• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Sinterklaas aangepastCURAÇAO – De gemeente Amsterdam wil zoeken naar een vorm van het sinterklaasfeest waarin iedereen zich kan vinden. Dat meldt Caribisch Netwerk. De jaarlijkse Zwarte Piet-discussie is sinds een week of twee fel opgelaaid in Nederland.

In menig tv-programma praten voor- en tegenstanders met elkaar over de vraag of Zwarte Piet nu wel of niet nog kan anno 2013. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil graag in gesprek met tegenstanders van de sinterklaasintocht in de hoofdstad vanwege de aanwezigheid van Zwarte Piet. De burgemeester begrijpt de gevoeligheden, aldus een ambtenaar namens Van der Laan donderdag tijdens een hoorzitting.

Sinterklaastraditie
De sinterklaastraditie moet daarbij wel in stand blijven, vindt de gemeente. Ook het comité dat de jaarlijkse intocht organiseert, deed een handreiking naar de 21 Amsterdammers die een bezwaar indienden tegen de intocht met Zwarte Pieten. “Aan de traditie kunnen we niet zo veel veranderen. Maar we willen kijken naar de toekomst.”

Hoorzitting
De 21 Amsterdammers die bij de gemeente bezwaar hebben gemaakt tegen de jaarlijkse sinterklaasintocht, kregen donderdag tijdens een officiële hoorzitting massale steun. Tientallen sympathisanten van de actie ‘Zwarte Piet is racisme’ waren naar het stadhuis gekomen om de bezwaarmakers een hart onder de riem te steken. Het zaaltje waar de bezwaarschriften-commissie donderdagochtend haar hoorzitting hield, bleek te klein voor de toestroom van voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Voor de Zwarte Piet-tegenstanders die niet meer naar binnen konden, werd een aparte ruimte ingericht met een live videoverbinding. Het doel van de bezwaarmakers is dat de gemeente de intocht afblaast.

Commissie
De commissie hoort donderdag de argumenten van de bezwaarmakers en het verweer van het intocht-comité aan. Na beraad brengt zij een advies uit aan burgemeester Eberhard van der Laan. Dat advies is niet bindend.

Negatieve effecten
Initiatiefnemer van de tegenbeweging Quinsy Gario waarschuwde de gemeente onder meer voor de negatieve effecten die de intocht kan hebben op de internationale betrekkingen en handelsmissies van de stad. “De openlijke discriminatie leidt tot internationale weerzin.” Documentairemaakster Sunny Bergman diende naar eigen zeggen ‘als blanke Amsterdammer’ bezwaar in, omdat zij zich gekwetst voelt door het fenomeen Zwarte Piet. In een geëmotioneerd betoog zette zij uiteen hoe haar kinderen op school onbewust racistische stereotyperingen krijgen opgedrongen.

33 reacties op “Amsterdamse discussie over Zwarte Piet”

 1. @Iknietsnappen:
  JA! Ik vind van wel!
  Ik denk niet dat het, volgens de in NL geldende wetten, discriminatie is, want dit soort verfoeilijke pesterijen komt er veelvuldig voor en ik heb nog niet gehoord dat er iemand aangifte van heeft gedaan. Het afgelopen jaar heeft zelfs een aantal Nederlandse scholieren zelfmoord gepleegd als gevolg van dit soort getreiter.
  Je zult mij niet horen beweren dat het een typisch Nederlands verschijnsel is (voordat alle “moederlandslievende versgepersten” beginnen te steigeren als het paard van sinterklaas).
  Discriminatie op grond van ras of huidskleur is echter wel bij wet verboden in NL.
  Quinsy Gario heeft al ingezetene van NL het recht bezwaar te maken tegen het verschijnsel “zwarte piet”. Zie de laatste post van dhr. Maaskant aan mij.

 2. @Angy, ik heb rood haar, heb een bril en heb ik Edam gewoond..

  Ik ben in Volendam uitgescholden en weggepest, ik ben voor brillenjood uitgemaakt en voor rooie..

  is dit nu allemaal discriminatie?

