Alex RosariaCURAÇAO – PAIS is blij met het negatief advies van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) over de Bosmanwet. De partij van Alex Rosaria wil vasthouden aan gelijke toegang tot Nederland voor iedereen met een Nederlands paspoort.

Wel erkent PAIS dat een groep Curaçaoënaars voor overlast zorgt. Rosaria: “Daarom moeten wij nuchter en niet emotioneel naar deze problematiek kijken. We moeten dan ook juist geen discriminatoire maatregel in het leven proberen te roepen waarmee juist bewerkstelligd wordt dat Nederlanders van verschillende landen van het Koninkrijk haatdragend tegen elkaar zullen zijn in plaats van samen te werken aan de gezamenlijke problemen waarmee de landen te kampen krijgen.”

Andre Bosman
Met de Bosmanwet wil het Nederlandse kabinet de toegang tot Nederland beperken voor mensen die afkomstig zijn van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Tweede Kamerlid Andre Bosman van de rechtse VVD-fractie is de indiener van het wetsvoorstel.

21 reacties op “PAIS blij met negatief advies over Bosmanwet”

 1. Voor Pikatje: onzin, deze Nederlandse Gemeenten kennen geen vestigingsbeleid (leuk verzonnen, maar onwaar)! Bijv. de gemeente Pijnacker-Nootdorp onderkent problemen, maar kent een strategie van o.a. nieuwbouw, verbouw, doorstroming om (ook) aan de bovenlokale/-regionale woonbehoefte te voldoen.

 2. @ etienne Sambo, Eerlijk gezegd, geen idee. Maar als ik de NL praktijk inschat word je eerst uitgezet en moet je daarna je “recht” halen.

  Wat wel kan helpen, is dat Curacao niet meewerkt aan gedwongen terugkeer. Sommige landen in Afika (en ook Irak) weigeren ook mee te werken als de betrokkene niet wenst terug te keren.

  Wat moet Nederland doen als je naar Curacao wordt uitgezet en je hier niet door de paspoortcontrole komt? Er zijn in NL veel uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen of willen. Hun bestaan in NL is geen pretje en je gunt het niemand.

  Maaaar…politiek gezien is het wel een idee dat Curacao aankondigt niet mee te werken aan verplichte uitzetting van haar burgers uit Nederland.

 3. @ P. Maaskant:

  De vraag is of een niet in NL ingeschreven persoon met de NL nationaliteit die nergens anders is ingeschreven (zich op Curacao heeft uitgeschreven) een beroep mag doen op Europese wetgeving indien hij dreigt uitgezet te worden. Hij bevindt zich in het Land waarvan hij de nationaliteit heeft en is niet in een ander land ingeschreven. Het is dus geen ‘vreemdeling’ (nationaliteit), maar een niet-ingeschreven Nederlander.

 4. @ etienne Sambo,

  Een Nederlander die naar het buitenland buiten de EU verhuist, kan zich alleen beroepen op lokale wetten. Als een Nederlander in de USA in problemen komt met justitie dan zijn er afspraken over consulaire bijstand, maar daar is dan alles wel mee gezegd. Of die Nederlander nu naar de USA, Brazilie of Curacao verhuist maakt niets uit. (Behalve dan dat hier geen consulaire bijstand is..) Een Nederlander die in Brazilie of op Curacao in strijd met EU regels wordt behandeld heeft pech.

  “Stel dat de Bosman wet van kracht is en een op Curaçao geboren NL’er gaat naar NL op vakantie en besluit vervolgens te blijven (dus feitelijk te immigreren). Is het EU recht dan op hem van toepassing of niet? Hij heeft immers de NL nationaliteit en bevindt zich in NL.”

  Als hij niet is ingeschreven bij het bevolkingsregister is hij geen ingezetene.
  Voor welk probleem zou hij of zij zich op het EU recht moeten beroepen?
  Wat kan een vakantieganger (want dat is hij/zij dan formeel) aan problemen ondervinden?

