andre bosman thumbCURAÇAO – VVD-Kamerlid Andre Bosman negeert het advies van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) van de Raad van Europa over intrekking van de Bosmanwet. Dat zegt hij tegen Radio Hoyer 2. Bosman wil de vestiging van Curaçaoënaars, Arubanen en Sint Maartenaren in Nederland beperken.

De oververtegenwoordiging van Caribische Nederlanders in de criminaliteit en de hoge mate van afhankelijkheid van een bijstandsuitkering waren voor Bosman redenen voor het indienen van dit voorstel. De ECRI spreekt zich in een gisteren gepresenteerd rapport uit tegen onderscheid tussen onderdanen van een Koninkrijk en vindt dat Nederland zich schuldig maakt aan ongelijke behandeling op basis van etniciteit. Bosman bestrijdt dat en zegt dat hij alleen onderscheid maakt op basis van woonplaats. De ECRI wil dat de initiatiefwet wordt ingetrokken, maar Bosman peinst er niet over. Volgens hem staat de wet in het regeerakkoord en is een meerderheid in de Tweede Kamer vóór het voorstel.

regering-Schotte
Over de Rijkswet Personenverkeer was volgens Bosman destijds geen overleg mogelijk met de regering-Schotte. Dat was voor hem de aanleiding om zelf met een wetsvoorstel te komen. Het overleg is voor het Tweede Kamerlid nog altijd open, maar hij gaat door met de wet. De huidige regering onder aanvoering van Ivar Asjes heeft al aangegeven risicojongeren begeleiding te gaan geven. Bosman juicht het van harte toe dat Curaçao zelf aan de slag gaat.

Positieve maatregelen
De ECRI dringt er bij Nederland op aan het om te zoeken naar positieve maatregelen om te voorkomen dat mensen in het criminele circuit belanden of terug moeten vallen op sociale voorzieningen. Volgens Bosman kan de Nederlandse regering die maatregelen niet nemen en moet dat op Curaçao, Aruba of Sint Maarten gebeuren.

Bosman legt uit wat zijn wetsvoorstel inhoudt

18 reacties op “Bosman negeert ECRI-advies met wetsvoorstel”

 1. @Peetje:
  Conform jouw redenering zijn er ook “2 plaatsen vrijgekomen” door het vertrek van mij en mijn echtgenoot.
  Mogelijk in de nabije toekomst nòg 2: In het geval dat mijn op Curaçao geboren dochter en haar Amerikaanse echtgenoot hun baan zouden kwijtraken (niet echt waarschijnlijk, maar er is tenslotte crisis). Alle kans dat ze dan op last van Bosman worden gedeporteerd.
  Ik vond die “Oost- en Middeneuropeanen” overigens prima mensen: op 1 na: de Hongaarse echtgenote van een kamerlid!

 2. NL is inderdaad overbevolkt en met de intrek van de OostEuropeanen wordt het er niet leuker op. Ik sta graag mijn plaatsje af voor iemand die zich hier wil gaan vestigen. NL is gewoon niet meer wat het geweest is. Sociaal beleid oké maar je kunt ook wte ver gaan.

 3. @Angy , ik zie er ook wel de redelijkheid van in dat je over voldoende middelen moet beschikken om op Curacao te komen wonen. Of je nou van Aruba , Nederland, Burcino Faso, Senegal, Duitsland , Wit Rusland of maakt niet uit wat voor land afkomstig bent. Het gaat erom dat het ook heel redelijk is dat als je je in Nederland vestigt, je gewoon je eigen broek op kan houden ! Enne suggereren doe ik niet aan, ik zeg het gewoon recht voor zijn raap. Boeien !!

 4. @Angy, je staat vrij om je nederlandse paspoort op te geven! en het zijn toch je Eigen ouders die jouw dat nederlands paspoort hebben gegeven!

  en op curacao kan er ook nog meer bij hoor.. ga maar naar oostpunt en westpunt! genoeg ruimte!

 5. Bosman heeft groot gelijk, want het is nog maar een wetsvoorstel onderhevig aan wijzigingen. De Raad van Europa bemoeit zich bovendien te veel met binnenlandse aangelegenheden. Laten ze dit wetsvoorstel maar tot op het bot toetsen en zien we wel waartoe dat leidt.

 6. @All, Het grote verschil met EU landen en Curacao is dat de EU landen ervoor gekozen hebben bij elkaar te horen en meer te integreren, terwijl Curacao dat juist niet heeft gedaan. Curacao is geen deel van de EU, dus gelden andere regels.

  Het ambivalente van Curacao is, dat we de voordelen van een Nederlands paspoort verwarren met het EU lidmaatschap en we er eigenlijk ook nog niet van overtuigd zijn dat we een autonoom land zijn.

  De facto getuigen de protesten en de acties van onze politici ervan dat we liever een kolonie van Nederland blijven. Asjes loopt achter de Koning aan op werkbezoek, terwijl hij zelf als “Curacao” iedere week naar de landen in Zuid Amerika kan gaan.