 3. St. Nicolaas is op latere leeftijd gevlucht naar Spanje, oorspronkelijk is hij een bisschop van Turkse origine en nationaliteit! Uit een Turkse havenplaats van destijds aanzienlijk belang. Hier is hij internationaal beroemd geworden omdat hij destijds zeer onorthodox (zwarte, Afrikaanse) kindslaven bevrijdde van de slavenschepen die de haven aandiende en ze als knecht in dienst nam.
  De betaalde baan “knecht” gaf deze kindslaven een onafhankelijke, zelfstandige status.
  Het is hierdoor dat St. Nicolaas als kindervriend door het leven gaat en zijn zwarte knechten zijn van oorspronkelijk bedoeld als symbool TEGEN slavernij en onderdrukking. Een beter symbool tegen racisme dan Sinterklaas is er dus eigenlijk niet

 4. en als het nu op het werelderfgoedlijst komt. als de VN beslist dat het sinterklaas feest goed is.

 5. Sinterklaas geeft toch kado’s aan alle kinderen… Ongeacht geslacht, voorkeur of ander onderscheid… Zielig voor een feest waar (uitgezonderd van zuurpruimen) iedereen plezier aan beleefd. Moeten we straks de dierenbescherming verwachten voor de rendieren van de kerstman

 6. @Angy, iedere ingezetene van NL heeft m.i.het recht daar te protesteren.

  Tegen zwarte piet, omdat ze zwart zijn.
  Tegen Sinterklaas, omdat het een bisschop is en ik gereformeerd.
  Tegen de Kerstman, omdat de Islam daar niet aan doet.
  Tegen onverdoofd slachten, omdat rituele slacht niet diervriendelijk is.
  Tegen hoofddoekjes, omdat het vrouwonderdrukkend is.
  Tegen besnijdenis, omdat het medisch onnodig is.
  Tegen bezuinigingen, omdat het kwetsbaren treft
  Tegen Poolse arbeiders, omdat mijn werk verdwijnt.
  Tegen bootvluchtelingen uit Afrika, omdat het ons geld kost
  Tegen belastingverhoging, omdat ik te weinig overhoud.
  Tegen verhoging AOW leeftijd, omdat ik wil stoppen met werken.

 7. 21 tegenstanders die een feest voor jong en oud ( meer dan 30 miljoen mensen) weten te vergallen. Schande voor die 212 vooral die gario met zijn domme praatje van “Mijn moeder is voor zwate piet uitgemaakt. Wel Gario ik ben voor Makamba en kaaskop op curacao uitgemaakt, donkere mensen en nu heb ik een donkere mensen trauma opgelopen.

 8. Als we nu alle energie die we aan dit geneuzel verspillen, eens gaan richten op die landen waar nog slavernij bestaat. Dat is schrijnender dan hetgeen de overgrootouders van de huidige druktemakers is overkomen. Dat is verleden tijd en wordt nu alsnog door mislukte straatartiesten misbruikt om zichzelf in de schijnwerper te plaatsen. Het is een Nederlandse vakbondsbestuurder die naar Dubai gaat om daar wat aan te doen. Dat zouden meer mensen moeten doen. En niet alleen in Dubai bestaan deze misstanden. Laten we onze energie gezamenlijk richten op het bestrijden van deze misstanden. Zeker van mensen wiens verre familieleden uit een verder verleden hiermee te maken hebben gehad mag je hierover actie verwachten. De verontwaardiging hoort in die landen te worden gehoord over dingen waar je echt wat aan kan doen. Ik word onderhand onpasselijk over al het misbaar over een kinderfeestje.

 9. @Philippe Maaskant:
  ” Het is ook mijn land en cultuur en ik mag mijn mening hebben en deze uiten (in de hoop op oprechte dialoog).”

  Vanuit hier uit protesteren tegen een gewoonte in Nederland (een ander land..?

  1.Uit het verhaal van Joanne is op te maken dat zij een donkere huidskleur heeft (uitgescholden voor “zwarte piet” terwijl zij in elkaar werd geslagen)
  2. Zij refereert o.a. naar haar jeugd in NL, dus de kans is aanwezig, dat zij er (zoals wel meer zwarte mensen) geboren is.

  In dat geval is NL, (zelfs volgens de “Bosmanwet”) ook HAAR land!
  Ik kan uit haar post niet opmaken of zij nog steeds in NL woont, maar zo ja dan werkt zij er en betaalt belasting.

  Geeft dat haar dan niet het recht te protesteren tegen iets waaraan zij zich stoort?
  Of heb ik de “Bosmanwet” verkeerd gelezen en moeten ook ouders, of zelfs grootouders in NL zijn geboren?