  Als hij/zij zich kan laten inschrijven is het weer gewoon een Nederlandse ingezetene. Met alle EU rechten

  Als iemand van plan is om zich niet in te schrijven en toch in Nederland te blijven, dan komt hij/zij daar snel van terug. Zonder vast adres, zonder Burgerservicenummer ben je in NL een paria. Ik zou dat niemand aanraden.

  Bovendien ben je dan illegaal in termen van de Bosmanwet. Een illegaal in NL is erg lastig voor zijn omgeving. Geen uitkering, problemen bij ziektekosten, werken in het “zwarte” of criminele circuit en als je bij iemand inwoont die wel een uitkering heeft, komt die in gevaar. Als je je dan zou melden met een beroep op EU wetten, ben je in beeld en volgt uitzetting denk ik.

  PS: Ik ben geen jurist…

 5. @ Philipe Maaskant.

  Bedankt voor de uitleg. Het is mij nu duidelijker geworden. Nog een paar vragen:

  1. Is EU recht van toepassing op in Nederland geboren NL’ers die vervolgens naar Curacao immigreren? Worden zij door het EU recht op enige wijze beschermd? Ik begrijp dat de Bosmanwet niet op hen van toepassing is, maar vallen zij onder EU bescherming of worden zij gelijk als ‘Antillianen’ beschouwd?

  2. Stel dat de Bosman wet van kracht is en een op Curaçao geboren NL’er gaat naar NL op vakantie en besluit vervolgens te blijven (dus feitelijk te immigreren). Is het EU recht dan op hem van toepassing of niet? Hij heeft immers de NL nationaliteit en bevindt zich in NL.

  Alvast bedankt

 6. Maar jullie vergeten dat Nederland zelf ook discriminerd is tegen haar Eigen bevolking.

  Wat is het verschil tussen een Nederlander die zijn colombiaanse vrouw naar NL wil halen en een in NL wonend Italiaan die zijn colombiaanse vrouw naar NL wil halen..

  De Italiaan kan zijn vrouw zonder poespas naar NL halen terwijl de Nederlander aan allemaal eisen dient te voldoen om zijn vrouw naar nl te halen (o.a. vrouw moet in Colombia de procedure afwachten, dient in Colombia Nederlands te leren en een inburgersexamen te voldoen).. en het kosten handen vol geld..

  dus ja Nederland is discriminerend bezig mbt EIGEN BEVOLKING!

 7. @ edsel : Het is onrealistisch als heel Nederland op een piepklein eiland als Curaçao wil komen wonen.

  Kleine gemeenten in NL mogen dat ook, en doen dat ook.

  Voorbeelden zijn Pijnacker en Wateringen, dorpen die tegen Delft en Den Haag aanleunen.
  Met een vestigingsbeleid voorkomen deze gemeenten dat lokale bewoners de stijgende huizenprijzen niet meer kunnen betalen, wegtrekken, en de gemeente overgenomen wordt door buitendorpers.
  Nederlanders zijn om die reden de laatsten die moeten klagen over de vestigingsregels van Curaçao.

 8. @ Henk
  De maatregelen waar jij het over heb zijn in de koloniale tijd op Curacao door dezelfde makambas in gevoerd om Zuid Afrikaanse toestanden te vermijden met hun apartheid want dan had je meer europese nederlanders dan autochtone bevolking gehad.Dat is wat ik over niet te lange tijd zal zien op Bonaire daar zal over niet te lange tijd de europese nederlanders de meerderheid vormen let op mijn worden !!!!

 9. @ edsel. anders krijgt je situatie als sint Maarten die door economisch ontwikkeling de deur open en wijd was en geen imigratie controle en nu zie hoe chaotisch complex veel problemen hebben met jeugd criminaliteit, tiener moeder, prostitutie, schiet partij, aids problemen e.d .