  Nee, ik zie het al gebeuren: mogen we u voorstellen aan de heer Asjes, minister president van onze kolonie Curacao, u weet wel dat eiland voor uw kust..Moet je toch niet willen!

 7. @Pikatje:
  “Maar iedere Fransman of Zweed staat het wel vrij om in NL te gaan wonen.”

  Officieel wel ja. Maar een Fransman uit een Département Outre Mer wordt daar wel gedwarsboomd waar mogelijk:
  Een vriend van ons (Fransman, geboren te Maripasoula) vroeg vorig jaar een bouwvergunning aan in de gemeente Ouder-Amstel. Hij identificeerde zich met zijn geldige franse paspoort. Commentaar van de gemeente-ambtenaar: “Dit moet een vals paspoort zijn”. (onze vriend is zwart)
  De Franse ambassadeur moest er aan te pas komen. Ik heb zeldzaam genoten van diens “ondiplomatieke” scheldpartij in 2 talen!

 8. @ Henk : Nederland is al een van de dichtsbevolkse landen in de wereld… dus er kan niet meer bij.

  Maar iedere Fransman of Zweed staat het wel vrij om in NL te gaan wonen.

  1/6e van de Polen in NL, inmiddels zo’n geschatte 175.000, heeft geen werk, maar verlaat Nederland niet.
  Dat is meer dan 3 maal het totaalcijfer van ”Ons Tuig’ in NL.
  Het werkelijke aantal in NL aanwezige Polen zal nog veel hoger zijn, daar ze zich niet allemaal inschrijven.

  Hoe zou een op Curaçao woonachtige NL’er die terug wil keren naar Nederland, het vinden om de boodschap te krijgen, dat het te vol is en hij/zij maar naar een ander EU-land moet gaan ?
  Derderangs EU-burger ?

  (gelukkig ben ik een volle neef van Kaz Lux, 50% Pools, mocht bovenstaande een anti-Poolse indruk wekken)

 9. @Henk:
  “Nederland is al een van de dichtsbevolkse landen in de wereld… ”

  Dat is mij bekend, ik heb er meer dan 40 jaar gewoond en gewerkt.

  “…dus er kan niet meer bij!” daarover kunnen wij van mening verschillen, maar dat zou weer een andere discussie zijn.

  ” Maar met jullie Nederlandse paspoort ben je vrij om in Frankrijk of Zweden te gaan wonen.. ruimte genoeg!”
  De boodschap is duidelijk, maar:
  1. Om dat NL paspoort heb ik niet gevraagd, dat is mij bij mijn geboorte opgedrongen
  2. ik prefereer Curaçao!

 10. Goed interview en goede toelichting.

 11. @Angy, Nederland is al een van de dichtsbevolkse landen in de wereld… dus er kan niet meer bij! Maar met jullie Nederlandse paspoort ben je vrij om in Frankrijk of Zweden te gaan wonen.. ruimte genoeg!

 12. Het probleem is echter dat “wij” antillianen eigenlijk niet bestaan.
  “Nederlandse” is de nationaliteit.

  Mogen mensen uit Groningen (om maar iets te noemen) ook den Haag niet binnenkomen?
  Ik begrijp het idee, maar die wet brengt ook problemen met zich mee.

  Een nederlandse (!) student afkomstig uit Curacao, die binnen een paar maanden geen baan vindt wordt uitgezet.

  Het is hier niet voor bedoeld, maar dit is wel het gevolg

 13. @Suikerdiefje:
  …wij moeten over de nodige financiële middelen beschikken , en een verklaring van goed gedrag overleggen als we ons op deze rots willen vestigen,…

  Jij bent niet de eerste macamba die suggereert dat alleen “jullie” zouden moeten beschikken over financiële middelen, vog, huisvesting en zorgverzekering om je op Curaçao te mogen vestigen.
  Aan Arubanen bijvoorbeeld worden dezelfde eisen gesteld.
  Ik als Arubaanse zie daar de redelijkheid wel van in:
  Als “henter Aruba” op Curaçao zou komen wonen, vallen we met z’n allen van “deze rots” (andersom ook).

 14. @Bosmanbailabaswa, Jouw partij MFK zit niet in de regering.. helaas

  @Rob, als je niet weet wat racisme is dan moet je mond houden

 15. Lijkt me een duidelijk verhaal…Ik kon ook niet zonder baan of geld binnen komen in Zuid Afrika of Canada voor langere tijd.
  Ook even naar het interview luisteren voor je een reactie schrijft 😉

 16. Ik dien een wet in tegen al de makambas die hier hun geld komen witwassen en monumenten onteigenen. Is dat rechtvaardig meneer Boslul?

 17. en wat gaat die eikel doen tegen al die roemenen en zo die wel NL zo inmogen. racisme ten top

 18. En terecht , wij moeten over de nodige financiële middelen beschikken , en een verklaring van goed gedrag overleggen als we ons op deze rots willen vestigen, andersom niets van dat alles. Hoezo gelijke rechten ?