 10. De aanpak is zowiezo verkeerd.. Men noemt zich anti-racist iaw iedereen die wel sinterklaas viert is meteen een racist.. iaw de gehele nederlandse bevolking.. dus het famileifeest dat men al sinds kind aan viert is ineens een racistisch feest en iedereen die eraan meedoet of deed is een racist..

  en dan vinden jullie het raar dat veel Nederlanders aggresief reageren?

  Ik stel voor dat de zgn anti-racisten een studie communicatie gaan volgen en tevens een cursus Nederlandse geschiedenis!

 11. @Philippe Maaskant: Het is vermoeiend, zwarte piet is nog niet afgehandeld of we beginnen over de gouden koets. Ik heb de afbeeldingen op de koets eens bekeken en ik moet zeggen, naar hedendaagse normen zijn ze wel enigszins kwetsend. We zien op beide zijkanten in het midden een vrouw op een troon, die de Nederlandse maagd moet voorstellen, als symbool voor het Nederlandse koninkrijk. Aan haar wordt aan de ene kant hulde gebracht door het Europese deel van het koninkrijk en aan de andere kant door links de koloniën in de West en rechts die in de Oost. Voor de goede orde het gaat hier NIET om slaven, de slavernij was in 1898 al ruim dertig jaar verleden tijd. De figuren zijn ook geen personen, ze staan symbool voor koninkrijksdelen.
  Niettemin, vooral de zwarte man aan de voeten van de maagd ligt er wel erg onderdanig en bloot bij. Wellicht werd dat toen als gepast gezien nu is het ondenkbaar, zeker voor de Antillen en Suriname. In Azië wordt dienstbaar zijn niet als vernederend gezien, integendeel. Er is ook nooit iets vernomen van kritiek uit Indonesische hoek op de koets.

  Moeten wij ons daar nu zo druk over maken? Het is geschiedenis, nu denkt men in Nederland niet meer zo en de museums hangen vol met afbeeldingen waar veel mensen ernstig overstuur door kunnen raken. Toch worden ze niet weggehaald. Het is geschiedenis en met het verstoppen van voor deze tijd ongewenste zaken verdwijnen ze niet. Het is ook maar net met welke blik je er naar kijkt. Een ding kan ik je wel zeggen, de panelen zullen blijven, net als zwarte piet. Een boer weet, als je een varken vooruit wil krijgen moet je aan zijn staart trekken, niet aan zijn oren. Nu wordt er steeds maar aan de oren getrokken van het Nederlandse varken en dan zet het beest zich schrap en beweegt geen centimeter.

  Wat zwarte piet betreft, de legende zegt dat de zwarte knechtjes van Sinterklaas Moren zijn die door Sint Nicolaas uit slavernij waren bevrijd. Uit dankbaarheid besloten ze voor Sint Nicolaas te blijven werken. Vrijwillige dienstbaarheid dus, geen slavernij.

  Dienstbaarheid betekent: Een deel van je vrijheid opofferen voor een groter goed.

 12. Ik vind Sinterklaas met z’n overdreven witte baard en zo eigenlijk wel een hele erge persiflage op van een blanke man. Ga er even over nadenken en me afvragen of ik me daardoor gekwetst voel….

 13. @Joanne ” Het is ook mijn land en cultuur en ik mag mijn mening hebben en deze uiten (in de hoop op oprechte dialoog).”

  Vanuit hier uit protesteren tegen een gewoonte in Nederland (een ander land..?) Ik zie mezelf ook niet protesteren tegen het Islamitische Suikerfeest, of Hindoeistische feesten, heilige koeien of religieuze besnijdenissen.. Je kunt de culturele en religieuze uitingen van andere burgers ook gewoon laten gaan. Dat geldt vrij algemeen voor minderheden, maar waarom geldt tolerantie  niet jegens grotere groepen?

  Zo stoor ik me al tijden aan het gebruik om iemand af te beelden die bijna naakt met handen en voeten aan een kruis is gespijkerd. Wat voor beeld geven we daarmee onze kinderen? Maar er is een meerderheid die het normaal vindt kennelijk.

  Je hoort mij niet zeggen dat er geen discriminatie is in Nederland. Ik heb het daar ook meegemaakt dat sollicitanten met een geboorteplaats buiten Nederland op hun CV, direct op de verkeerde stapel belandden.