  Gelukkig maar, dat die problemen op SXM zijn en helemaal niet op Curacao 🙂

 10. @etienne Sambo, “Nederlanders in Nederland geboren, die zich daar uitschrijven en zich op Curaçao weer inschrijven genieten dus geen bescherming op basis van het Europees Verdrag als zij weer naar NL willen terugkeren?”

  De vraag valt in een paar delen te beantwoorden:
  1. EU regels zijn van toepassing op de EU landen en hun inwoners
  2. Curacao is geen EU en de EU regels gelden hier niet
  3. De vraag is dan wie zich in NL kan vestigen
  4. Zoals ik de wet lees is dit het plan in de wet Bosman.
  —-
  De wet is van toepassing op Nederlanders die in Aruba, Curaçao of Sint Maarten door afstamming of optie het Nederlanderschap aldaar hebben verkregen of aan wie aldaar het Nederlanderschap is verleend.

  De wet is eveneens van toepassing op Nederlanders, geboren buiten het Koninkrijk, van wie de moeder ten tijde van de geboorte van die Nederlander hoofdverblijf had in Aruba, Curaçao dan wel Sint Maarten

  5. Iemand die op basis van de Bosman wet niet tot Nederland wordt toegelaten kan zich dus niet op Europees recht beroepen, net zo min als de Chinees die niet wordt toegelaten.

  6. Wie in Nederland is geboren en terug wil keren zal geen probleem hebben en dus geen beroep hoeven te doen op enig Europees recht lijkt me.

 11. Het is onrealistisch als heel Nederland op een piep kleine eilands als Curacao wil komen wonen, Nederlander weten goed dat alle Caribische eilanden gastvrij zij. Je wel affiniteit hebben met het cultuur en het eiland..
  Het eiland moet zij gewoonte en traditie beschermen in balans te blijven anders krijgt je situatie als sint Maarten die door economisch ontwikkeling de deur open en wijd was en geen imigratie controle en nu zie hoe chaotisch complex veel problemen hebben met jeugd criminaliteit, tiener moeder, prostitutie, schiet partij, aids problemen e.d . Nederland kan ook niet de deur zomaar open maken voor al die ilegale die per boot naar Italie komen. Of heel Afrika. Syrie, Nigeria, Egypte zeggen kom naar Nederland ons deur sta open voor jullie zonder structuur beleid

 12. @Philippe Maaskant:

  Vraagje: Nederlanders in Nedrland geboren, die zich daar uitschrijven en zich op Curaçao weer inschrijven genieten dus geen bescherming op basis van het Europees Verdrag als zij weer naar NL willen terugkeren?

  Ben benieuwd naar het antwoord!

 13. en ze komen in ned aan. ze weten niet waar de uitzendbureau is maar wel waar je kan inschrijven voor een uitkering

 14. ons land heeft nog de naweeën van diverse regeringen die toekomstige raddraaiers een enkele ticket richting Nederland hebben gestuurd.
  opgeruimd is netjes dachten ze toen en nederland heeft veel meer mogelijkheden omdat dit soort ontspoorde raddraaiers op te vangen.
  echter zijn we vergeten dat als je het op ons land het niet lukt je het ook niet in nederland lukt.
  waar door we eigenlijk nu met ons eigen wanbeleid worden geconfronteerd, want de enkele ticket gangers zorgen ons een slechte naam.

 15. @Henki ” bij Kranchi kan men met 1 druk op knop zeggen hoeveel europese nederlanders op ons eiland zijn”

  Als je geen belasting wil betalen moet je je nooit bij Kranchi melden.
  Neem een voorbeeld aan de vader van Miss Curacao…

  Las in de Amigoe: “Het is namelijk zo dat de verdachte Giovannie de Pool geen vaste verblijfplaats heeft. Hij staat niet ingeschreven op Curaçao noch op Aruba, Bonaire, St. Maarten of Saba.”

  Geen belasting, geen ziektekostenpremie, niemand die er een probleem mee heeft.

