zita, Zita, Zita for president !

 5. Stephen Walroud lijkt flink bevangen te zijn door de hitte, als hij het heeft over de terugkomst van vertrokken baluartes. De resolute ambitie van Zita is de genadeslag voor de PAR geworden. Ze heeft iedereen die ze als bedreiging zag weggejaagd: Emily moest weg voordat er een nieuwe leider was; ze heeft Magali weggepest; ze zag Omayra altijd als een bedreiging en besloot dan ook alle sleutelfuncties naar zich toe te trekken: fractieleider, voorzitter en wilde ook leider worden maar dat mislukte. Omayra vertrok voorspelde een principiele val van de PAR en vertrok toen Hodge, eerst Premier namens Wiels, leider werd. Drie maanden later kreeg Omayra gelijk, de PAR had verkeerd gekozen. Iedereen van de PAR praat over herstel alsof het een geboorterecht is en niiemand praat over een visie. Daarom is de partij dood en met partijleider i.o. Zita zal dit zo blijven.

 6. Laganos no lubida di gradisi sra Emily de Jongh Elhage pa su bon trabou komo lider Clave di partido PAR. Ku tur kontra tempu ku e la pasa aden toch a sabi komo bon kapitania di e barku ku na e momentu ey tabata nabega e barku sin timon den mar caribe y lage drenta haf veilig.Nos tin ku sinja na Korsou ku ora nos ta papia hende su malu ku nos tin ku papia su bon tambe pa Korsou.Manera machu e la lucha ku Hullandes pa firma un acuerdo pa sigi goberna nos pais ku su tim di ministernan di PAR. Emily danki pa tur loke ku ba hasi pa KOrsou pasobra si no tabata pa bo ku bo kabinete di PAR anto awe Korsou lo a keda kaminda e tabata. Blo bingamentu ku otro so lo tabatin, sin por a firma un acuerdo ku Hullanda pa Status apartus di otro Islanan. Korsou semper tabata malu pa tur Isla segun politiconan aworaki ta kada pan ku su keshi iedereen zijn boontjes doppen na Hullandes. Hopi jammer si ku sr Hodge komo persona tambe integro mester a tuma su desishon di baha komo lider di PAR. En todo kaso mi ta sigur ku PAR lo bini bek. Pasobar for di 10-10-10 ta bonboshi so tabatin gobernashon di Korsou.

  Mas aleu mi ta sostene e komentario di Luis fecha 17-10-2013 si proxsimo eleshon PAR logra profilanan mes komo e salbador di e hendenan menos prudente di menos rekurso di Korsou anto tur votadornan di PAR lo bini. Doktor da Costa Gomes tambe a pasa den e mal periodo aki pero despues di tempu nan a bolbe bin bek. Awel forsa y bendishon.

 7. wat een none sence schrijf je. bedoel je nette mensen zijn gegoede klasse en lagere klasse is ordinair??? dus een arme die net is, is niet goed?? en giambo eten??? is dat een maatschap voor jou??

 8. De manier om stemmen te winnen op curacao is met een concert van Gio etc..

 9. Goede analyse van Luis, waar wel nog aan ontbreekt dat de partij nog een charismatisch leider moet krijgen want die hebben ze al jaren niet meer gehad. Een intelligente en integere uitvoering van Schotte, en dan ook zonder een louche schoonfamilie, is wat de partij nodig heeft.

  Als er nu verkiezingen zouden zijn zou ik niet weten waarop ik moest stemmen, Als je wilt stemmen op integriteit kun je niets anders dan 3 P stemmen (Par, Pais en Pnp) maar geen een heeft visie of daadkracht. Het ergste is dat je daarmee kiezers aan partijen als de MFK verliest.

 10. Het werkelijke probleem van PAR is dat ze sinds Pourier’s vertrek ( die een heldenstatus had sinds hij jaren terug een zakenkabinet geleid had die ons gered had van een financieel chaos ) , heel ver van het volk zijn gaan staan. PAR is teveel DE partij van de gegoede klasse en de opgeleiden. Niet van de mensen van de lage klasse.En juist deze klasse heeft de grootste stemkracht. Jammer genoeg is de lage klasse ook makkelijk prooi van partijen als PS en MFK die met goedkope demagogie het volk inpalmen om daarna uit te buiten.PAR moet weer de bario in!! De leider moet ook giambo gaan eten in Plaza en handje schudden met de piskado.
  Helaas zie ik dit niet in de gezichten van de nieuw bestuur.Ik vind het pijnlijk om te zien hoe mijn eiland steeds achteruit gaat. We verdienen beter, maar met de mensen die nu aan de macht zijn zal het nooit goed komen. PAR moet zijn elitaire imago afschudden om de boel weer op gang te krijgen. Ban Bario Bek!!