  Maar wat we vergeten, is dat anti-zwarte-piet protesten zoals deze, in Nederland worden gezien als “gedoe”. Als dat gedoe vooral komt van een bepaalde bevolkingsgroep, dan wordt die groep onvermijdelijk (of we dan leuk vinden of niet) geassocieerd met dat gedoe. Curacao staat dan gelijk met gedoe.

  Zo wordt het gedoe rond het diplomatiek personeel van Rusland in Nederland geassocieerd met Nederlanders..De makambas in Moskou merken het.
  Actie=Reactie. De Russen doen dat hardhandig, in Nederland gaat dat meer onderhuids; quasi politiek correct, want o wee…

  Het wachten is nu op Wilders die in Nederland dit voorbeeld weer zal melden als extra reden om op zijn PVV te stemmen en weer een reden extra heeft om voor de Bosman wet te zijn.

  @Aurelius,   “Die afbeelding op de gouden koets staat daar nu(!) tot onze schande. Die moet je laten staan.”

  We zijn het niet eens Aurelius. De Koning in de Gouden Koets, met dat soort symbolen, is een uiting van macht over zijn onderdanen en kolonieen. Musea en Herdenkingsplaatsen aan historische ellende moeten blijven, maar verkeerde symbolen moeten niet meer gebruikt worden. Stel je voor dat in de Duitse Bondsdag nog nazi symbolen aanwezig waren?

  Daarom vind ik een protest tegen de Gouden Koets belangrijker dan het Zwarte Piet protest. Daar helpen we Curacao niet mee.

 14. De grote, boze brief van Sinterklaas.

  Beste Nederlanders, Medelanders,

  Ik zit hier, heerlijk in mijn kasteel in Madrid,
  Maar van het volgende,begrijp ik geen sikkepit,
  Ook Sinterklaas gaat tegenwoordig digitaal,
  ok, ik ben oud,en snap het niet allemaal,

  Wat is daar nu opeens aan de hand ?
  Wat verneem ik NU over jullie kleine kikkerland ?
  Willen sommigen van jullie mijn pieten niet meer ?
  Ik zou BIJNA zeggen “Daar gaan we weer !”

  Elk jaar om deze tijd, geloof het of niet,
  Begint er ergens,iemand altijd te zeuren over zwarte piet.
  Hij zou een neger, zijn, “een slaaf”, en bovenal ZWART !
  Ik heb het met dit verhaal nu echt wel gehad.

  Mijn pieten zijn allemaal stuk voor stuk , zowaar ik hier zit,
  allemaal hartstikke, heel erg, ontzettend WIT !
  Maar die mannen klimmen en klauteren, heel diep in de nacht
  Door schoorstenen heen, want jullie hebben al “zo lang gewacht”

  Zo’n schoorsteen is van binnen echt heel erg smerig en vies.
  Daar moet je eens over nadenken,is mijn devies !
  Niks negers, zwartjes, slaven of de verkeerde kleur.
  Allemachtig,elk jaar weer dat gezeur !

  Het is te makkelijk om hier te zeggen,
  maar wil dit ook eens bij jullie neerleggen :
  Heeft Sinterklaas OOIT wat gezegd , of geschreven
  Waar respect voor elkaars traditie’s is gebleven ?

  Moslims vieren elk jaar weer hun ramadan,
  Een periode van bezinning,waar ik me wel in vinden kan.
  Ik zeg dan toch ook niet hiervandaan
  Dat zij de economie naar de sodemieterij laten gaan ?

  Bijna een maand overdag zonder drinken, en eten,
  Ik vind het goed, de moslims moeten het zelf weten
  Ik heb respect voor de mensen die bezinnen,
  alleen zou ik er zelf nooit aan beginnen.

  Een marrokaan vindt men in het algemeen een crimineel,
  Ze zijn er wel bij, maar dat is ECHT niet veel.
  De Marrokanen die ik zelf heb leren kennen
  Kunnen gewoon niet aan die “gekke” Hollanders wennen.

  Of Polen, gekomen naar Nederland om de kost te verdienen
  Breken in, stelen, of rijden weg zonder te betalen voor de benzine,
  Werken in Nederland,ook mensen met een hart van binnen,
  Alleen maar werken om te zorgen voor hun gezinnen

  Dan komt het, het grote hangijzer,
  Let goed op, misschien wordt je wat wijzer…
  Surinamers, afrikanen of afkomstig van de antillen,
  Wilen eigenlijk,precies wat wij zelf ook heel graag willen.