 16. Dhr. Rosaria wil duidelijk van twee walletjes eten en heeft waarschijnlijk nog nooit van het begrip ‘reciprociteit’ gehoord. Waarom krijgen niet alle nederlandse paspoorthouders ook gelijke toegang tot Curaçao?

 17. bij Kranchi kan men met 1 druk op knop zeggen hoeveel europese nederlanders op ons eiland zijn.
  niks mis mee want dat willen we ook graag weten, immers deze personen zijn geen YDK.
  als je op de knop drukt dan zie je ook dat Asjes is geboren in Nederland is en wel in Rotterdam.
  Maar die is dan weer een Nederlander met ouders van Curacao , dus geen YDK maar ook weer geen Nederlander in de zin zoals we ze op Curacao indelen. je heb ook landskinderen die geboren zijn op ons eiland maar wel echte YDK zijn maar weer Nederlandse ouders hebben deze worden in Nederland wel weer als iemand van de Antillen ingedeeld.
  dan heb je ook nog landskinderen die YDK zijn maar ouders hebben van verschillende nationaliteiten zoals Monk

 18. @Jackson, Als YDK kan je nu gewoon naar Nederland gaan.. Geen enkele eis!

  Als een makamba dien je bewijs van goed gedrag te laten zien, inkomen, een verzekering afsluiten, arbeidscontract etc. Heel veel regels.. Het enige verschil mbt andere nationaliteiten is dat je op curacao 6 maanden mag verblijven tijdens de verwerking van je verklaring van rechtswege.. echter indien je geen werk hebt wordt je gedeporteerd.

  Een YDK zal zowiezo ook in Nl privileges hebben in vergelijking bv met Ghanezen of Roemenen etc.

  Er is niets racistisch aan omdat alle donkere ydk die naar NL komen voor werk en of studie gewoon zullen worden toegelaten.. dus wat is het probleem precies?

 19. Ik vraag me werkelijjk af of men het ECRI advies nu zelf heeft gelezen of alleen “papegaait”

  Als je het stuk leest dan zie dat de kern is, dat Nederland bij het Europees Verdrag bepaald heeft dat Curacao niet tot het grondgebied van de staat gerekend kan worden.

  De ECRI stelt dat deze stelling bij het verdrag door Nederland beter weg had kunnen blijven, maar helaas..het staat er en het geldt. De EVRM is er nu niet mee in strijd.

  Het vrije verkeer van personen binnen een land (daar gaat het over) moet dus alleen binnen het kikkerland in EU goed zijn gewaarborgd. Dat is het geval.

  Leest iedereen daar nu overheen? Curacao is geen deel van Nederland voorzover het de EU verdragen betreft waar de ECRI op toeziet.

  Ook dat aspect is voor de “Bosman wet” goed geregeld. Blijft over het idee van discriminatie op etniciteit waarover de ECRI schrijft. Dat begrip is niet scherp gedefinieerd. Discrimineren op basis van etniciteit is een poging om toch discriminatie te kunnen verwijten als er geen sprake is van discriminatie op ras, kleur of geloof.

  Het eerste argument is dus juridisch niet relevant en het tweede is zo zacht als boter.
  Waar was PAIS nu blij mee? Met een dode mus.

 20. Henk,

  Ik lees vaker dat er ongelijkheden zijn qua registratie, maar wat zijn deze verschillen eigenlijk precies?

  Als Nederlander heb je sowieso provileges op dit eiland vwb inschrijvingen tov andere nationaliteiten. En ik neem aan dat iedereen met een NL;se paspoort in NL ook privileges heeft vwb inschrijven tov andere nationaliteiten.

  Maar ik zou graag willen weten over welke verschilen er gesproken worden.

 21. De partij van Alex Rosaria wil vasthouden aan gelijke toegang tot Nederland voor iedereen met een Nederlands paspoort

  En hoe zit het dan met aan gelijke toegang tot Curacao voor iedereen met een Nederlands paspoort? Dat is racistisch!