  Sommige van die mensen met een andere kleur,
  Hebben niets te doen, en vervallen in gezeur,
  Elke keer weer,om deze tijd van het jaar,
  is het gezeur van de gekleurde mensen daar.

  Piet is zwart, een slaaf en neger.
  Nou,lieve mensen je hersens kunnen niet leger.
  Piet is tradite, zoals Keti-Koti of de herdenking van Anton De Kom
  Dus doe nou eens rustig,en reageer niet zo dom !

  Gedraag je niet als een onbegrepen mens,
  Dat, is vast niet echt jouw liefste wens.
  Verdraagzaamheid, liefde, begrip en gedogen
  DAT is waar we in Nederland op kunnen bogen.

  Respect voor waardes, cultuur en religie,
  Dat heb ik zelf gezien, gewoon op de televisie !
  Ik hou van alle mensen, wat voor kleur dan ook geschapen,
  En jullie, gaan gewoon als makke schapen

  Elkaar affikken, beledigen, en zeuren over discrimatie.
  Hou toch eens op ! Wordt serieus, en leef mee in deze natie.
  We verwelkomen elke kleur, geslacht en cultuur !
  NU ophouden met het gezeik ! Anders kost me weer een uur !

  Ik adviseer Licht,lucht,liefde,leven,los laten.
  Dan wordt het allemaal harmonie, dat krijg je vanzelf in de gaten.
  Dus : NOKKUH nou , in Nederland,
  Anders neem ik ZELF de roe ter hand !

  Een hele,hele boze Sinterklaas.

 15. Als het echt racistisch bedoeld zou zijn was ik het met jullie zeurpieten eens. maar DAT IS HET NIET. Daarom: als ik ooit kinderen krijg zal ik sinterklaas vieren. Omdat het een gewoon kinderfeest is! en dat pakt NIEMAND me af omdat een of andere idioot in zijn hoofd gestoken heeft dat ik dat racistisch bedoel. dus kansloze aktie. Iemand die zijn kinderen wil leren dat donkere mensen minder zijn, heeft daar geen sint-feestje voor nodig.de goedbedoelde mensen probeer je een traditie af te nemen: A het gaat je niet lukken en B de werkelijke racisten bereik je er niet mee. Jammer. iemand die wilt strijden voor het goede maar op de verkeerde paarden inzet. verspilde energie.

 16. Beste mensen,
  Op Curacao komt Sinterklaas aan begeleidt door zwart geschminkte donkere jongens die zich nadat ze onherkenbaar zijn gemaakt door de zwarte schmink heel macho gedragen en vaak door het verkeer scheuren in open jeepjes en zich veelal lak hebben aan de verkeersregels en hun vermomming gebruiken om vrouwen brutaal te benaderen.. Deze macho-pieten kun je toch onmogelijk verwijten dat ze donkere mensen persifleren want dat zijn ze zelf. Toch genieten ze van de rol die ze hebben omdat ze ïemand anders spelen en daardoor onherkenbaar zijn. Of is het misschien fout als witte mensen zwart geschminkt worden en niet fout als zwarte mensen zwart geschmikt worden. Volgens mij zoeken we met z’n allen “spijkers op laag water” en moet je er niets anders achter zoeken dan dat het gewoon leuk is om “ïemand anders” te spelen en je even te bevrijden uit je dagelijkse rol.

 17. @joane, je snapt er ook niets van.. jullie halen er van alles bij.. je voelt jezelf minderwaardig en daar moet zwarte piet er voor boeten. dit is gewoon een poging om de nederlandse cultuur neer te halen. dat jij jezelf herkent in zwarte piet dat is jouw problem.
  aanzetten tot racism.. alleen je Eigen gedragen zetten aan iets..

 18. Hoe heurt het eigenlijk in een rechtstaat? Bij wet is racisme en discriminatie verboden. Indien iemand vindt dat daarvan sprake is, kan hij/zij daarvan aangifte doen en zal de rechter een uitspraak doen. Als iedereen die uitspraak respecteert, zijn we van het jaarlijkse gezever van zeurpieten af.

 19. Goeie actie. De bezwaarmakers zijn absoluut geen eenlingen. Ik heb ook ondertekend en familie en vrienden van mij ook, zowel in NL als op Cur.

  De manier waarop zwarte piet neergezet wordt zet aan tot rascisme. Het triggert iets bij mensen, ik weet ook niet waarom dat zo is. Het is als een soort psychologisch effect op je beeldvorming met alle gevolgen van dien (onder anderen een tekort aan empathie onder reageerders). Ik heb het niet alleen over kinderen die elkaar hiermee plagen of pesten. Maar ook volwassenen grijpen het aan om de ander hiermee te bespotten. Ik kan verschillende ervaringen opnoemen uit mijn jeugd of tijd als jong volwassene in NL onder anderen toen een nette man in maatpak mij in elkaar sloeg terwijl hij mij keer op keer vieze zwarte piet noemde (ik werkte in de garderobe en mocht zijn jas niet meegeven omdat hij geen bewijs had dat het zijn jas was. Hij moest helaas tot einde avond wachten en dat vond de nette meneer in maatpak niet leuk).

  Nee, ik heb absoluut geen lange tenen en plagen etc is a part of life. Maar het kinderfeest mag van mij het liefst zonder rascistische elementen gevierd worden. Ik vind dit ook onderdeel van het streven naar een betere wereld, net zoals ik mee doe aan andere postieve acties en projecten. Het is ook mijn land en cultuur en ik mag mijn mening hebben en deze uiten (in de hoop op oprechte dialoog).

 20. Als wij ,als Volwassenen hebben altijd een verkeerden weg heeft genomen en met een verkeerden gedachten hebben rond gelopen .
  Dat betekend niet ,dat onze kinderen moeten hetzelfde weg nemen en met hetzelfde verkeerde gedachten moeten rond lopen .
  Want Sinterklaasfeest is helemaal niet geregistreerde in de Heilig Bijbel als een Heilige Feest .
  Het is gewoon maar een Commerciële Feest ,dus wij hebben geen behoefde aan

 21. @ Philippe. Ik had je toch wat intelligenter ingeschat, hoor! Moeten we alle kunst waaruit blijkt dat wij racisten waren maar zomaar wegpoetsen? Die afbeelding op de gouden koets staat daar nu(!) tot onze schande. Die moet je laten staan. Overigens is ook daar met regelmaat discusie over. Uit je opmerking zou je kunnen opmaken dat Auswitzsch ook maar afgebroken moet worden. Waar het om gaat is dat Zwarte Piet volksvermaak is en er dus om neger-karikaturen gelachen wordt. Ik vind dat niet zo’n probleem, eerlijk gezegd en vele negroiden met mij, maar ik kan me wel degelijk voorstellen dat je je daaraan stoort. De afbeelding op de koets is eens met trots gemaakt, zoals Auswitzsch eens met trots gebouwd is. Nu is het een schande die juist NIET uitgewist moet worden. Ik hoop dat we het nu toch met elkaar eens zijn, want ge zijt een wijs mens 😉

 22. zwarte piet wie kent hem niet, zelf Wiels haalde zwarte piet erbij om zijn bodybags af te zwakken en het de zak van zwarte piet te noemen.
  kleur maakt het verschil, geboren zijn in de nederlandse antillen geeft al een extra min punt bij solliciteren.
  maar laten we niet vergeten het verschil maken zit bij iedereen zelf, daar begint het discrimineren.

 23. Wat ik niet snap is dat er nooot iemand een probleem (meer) maakt van de slavernij voorstelling op de gouden koets! Dat lijkt me meer relevant dan dit jaarlijkse gedoe.

 24. ooit was sinterklaas zonder zwarte pieten

  http://www.youtube.com/watch?v=65ERQNg_Fcc

 25. Guinsley moge dan een vervelend mannetje zijn, maar hij heeft gelijk als hij zegt dat de moderne zwarte piet een karikatuur is op de neger. Ik heb al eerder betoogd dat dat niet meer van deze tijd is en kan me voorstellen dat de donkere medemens dit niet leuk vindt. Daarom pleit ik ervoor om de Pieten niet geheel zwart meer te schminken , maar met ‘roetvegen’ te besmeuren. Dat de meeste Hollandse huizen geen schoorstenen meer hebben geeft helemaal niks. Een traditie mag best ouderwets zijn; dan kunnen we de kinders nog eens wat uitleggen voer vroeger. Een traditie hoeft helemaal niet kwetsend te zijn. De oude Piet dus in ere herstellen. Wat mij betreft met roe en zak voor de stoute koters!

 26. @peter, geef mij een voorbeeld wanneer de PVV haat zaait?

  Dit is precies hetzelfde als ik in Saudi Arabia ga wonen en het land ga aanklagen omdat vrouwen daar geen rechten hebben.. dan moet ik ook respect hebben voor de ‘discriminerende’ cultuur daar

 27. Onbegrijpelijk dat gezeur elk jaar over zwarte piet, je vraagt je af wat die mensen hier zoeken die daar steeds over zeuren. Het is een kinderfeest en die denken helemaal niet aan discriminatie Dat doen zij die een minder waarderheids complex hebben. Anders moeten ze terug gaan waar ze vandaan komen. Nederlanders moeten meer weerstand bieden en voor onze cultuur staan. Ik heb zelf jaren in de Antillen gewoond en het Sint Nicolaas feest was geweldig met de lokale bevolking.

 28. Dat is natuurlijk jou mening en jou gevoel Henk vergeet dat niet.

 29. Een aantal Antilliaanse en Surinaamse Nederlanders voelt zich gekwetst door het verschijnsel zwarte piet. Waarom? Hij is zwart, heeft rode lippen, praat raar en doet leuk. Blijkbaar herkent men zich daar in en is men boos.

  De Nederlandse zwarte pieten zijn Nederlandse jongens en meisjes die hun gezicht zwart hebben gemaakt, een pruik op hebben gezet en een kleurrijk pakje hebben aangetrokken. Je zou kunnen zeggen, ze zijn daarmee een karikatuur van een neger, en dat is het probleem voor sommigen. En natuurlijk dat zwarte piet de knecht van Sinterklaas, een witte man, is. Een zwarte man knecht van een witte???? Schande!!!

  Ik kan mij voorstellen dat Mensen met Afrikaanse wortels zich gekwetst voelen, maar is men niet een beetje al te kleinzerig? Men voelt zich gediscrimineerd, dat wil zeggen anders behandeld, benadeeld, vanwege hun ras. Is hier echt sprake van discriminatie, iemand bewust anders behandelen vanwege het ras?
  Sinterklaas is een feest voor iedereen. Iedereen vindt het leuk, iedereen vindt de zwarte pieten leuk, en daar zijn ze weer, de zuurpruimen.

  Hoeveel Afro-Nederlanders heten Piet? Hebben zo”n zwarte huid? Heeft zulke rode lippen? Loopt in zulke rare kleren? Praat zo raar? Doet zo raar? En tenslotte, de gezichten van de zwarte pieten zijn wel zwart maar niet Afrikaans, dus wat zeurt men? Het zijn helemaal geen negers!

  Je bent nu in Nederland en daar hebben ze zo hun gewoontes en feestjes. Moslims hebben ook aan dingen moeten wennen die ze ongepast vinden zoals vrouwen in blote kleding, varkens, vrijere sexuele normen. Sommige hebben er nog steeds moeite mee, maar dat is hun probleem.

  Als je wilt dat Nederlanders een hekel aan je gaan krijgen dan moet je proberen ze hun pleziertjes af te nemen. Moslims probeerden dat ook, daarom hebben we nu Geert Wilders.

 30. @henk

  Zullen we ook Geert Wilders en de PVV oppakken voor haat zaaien, leugens en opruiing of zullen we eens een potje oerhollands meten met twee maten spelen?

 31. Zoals ik all eerder zij. Het is de boodschapper en die de boodschap, die veel stof doet opwaaien. Elk jaar is er wel wel kritiek op de zwarte pieten, maar nu dat een echt zwarte piet aan zet is, staan wij op onze achterste poten.

  Zwarte piet is inderdaad niet racistisch. Het zijn de mensen, die zo vel reageren op een eenling die gebruikt maakt van zijn recht tot meningsuiting.

 32. Die Guinsley is niet goed bij z’n hoofd. Waarschijnllijk ooit zwaar gediscrimineerd door z’n eigen mensen, waardoor hij nu gefrustreerd is. Mijn kinderen (blank, als dat gezegd mag worden) zitten in de klas met veel aardige kindertjes in de kleurenranges lichtbruin tot zwartbruin. Nog nooit heb ik ze een vergelijking zien maken met zwarte Piet en hun klasgenootjes. #1 voeden wij ze niet zo op, #2 die kinderen zijn ook niet stom, Guinsley is het slachtoffer van zijn opvoeding. Laat ons onze tradities houden a.u.b.! We dienen toch ook geen aanklacht in voor het woord Makamba?

 33. Die Guinsley moeten ze oppakken voor haatzaaien, leugens en opruiing!

  Zwarte piet is geen racisme..